Челси уволни Ди Матео, 7 от осминафиналистите в Шампионска лига са ясни (ОБЗОР

София. Европейският клубен шампион Челси уволни мениджъра Роберто Ди Матео, съобщиха от клуба. Клубното ръководство определи резултатите на отбора като незадоволителни и реши да предприеме промяна на мениджърския постfocus-sport
Днес ще се играят 8 мача от предпоследния кръг в груповата фаза на турнира Шампионска лига. В група „А” осминафиналистът Порто посреща отпадащия Динамо Загреб за последен път пред собствена публика в мач от групите, а украинският Динамо е домакин на Пари Сен Жермен. В група „Бе” немският Шалке ще се класира за фазата на елиминациите, ако победи Олимпиакос, а в другия мач от потока Арсенал ще се опита да победи като домакин аусайдера Монпелие, за да си осигури място в следващата фаза. В единствения ранен мач от 19:00 часа днес руският шампион Зенит е домакин на осминафиналиста Малага, а в другата среща от група „Це” Милан ще търси задължителна победа срещу белгийския Андерлехт. Последните два мача са от група „Де”, където немският шампион Борусия Дортмунд гостува на холандския Аякс, а Манчестър Сити може да отпадне още след груповата фаза, ако загуби от испанския шампион Реал Мадрид. Всички двубои с изключение на този в Русия започват в 21:45 часа:

Абрамович уволни Ди Матео след загубата с 0:3 от Ювентус
Европейският клубен шампион Челси уволни мениджъра Роберто Ди Матео, съобщиха от клуба. Клубното ръководство определи резултатите на отбора като незадоволителни и реши да предприеме промяна на мениджърския пост.
„Челси се раздели тази сутрин с Роберто Ди Матео. Последните резултати не са задоволителни. Собственикът и Бордът на директорите смятат, че е необходима промяна, за да се развива отборът в желаната насока, навлизайки в решителен момент от сезона. Клубът ще обяви съвсем скоро кой ще е новият мениджър на първия състав“, съобщава официалният сайт на Челси.
Ди Матео пое “сините” след уволнението на Андре Вилаш-Боаш на 4 март 2012 година. Той изведе отбора до дубъл – купа на Англия и триумф в Шампионската лига. Челси стартира много добре настоящата кампания, но в последните седмици се срина и записа серия от незадоволителни резултати. Загубата от Ювентус в Шампионската лига снощи с 0:3 явно е преляла чашата на търпението към мениджъра и той бе уволнен.

Футбол: Бенитес е резервен вариант след Гуардиола за наследник на Ди Матео в Челси
Роберто Ди Матео е близо до уволнение, а в Западен Лондон готвят Рафаел Бенитес за негов заместник, ако Роман Абрамович не успее да убеди Хосеп Гуардиола да стане наставник на Челси, съобщава „Дейли мейл”.
След загубата с 0:3 от Ювентус европейският клубен шампион е пред отпадане от Шампионската лига. „Сините” могат да станат първият действащ европървенец, който отпада още в групите при защитата на титлата.
Равенство или победа за Ювентус в гостуването на Шахтьор другия месец ще значи отпадане на Челси и участие в турнира Лига Европа.
Роман Абрамович отдавна предпочита Гуардиола да наследи Ди Матео, който донесе исторически първи трофей от Шампионската лига за Челси.
Но ако бившият мениджър на Барселона реши да прекара в почивка месеците до края на сезона, руският милионер може да прибегне до спасителен вариант с Рафаел Бенитес, който покори Европа с Ливърпул.

Вече са ясни 7 от осминафиналистите в турнира
След първите изиграни мачове от пети кръг в Шампионската лига вече са ясни имената на 7 отбора, които със сигурност ще участват на осминафиналите през пролетта. Манчестър Юнайтед се класира напред още преди загубата си с 0:1 от турския Галатасарай, заедно с Порто и Малага. След мачовете снощи към осминафиналистите се присъединиха немският Байерн, както и още два испански клуба – Валенсия и Барселона. Украинският Шахтьор Донецк постигна разгромна победа с 5:2 над датския Нордселанд и също очаква съперника си в следващата фаза. Окончателният списък на осминафиналистите ще стане ясен след изиграването на последните двубои на 4 и 5 декември, а на 7 януари ще бъде теглен жребият за фазата на елиминациите.

