Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:
Украйна спря серията на Любо С гол от корнер тимът на Заваров ни надви в София, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Оценката ми за изтеклата година е много висока, каза Любо Пенев. Тимът на Украйна ни отрезви от вдъхновения старт в квалификациите и ни победи с 1:0 в последния мач за годината. Гола вкара защитникът Кучер след корнер още преди почивката, а през втората част Божинов и дебютантът Иван Цветков не успяха да изравнят. Поражението е едва второ под ръководството на Любо Пенев, след като през пролетта отстъпихме отново в контрола на Турция с 0:2,focus-sport
„Има върху какво да работим, но оценката за годината е много висока”, категоричен бе селекционерът. Същата позиция зае и президентът на БфС Боби Михайлов.
България регистрира втора загуба под ръководството на Любо Пенев, отново в контрола. Нашите паднаха с минималното 0:1 от Украйна на „Васил Левски” и прекъснаха серията си от пет мача без поражение. По-малко от 1000 зрители видяха последния двубой на националите за годината.
На мястото на контузения Ники Михайлов под рамката започна Стоян Колев, а пред него Любо Пенев заложи в общи линии на титулярната защита – Минев, Бодуров, Иванов и Занев. Сърмов, Георги Илиев и Гошко Миланов наситиха централната зона, а в атака стартираха Манолев, Ивелин Попов и Валери Божинов. В отсъствието на контузените Гусев, Ярмоленко и Коноплянка селекционерът на гостите в този мач Александър Заваров остави на пейката и опитния Тимошчук.
България стигна до първо положение в мача в 6-ата минута. Ивелин Попов изведе отлично Миланов, но диагоналният удар по земя на халфа на Литекс излезе в аут. Като цяло нашите влязоха със самочувствие в двубоя и взеха инициативата в началото. Около 15-ата минута обаче украинците вече трайно задържаха топката, но си подаваха по ширина и това наложи извода, че стратегията на Любо е свързана с агресивни и скоростни действия на контраатака. До такива обаче се стигаше рядко.
В 23-тата минута Селезньов бе изведен с подаване над защитата, но Стоян Колев съкрати разстоянието до нападателя и отби удара в корнер. Последва ново центриране от десния фланг в нашия пеналт, но младокът Безус не успя да засече. Напрежението пред вратата ни продължи. Центриранията следваха едно след друго. Логичното стана в 33-тата минута, когато след корнер, изпълнен от Ротан, централният защитник Кучер с глава откри резултата.
Голът не предизвика особена реакция в нашия тим, който продължи да действа мудно и допускаше доста грешки в подаванията. Украинците превъзхождаха с бързина и с желание, защото доста от титулярите искаха да покажат качества в отсъствието на звездите.
От началото на второто полувреме нашите потърсиха изравняване и бяха близо до него. В 49-ата минута Божинов бе изведен сам срещу Пятов от Дяков, но не успя да го преодолее. Като цяло „лъвовете” вдигнаха оборотите и атакуваха настървено. В 58-ата минута след грешка на Бодуров и контраатака Селезньов бе близо до втори гол, но след като финтира Иван Иванов фалцовият му удар от границата на пеналта не намери целта.
Сред многото смени, които направиха двамата селекционери, за отбелязване е включването на Иван Цветков на мястото на Георги Илиев. На нашия хъс и опит за натиск гостите реагираха с остри контри. При една от тях в 71-вата минута, Колев успя да изпревари Безус и да предотврати сигурен гол. Малко след това Манолев бе набеден от Шевчук, че не е предпазил вратаря на Украйна при сблъсък в пеналта и двамата се сдърпаха, за което получиха жълти картони. В 82-рата минута след добра атака оформена от Маркиньос стигнахме до корнер, а след това Иван Цветков от воле не уцели вратата от добра позиция. До края сериозни положения пред двете врати не бяха регистрирани и въпреки желанието ни да стигнем до равенството, момчетата на Любо Пенев не успяха.
Заваров: Шокирах се като видях празния стадион, продължава на втора страница футболният ежедневник. Селекционерът на Украйна призна, че не е очаквал толкова слаб интерес към снощния мач.
„И за двата отбора бе трудно да играят при тези условия. Имам предвид малкото зрители. Шокирах се като видях празните трибуни. Знам, че в България хората се интересуват от футбол. По мое време стадионите бяха пълни”, обяви легендарният играч на СССР.
„Иначе съм доволен от мача. Знаете, че украинските отбори играят в Шампионската лига или в Лига Европа и много от състезателите имаха нужда от почивка. Исках да видя някои неща и ги видях. Добрите резултати винаги дават увереност, а днешната победа определено е ценна. Имате силен състав и резултатите ви в квалификациите го показват”, добави Заваров.
