Лудогорец и Левски определят есенния първенец в “А” група (ОБЗОР)


София. Днес ще се изиграят последните 4 мача от 13-и кръг в българската „А” група. От 14:30 часа ЦСКА посреща Берое на националния стадион „Васил Левски”, а Миньор ще се опита да постигне втора победа в шампионата като домакин на Монтана. От 16:30 часа Пирин (Гоце Делчев) ще гостува на Литекс, а в най-оспорваната среща от кръга шампионът и втори в класирането Лудогорец приема лидера Левски в Разград. Европейската футболна централа УЕФА оцени мача, като го нареди сред 6-те най-оспорвани двубои в Европа през уикенда.
Треньорът на Локомотив (София) Антон Велков подава оставка след загубата на отбора си като домакин от Черноморец с 0:3: FOCUS-SPORT

Лудогорец – Левски
Преди Лудогорец – Левски
Днес от 16:30 часа на стадион “Лудогорец Арена” в Разград един срещу друг в мач от 13-и кръг на “А” група ще играят лидерът в класирането Левски и шампиона Лудогорец. Това са два от най-силните тимове в нападение в българския шампионат. Домакините са вкарали 26 гола, а столичани – 25. Двата тима имат и най-добрите защити, като са допуснали по 6 попадения. Любопитна тенденция е, че и двата тима инкасират повече голове през второто полувреме – по 4.
Интересното е, че откакто влязоха в А група, срещу разградчани не е отсъдена дузпа. Докато в полза на тима са свирени 2. Сините са получили 1, 1 е изпълнявана и срещу тях.
Лудогорец ще трябва да атакува, за да спечели срещу Левски и да успее да си върне първото място. Ивайло Петев не смята да изневери на веруюто си и да заложи на нападателен стил срещу столичани. Специалистът няма и големи колебания около състава. Единствената му дилема е на кого да заложи по десния фланг. Вариантите са два – на Иван Стоянов или Франк Гуела. С по-големи шансове да излезе като титуляр е българинът. На вратата Петев отново смята да се довери на Иван Чворович, който успя да се пребори с конкуренцията на Урош Голубович. В защита като десен бек ще действа Йордан Минев. В центъра ще си партнират Александър Барт и Козмин Моци, а словакът Любомир Гулдан отново ще остане на пейката. В халфовата линия ще са националът Светослав Дяков и Станислав Генчев, а на лявото крило Мирослав Иванов. Играта на разградчани ще трябва да връзва неубедителният напоследък Марселиньо, а на върха на атаката ще е Гъргоров.
Освен на продължителните си разигравания с къси пасове и извеждащи подавания, в този двубой Лудогорец ще заложи и на далечните удари. Причината е, че на вратата на Левски ще е Ивайло Василев, който за първи път ще излезе със синята фланелка в А група. Разградчани ще се стремят постоянно да му пробват рефлексите с шутове от всякаква дистанция.
Треньорът на Левски Илиан Илиев ще трябва да покаже научил ли си е урока от дербито с ЦСКА. Срещу армейците възпитаниците му отстъпиха по всички показатели. Затова сега Илиев ще заложи на здравата битка в центъра на терена. Той ще насити халфовата линия, като ще пусне заедно на терена Владимир Гаджев, Станислав Ангелов и Роман Прохазка. Те ще имат за цел да бият за първа топка съперниците и да не позволяват на Лудогорец своя стил на игра. Левскарите няма да се хвърлят и в атаки, а ще дебнат своя шанс по-скоро на контри. Крилата Илиян Йорданов и Кристовао Рамос ще имат задача да уплътняват фланговете и да помагат на бековете.
Илиев се колебае на кого измежду Орлин Старокин и Нуно Пинто да заложи. Шансовете и на двамата са равни. През седмицата сините са отиграли вариант, при който и двамата да са на терена – Пинто да действа като ляв халф. Надали обаче Илиев ще прибегне до него.

Удинезе следи Гаджев
Двама скаути на италианския Удинезе ще гледат днешния двубой между Лудогорец и Левски. Те ще следят изявите на халфа на „сините” Владимир Гаджев. Националът е обект на интерес от страна на италианския клуб от доста време. Скаути на италианския клуб имаха желание да наблюдават изявите му по време на двубоя на националния тим с Украйна, но халфът остана на пейката през цялото време. На следващия ден агентите посетиха тренировка на Левски на стадион „Георги Аспарухов”. Скаутите от Италия ще завършат работата си в България именно с дербито в Разград.
Изявите на халфа бяха наблюдавани и от друг тим от Апенините – Киево, в двубоя на България с Италия преди повече от месец. Както е известно, Гаджев е спряган за трансфер от доста време, но на няколко пъти се размина. При добра оферта от Удинезе обаче вероятно на „Герена” няма да му правят спънки, макар че официално от клуба изявиха намерение да не се разделят с нито един основен футболист. Самият играч обяви в интервю за „Меридиан Мач” през седмицата, че може да напусне „Герена” през паузата.

