“Левски” в ръцете на гузния беглец от ЦСКА

Ивайло Василев стана вратар на “Армията”, предаде треньорите си и отиде на “Герена”

“Левски” е в ръцете на вратар от ЦСКА. Да, няма грешка. Закърмен с червената идея ще трябва да спасява “сините”. Отборът от “Герена” гостува на Лудогорец в неделя (18 ноември) в дербито на 13-тия кръг на “А” група. Срещата е от 16:30 часа и ще бъде предавана пряко по ТВ+Булсатком. “Левски” заминава за Лудогорието без титулярния си вратар Пламен Илиев,БЛИЦ

Агенция БЛИЦ ще ви разкрие любопитни и скандални подробности за Ивайло Василев. Момчето, което ще застане под рамката на “синята” врата. Роден е на 15 януари 1991 година в София. Започва да тренира футбол в Локомотив (София), близо му е, тъй като живее в квартал “Обеля”. Ориентира се малко късно за голяма кариера, вече в 5 клас. Още на първия си турнир се случва детската му мечта, да заиграе в един от двата големи отбора в България – ЦСКА или “Левски”. С екипа на Локомотив (София) прави впечатление на треньора в “червената” школа Веселин Яневски. “Взимам го, в това момче има хъс, ще стане вратар”, казва Веско, който тогава наблюдава изявите на детето. “Веднага говорих с родителите му, те бяха много доволни, че ще играе в ЦСКА. Беше вратар от три месеца, но видях, че има качества, хвърляше се без страх, а това е важно за един вратар”, коментира Яневски пред екипа ни.

Така Ивайло Василев се превръща в част от школата на ЦСКА на “Червено знаме”. Всеки ден става в 6:30 часа и се придвижва с няколко автобуса, за да пристигне в 8:30 часа на “4-ти километър”. По това време все още няма метро, пътува повече от час, за да бъде на тренировка. Няма мрънкане от сорта: “Изморен съм от клатушкането в рейса” или нещо друго. Започва тренировката, а тя е на…полуразрушената база на ЦСКА на “Червено знаме”. Треньорът Яневски изкопава трап, който пълни с пясък – на това нещо тренират децата, включително и Ивайло Василев. Така година след година вратарят показва качества, развива се и стига до по-големите възрасти в школата. След пет години при треньора Веселин Яневски набор`91 в ЦСКА е поет от Антон Димитрорл-Пирожката. Той го тренира още четири години, за да го дооформи като истински вратар. “Това беше страхотно поколение – той, Благой Пасков, Томислав Костадинов, Анжело Методиев, Спартак Георгиев и други. Биехме наред, нямахме загуба от “Левски” четири години”, спомня си Тони Димитров.

Младите “армейци” не пропускат да накажат вечния съперник. В един мач ЦСКА побеждава на “Герена” с 3:1. Ивайло Василев спасява дузпа, играе страхотно и е с основен принос за успеха. След края на дербито всички в “червено” пеят, скандират и се закачат с “Левски”. И Ивайло Василев също. В последно време младият вратар твърди, че винаги е бил левскар и е искал да играе за “сините”, но…”Вижте, при децата е така. Сега е там и казва, че е бил винаги левскар. Помни ли, когато ги биехме, как се качваше на оградата на изкуственото игрище на “Герена” и викаше: “Само ЦСКА!”, коментира настоящият шеф на “червената” ДЮШ Спас Джевизов. И наистина, Ивайло Василев не стои тъжен в ъгъла след победа срещу “Левски”, дразни противника и припява познатите песни от рефрена на феновете.

След въпросната победа с 3:1 стражът толкова се кефи, че пита журналист: “Снимахте ли как хванах дузпата? Ще го излъчите ли по телевизията?”. Ивайло Василев има конкуренция – в неговата възраст са Божидар Стойчев и Стоян Маринов. Иво и Божидар се редуват да тренират с мъжете, за да свикнат с обстановката, но играят при юношите. През лятото на 2008 година обаче в ЦСКА изведнъж леко пренебрегват Василев, викат по-често Божката Стойчев.

Така се случва, че той е поканен при мъжете, а Ивайло Василев трябва да пътува с юношите за мач в провинцията. Още тогава младият вратар е сърдит, че не го взимат в мъжете. И оттогава влиза в контакт с “Левски”. Парадоксът е, че стражът изиграва последния си мач за ЦСКА именно срещу “сините”. Тимът от “Герена” побеждава, а на другия ден Ивайло Василев вече води преговори с новите си шефове. “Левски” му предлага договор и заплата, докато на “Армията” е играел без пари, дори не се знае дали е щял да получи предложение за професионален договор.

“Основната вина е в нас, в ЦСКА, че не успяхме да го задържим. А той е добър вратар, има качества. Сега при нас резерви са Благой Макенджиев и Анатоли Господинов. Защо да не са наши момчета, от школата, а трябва да докарваме вратари от други отбори, които да стоят резерви?”, питат се треньорите в школата на ЦСКА.

“Почувствах се предаден, заболя ме, че напусна ЦСКА по такъв начин. Бях му казал, играй, където искаш, но само не в “Левски”. И той отиде точно там”, разказва последният треньор на Ивайло Василев на “Армията” Антон Димитров.

“След като избяга, сме се засичали веднъж-два пъти. Като мине покрай мен и навежда главата, чувства се гузен, неудобно му е. Постъпи некоректно, избяга и не ми каза, не каза на никого, че отива в “Левски”. Разбрах от вестниците. Попитах го: “Можеше поне да ми се обадиш преди да ме предадеш”, а той вдига рамене”, допълва настоящият наставник в “червената” школа.

След това пътят на Ивайло Василев е ясен. “Левски” го взима, но го праща под наем последователно в Чавдар (Бяла Слатина) и Видима-Раковски. Връща го на “Герена” тази година, за да стане втори вратар и резерва на Пламен Илиев. Скандалът от 2010 година още не е забравен и за двете страни. “Левски” бие ЦСКА насред “Българска армия” с 2:0. Вратарят прави страхотен мач, спасява всичко и накрая ликува…със синия екип. На стадиона, на който е станал човек и вратар.

Феновете не му прощават, замерят го с камъни. Шефът на школата на ЦСКА Георги Велинов-Джони тогава изрича думите: “Какво да коментирам? Този е престъпник, хранихме го, направихме го вратар и отиде в “Левски”. Срещу нас направи мача на живота си.” По-късно легендарният вратар се извинява, но му е болно, че ЦСКА е изпуснал поредния си талант. Кой знае дали този талант щеше да бъде развит в Борисовата градина и дали сега щеше да се подготвя за дербито на футболна България. Сега “Левски” е неговият дом и той ще защитава “синята” идея.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