Бербатов: Никой не играе интелигентно като мен в националния отбор

Един от най-успешните български футболисти в последните години, Димитър Бербатов, говори за националния отбор, Манчестър Юнайтед и Фулъм в откровено интервю пред Румен Пайташев,SPORTNI.BG

– Отказа се от националния отбор през май 2010 година. Би ли обмислил завръщане някога?
– Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Треньорът Любослав Пенев, който е точният човек за поста, е единственият, който може да ме накара да се върна. Но аз стоя зад решението си, което взех преди повече от две години. Няма да се завърна в националния отбор. Мина твърде много време, в което съм извън него. Времето ми изтече, а момчетата се справят добре и без мен. От друга страна, не виждам никой в отбора, който да играе така интелигентно като мен.

– Имаше доста варианти пред себе си, когато напусна Манчестър Юнайтед през лятото. Защо избра Фулъм?
– Аз съм реалист и знам качествата си. Трябва ми време, за да се адаптирам към игровия ритъм на нов тим. Щастлив съм да играя за Мартин Йол, под чието ръководство бях в Тотнъм. Имам нужда да играя, не да седя на пейката. Точно затова, когато дебютирах за Фулъм срещу Уест Хем, макар че паднахме с 0:3, се чувствах все едно печелим с 6:0. Чувствам се страхотно в този отбор и с този треньор.

– От Фиорентина не бяха щастливи, че се присъедини към Фулъм. Твърдят, че си имал договорка с тях …
– Не съм се съгласявал да играя за Фиорентина, нито пък за който и да било друг. Никъде не съм казвал “да”. Да, аз и агентът ми предизвикахме малко суматоха, което може би беше грешка. След това изведнъж човек, към когото изпитвам огромно уважение (бел.ред. Йол) и познавам много добре, се появи и аз се съгласих да играя за неговия отбор. Взех това решение заради семейството ми. Реших, че ще се чувстваме най-добре в Лондон. Щастлив съм, защото за мен е най-важно да играя и да се наслаждавам на играта. Какво казват за мен хората в Италия, въобще не ме интересува.

– Как ще се почувстваш, когато се изправиш срещу Манчестър Юнайтед и Алекс Фъргюсън за първи път с новия ти клуб?
– Нямам проблеми с това. Напуснах Юнайтед след година, в която почти не играх. Чувствах се ужасно, не мисля, че го заслужавах, след като бях станал голмайстор предния сезон. Но това си е решение на мениджъра. Обясни ми, че стилът на игра се променя и аз не съм необходим. Когато сметна головете си, се гордея с времето, прекарано там. Станах шампион и гомайстор, с този отбор достигнах най-високото ниво на футбола. Може би трябваше да си тръгна предното лято, когато бях извън групата за финала в Шампионската лига на “Уембли”. Отидох при сър Алекс и го попитах: “Шефе, ти и отборът имате ли нужда от мен, защото искам да играя?”. Той отговори: “Да, нужен си. Искам да останеш и да се бориш за мястото си. Ако заслужиш, ще играеш”. И аз се опитах да се боря, но напразно. Мартин Йол говори с Алекс Фъргюсън, който му каза, че няма място за мен, тъй като иска да практикува по-директен футбол с бързи подавания.

– Какви са чувствата ти към Алекс Фъргюсън?
Разочарован съм от него като човек. Той изгуби уважението ми. Не заслужавах такова отношение и му го казах. Но той е един от най-добрите мениджъри в света. Не поставям под съмнение успехите му.

– Кой е най-хубавият ти момент в Манчестър Юнайтед?
– Когато подписвах договора си, това ми беше мечта. Спомням си първата ми тренировка, първите  ми мачове. Когато вкарах хеттрик на Ливърпул, бях много щастлив. Бях шампион и голмайстор с Юнайтед.

– Манчестър Юнайтед винаги се бори за отличията. Ще ти липсва ли това във Фулъм?
– Естествено, това е нормално. Знам, че няма да е възможно да печелим почти всеки мач, както беше с Юнайтед. Може би и срещите от Шампионската лига ще ми липсват. Но съм щастлив, защото отново играя футбол. Може и да се изнервя, ако загубим няколко мача, но това е нормално. Играл съм за голям отбор и знам какво мога да предложа и какво трябва да науча. Искам да се наслаждавам на играта, да се чувствам жив.

– Фулъм ли ще е последният ти клуб?
– Наистина не знам. Искам да играя, докато стана на 40, но не съм вратар, не съм Паоло Малдини или Райън Гигс. Искам да играя в Англия още няколко години. Харесвам страната, харесва ми начинът на мислене, културата, футболът.

– Кое точно харесваш в английския футбол?
– Тренировките, подготвителните методи преди и след мач. Харесва ми стилът на игра, атмосферата на пълните стадиони. В Англия съм вече 6 години и когато влязох срещу Уест Хем, почувствах уважението на новите ми съотборници и на съперниците.

– Как виждаш бъдещето си?
– Искам да открия футболна академия за деца в България. Надявам се, че някой ден някои от тях ще играят в най-големите европейски клубове.