***
Левски дава шанс на Любенов да дебютира срещу Лудогорец
Третият вратар на Левски Александър Любенов попадна в групата за двубоя с Лудогорец в Разград. Любенов е роден през 1995 година и до този момент не беше влизал в разширения състав на Илиан Илиев. Неговото присъствие в групата е породено от наказанието на титуляра Пламен Илиев. С отбора ще пътува и Борислав Цонев. Днес рано сутринта Левски тръгна за Разград. Тимът
ще проведе една тренировка – в 15:45 часа на базата „Виа Глас”. След това Илиан Илиев, Иво Тонев и футболист от отбора ще посетят местния фенклуб

Треньорът на Левски: Напрежението би трябвало да е за играчите на Лудогорец
Треньорът на Левски Илиан Илиев заяви преди мача на тима си срещу шампиона Лудогорец в Разград, че напрежението би трябвало да е върху играчите на съперника, тъй като при победа за Левски, „сините” ще се откъснат с пет точки на върха. Левски гостува на Лудогорец в мач от 13-ия кръг на „А” група. Двубоят на „Лудогорец Арена” е на 18 ноември (неделя) от 16:30 часа.
Илиан Илиев заяви, че в лагера на Левски има напрежение преди мача, което е нормално. Той допълни, че ако няма, най-добре би било да разпусне отбора. Според специалиста, по-голямото напрежение трябва да е за домакините. Според Илиев, когато се срещат първите два тима в класирането, няма как да има фаворит. Илиан Илиев каза, че е наясно със състава си, като разкри, че няма да има сериозни изненади.
Треньорът на Левски каза още, че ще изисква от играчите си да бъдат агресивни на терена. Илиев бе категоричен, че точно това е липсвало в мача срещу ЦСКА.
Наставникът на „сините” взе отношение и по въпроса с вратарския пост и наказанието на Пламен Илиев. Илиан Илиев каза, че няма никакви притеснения от това, че в Разград на вратата ще е резервата Ивайло Василев, тъй като той на практика има повече мачове в „А” група от Пламен Илиев. Треньорът на Левски изрази несъгласие с начина, по който бе наказан титулярният вратар на Левски. Според него, ако не е предстоял мач с Лудогорец, едва ли вратарят е щял да получи наказание. Той допълни, че не опитва да оневинява Пламен Илиев за постъпката му.
Треньорът на Левски коментира и евентуалното идване на „Газпром” като спонсор на клуба. Илиев заяви, че не още няма нищо конкретно и официално, но ако се случи, ще е хубаво за Левски. Той побърза да допълни, че сега всички са концентрирани върху предстоящия мач с Лудогорец, а не около ситуацията със евентуално спонсорство на „Газпром”.

От Лудогорец: Камбуров опитва да си вдигне цената за сметка на клуба ни
От ръководството на футболния шампион на България Лудогорец официално отрекоха за интерес към нападателя Мартин Камбуров. С декларация в официалния сайт на клуба, от Лудогорец определиха информациите за предстоящ трансфер на Камбуров като „спекулации”, като в Разград са категорични, че нападателят опитва да вдигне цената си за сметка на Лудогорец

Ето становището на Лудогорец

Лудогорец няма интерес към Мартин Камбуров. През последните няколко дни Мартин Камбуров упорито се спряга в медиите за трансфер в Лудогорец. По тази причина ръководството на шампиона, носител на Купата и Суперкупата на България се чувства длъжно да уточни следното:
Уважаеми колеги от Локомотив (Пд) и останалите клубове, по повод зачестилите информации за предстоящ “трансфер” на Мартин Камбуров в ПФК Лудогорец ви уведомяваме, че преговори с този футболист никога не са водени. Към Мартин Камбуров няма интерес от страна на спортно-техническия щаб и ръководството на клуба. Още по-малко верни са сумите, които Лудогорец би дал на въпросния играч. Категорични сме, че този поток от новини за трансфер на Мартин Камбуров в Лудогорец цели единствено футболистът да си вдигне максимално цената на гърба на нашия клуб. Ние смятаме, че подобен подход е некоректен. В този смисъл ви напомняме, че Лудогорец ще продължи с практиката си, когато има преговори и подписан договор с нов играч, новината да бъде обявена първо в официалния сайт на клуба.

Левски без Симеон Райков в Разград
Симеон Райков отпадна от групата на Левски за двубоя с Лудогорец. Левски гостува на шампиона в мач от 13-ия кръг на „А” група. Двубоят на „Лудогорец Арена” е на 18 ноември (неделя) от 16:30 часа. Крилото получи контузия в глезена, от която не успя да се възстанови и не попадна в групата за мача. Треньорът на Левски Илиан Илиев няма да може да разчита още на наказания вратар Пламен Илиев, както и на трайно контузеният Димитър Везалов и юношите Антонио Вутов и Радослав Цонев, които също са със здравословни проблеми

