Пенев: Търсим задължителна победа

Националният отбор на България по футбол ще търси задължителна победа в контролата срещу Украйна в сряда от 18.00 часа на Националния стадион “Васил Левски” в София, заяви старши треньорът Любослав Пенев,SPORT.BNT.BG

“Това е последната ни среща за годината. Вярно е, че е приятелски мач, но от вчера обяснявам на момчетата, че трябва да завършим по подобаващ начин. Трябва да продължим линията на развитие, която следваме. Точки в тази среща не се дават, но ще играем за престиж. Искаме да докажем, че това е правилната посока. С една много добра игра ще търсим победата. Ще се постараем да повторим положителното, което се видя в четирите ни официални мача тази есен”, коментира Пенев.

“Мисля, че футболистите, които са попадали в групата в националния отбор, са били на ниво. Нямам оплаквания от тях, без значение кой колко е играл и дали въобще е играл. Момчетата разбират всичките поставени задачи и аз нямам забележки. Убеден съм, че те ще бъдат на ниво и в сряда, когато ще срещнем още един участник на Европейското първенство”, допълни той.

Отборът ще тренира тази вечер на Националния стадион, като със съотборниците си няма да се готвят само Николай Михайлов и Иван Иванов.

“Всичко е наред с момчетата. Михайлов и Иван Иванов няма да тренират днес с отбора, те имат индивидуално възстановително занимание в Правец. Останалите са тук и няма проблеми с тях”, каза Пенев. “Няма проблем и Цветков да вземе участие в мача. В бъдеще той трябва да реши, дали да вземе двойно гражданство”, допълни специалистът. Пенев ще използва двубоя с Украйна за изчистване на някои грешки, които футболистите са допускали в официалните мачове досега.

“Тези срещи служат за елиминиране на неща, което не ни харесват и не трябва да се случват. Няколко неща искам да изчистим. Не желая да навлизам в детайли, но едно от тях е, че има моменти, в които много лесно губим топката. Стремя се и налагам стил, в който отборът владее трайно топката, но в някои ситуации, които не предполагат, я губим. Имаме добър отбор, с добър технически арсенал. Затова държа, когато можем, задължително да владеем топката максимално време. Ние сме отбор, който се развива. Освен хубавите неща, не трябва да забравяме и нещата, които бихме могли да подобрим”, каза той.

Пенев е запознат със силните и слабите страни на Украйна.

“Имам много добри и положителни впечатления от Украйна.

Много стойностен отбор, въпреки че допуснаха някои грешки в квалификациите. Не можа да става въпрос за никакво подценяване.

Изключително сериозно ще подходим. И индивидуално, и като колектив. Познаваме добре съперника, знаем как играят. Вярвам, че футболистите ще изпълнят добре задачите и ще победим”, каза старши треньорът на България.

Той призна, че е провел разговори с Владимир Гаджев и Иван Бандаловски, които тази есен имаха дисциплинарни проблеми и получиха червени картони след невъздържани реакции на терена. “Провел съм разговори за дисциплината на двамата и се надявам тази неща да намалеят с огромен процент. Те са национални състезатели и трябва да бъдат за пример за всички останали в клуба, в който се състезават”, обясни Пенев.

Той призна, че през есента на следващата година се надява да може да използва в националния отбор и нападателя на ЦСКА Мишел Платини.

Платини през юни следващата година ще изпълни условието да е живял в България за пет последователни години и ще може да получи гражданство.

“Платини би могъл евентуално да получи българско гражданство. През юни той ще направи пет години в България, което е едно от изискванията. Не е изключено той да попадне в сметките за догодина”, каза Пенев.

България има договорена контрола срещу Казахстан като гост на 4 юни 2013 година.

“Имаме фиксиран противник на 4 юни и това е Казахстан. На 7 и 11 юни има още две дати, една от тях също ще запълним. Не мисля за тези мачове през юни. За мен е важно как ще завършим годината. Искам това да стане с добра игра и голове. След това ще мислим за официалните ни срещи през март. Ако вземем 6 точки в тях, може и да не играем през юни”, каза Пенев.

Той за пореден път заяви, че България няма да играе контрола на 6 февруари.

“На 6 февруари има дата, но не е разумно да провеждаме каквато и да била среща. Елементарна причина – нашето първенство е в пауза и всички играчи ще са някъде на подготовка. Мачът отпада”, каза Пенев.