Меси на гол от това да подобри 103-годишен рекорд, стигна легендата Раул
Звездата на Барселона Лионел Меси е на път да подобри рекорда за най-много отбелязани голове на международна сцена в рамките на една календарна година. С отбелязаните 2 попадения при победата на Барселона в гостуването на Спартак (Москва) тази вечер аржентинецът изравни постижение отпреди 103 години.
Англичанинът Вивиън Уудуърд държеше рекорда досега с 25 гола през 1909 година, но и Меси вече има толкова. Общо 13 от головете на аржентинеца са за Барселона, а останалите 12 – за Аржентина. Зад него в тази класация остават Неймар с 21 (8 за Сантос и 13 за Бразилия), Златан Ибрахимович със 17 (3 за ПСЖ и 14 за Швеция), Кристиано Роналдо (12 за Реал (Мадрид) и 5 за Португалия) и Радамел Фалкао (12 за Атлетико (Мадрид) и 5 за Колумбия).
Меси закръгли постижението си на 80 попадения през тази година във всички турнири и вече е само на 5 от рекорда на германеца Герд Мюлер. Той задмина Раул, като стана играчът с най-много мачове в ШЛ, в които е вкарвал два или повече гола – цели 15. Легендата на Реал Мадрид е правил същото 14 пъти.
След като се разписа в Москва, аржентинският национал изравни друг рекорд на Раул – за вкарвани голове в най-голям брой различни градове в Шампионската лига, като и двамата вече са правили това в по 19.
В Шампионската лига Меси вече има 56 гола (24 през тази година), което е само с 2 попадения по-малко от третия във вечната ранглиста Андрий Шевченко. Пред украинеца са само Рууд ван Нистелрой (60 гола) и Раул (71 гола).

ГРУПА “А”

Осминафиналистът Порто играе последен мач в груповата фаза пред свои привърженици
Предпоследният кръг от груповата фаза на Шампионската лига е последната възможност за отбора на Порто да покаже способностите си пред своите привърженици срещу Динамо Загреб, преди гостуването на ПСЖ след две седмици. Лисабонският тим е сигурен участник на осминафиналите, но при победа в предстоящия мач и благоприятно развитие на другата среща между Динамо (Киев) и ПСЖ, може да си осигури и първата позиция в група “А”. Първият двубой между двата тима в Загреб завърши с победа за Порто 2:0.
“Синьо-белите” нямат поражение в 16 поредни мача и заемат първо място в първенството на Португалия с 23 точки, колкото има и Бенфика. Порто е без загуба и в също толкова поредни домакински двубои. Въпреки осигуреното място в следващата фаза на надпреварата играчите на Витор Перейра със сигурност ще търсят успеха срещу трагично представящия се тим на Динамо (Загреб).
Единственият контузен в състава на португалския тим е Емидио Рафаел, който наскоро започна леки тренировки, но все още не е готов за стартовия състав. Възможно е наставникът Перейра да даде почивка на някои от най-добрите си играчи като Жоао Моутиньо и голмайсторът Джаксън Мартинес.
Динамо (Загреб) е на път да изравни рекорда на Спартак (Москва) от 12 поредни загуби в груповата фаза на Шампионската лига. До момента играчите на треньора Анте Чачич са в серия от 10 последователни поражения, като в първите четири мача от тазгодишното издание на турнира нямат отбелязан гол.
Под въпрос за гостуването на “Ещадио До Драгао” е десният бек Домагой Вида, който има лека контузия в стъпалото, както и Ален Халилович, Ариан Адеми и Матео Ковачич. Нападателят Анте Рукавина е болен от грип и не пътува с отбора.
При евентуален успех в Португалия хърватите може да запазят шансове за класиране на третата позиция, която дава право на участие в Лига Европа.
Мачът е днес от 21:45 часа.