ЦСКА – Берое
Преди ЦСКА – Берое
ЦСКА ще търси на всяка цена трите точки в предстоящото си домакинство срещу Берое днес в мач от 13-ия кръг на “А” група, за да се изравни с Ботев Пловдив на третото място в класирането. В групата за мача очаквано не попадна румънецът Александру Пакурар, който мистериозно изчезна в петък. В Берое са окрилени от победата над Литекс в последния кръг.
Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще заложи на схема 4-2-3-1. На върха на атаката ще действа Мишел Платини, а малко зад него ще оперира аржентинецът Скиорили. Наставникът на Берое Петър Хубчев ще заложи на по-дефанзивна схема – 4-5-1. Той ще насити халфовата линия, а атаката ще бъде водена от португалеца Мартинс.
Мадагаскарецът Анисе е големият липсващ в състава на ЦСКА. Освен него заради травма отпадна и Нюаджи, а Карачанаков и К. Стоянов лекуват контузии. Берое няма да разчита на Веселин Пенев и Георги Андонов, тъй като още не са възстановени напълно от разтеженията си. Проблематично е участието на централния защитник Иво Иванов. На вратата ще е Кирил Акалски. В защита отдясно Педро Еуженио, отляво Георги Динков, централна двойка бранители ще са Игнат Дишлиев и Владимир Зафиров. Пред тях като опорни халфове ще оперират Стефан Велев и Елиаш да Силва.
Берое ще разчита на подкрепата на около 100 фенове.
ЦСКА завърши наравно 0:0 при гостуването си на Черно море във Варна. Берое победи у дома Литекс с 1:0 в миналия кръг.
За пръв път двата съперника играят в София на 14 октомври 1954 година. Мачът за Ударник (дебютант в групата на майсторите) срещу хегемона в България през 50-те години завършва катастрофално – загуба с 1:8. Головете за домакините са дело на: Cm. Божков – 3, Д. Миланов – 2, ИВ. Колев, Кр. Янев и Г. Стоянов. Голът за старозагорци е дело на Петко Янчовски – най-ярката фигура на отбора.
Берое има още няколко тежки загуби срещу ЦСКА в София: 2:10 на 2 май 1992 г., два пъти 0:7-13 септември 1980 г. и 15 октомври 2005 г., както и 1:7-на 31 август 1968 г.
Първото равенство в София е регистрирано на 5 декември 1964 година – 1:1. Следват още 2 поредни равенства (!!!) на стадион „Народна армия” -1:1 на 2 октомври 1965 година (гол на Петър Жеков в 35-та минута и Янко Кирилов в 50 за червените) и отново 1:1 на 18 декември 1966 година (1:0 Н. Цанев в 10-ата минута и 1:1 Янчо Димитров в 64-ата мин.)
Четвъртото равенство е постигнато на 18 май 1980 г., като гола за Берое реализира незабравимият халф Георги Стоянов – Бръснаря в 17-ата мин, а за домакините е точен Спас Джевизов в 26-ата минута.
Последният частичен успех на Берое в София срещу ЦСКА е на 14 април 1984 година. Двубоят завършва 2:2, като двата гола за беройци отбелязва неуловимото дясно крило Данчо Митев в 32-ата и 56-ата минута. Головете за червените отбелязват Г. Славков и Л. Танев. Така вече повече от четвърт век Берое няма дори частичен успех срещу червените в София.
За червените най-резултатни са били: 6 гола – Н. Цанев. Следват: 5 – Д. Якимов, Цв. Йончев, Спас Джевизов, Хр. Стоичков и Ив. Андонов.
ЦСКА е в серия от 21 поредни победи над Берое в София.
Загубата на Берое с 2:10 от ЦСКА е най-големият разгром на старозагорци в цялата им история.
В шампионата 1979/80 година Берое е единственият отбор, който ЦСКА не успява да победи в шампионския сезон на червените, които губят в Cm. Загора с 2:3 и правят 1:1 на „Армията”.
Двама състезатели на ЦСКА – Д. Якимов и К. Метков, са вкарали по 4 гола в един мач срещу Берое – на 31 август 1968 година при 7:1 и на 2 май 1992 година при 10:2.
Хеттрик за червените в столицата са постигали Cm. Божков, Н. Цанев, Цв. Йончев, Г. Славков и М. Хидиуед.
Спас Джевизов бележи голове в 4 последователни мача в София в периода 1978 – 1981 година.
Стрелец №1 в българския футбол Петър Жеков е вкарвал голове в София и за двата отбора. Кариерата на ненадминатия голмайстор стартира в Стара Загора, където се утвърждава с екипа на Берое и бележи 101 гола, а от есента на 1968 година облича червената фланелка и отбелязва най-много голове за ЦСКА -144.
Сегашният наставник на армейците Стойчо Младенов също е вкарвал голове за Берое и ЦСКА, както и друг нападател, обличал екипа на двата отбора – Ваньо Шишков.
През 70-те и 80-те години на миналия век привържениците на Берое шеговито наричаха столичния гранд ЦСКА „Беройско знаме” поради големия брой състезатели, преминали и направили име в ЦСКА: Петър Жеков, Георги Димитров-Джеки, Стойчо Младенов, Динко Димитров, а по-късно и Шишков, Калайджиев, Д. Сибов, Хр. Янев.
Един мач вместо в София се игра в Сливен на 15 август 2009 година поради лишаване от домакинство на ЦСКА и завърши 3:0 в полза на армейците.
В полза на ЦСКА са отсъдени 11 дузпи, като 9 са реализирани.
В полза на Берое са отсъдени 2 дузпи и те са пропуснати от П. Петков и Д. Митев.
През ноември двата отбора са играли 2 мача в София и двата пъти ЦСКА бие Берое с 3:0 – на 20 ноември 1999 и на 16 ноември 2001 година.
В 13-и кръг ЦСКА и Берое са играли 1 път в столицата и армейците бият с 3:0 през есента на 1999 година.

Иво Иванов до последно под въпрос за мача с ЦСКА
Централният защитник на Берое Иво Иванов е noд въпрос за гостуването на ЦСКА утре. Иванов получи леко мускулно разтежение на тренировка и може да пропусне двубоя от 13-ия кръг на А група на Националния стадион “Васил Левски”. От лекарския щаб на старозагорци се надяват да успеят да възстановят бранителя и той все пак да бъде на разположение за мача с армейците. Иванов пропусна домакинския успех с 1:0 над Литекс миналата събота, защото изтърпяваше наказание от една среща. Ако не успее да се възстанови, във втори пореден мач като титуляр ще започне Игнат Дишлиев, който се представи силно срещу ловчанлии.

