Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Ливърпул връща Ники за € 4,1 млн. Мърсисайдци и Лъчо Танев преговарят вече 2 седмици за Михайлов, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Вратарят на националния отбор на България Николай Михайлов е пред завръщане в Ливърпул. Настоящият му клуб Твенте ще получи 4,1 млн. евро за правата на футболиста. Тази сума е заложена в клауза от договора на Ники. Мениджърът на футболиста Лъчезар Танев от две седмици преговаря с Ливърпул.
Всички други желаещи да имат Михайлов в редиците си трябва да се бръкнат с по 5 млн. евро.
Телевизиите плащат 2 млн. лв. за „А” група, продължава на първа страница футболният ежедневник.Телевизиите, които откупиха правата за „А” група до края на сезона, ще платят на клубовете общо 2 милиона лева. По-голямата част от сумата (1,5 млн. лв.) идва от „Булсатком”. Цифровият оператор и неговият канал TV+ имат право на първи избор. БНТ ще даде останалите пари, след като вече покри старите си задължения. Възможно е други медии да излъчват допълнителни мачове всеки кръг.
Поканиха Шевченко да води отбора в София Президентът на Украинската футболна федерация Анатолий Конков е предложил на Андрий Шевченко да води отбора срещу България. Местният вестник „Комсомолская правда” твърди, че легендарният Шевченко може да бъде начело на доскорошните си съотборници в София. Според изданието Шевченко има перспектива за това, след като играч на Динамо Киев, Милан и Челси е тренирал под ръководството на големите специалисти в лицето на Валери Лобановски, Карло Анчелоти и Жозе Мауриньо.
Самият Анатолий Конков казва: „На никой не беше ясно как Пеп Гуардиола още при дебюта си за кратко време постигна толкова успехи. Защо да не направи същото нещо и Шевченко. За мен той притежава необходимите качества да води Украйна.”

Иво Тонев се закани: Левски без вратар в Разград Глобяват Пламен Илиев, очакват днес БФС да го изхвърли за 4 мача, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев за пореден път показа какво самочувствие трябва да има един ръководител на Герена. Шефът на сините заяви, че ако трябва, Левски ще играе без вратар срещу шампиона Лудогорец. Изказването му е във връзка с очакваното наказание на титулярния страж на тима Пламен Илиев.
– Ние сме Левски, ако трябва, ще играем без вратар – отсече Иво Тонев. Стражът на сините нарита защитника на Ботев Вр Николай Маринов в мача между двата тима, но главният съдия Ахмед Ахмед му показа само жълт картон. Дисциплинарната комисия се събира днес да разгледа случая и Илиев може да отнесе наказание от 4 мача и глоба. Вратарят на сините обаче няма да се размине само с това наказание. Иво Тонев заяви, че футболистите знаят вътрешния правилник и Пламен Илиев ще бъде санкциониран и от клуба заради глупавата си постъпка.
Няма наши, за да се сбиеш на стадиона, продължава на първа страница вестникът. По стадионите у нас няма безредици. Има ред, никой не се бие с никого. Нормално е – човек скача на бой заради своите, не за чуждите. А кой е от нашите примерно в нападението на ЦСКА, че да скочиш на бой заради него: Нюаджи, Анисе, Нджонго или Тасио? Прилича повече на племенен съвет, но не и на наши. А при децата не е така. Там един баща не издържа и наби съдията. И правилно – защото децата са наши. Затова е крайно време по нашите стадиони да играят нашите деца, а не екзотични наемници от племенен съвет, докарани за тлъсти комисиони.
Касапин от Леванте пробва да ослепи Кристиано Закърпиха окото на португалеца с 6 шева, полицаи спасиха Пепе от линч след мача
Невиждано зрелище! Именно в такова се превърна чаканият с огромен интерес последен мач от 11-ия кръг в Примера Леванте – Реал М (1:2). В крайна сметка мадридчани взеха на магия с победен гол в 84-ата мин битката, изпълнена с брутални нарушения, сериозно количество кръв и много съдийски грешки. И още една малка подробност – теренът на ст. „Сиутат де Валенсия” бе силно подгизнал и наводнен, като само главният рефер Мунис Фернандес би могъл да отговори защо този „мач” изобщо се игра. Не случайно при тези условия Месут Йозил с пълно право се похвали след края на срещата, че е участвал в „Испанската лига по водна топка”.
Иначе още във 2-ата мин на мача защитникът на домакините Давид Наваро буквално прати в нокдаун Кристиано Роналдо след уж неволен лакът в лявото му око. Португалецът храбро се върна на терена едва след като аркадата му бе закърпена с 6 шева. Но в крайна сметка бе принуден да се оттегли от полесражението на почивката, понеже не виждал нито с лявото, нито с дясното око. Като се погрижи, дори без да вижда, в 23-ата мин да вкара за 0:1 след любезен пас именно на касапина Наваро. Оттам нататък в главно действащо лице се превърна неадекватният рефер Мунис, който опропасти всичко с активното съдействие на помощниците си. Той първо пусна изравнителен гол от засада на Анхел (62), а след това измисли дузпа за Реал М за нарушение срещу Кайехон на границата на наказателното поле. Вратарят на Леванте Мунуа обаче спаси шута на Шаби Алонсо в 73-ата мин и мачът сякаш отиваше към равен. Преди да се стигне до 84-ата мин, когато току-що влезлият за Реал М анонимник Алваро Мората (20 г.) засече с глава центриране от фаул и донесе геройската победа на Реал М с 2:1 с първия си гол в Примера изобщо.