ПСЖ и Динамо Киев в пряк сблъсък за второто място в група “А”
Два кръга преди края на груповата фаза в турнира Шампионска лига в група “A” лидерът Порто вече се класира за 1/8-финалите след три победи и едно равенство и актив от 10 точки. ПСЖ заема втората позиция с девет точки, а Динамо (Киев) е трети с четири. За да се класира за осминафиналите, френският тим се нуждае само от една точка в предстоящото гостуване на украинския Динамо. Парижани обаче ще търсят победата на Олимпийския стадион в Киев, поради амбициите да се борят за първото място в групата.
Динамо ще запази шансовете си за класиране само при успех в двубоя с ПСЖ. Киевският гранд се намира в изключително труден период, като дори смяната на Юри Сьомин с Олег Блохин не подобри представянето на отбора. След 16 изиграни кръга в украинското първенство, Динамо заема трета позиция на 14 точки от шампиона в последните три сезон Шахтьор (Донецк). От началото на месец септември столичани имат само 5 победи в 14 официални срещи, а през изминалия уикенд допуснаха загуба от Металург (Донецк) с 0:1.
За последно Динамо и ПСЖ играха помежду си на украинска земя през 2009 година, когато в четвъртфинален мач реванш за купата на УЕФА украинците спечелиха с 3:0.
ПСЖ също не е в добра форма, като играчите на Карло Анчелоти нямат победа в последните си два мача от френската Лига 1, където се смъкнаха до трето място в класирането. Успехът на стадион „Максимир” в Загреб срещу местния Динамо с 2:0 бе първият за клуба при гостуване в Шампионската Лига от 1997 година насам. ПСЖ е отборът, който е отбелязал най-много голове от началото на груповата фаза на турнира – 10, колкото имат Байерн (Мюнхен), Челси, Реал (Мадрид) и Валенсия.
В титулярния състав на домакините от Динамо ще се завърнат Денис Гармаш и Максим Ковал, на които бе дадена почивка при загубата от Металург. Възможно е стартовите 11 на украинския тим да бъдат същите, които загубиха гостуването на „Парк Де Пренс” в Париж с 1:4. Въпреки това в титулярния състав може да попаднат и Марко Рубен и Огниен Вукойевич. За ПСЖ почти сигурно ще отсъства Жереми Менез, който получи разтежение по време на мача с Рен в събота. Срещата ще пропуснат още Кристоф Жале, Кевин Гамейро, Тиаго Мота и Матьо Бодмер.
Динамо Киев и ПСЖ ще играят днес от 21:45 часа.

ПСЖ без Жереми Менес и Кевин Гамейро при гостуването на Динамо Киев
Пари Сен Жермен ще бъде без контузените си нападатели Жереми Менес и Кевин Гамейро при гостуването на Динамо Киев в мач от Шампионската лига, съобщи клубът от Париж.
Менес беше сменен през първото полувреме на мача от френския шампионат в събота, когато Пари Сен Жермен загуби като домакин с 1:2 от играещия с девет души Стад Рен. Менес е с проблеми на бедрото.
От Пари Сен Жермен не съобщиха каква е контузията на Кевин Гамейро.

Резултати/Програма на мачовете от група “А”
18 септември, 21:45 часа
Динамо (Загреб) – Порто 0:2
ПСЖ – Динамо (Киев) 4:1
3 октомври, 21:45 часа
Динамо (Киев) – Динамо (Загреб) 2:0
Порто – ПСЖ 1:0
24 октомври, 21:45 часа
Порто – Динамо (Киев) 3:2
Динамо (Загреб) – ПСЖ 0:2
6 ноември, 21:45 часа
Динамо (Киев) – Порто 0:0
ПСЖ – Динамо (Загреб) 4:0
21 ноември, 21:45 часа
Порто – Динамо (Загреб)
Динамо (Киев)– ПСЖ
4 декември, 21:45 часа
Динамо (Загреб) – Динамо (Киев)
ПСЖ – Порто

Kласиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Порто 4 3 1 0 6-2 10
2.ПСЖ 4 3 0 1 10-2 9
3.Динамо (Киев) 4 1 1 2 5-7 4
4.Динамо (Загреб) 4 0 0 4 0-10 0

ГРУПА “В”

Шалке ще играе на 1/8-финалите, ако победи Олимпиакос
Шалке 04 има отлична възможност да си гарантира участието в следващата фаза на Шампионската лига още днес, когато приема на своя стадион Олимпиакос. Немският тим е начело във временното класиране в група “B” с актив от 8 точки – с една повече от Арсенал и две пред гръцкия отбор. Победа в предстоящия сблъсък ще означава сигурно участие на отбора и напролет в най-силния европейски клубен турнир.
“Кралско-сините” се справиха с Олимпиакос в първия кръг с 2:1 като гости и сега отново са фаворити. Добрата новина за треньора Хууб Стевенс е, че отново може да разчита на японския десен бек Учида. В последния шампионатен мач, загубен от Байер (Леверкузен), се наложи Хьоведес да играе като десен краен бранител. Сега обаче той се завръща в центъра на защитата за сметка на Пападополус или Матип.
За Олимпиакос със сигусност няма да играе Папазоглу, който не пътува за Гелзенкирхен, като най-вероятно ще бъде заменен от Манолас.