ЦСКА излиза с двама в атака срещу Берое
Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще пусне двама нападатели в домакинството срещу Берое. Това са провинилите се Мишел Платини и Тасио, които бяха замесени в пиянски скандал. Досега „армейците” играеха с един нападател, който бе подпомаган от втора позиция. Сега Платини и Тасио могат да играят като двойка централни нападатели. Другият вариант е Тасио да е на върха на атаката, а Платини да напада от втора позиция. Възможно е Младенов да гласува доверие на Тенгариния в центъра на терена и Мишел да играе сам в предни позиции. Старши треньорът на „армейците” Стойчо Младенов определи група от 18 човека за мача днес, който ще се играе от 14,30 ч. на Националния стадион „Васил Левски”. Групата на ЦСКА: 12. Томас Черни, 1. Анатоли Господинов, 2. Джереми Родригес, 4. Михаил Венков, 5. Тодор Янчев, 8. Лукас Саша, 9. Себастиян Скиорили, 10. Сержиньо, 11. Иван Бандаловски, 15. Станко Йовчев, 19. Апостол Попов, 23. Мишел Платини, 24. Бернардо Тенгариня, 25. Ангел Грънчов, 29. Тасио, 55. Илияс Кириакидис, 66. Пламен Крачунов, 99. Нджонго Присо.

Помощник-треньорът на ЦСКА: През зимата ще привлечем български играчи
Помощник-треньорът на ЦСКА Анатоли Нанков заяви, че през зимния трансферен прозорец „армейците” ще привлекат няколко български футболисти. Асистентът на Стойчо Младенов коментира ситуацията в отбора преди домакинския мач с Берое.
Анатоли Нанков заяви, че Серж Нюажи отпада от групата, тъй като е с разтежение. Анисе и Карачанаков са с контузии и също няма да са на разположение. За травмата на Анисе, помощникът на Стойчо Младенов каза, че футболистът се възстановява и се очаква да е напълно готов за реванша от 1/16-финалите в турнира за Купата на България по футбол срещу Лудогорец, който е в края на следващата седмица.
Извън групата за мача с Берое остава и Макенджиев, който е болен.
Анатоли Нанков взе отношение и по въпроса за стадиона, на който „армейците” играят домакинските си мачове. Той заяви, че играчите предпочитат стадион „Васил Левски”, тъй като там условията са по-добри от тези на стадион „Славия”, а и защото се очаква на Националния стадион да дойдат повече хора.
Специалистът каза още, че в ЦСКА не са се отказали от борбата за титлата, като след дербито в Разград между Лудогорец и Левски, „армейците” може да намалят разликата от лидерите.
За мача с Берое Нанков каза, че очаква да се получи открит мач, тъй като старозагорци залагат на нападателен футбол. Помощник-треньорът на ЦСКА похвали наставника на Берое Петър Хубчев, определяйки го като един от добрите специалисти в българския футбол. ЦСКА приема Берое на 18 ноември (неделя) от 14:30 часа на Националния стадион „Васил Левски”.

Пакурар изчезна окончателно, в ЦСКА няма нищо официално
В ЦСКА мълчат за бягството на румънския офанзивен полузащитник Александру Пакурар. Той не се появи на тренировката на отбора в петък, а администраторът на клуба Кирил Костов отиде да го търси в дома му. Там обаче служителят на ЦСКА не е намерил никого. Пакурар не отговаря на обажданията и никой на “Армията” не знае какво става с него и къде се намира в момента. Отговорните фактори в Борисовата градина на този етап предпочитат да не изказват предположения каква е причината за изчезването на румънеца. На 90% обаче е сигурно, че става въпрос за пари. Пакурар има солидна заплата и траншове. Известно е, че ЦСКА е просрочил финансовите си ангажименти към него и той е в пълното си право да разтрогне с клуба за неполучени месечни възнаграждения. Това автоматически ще доведе до нов удар по ЦСКА, който ще трябва да плати сериозна неустойка на полузащитника. Пакурар ще съди червените.
“Искам един ден да завърша кариерата си в Клуж. Бях много тъжен да си тръгна оттам. В този клуб израснах. Това е отборът, който обичам. Надявам се някой ден да завърша кариерата си там, въпреки че сега имам проблеми”, обърна се към феновете на румънския тим футболистът на ЦСКА.
Пакурар влизаше в сметките на Стойчо Младенов за мача с Берое, но сега треньорът ще трябва да се оправя без него. Полузащитникът има три мача като титуляр от началото на първенството, но нито веднъж не е оставал на терена през всичките 90 минути.
Според информациите в Румъния, той все още е на българска земя.

ЦСКА без Анисе до Нова година
Абел Анисе няма да играе повече мачове до Нова година. Освен ако не стане медицинско чудо. Най-чаканият футболист в историята на ЦСКА отново ще бъде чакан. Халфът от Мадагаскар е с частично разкъсване на коленна връзка от 0:0 срещу “Черно море” в последния шампионатен мач. В най-добрия случай Анисе може да се върне на терена след две седмици и да рискува да усложни много контузията си.
Треньорът Стойчо Младенов не планира халфа до края на календарната година. А абсолютно сигурно е, че Анисе не може да играе в неделя срещу “Берое” и в реванша срещу “Лудогорец” за купата на България седмица по-късно.Чакането на мадагаскареца в ЦСКА започна миналата зима. Цяла пролет “червените” не успяха да го картотекират. А заради Анисе започнаха новия сезона без половин отбор, тъй като имаше неуредени суми с бившия му клуб “Черноморец”.