Ники се оперира в Испания, няма да играе тази година Голямата звезда в настоящия ни национален отбор Николай Михайлов няма да запомни с добро заключителния за годината лагер със състава. След като се контузи на тренировката във вторник, вратарят ще трябва да се подложи на операция. Тя най-вероятно ще бъде направена през уикенда, но е сигурно, че Ники, който е в плановете за селекция на Ливърпул, ще се довери на лекарите в Барселона „Увреден е менискусът, добре че няма проблем с връзките. Ще се оперирам при проф. Хугат в Барселона”, обяви вратарят на България.
Хирургът от Каталуния е истинско светило в занаята. Той е оперирал всички контузени звезди на Барселона като Шави, Пуйол, Маркес, Габи Милито, Давид Вия и т.н. Проф. Хугат вече е оперирал и български футболисти – Мартин Петров, Георги Иванов-Гонзо и Владимир Гаджев.
Очаква се заради контузията Ники да пропусне оставащите мачове на своя Твенте до края на годината. Още преди пристигането на Михайлов в София неговият треньор в Твенте Стив Макларън настоя той да играе малко срещу Украйна. Английският специалист се притесняваше от контузия на стража. Юношата на Левски ще пропусне и супердербито на Холандия на 9 декември срещу ПСВ Айндховен, което може да реши битката за първото място в шампионата.

Затворихме годината със загуба Украйна ни попари на празния „Васил Левски” – 0:1, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Националният отбор на България загуби последния си мач за 2012 г., след като отстъпи с 0:1 на Украйна. Нашите се провалиха в приятелската среща с украинците, а единствения гол вкара Кучер в 33-ата минута.
Националите изиграха най-слабия си мач под ръководството на Любо Пенев и логично отстъпиха. Играта на Ивелин Попов и компания беше безидейна и тимът не създаде почти нищо като голови положения пред Андрий Пятов. Единственото попадение в мача падна в 33-ата минута след статично положение. Тогава централният защитник Александър Кучер засече центриране от корнер и разстреля Стоян Колев – 1:0.
– Важно е треньорите да си вземат поука. Беше хубаво поне наравно да завършим, но за мен като цяло беше полезна проверката. Изпращаме добра година – заяви след мача президентът на БФС Борислав Михайлов.
Затворихме 2012-а с тъжен антирекорд Националният отбор загуби последния си мач за 2012 г., след като отстъпи с 0:1 на Украйна. Нашите се провалиха в приятелската среща с украинците, а единствения гол вкара Кучер в 33-ата минута. Само 800 души пък видяха мача, което е антирекорд за посещаемост на мач на държавния тим.
Нашите изиграха най-слабия си мач под ръководството на Любо Пенев и заслужено отстъпиха. Играта на Ивелин Попов и компания беше много безидейна и тимът не създаде почти нищо като голови положения пред Андрий Пятов.
Още от първите минути нашите опитаха да наложат обичайния си стил на игра и започнаха по-дълго да разиграват топката. Така се стигна до 4-ата минута, когато Данчо Минев намери добре Божинов в пеналта, но нападателят се засуети и не можа да стреля. 2 минути по-късно Ивелин Попов и Миланов комбинираха добре по лявото крило, последният стреля, но ударът му мина встрани от целта. Постепенно нашите изгубиха инициативата и все по-рядко се задържаха дълго в половината на гостите. След първите 15 минути темпото спадна и двата тима главно се дебнеха. В 22-ата минута обаче Бутко пусна отличен пас към Селезньов, той излезе очи в очи със Стоян Колев, но нашият вратар парира шута му. Постепенно гостите се настаниха трайно пред нашето наказателно поле и започнаха да притесняват по-сериозно Иван Иванов и компания. Вследствие на това нашите защитници по-трудно изнасяха топката и не получаваха достатъчно помощ от халфовете. В 33-ата минута украинците откриха, след като централният защитник Александър Кучер засече центриране от корнер и разстреля Стоян Колев – 1:0. До края на първата част нашите не сътвориха нищо опасно пред Пятов. Любо Пенев не остана доволен от развоя на първата част и направи 3 смени още на почивката. Той извади Георги Миланов и Георги Сърмов, а пусна Маркиньос и Светльо Дяков. Излезе и Петър Занев, а вместо него в игра се появи Веселин Минев.