Арсенал ще търси задължителна победа по пътя към осминафиналите, а Монпелие – успех преди Лига Европа
Арсенал излиза за задължителна победа на своя стадион срещу шампиона на Франция Монпелие в мач от група “B” на Шампионската лига. Играчите на Арсен Венгер са на второ място с актив от 7 точки. Лидер е Шалке с 8, а на третата позиция е Олимпиакос с 6. В първия кръг на груповата фаза Арсенал се справи с Монпелие като гост с 2:1 и е фаворит и в предстоящия сблъсък.
Англичаните обаче показаха слабости в играта си и допуснаха първа загуба в групите на Шампионската лига като домакини от 2003 година насам в третия кръг, когато отстъпиха на „кралско-сините” от Гелзенкирхен. Aут за Арсенал са контузените Гибс, Диаби, Росицки и Фабиански.
Жервиньо вече е възстановен, но едва ли мениджърът Венгер ще рискува с пускането му в игра. За Монпелие със сигурност участие в мача няма да вземе Сюлейман Камара, който е наказан заради натрупани жълти картони.
Френският шампион вече изгуби шансове за класиране напред в турнира, но ако иска да играе на пролет в Лига Европа, то победата на “Емиратс” е задължителна.
Двубоят Арсенал – Монпелие e днес от 21:45 часа.

Уолкът няма да играе за Арсенал срещу Монпелие
Арсенал ще бъде без английския национал Тио Уолкът в днесшния мач от Шампионската лига срещу Монпелие заради контузия на рамото.
Крилото получи травмата при падане по време на дербито с Тотнъм (5:2) в събота, но доигра мача, след като получи медицинска помощ.
Андре Сантос също пропуска мача заради контузия. Киърън Гибс и Жервиньо са възстановени от контузиите си и ще бъдат в групата на Арсенал за мача.
След изиграването на четири мача от груповата фаза на Шампионската лига Арсенал заема второ място в Група “В” със 7 точки, една зад лидера Шалке 04.

Шалке не може да разчита на Афелай за мача с Олимпиакос
Холандският национал и крило на Шалке 04 Ибрахим Афелай продължава да страда от контузия на бедрото и няма да играе в домакинството срещу гръцкия шампион Олимпиакос от Шампионската лига. Мачът е днес от 21:45 часа.
Афелай получи контузията в приятелския мач на Холандия срещу Германия (0:0) в Амстердам през миналата седмица. Така той се присъедини към контузените си съотборници Ацуто Учида и Кристоф Метцелдер, като и двамата са с контузии на бедрото, и Марко Хьогер.
Шалке 04 е начело в Група B с 8 точки и при евентуална победа над Олимпиакос ще се класира за осминафиналите на Шампионската лига.

Резултати/Програма на мачовете от група “B”
18 септември, 21:45 часа
Монпелие – Арсенал 1:2
Олимпиакос – Шалке 04 1:2
3 октомври, 21:45 часа
Шалке 04 – Монпелие 2:2
Арсенал – Олимпиакос 3:1
24 октомври, 21:45 часа
Арсенал – Шалке 04 0:2
Монпелие – Олимпиакос 1:2
6 ноември, 21:45 часа
Шалке 04 – Арсенал 2:2
Олимпиакос – Монпелие 3:1
21 ноември, 21:45 часа
Арсенал – Монпелие
Шалке 04 – Олимпиакос
4 декември, 21:45 часа
Монпелие – Шалке 04
Олимпиакос – Арсенал

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Шалке 04 4 2 2 0 8-5 8
2.Арсенал 4 2 1 1 7-6 7
3.Олимпиакос 4 2 0 2 7-7 6
4.Монпелие 4 0 1 3 5-9 1

ГРУПА “С”

Преди Андерлехт – Милан
Милан гостува на Андерлехт в двубой от груповата фаза на турнира в турнира Шампионска лига, който не трябва да губи. Ако загуби, Милан ще отпадне, като не е правил това толкова рано в турнира от сезон 1999 – 2000.
Седемкратният европейски шампион пристигна в Белгия без контузените Масимо Амброзини, Даниеле Бонера, Инацио Абате, Лука Антонини, Джамел Мезба и Съли Мунтари.
Андерлехт няма проблеми с контузени футболисти и ще се опита да спечели втора победа след изненадващия успех над Зенит с 1:0 в предишният кръг на турнира.
Двубоят Андерлехт – Милан е днес от 21:45 часа.