Литекс – Пирин Гоце Делчев
Преди Литекс – Пирин Гоце Делчев
Треньорът на Литекс Христо Стоичков ще заложи на същия състав, който провали тима в миналия кръг на “А” група. Тогава ловчанлии отстъпиха в Стара Загора от Берое с 0:1. След сериозни кадрови проблеми оранжевите ще гонят задължителните 3 точки срещу новака в групата в Ловеч.
– Ще разчитаме на нашите качества и потенциал, който не е малък. Вярвам, че ще се получи един качествен двубой, каза изпълнителният директор на Пирин Асен Трендафилов.
Стоичков ще заложи на схема 4-2-3-1. Пред защитниците се очаква да действат капитанът Небойша Йеленкович и младият Александър Цветков. Офанзивни халфове за ловчанлии ще бъдат Георги Миланов, Армандо Ваюши и Симеон Славчев. Исмаил Иса ще води атаката на ловешкия тим.
Треньорът на гостите Тенчо Тенев ще заложи на 4-4-1 -1. Специалистът плаши Литекс с френския нападател Албин Одза, който ще замества отсъстващия Борислав Хадзуров.
В Литекс няма контузени състезатели, единствено младокът Никола Колев е извън строя заради травма.
За гостите аут е контузеният е Борислав Хадзуров.
Литекс загуби с 0:1 от Берое, а Пирин ГД спечели много важни 3 точки при домакинството си на Локомотив Сф с 2:0 в предишния кръг.
Старши треньорът на Литекс Христо Стоичков е вдигнал мерника на двамата от играчите си. Става въпрос за крилата Галин Иванов и Томи Костадинов. Двамата не попадат в плановете на Камата и не е изключено през зимата да се стигне до раздяла с тях или продажбата им. Те почти сигурно няма да попаднат в групата за домакинство на Пирин ГД днес. От своя страна неврокопчани са амбицирани да откраднат точка от визитата си в Ловеч.
Наставникът на Пирин Тенчо Тенев обяви, че е наясно с класата на оранжевите, но няма как да отпише мача.
“Във всеки двубой излизаме с мисълта за успех. Зная, че ни очакват тежки 90 минути срещу тима на Христо Стоичков. Той е добър треньор и разполага с отлични играчи. Нашата задача е да дадем най-доброто от себе си. В някои срещи успяхме да направим това, в други мачове – не. Какво ще се случи не зная, но бъдете сигурни, че ще опитаме да затрудним Литекс”, каза Тенев.

Миньор Перник – Монтана
Преди Миньор Перник – Монтана
Опитният Венцислав Иванов ще води атаката на Миньор срещу бившия си тим Монтана в днешния мач между двата отбора. От началото на седмицата таранът се готвеше на облекчен режим заради травма в кръста, но в последните две занимания тренира наравно с останалите си съотборници.
Голямата въпросителна около стартовия състав на Николай Тодоров е свързана с бразилския полузащитник Том. Футболистът има проблем с рамото на дясната ръка и непосредствено преди началото на срещата ще стане ясно дали ще започне.
Мястото на наказания Окечукво отдясно по нападението на Миньор се очаква да бъде заето от Искрен Писаров, като другият възможен избор е юношата Йордан Йорданов.
“Така се стекоха нещата, че всеки предстоящ мач за нас е финал. Всички добре осъзнаваме важността на победата, не само утре (б.р. – днес), а и в останалите две срещи до края на полусезона. Монтана лично не съм ги гледал, но сме правили анализ, макар че колкото и да се готвим, напоследък все нещо не ни достига да пресечем финалната линия. В последните ни две гостувания например странични фактори повлияха на резултатите. И да се оплакваме обаче, няма да променим нищо. Надяваме се в близките дни да има и повече яснота около бъдещето на клуба”, каза наставникът на Миньор Николай Тодоров-Кайзера.
Феновете на Миньор са решили да поискат среща с кмета на Перник Росица Янакиева, след като все още не е намерен спонсор, който да поеме финансирането на отбора. Г-жа Янакиева до този момент не е успяла да намери бизнесмен, който да финансира клуба, независимо че се говори за интерес от португалска фирма. За мача с Монтана Миньор ще заложи на схема 4-5-1. Атаката на перничани ще бъде водена от Венци Иванов, подпомаган от Йордан Юруков.
Треньорът на Монтана Атанас Джамбазки най-вероятно ще заложи на схема 4-2-3-1, като атаката на отбора ще води капитанът Мирослав Антонов.
За домакините аут е Салас Окечукво, който е наказан, а Николай Христозов и Сабри Бумела са с травми. Антон Костадинов от гостите също пропуска мача заради контузия.
Миньор загуби от Ботев Пд 0:2 в Пловдив, а Монтана падна от Локо Пд с 1:2 у дома.
Монтана ще играе на кръв при гостуването на Миньор (Пк). Друга алтернатива пред момчетата на треньора Атанас Джамбазки не съществува освен трите точки.
„След като срещу Литекс и ЦСКА бяхме ощетени, третата среща я загубихме. Затова в Перник трябва да измъкнем максималното. В оставащите три мача до края не трябва да си позволим да губим точки. Длъжни сме да спечелим максимума до края”, сподели Джамбазки. Специалистът призна, че Монтана ще има доста тежък мач в миньорския град. „Миньор си имат проблемите, но това нас не ни интересува. Цяла седмица набивахме в главите на футболистите, че трябва да играят напълно концентрирано, нахъсано, с агресия. Победата няма да дойде, ако сами не си я вземем. Това се опитваме да убедим футболистите”, каза още Джамбазки. По традиция Монтана играе трудно на „Стадиона на мира”, където публиката подкрепя домакините от първата до последната минута. „Ще заложим на опитните футболисти, но ще има и промени от мача с Локомотив. До края нямаме право на грешки. Вече направихме твърде много вересии в мачовете ни до този момент”, каза още наставникът на монтанци.

