Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Левски първи със скандал”, съобщава от първата си страница вестник „Меридиан мач”. Левски стана едноличен лидер в „А” група със скандал. „Сините” се измъчиха за 2:0 над Ботев (Bp) на „Герена” в 12-ия кръг, като вратарят Пламен Илиев призна за скандал в съблекалнята на полувремето. След първата част „сините” бяха изпратени от феновете си с бурни освирквания. В същото време Славия удари рамо на тима на Илиан Илиев, като направи 0:0 с шампиона Лудогорец и го остави на 2 точки зад Левски преди директния сблъсък в Разград.Черно море пък за пореден път спря ЦСКА с 0:0 във Варна. „Червените” вече пет сезона нямат отбелязан гол и победа на стадион „Тича”, което е антирекорд в историята на клуба при гостувания. „Играхме на 100%, но това са ни възможностите”, самокритичен бе изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла.
„Война заради Стилиян Петров” , пише още изданието. Грандиозен скандал сътвориха феновете на Манчестър Юнайтед при гостуването си на Астън Вила, спечелено с 3:2 в мач от 11-ия кръг във Висшата лига на Англия. Гостуващата агитка освирка 19-ата минута, в която домакините отдават морална подкрепа на борещия се с левкемията капитан Стилиян Петров.
„Изпълнителният директор на ЦСКА: Играем на 100%, това са ни възможностите” , пише още вестник “Меридиан мач”. Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев беше единственият от ръководството на столичния клуб, който изгледа на живо мача от ложата на стадион „Тича”. След края на срещата той изрази неудоволствието си от изгубените точки, но призна, че резултатът е справедлив и „червените” не са заслужавали победата. „ЦСКА винаги играе трудно във Варна, но когато имаш 3-4 чисти положения, трябва да вкараш поне едно. Вижда се, че играем на 100% от възможностите си и всички футболисти се раздават. Искам обаче да отбележа, че не можем да чакаме повече от тях, след като това са им възможностите”, каза видимо изнервен Георги Илиев-Майкъла и напусна стадиона.На футболистите на ЦСКА им беше забранено да говорят и нито един не каза дори и едно изречение за отминалия двубой. Те подминаха безмълвно репортерите и се качиха в клубния автобус.
„ЦСКА пак е кръгла нула във Варна”, пише вестник „7 дни спорт”Нова мъка за ЦСКА във Варна! Черно море отново сложи прът в колелото на червените с 0:0 пред около 5000 привърженици на „Тича”. Така само за седмица „армейците” сдадоха третото място в „А” група и отново се отдалечиха от лидерите в класирането. Очаквано в мача имаше много битка, но не и качествен футбол. Двата отбора се захапаха в средата на терена и трудно стигаха до вратата на съперника. Домакините, начело с Адалберт Зафиров на пейката, показаха добра тактическа дисциплина и агресия. Първите положения бяха за Черно море – Георги Божилов и Георги Илиев стреляха покрай вратата. Минута по-късно ЦСКА можеше да открие резултата, но Анисе пропусна сам срещу вратаря. Апостол Попов пък аха да си вкара автогол, но не уцели вратата си. Както обикновено, на стадиона във Варна „червените” отново имаха трудности в разиграването и трудно организираха атаките си. Стойчо Младенов хвърли в мача Мишел Платини и Тодор Янчев, които бяха с контузии през седмицата, но и това не помогна особено срещу коравите варненци. Страхотен мач за Черно море направи защитникът Росен Колев, който е юноша на ЦСКА. Всички центрирания на „армейците” бяха неутрализирани.
На „Българска армия” работиха доста през седмицата върху статичните положения, но и в този мач нямаше никакъв ефект. Най-чистото положение за ЦСКА беше в края на първото полувреме, когато Мишел Платини излезе сам срещу вратаря, но Китанов спаси удара му с крак.
След почивката „червените” държаха повече топката, но пак не намираха път към вратата на домакините. Далечен удар на Анисе премина далеч от вратата. Черно море играеше прибрано и чакаше на контраатаки. Манолов и Атанасов опитаха да пробият по фланговете, но червената защита бе безупречна. Стойчо Младенов усили мощта в атака с Тасио и Скиорили, който най-накрая записа дебют. ЦСКА обаче продължи да се мъчи пред гола. Хаотичният натиск доведе само до две разбърквания, при които Тасио и Платини не успяха да вкарат. В продължението Черно море можеше да попари гостите след мощен далечен удар на Манолов, но Черни изби в корнер.