Само че интересните събития на „Сиутат де Валенсия” продължиха и след последната съдийска свирка. За жалост на публиката зрелищното меле между треньори и играчи на двата отбора остана скрито в тунела, а за прекратяването му се наложи полицейска намеса. Според испанските медии всичко е започнало заради опит на защитника на Реал М Пепе да се изгаври с местната публика в чест на победата. По тази причина капитанът на Леванте Серхио Байестерос (37 г.) се е хвърлил да го „успокоява” напът към съблекалните, като за по-голяма убедителност го е хванал за гушата и го ударил за респект. Тогава униформените в тунела и други представители на двата лагера се хвърлят да спасяват играча на Реал М от линч. „Преди да вляза в съблекалнята, видях Пепе да танцува, да пее и да ни се подиграва”, потвърди за провокацията защитникът на Леванте Хуанфран.
От Реал М обаче имаха съвсем различно виждане по темата. „Тук има един, който винаги създава хаос – изръмжа Серхио Рамос. – Говоря за Байестерос. Не е спортсмен и не може да приема загубите, започваме много да се уморяваме от неговата личност. Ако не му харесва футболът и предпочита бокса, да смени спорта!”
Иначе, ако изключим боя в тунела, всички от Леванте се хвърлиха да се оправдават за загубата с калпавата свирка на рефера Мунис. „Пълен обир – обобщи халфът на Леванте Диоп. – Онези казват, че съдията е бил перфектен, защото явно ги подпираше. Най-добре първенството да остане само с 2 отбора и да си играят само помежду си!”
„Реферът си беше научил урока – изрева и крилото Хуанлу. – Говореше ни презрително и ни заплашваше, а тях ги подпираше. Не е възможно да играем мач 11 на 14. И всичко това стана, защото, ако Реал М бяха загубили, първенството свършваше. А това няма как да се случи!”

Любо вика Платини в националния, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Селекционерът на националния отбор Любо Пенев намекна, че може да натурализира още един легионер от българското първенство. Става въпрос за нападателя на ЦСКА Мишел Плати-ни. Бразилецът бе доведен на “Армията” именно от Пенев през 2009 година от Черноморец . Той познава отлично неговите качества. Очаква се бразилецът да вземе български паспорт през юни, когато ще направи пет години в страната ни. При това положение Платини може да направи своя дебют в световната квалификация с Италия през септември 2013. “Ръководството на ЦСКА е стартирало процедурата. Не е изключено да попадне в моите сметки за догодина. Има добри качества и би паснал на концепцията ми”, каза Пенев.
Кой реди състава на Петев?, пита на втора страница изданието. Кой реди състава на Петев? Тоба е един от актуалните въпроси в момента в Разград. На няколко пъти през сезона поведението на треньора бе меко казано странно. През миналата кампания специалистът не спираше да налага едни и същи играчи в почти Всички срещи. Сега обаче той направи цели три корекции само в рамките на два мача. В игра бяха вкарани централният защитник Козмин Моци и крилото франк Гуела. На пейката пък по едно или друго време седнаха далеч по-утвърдените Мирослав Иванов и Иван Стоянов, които донесоха победата над ЦСКА (1:0) в Разград и успеха на Терена” срещу Левски (1:0) през миналия сезон. През това първенство обаче наставникът явно няма свободата да избира кой да е в стартовата единайсеторка и кой да е резерва. Неговите функции са сведени до минимум. Според близки до клуба съставът до голяма степен се определял от най-високо ниво. Сериозно влияние при избора на титулярите има и мениджър, близък до Домусчиев, който му дава съвети. Именно той е бил в основата на вкарването на Козмин Моци и Франк Гуела в оснобния състав. Освен от чисто футболна гледна точка спадът във формата на Лудогорец се дължи и на мениджърските игри в клуба. Това разби изградения гръбнак и колектив в отбора. В момента Ивайло Петев няма думата и е поставен в твърде неловко положение. Но не смее да каже нищо. Той е много зависим и от помощника си Георги Дерменджиев. Твърди се, че именно бившият треньор в Литекс и Сливен се занимава с тактиката и заучените положения на отбора от Разград.
Марселиньо стяга багажа през зимата Звездата на Лудогорец Марселиньо е поискал да бъде трансфериран през зимата. Бразилецът е изключително недоволен от ранното отпадане на зелените от Шампионската лига и пропуснатата възможност за трансфер в корейския Поханг Стийлърс. В последните мачове южноаме-риканецът очевидно не се напряга и е много под нивото си, демонстрирано преди година по това време. Една от мисиите на Методи Томанов в Бразилия е да намери негов заместник за пролетния полу-сезон. С Марселиньо до този момент са водени няколко разговора, но явно нито един от тях не е дал положителен резултат и той продължава със слабите си изяви.