Миньор Пк загуби защитник за Монтана
Титулярният защитник на Миньор Сабри Бумела отпадна от групата за домакинския мач срещу Монтана утре. Бранителят получи травма на тренировка в края на миналата седмица и все още
не е възстановен. От състава е аут и наказаният Обаси Окечукво, който е заменен от Александър Александров. Това е и единствената промяна в разширения състав в сравнение с гостуването на Ботев Пд миналия кръг. Евертон Джилио-Том, който получи контузия на дясното рамо, ще бъде на разположение на Николай Тодоров. Миньор ще се опита да спечели едва втора победа за сезона при домакинството си на Монтана.

Атанас Джамбазки: Ще наваксаме пропуснатото в Перник
Монтана е в серия от три последователни загуби в първенството, което принуди треньора Атанас Джамбазки през седмицата да проведе индивидуални разговори с всеки един от футболистите.
„Ако в двубоите с Литекс и ЦСКА бяхме ощетени от съдиите, то в мача с Локомотив Пд, който загубихме с 1:2 на собствен терен, вината си е само в нас. Момчетата си дават ясна сметка, че играха трагично и обещаха да наваксаме изгубените точки в предстоящата среща с Миньор”, заяви Джамбазки.
Нападателят на Монтана Петър Петров също смята, че в момента отборът му е по-добър от този перничани. 28-годишният футболист, който е обличал и жълто-черния екип, обаче предупреди сегашните си съотборници, че в Перник е доста тежко за гостуващите отбори, съобщи “Тема спорт”.

Локомотив Сф – Черноморец
Локомотив (София) загуби от Черноморец с 0:3
Локомотив (София) загуби като домакин от Черноморец (Бургас) с 0:3 в мач от 13-ия кръг на „А” футболна група.
Венцислав Христов откри резултата за бургазлии в 33-ата минута на мача. В 43-ата минута Локомотив остана с човек по-малко след червен картон за грубо нарушение на защитника Костадин Велков.
През второто полувреме Черноморец имаше пълно превъзходство. В 47-ата минута отново Христов направи 2:0 за Черноморец, а в 68-ата минута Уатара оформи крайното 3:0.
За Локомотив това е шеста загуба и втора поредна, като в последните пет кръга „железничарите” са спечелили само две точки. Отборът няма победа от 16 септември, когато надигра Етър.
За Черноморец това е седми успех за сезона, като тима постигна шеста поредна победа.

Утре уволняват Антон Велков
Отборът на Локомотив София допусна загуба с 0:3 при домакинството си на Черноморец. Поредната загуба на столичани доведе до оставката на треньора Антон Велков. След мача той намекна, че напуска поста си. Според информация на “7 дни спорт” тя ще бъде приета в понеделник, като вече се водят преговори с няколко специалисти. Фаворит за заместник на Велков е Велислав Вуцов.

Треньорът на Локомотив (София): Явно е време за промяна в отбора
Треньорът на Локомотив (София) Антон Велков даде да се разбере, че ще подаде оставка. След домакинската загуба на Локомотив с 0:3 от Черноморец в мач от 13-ия кръг на „А” група Велков заяви, че е време за промяна в отбора, която от доста време зрее.
“Трябва да се случи това, което обмислям от много време – заяви Велков. – В следващите дни и часове ще се вземе решение. Вие може да се сетите за какво говоря. Отговорността тези играчи да са тук, е моя. Днес очаквахме да направим добра игра и да направим нещо. Явно не става само с убеждаване на играчите, ще се опитаме по друг начин. Отговорността е моя. Изгонването на наш играч не ни убеди, че това е единствената причина да загубим. Нещата, които ще бъдат предприети, ще са с цел отборът да се успокои. Аз ще си поема отговорността. Уморих се да играем пред празни трибуни и на други терени”.

Треньорът на Черноморец: Продължаваме да пропускаме твърде много положения
Треньорът на Черноморец Димитър Димитров не бе особено доволен от представянето на отбора си въпреки победата над Локомотив (София). Черноморец победи като гост Локомотив (София) с 3:0 в мач от 13-ия кръг на „А” група. След мача Димитров заяви, че има сериозни забележки към играчите си, тъй като са направили прекалено много пропуски пред вратата на съперника.
“Уатара ще е още по-силен ако вкарва положенията, които създава – заяви Димитров. – Трябва да работи още много. В някой по-сериозен мач тези пропуски може да ни стрлват скъпо. На всеки 6 месеца правим нов отбор, така че за момента е радостно, че се върнахме на победния път. Не искам да обявявам цели, че гоним Лига Европа. Нека футболистите играят, а резултатите ще дойдат”.

Изпълнителният директор на Локомотив (София): Тези играчи са срам за клуба
Изпълнителният директор на Локомотив (София) Георги Марков бе бесен на футболистите след домакинската загуба от Черноморец. Локомотив (София) загуби с 0:3 от Черноморец в София, в мач от 13-ия кръг на „А” група. След двубоя Георги Марков заяви, че тези играчи са срам за Локомотив. Той бе категоричен, че ще има сериозни санкции. „Не мога да разбера как играчите излизат толкова отпуснати на терена – коментира Марков. – Плащаме им, това не е проблем. Уж в отбора сме събрали само имена. Няма начин, явно се налага да се разделяме с част от тях”.

Капитанът на Локомотив (София): Не е виновен треньорът, а ние играчите
Капитанът на Локомотив (София) Кристиян Добрев коментира след домакинската загуба на отбора си от Черноморец, че главните виновници за слабите игри на тима са футболистите, а не треньора Антон Велков. Локомотив (София) загуби като домакин от черноморец с 0:3 в мач от 13-ия кръг на „А” група. Добрев призна, че тимът изглежда трагично, като той отдаде това и на вероятната липса на умения у играчите. „Игрово не стоим добре, ние трудно стигаме до удар, а какво да говорим за положения пред вратата на противника – каза Добрев. –
Не мисля, че оставка на треньора Антон Велков ще ни реши проблемите. На терена играем ние, мисля че по-голямата част от вината е в нас”.