Нашите показаха оживление и още в 48-ата минута Валери Божинов излезе на голова позиция. Той обаче се затвори и шутът му попадна право в Пятов. Украинците ни подариха инициативата и започнаха да залагат на контри. При една грешка на Бодуров Селезньов получи топката, залъга Иван Иванов и шутира, но топката профуча до гредата. Нашите се посъбудиха едва след влизането в игра на Димитър Рангелов и Иван Цветков. Таранът на Люцерн пораздвижи атаката. Именно след комбинация между него и Ивелин Попов в 69-ата минута Попето пробва далечен шут, но той мина встрани. Един от най-добрите ни шансове след почивката беше в 82-ата минута, когато резервата Иван Цветков получи топката, но шутът му от точката на дузпата беше неточен. До края на мача нашите хвърлиха всичко в атака, но действията им не се увенчаха с успех. Украинците се затвориха в собственото си поле и приеха играта, но въпреки това българите трудно стигаха близо до Пятов. На няколко пъти централната зона се пропука лошо и можеше да се стигне до опасни контри, които да създадат главоболия на Стоян Колев. Така нашите затвориха 2012 г. със загуба, като до края на годината тимът няма мачове. Момчетата на Любо Пенев подновяват битката в световните квалификации през месец март, когато на 22-и приемаме Малта на „Васил Левски”.
Половин милион премия в Левски за 3 точки Играчите на Левски ще приберат около половин милион лева, ако си тръгнат с трите точки от Разград в неделя. Управата на “сините” по всякакъв начин се опитва да мотивира футболистите си преди най-важния мач на тима срещу Лудогорец. А кое, ако не парите, може да е стимулът за играчите. На футболистите на Левски вече четвърти месец им тече солидна глоба заради резила от края на лятото срещу ФК Сараево. Като изключим юношките и втория вратар Ивайло Василев, всеки един от 18-те на Илиан Илиев получават само половината от заплатата си от юли насам. Двамата най-скъпоплатени на Герена са Марсиньо и Жоао Силва с по 15 хил. евро.
Рамос, Пинто и Гаджев взимат по 12 500 на месец. а четирима прибират по 10 хиляди. Останалите 11 взимат около 7 хиляди евро. Сметката на месец за заплати на 18-те в синьо е 110 хил. евро. Ръководството удържа 50% от тази сума – 55 хил. евро. Така за отминалите 4 месеца, от юли насам, играчите на Левски са със замразени под формата на глоби 220 хил евро. Скъпо им струваше на Илиан и момчетата му отпадането от босненския тим на ФК Сараево, ама те са си виновни все пак. Глобите обаче не спряха дотук. На втория капитан на сините Владимир Гаджев явно не му стигна това орязване на заплатата му и реши да направи още някоя простотия. Опорният халф на сините ритна без топка капитана на Локомотив Сф Кристиян Добрев, за което Дисципа го лиши от състезателни права за 1 мач и парична санкция от 500 лева. От Левски не останаха по-назад и глобиха Гаджев с още някой и друг лев. 6250 евро е сумата, с която Владо се раздели, след като видя червения цвят на картона срещу столичното Локо. Още един от сините играчи получи „награда” от Иво Тонев за добре свършена работа. Титулярният страж на Левски Пламен Илиев в събота реши да покаже, че е добър не само под рамките на вратата, но и в бойните изкуства. Тигъра нарита защитника на Ботев Враца. Николай Маринов, за което БФС наказа стража за две срещи и парична глоба от 800 лева. Тонев и тук се намеси и увеличи финансовата санкция на Пламен с още половин заплата – 3500 евро. Като дръпнем чертата, дотук Левски е прибрал от играчите си 229 750 евро. Изпълнителният директор на сините Иво Тонев ще опрости всичките наложени глоби от клуба, ако сините победят шампиона Лудогорец. 3 точки в Делиормана на практика гарантират на 70 процента титлата на Левски. С тях софиянци ще дръпнат с 5 пункта на шампионите!

Украйна ни би, Божинов се провали, пише вестник “Тема спорт”. България загуби с 0:1 от Украйна, в контрола, играна на “Васил Левски”. Така единият от домакините на ЕВро 2012 ни приземи след силните игри В квалификациите. Нашите проспаха първата част и позволиха на съперника да нанесе победния си удар. Двубоят бе изгледан от обидно малко публика след успешните мачове напоследък.