„Георги Иванов с Иво Тонев при играчите на Левски”, пише още изданието. Бившият спортен директор на Левски Георги Иванов изгледа срещата с Ботев (Bp) в компанията на изпълнителния директор Иво Тонев. След мача двамата влязоха при играчите на Левски. Двамата обсъждаха неща, които останаха тайна за журналистите. „Коментирайте играта на другите отбори, защо коментирате само нашата. Тя е такава, че бием и побеждаваме. Играта не ни е кой знае колко добра, но сме първи в класирането. Мисля, че и след мача в Разград ще сме първи на върха”, заяви Тонев след мача.
Главният рефер на мача Ахмед Ахмед пък призна, че е сгрешил при ситуацията с Пламен Илиев, когато трябваше да го изгони: „И аз съм човек, и аз мога да сбъркам”, бе лаконичният коментар на рефера.
„Национали гледат мачът Славия – Лудогорец, Домусчиеви не дойдоха”, съобщава още вестник „7 дни спорт” Мачът между Славия и Лудогорец беше наблюдаван от част от националния отбор на България. За да гледат срещата на стадиона в кв. „Овча купел”, дойдоха помощниците на Любослав Пенев – Ради Здравков и Давид Родригес. Палци за бившия си клуб стискаше и нападателят на швейцарския Люцерн Димитър Рангелов. Той дори донесе подарък на сегашния №9 на „белите” Влади Златинов – нови футболни обувки. На трибуните беше още един от селекцията на Любо Пенев – Маркиньос. На срещата обаче не присъстваха собствениците на Лудогорец Кирил и Георги Домусчиеви. Братята имат бизнес ангажименти в чужбина и не можаха да гледат тима си. След мача президентът на Славия Венци Стефанов сподели мнението си. „Едно време един приятел викаше крачка назад или крачка напред, за мен е крачка встрани. Имахме своите положения, искахме победата на всяка цена, но не се получи. Надявам се в следващия мач с Етър нещата да изглеждат по друг начин. Отборът вдигна глава и оттук натам очаквам подобри нещата. Доволенсъм, че момчетата се бориха мъжки – започна президентът на „белите”. – Слязох на пистата заради безумията на съдията. Не видяхте ли какво ме провокира? Пуснаха две засади, вратарят Чворович излезе 3 метра пред пеналта, а не дават фаул. Не може очевадни неща да не се свирят. Много ми стана, след като виждам, че отборът е ощетяван”.
„В ЦСКА със забрана да говорят”, съобщава вестник „Тема спорт”. Нито един футболист на ЦСКА не пожела да коментира двубоя с Черно море. Всички се оправдаха със забрана да говорят пред медиите. Ембаргото най-вероятно идва от треньора Стойчо Младенов. Играчите напуснаха в мрачно настроение стадион Тича”. Най-ядосан бе Мишел Платини, който и по време на мача демонстрира изнервеност, като на няколко пъти отправи упреци към отигравания на колегата му в атака Нджонго Присо. Търпението към камерунеца най-вероятно ще приключи точно с този мач. Очаква се в следващия кръг, когато ЦСКА приема Берое, Присо да седне на пейката на резервите.
„Капитанът на Литекс скача на бой”, пише още изданието. Капитанът на Литекс Небойша Иеленкович се замеси в скандал по време на мача с Берое. Опитният халф влезе в пререкания с футболисти на „зелените” при прибирането в тунела след края на първата част. 34-годишният сърбин се опита да си „спечели” нещо от ситуацията и се строполи на земята след лек допир с играч на домакините. Номерата му обаче не минаха и реферът Станислав Ставров не се хвана. Впоследствие в скандала се замесиха Исмаил Иса и Васил Божиков. Двамата опитаха да вкарат капитана на Литекс в тунела. В потушаването на конфликта се включи и полицията. В крайна сметка не се стигна до по-големи инциденти и двата отбор се прибраха в съблекалните.
„Христо Стоичков: Бяхме трагични”, пише още вестник „Тема спорт” Трагично! Играхме без никаква концентрация. Просто едни пpoпилени 90 минути. Ако си мислят, че така могат да я карат, няма как да прогресират. Играта ни нямаше нищо общо с показаното 8 миналия кръг. Заблуждаваме се много бързо. Когато не искаш да се трудиш, когато не желаеш да се научиш, да поддържаш ниво, става така. Берое е с по-малко качества, но ни победи. Когато играеш със самочувствие и искаш да победиш – биеш. Когато чакаш един фаул, един корнер, една дузпа – нищо не става. Много трудно се наваксва, когато изпуснеш 45 минути. Така е, като забравяш от съблекалнята до терена какво трябва да правиш.