Ботев Враца – Ботев Пд
Ботев (Враца) и Ботев (Пловдив) не успяха да се победят
Отборите на Ботев (Враца) и Ботев (Пловдив) завършиха 0:0 във Враца, в мач от 13-ия кръг на „А” футболна група.
Двата отбора изиграха на стадион „Христо Ботев” във Враца равностоен мач. През първото полувреме по-активният тим бе този на домакините, катох Игнасио Варела пропусна няколко добри възможности за гол във вратата на пловдивчани. След почивката гостите изравниха играта, но нападателите на пловдивчани не успяха да преодолеят солидната отбрана на домакините.
За врачани това е второ равенство от началото на сезона. Ботев (Пловдив) регистрира четвърто равенство.

Мишо Иванов: Не спряхме да мачкаме Ботев Пловдив
Вратарят на Ботев (Враца) Михаил Иванов изрази съжаление, че неговите съотборници не са могли да реализират създадените положения при нулевото равенство с Ботев (Пловдив). „Пак не си вкарахме положенията, но поне този път направихме 0:0, а не 0:2. През второто полувреме нямахме толкова чисти положения, но не спряхме да атакуваме до последната минута. Доста тежък мач и за двата отбора. Както видяхте, Ботев не посмя да се открие. Поне до 85-ата минута можехме да вкараме гол. Гредата не ни стресна, допуснах грешка, че не викнах човека на Дарко Савич, но положението остана ненаказано”, заяви Иванов, който е следен от Левски.

Треньорът на Ботев (Враца): Логична точка
Треньорът на Ботев (Враца) Антони Здравков заяви, че е доволен от спечелената точка срещу Ботев (Пловдив). На стадион „Христо Ботев” във Враца Ботев (Враца) и Ботев (Пловдив) завършиха 0:0 в мач от 13-ия кръг на „А” група. Здравков коментира, че с оглед на показаното на терена равенството е напълно закономерно.
„През първата част стреснахме съперника си, а през втората заложихме на солидна защита – каза Здравков. – Затворихме се и логично успяхме да спечелим точката. Не мисля, че реферите са сгрешили умишлено. Лично главният съдия дойде и ми обясни, че няма как да свири дузпа за игра с ръка от толкова близко разстояние. Надявам се до края на полусезона да вземем максимален брой точки. Не мисля, че моите футболисти са по-слаби от тези във водещите отбори. В Левски, например, някои от играчите прибират по 22 000 лева месечно, а на нас това ни е целият бюджет”.

Треньорът на Ботев (Пловдив): Час от играчите ми бяха уморени
Треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов заяви след равенството на отбора му срещу Ботев (Враца), че у част от играчите му има натрупана сериозна умора, което е повлияло на представянето им в мача. Ботев (Враца) и Ботев (Пловдив) завършиха 0:0 във Враца, в мач от 13-ия кръг на „А” група. “Хубав и динамичен мач за двата отбора, независимо, че не бяха отбелязани голове – коментира Спасов. – Вложихме усилия и стигнахме до няколко ситуации, в които можехме да вкараме гол, но те бяха твърде малко. Това го отдавам на умората, която се натрупа в част от състезателите. Травмите също оказаха влияние. Тодор Неделев, и Иван Цветков бяха ангажирани с националния отбор, Бобан Грънчаров игра 90 минути срещу Словения. Вратарят Ернестас Шеткус, Артур Енрике и Рубен Паласуелос четири дни не тренираха пълноценно. Това са хора, които взеха участие в този мач. Не бива обаче да се оправдаваме. Очаквах повече от играчите, но това са футболисти, които са решавали не един мач, затова не мога да бъда критичен”.

Етър – Славия

Славия с нова грешна стъпка
Отборът на Славия направи нова грешна стъпка в „А” група. В мач от 13-ия кръг на футболния шампионат „белите” завършиха 1:1 като гости на предпоследния в класирането Етър. Владислав Златинов изведе Славия напред в резултата в 21-ата минута на мача. В 71-ата минута Дормушали Саидходжа възстанови равенството.
За Етър това е второ равенство за сезона.
Славия регистрира четвърто и второ поредно равенство. „Белите” нямат победа от 23 септември, когато победиха Локомотив (София).

Треньорът на Етър: Преборихме се за точката
Треньорът на Етър Сердар Даят похвали футболистите си за представянето им срещу Славия. Етър и Славия завършиха 1:1 на стадион „Ивайло” във Велико Търново, в мач от 13-ия кръг на „А” група.
Турският специалист коментира, че играчите му са се преборили мъжки за точката и на се представили добре.
„През второто полувреме се представихме на много добро ниво и логично отбелязахме изравнително попадение – заяви Даят. – Направихме грешка в защита при гола на гостите”.
Треньорът на Славия: Заслужавахме повече от точка
Треньорът на Славия Мартин Кушев бе разочарован след равенството на тима си срещу Етър. Отборите на Етър и Славия завършиха 1:1 във Велико Търново, в мач от 13-ия кръг на „А” група. Треньорът на „белите” коментира след мача, че резултатът не е реален и отборът му е трябвало да победи. Специалистът каза, че неумението пред гола на играчите му е довело до загубата на две точки.
“Създадохме много ситуации, от които не успяхме да се възползваме, за разлика от съперника”, заяви Кушев.