След контузията на Николай Михайлов Любослав Пенев логично заложи на вратата на Стоян Колев, а на пейката по спешност бе викнат Чворович (Лудо-горец). Отбраната бе в съшия вид от последния двубой с Чехия в Прага. Като ляв бек вместо налагания в началото на квалификациите Веселин Минев действаше Петър Занев. Промени имаше в средата на терена. Като партньор на Георги Илиев в средата на терена оперираше Георги Сърмов, вместо Светослав Дяков. Сърмов бе натоварен с по-дефанзивни функции, а от полузащитника на Черно море се очакваше да връзва играта. Интересен ход Любо предложи и в предни позиции. Георги Миланов започна по лявото крило, а Ивелин Попов играеше зад нападателя Валери Божинов. Попето и Миланов обаче често сменяха местата си и това объркваше отбраната на украинците. Очаквано на дясното крило излезе Станислав Манолев. Нашите започнаха по-мотивирано, но съперникът не им оставяше много празни пространства и в първите 15 минути дори се опитваше да налага преса в половината ни и по-често да атакува, но без да застрашава Колев. В 6-ата минута Ивелин Попов изведе Миланов отляво, но ударът на играча на Литекс не намери целта. Лъвовете залагаха предимно на флангови атаки, като крилата често влизаха навътре, за да отварят пространства за бековете, които да центрират. След 20-ата минута действията се локализираха в средата на терена, като опасностите пред двете врати бяха рядкост, а се залагаше предимно на сигурни отигравания наблизо и на страни. Постепенно обаче украинците овладяха инициативата, а нашите започнаха да допускат грешки отзад. Така се стигна и до първия гол 8 мача в 33-ата минута. След центриране от корнер Кучер изпревари Занев и на близката греда с глава преодоля Стоян Колев. Българите бяха доста далеч от показаното в квалификациите. На почивката селекционерът на България направи три промени в състава. В игра се появиха Веселин Минев, който смени Занев на левия бек, Маркиньос за Георги Миланов и Светослав Дяков. Халфът на Лудогорец замени Сърмов в средата на терена, а бразилецът заигра зад нападателя. Ивелин Попов се върна на лявото крило. Малко по-късно и Божинов отстъпи мястото си на Рангелов на върха на атаката. Именно нападателят на Верона пропусна най-чистото положение за нашите 8 50-ата минута. Той бе изваден сам срещу Пятов от Дяков, но вратарят изби удара му от точката на дузпата. Божинов с нищо не показа, че заслужава доверието на Пенев и пак се провали. Половин час преди края на мача официален дебют за България направи Иван Цветков, който обаче не показа нищо запомнящо се. Той заигра зад Рангелов, а Маркиньос се върна 8 средата на терена до Дяков.
През второто полувреме лъвовете натиснаха украинците, но в атаките ни липсваше бързината и остротата, с която да ги изненадаме. Съперникът намали чувствително оборотите след 60-ата минута, като заложи изцяло на контраатака. Триколъорите продължиха да са по-активният отбор, движеха се повече и търсеха топката, но усилията им да превземат вратата на противника оставаха безплодни. Определено националите има още върху какво да работят преди подновяването на квалификациите през март.
Така Любослав Пенев завърши годината със загуба, а тимът ни изигра може би най-слабия си двубой под неговото ръководство.
Скандират „Билек вън” и след 3:0 Чехия разби съседите от Словакия с 3:0 в последната си среща за годината, играна в Оломоуц. Давид Лафата от Яблонец се разписа на два пъти още до 6-ата минута, а халфът на Розенборг Борек Дочкал довърши гостите в 72-ата. Чехите играха силно през първата част, а Лафата пропусна да направи хеттрик.
Напрежението върху селекционера Михал Билек, нараснало доста след нулевото реми с България преди месец, обаче не спадна. Въпреки трите гола целият стадион в Оломоуц не спря да скандира “Билек вън”. В тази среща дебют за чехите записаха 8 души -вратарят Вачлик, защитниците Латка и Калаш, халфовете Дочкал, Хорава и Крейчи, нападателите Ордош и Козак. Капитанът Петер Чех изобщо не бе повикан за контрола, както и контузеният Томаш Росицки. Той няма мач, откакто получи травма на Евро 2012.
Младежите изпуснаха Македония с куп дебютанти Младежкият ни национален отбор, съставен от играчи, родени след 1 януари 1992 г., направи 1:1 с Македония в контрола, играна в Благоевград.
Първите си международни мачове като титуляри за младите лъвчета записаха Георги Китанов, Антон Недялков, Иван Горанов, Симеон Славчев, Александър Колев, Тодор Неделев и Илиян Капитанов. Двубоят започна по-добре
за възпитаниците на Мадански. В 19-ата минута след бърза атака на трикольорите Симеон Славчев изведе сам срещу вратаря Илиян Капитанов. Димитриевски обаче парира удара на играча на Черно море. В 31-ата минута Кирилов пусна топката вляво към Капитанов, а той веднага пробва пас за Александър Колев. В опита да изчисти капитанът на Македония Стефан Ашковски си отбеляза автогол. След почивката гостите заиграха no-прибрано и положенията пред двете врати намаляха. В 57-ата минута Радослав Кирилов удари греда след отмерен удар с десния крак, а при добавката
резервата Живко Петков не сполучи. В 62-ата минута при наглед безобидно центриране вратарят Димитър Илиев изпусна топката и Стоян Стойчевски изравни. “Постепенно гръбнакът на отбора започва да се оформя. Надявам се, че до началото на квалификациите ще сме изчистили всички неточности”, каза Мадански