Зенит посреща Малага в най-важния си мач в турнира
Руският шампион Зенит посреща Малага в най-важния си мач в Шампионската лига.
При провал, руският тим ще напусне надпреварата, докато победа ще съхрани шансовете му за участие във фазата на директните елиминации. В момента Малага има 10 точки, втори е Милан с 5, трети е Андерлехт с 4, а последен е Зенит с 3 точки.
За радост на треньора Лучано Спалети голямата звезда на руснаците Хълк се възстанови от контузия и ще може да играе, както и халфът Виктор Файзулин, който страдаше от разтежение. Левият полузащитник Доменико Кришито обаче пропуска двубоя заради травма.
Малага пристига в Санкт Петербург без Карлос Камени, Начо Монреал, Серхио Санчес и Жулио Баптища, които са контузени. Мануел Итура е наказан. Очаква се наставникът на испанския тим Мануел Пелегрини да остави Хавиер Савиола и Хоакин резерви, като по всяка вероятност в атака ще действа единствено Роке Санта Крус.
Двубоят е днес от 19:00 часа.

Резултати/Програма на мачовете от група “С”
18 септември, 21:45 часа
Малага – Зенит 3:0
Милан – Андерлехт 0:0
3 октомври, 19:00 часа
Зенит – Милан 2:3
21:45 часа
Андерлехт – Малага 0:3
24 октомври, 19:00 часа
Зенит – Андeрлехт 1:0
21:45 часа
Малага – Милан 1:0
6 ноември, 21:45 часа
Андерлехт – Зенит 1:0
Милан – Малага 1:1
21 ноември, 19:00 часа
Зенит – Малага
21:45 часа
Андерлехт – Милан
4 декември, 21:45 часа
Малага – Андерлехт
Милан – Зенит

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Малага 4 3 1 0 8-1 10
2.Милан 4 1 2 1 4-4 5
3. Андерлехт 4 1 1 2 1-4 4
4.Зенит 4 1 0 3 3-7 3

ГРУПА “D”

Моуриньо: Предпочитам феновете на “Сан Сиро”, отколкото тези на “Бернабеу”
Треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо направи поредното скандално изказване. Той призна, че предпочита стадион „Сан Сиро” пред „Сантяго Бернабеу” заради горещата подкрепа, която Интер получаваше, когато португалецът беше начело на отбора.
„Много хора ще ме критикуват, но ако трябва да избирам между „Бернабеу” и „Сан Сиро”, винаги ще избера „Сан Сиро”, където подкрепата е специална”, каза португалецът за „Економико”.
Срещу Манчестър Сити днес той ще запише своя мач № 100 в Шампионската лига.
„За щастие никога не съм бил елиминиран в груповата фаза и играя поне по 6 мача на година в Шампионската лига. Два пъти съм играл максималните 13 мача на сезон в турнира. Всичко стана много бързо”, припомня Моуриньо.
До момента той е бил начело на Порто, Челси, Интер и Реал в общо 99 двубоя от Шампионската лигата. Балансът му е 54 победи, 25 равни и 20 загуби с голова разлика 166:85 и два трофея – с Порто и Интер.

Моуриньо и Реал честват юбилей в турнира в мача срещу Манчестър Сити
Предстоящият мач на Реал (Мадрид) с Манчестър Сити ще бъде по-специален за треньора на испанците Жозе Моуриньо.
Двубоят, който ще се играе на стадион “Етихад стейдиъм” днес, ще бъде мач номер 100 за португалеца в Шампионска лига.
Моуриньо ще стане най-младият специалист с подобно постижение. Любопитна подробност е, че 49-годишният португалец дебютира в турнира начело на Порто срещу настоящия си отбор Реал (Мадрид) на 19 февруари 2002 година на стадион “Сантияго Бернабеу”.
В Шампионска лига той е водил отборите на Порто, Челси, Интер и Реал (Мадрид). До момента балансът му е 54 победи, 25 равенства, 20 загуби при голова разлика 166:85.
Най-успешният му период е в Реал, където има 20 успеха, три поражения и 70 реализирани попадения.
Мачът Манчестър Сити – Реал (Мадрид) е днес от 21:45 часа.
Единствено победа ще съхрани шансовете на отбора на Роберто Манчини за място във фазата на директните елиминации. При равенство или загуба бъдещето на италианския специалист ще е под въпрос. Мениджърът на Сити няма да може да използва в предстоящата среща Гаел Клиши, който получи контузия в последният кръг на английското първенство, контузени са още Джолиън Лескът и Майка Ричардс. Марио Балотели и Джеймс Милнър обаче са възстановени и ще могат да вземат участие в решителния сблъсък.
Възстановен в редиците на Реал вече е Фабио Коентрао, който попадна в групата за мача. Все още контузени са Гонсало Игуаин и Марсело.
Лидер в група “D” е отборът на Борусия (Дортмунд) с 8 точки, Реал е втори със седем, Аякс е на четвърта позиция с 4, а Манчестър Сити е последен с едва 2.
Само два отбора в историята на Шампионската лига са успявали да се класират от ситуация, подобна на тази на Манчестър Сити – Локомотив (Москва) и Порто. През сезон 2002-2003 руснаците са само с една точка след четвъртият кръг, но продължават. Година по-късно Порто е с две, но също успява да си извоюва място в следващата фаза.