Локомотив (Пловдив) – Черно море
Локомотив (Пловдив) победи Черно море с 1:0
Отборът на Локомотив (Пловдив) победи Черно море с 1:0 в мач от 13-ия кръг на „А” футболна група. Единственото попадение в мача бе на Стефанов в 14-ата минута. Футболистът на Локомотив се възползва от отличен 320-метров пас на защитника Мартин Кавдански и реализира.
Мачът бе изгледан от нападателя на китайския Далиен Мартин Камбуров, който е пред завръщане в Локомотив.

Христо Бонев: В Черно море да не плачат от съдиите
“Преди да плаче от съдиите, нека Адалберт Зафиров да каже как се играе във Варна на стадиона на Черно море. Как свирят съдиите и как влизат футболистите на домакините. Иначе съм доволен от победата. Нашите млади момчета продължават да растат. Вярно, огънаха се на моменти, но опитните треньори казват – “По-добре грозна победа, отколкото красива загуба”. Сега е важно да спечелим последните си два мача от есенния полусезон на А група. Срещу Литекс за Купата на България ще излезем освободени и без голямо напрежение. През паузата ще направим добра селекция и подготовка и през пролетта ще сме по-силни. Надявам се силно Мартин Камбуров да се върне в отбора”, заяви спортно-техническият директор на Локо Пд Христо Бонев по повод на победата на тима над Черно море с 1:0 в мач от 13-ия кръг на “А” група.

Треньорът на Черно море: Съдията бе напълно неадекватен
Треньорът на Черно море Адалберт Зафиров бе крайно недоволен от съдийството на Александър Костадинов след мача на отбора му срещу Локомотив (Пловдив). Локомотив (Пловдив) победи като домакин Черно море с 1:0 в мач от 13-ия кръг на „А” група. Зафиров определи рефера като „напълно неадекватен, тенденциозен и слаб”. Той призна, че тима му е бил слаб през първото полувреме, но сериозно е подобрил играта си през второто полувреме, сякаш е влязла нова единадесеторка. Треньорът на Черно море коментира, че Локомотив е имал две положения за гол, като е реализирал едното.
„Локомотив не ни изненада с нищо – заяви Зафиров. – Играха с дълги изритани напосоки топки. Видно е, че навън играем плахо и ни липсва агресия”.

Треньорът на Локомотив (Пловдив): Можехме да победим и по-категорично
Треньорът на Локомотив (Пловдив) Стефан Генов заяви след победата на отбора си над Черно море, че успехът на тима му е напълно заслужен, като отборът е можела да стигне и до по-изразителен резултат. Локомотив (Пловдив) победи с 1:0 Черно море в мач от 13-ия кръг на „А” група.
„Очаквах груден мач и така стана – коментира Генов, който допреди няколко месеца водеше отбора на Черно море. – Заслужено победихме, можехме да реализираме повече попадения. Хубаво е, че играчите показаха огромно желание. Видях колективен дух и характер, което много ме радва. По отношение на играта има още какво да се желае”.

Резултати/Програма на мачовете от 13-и кръг на “А” група:
17 ноември (събота)
14:30 часа
Ботев (Враца) – Ботев (Пловдив) 0:0
Етър – Славия 1:1
Локомотив (Пловдив) – Черно море 1:0
Локомотив (София) – Черноморец 0:3
18 ноември (неделя)
14:30 часа
ЦСКА – Берое
Миньор – Монтана
16:30 часа
Литекс – Пирин (Гоце Делчев)
Лудогорец – Левски

Класиране за 13-и кръг на “А” група:
Отбор М П Р З ГР Точки
1.Левски 12 10 1 1 25-6 31
2. Лудогорец 12 9 2 1 26-6 29
3. Ботев (Пловдив) 13 7 4 2 19-9 25
4. Черноморец 13 7 3 3 15-9 24
5. ЦСКА 12 6 4 2 16-6 22
6. Литекс 12 6 2 4 23-9 20
7. Локомотив (Пловдив) 13 4 6 3 18-16 18
8. Пирин (Гоце Делчев) 12 6 0 6 13-18 18
9. Славия 13 4 4 5 14-15 16
10. Берое 12 4 2 6 18-22 14
11. Черно море 13 3 4 6 10-20 13
12. Монтана 12 3 2 7 15-19 11
13. Локомотив (София) 13 2 5 6 11-17 11
14. Ботев (Враца) 13 3 2 8 6-22 11
15. Етър 13 2 2 9 8-24 8
16. Миньор (Перник) 12 1 3 8 4-23 6

Програма на мачовете от 12-и кръг на “Б” група:

18 ноември (неделя)
14:30 часа
Банско – Септември (Симитли)
Калиакра – Спартак (Плевен)
Нефтохимик – Сливен
Раковски – Пирин (Разлог)
Спартак (Варна) – Любимец
Светкавица – Чавдар (Етрополе)
Видима – Шумен

Класиране преди 12-и кръг на “Б” група:
Отбор М П Р З ГР Точки
1. Спартак (Плевен) 11 7 3 1 16-7 24
2. Нефтохимик 11 6 4 1 17-8 22
3. Светкавица 11 6 2 3 11-7 20
4. Раковски 11 5 4 2 15-13 19
5. Чавдар (Етрополе) 11 5 3 3 17-11 18
6. Спартак (Варна) 11 5 3 3 12-7 18
7. Банско 11 4 4 3 15-13 16
8. Шумен 2010 11 5 1 5 14-14 16
9. Любимец 11 5 0 6 11-12 15
10. Калиакра 11 4 1 6 14-16 13
11. Пирин (Разлог) 11 2 5 4 11-11 11
12. Видима-Раковски 11 2 4 5 9-13 10
13. Септември (Симитли) 11 2 3 6 9-18 9
14. Сливен 11 0 1 10 4-25 1