Манчини: Как ще спрем Роналдо – само с полиция
Мениджърът на Манчестър Сити Роберто Манчини има идея как да бъде спряна звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо. Двата гранда се изправят един срещу друг днес от 21:45 часа в мач от група “D” na Шампионска лига.
“Ще повикаме полиция”, пошегува се Манчини, след което се изказа ласкаво за португалския национал.
“Роналдо е топиграч и заслужава да спечели “Златната топка”. Отбеляза толкова много голове миналата година, които помогнаха Реал да изпревари Барселона в първенството на Испания. Той и Меси са най-добрите футболисти в света, но трябва да се отбележи заслугата на португалеца за успеха на Реал.
Надявам се да има лош ден в сряда, но е изключително трудно, когато играеш срещу футболист, способен да вкара един-два гола във всеки мач.
За него завръщането в Манчестър ще бъде по-специално, но мачът е от голямо значение и за Реал, защото иска да продължи в следващата фаза на турнира”, заяви италианецът.
Манчини се върна и на предишния мач между двата тима, когато Реал се наложи с 3:2 на “Сантияго Бернабеу”.
“Ако резултатът на “Бернабеу” бе друг, вероятно нещата в групата щяха да бъдат различни. Бях доста разочарован. Там не се играе лесно. Смятам, че нямаме никакъв шанс да продължим напред, но футболът е странен. Трябва добре да си свършим работата заради феновете”, завърши мениджърът на Манчестър Сити.
Дербито Манчестър Сити – Реал (Мадрид) е днес от 21:45 часа.

От 13 домакински срещи с тимове от Германия, Аякс има 12 победи
Днес на “Амстердам Арена” един срещу друг ще играят шампионите на Холандия и Германия Аякс и Борусия Дортмунд в решителен сблъсък от груповата фаза на турнира Шампионска лига.
Преди мача Борусия води в класирането с 8 точки в актива си, втори е Реал (Мадрид) със 7, Аякс има 4, а на последната позиция е Манчестър Сити с 2 точки.
Германците стигнаха до победата в първия двубой с 1:0, но статистиката за мачовете в Холандия е стряскаща за почитателите на немския футбол. От 13 домакински срещи с тимове от Германия, Аякс има 12 победи. Тимът от Дортмунд не е достигал до фазата на директните елиминации от 2003 година.
Якуб Блашчиковки се възстанови от контузия и дори игра при успеха на Борусия над Гройтер Фюрт този уикенд. За холандците до последно под въпрос ще бъде титулярният вратар Кенет Фермеер.

Бранителят на Манчестър Сити Гаел Клиши няма да бъде на разположение на мениджъра Роберто Манчини за двубоя с Реал Мадрид
Бранителят на Манчестър Сити Гаел Клиши няма да бъде на разположение на мениджъра Роберто Манчини за двубоя с Реал Мадрид, който се явява последен шанс за “гражданите” преди и на теория да отпаднат от битката за място в следващата фаза.
Френският ляв защитник има проблеми с глезена и отпадна от последния мач на Манчестър Сити от Висшата лига срещу Астън Вила, както и от контролата на родната му Франция с Италия.
Под въпрос за мача е и нападателят Марио Балотели заради болки в гърба, а дългосрочна травма лекува Майка Ричардс. В състава обаче ще се завърне Джеймс Милнър, възстановил се от контузия в бедрото.

Моуриньо отбелязва 100 мача в турнира срещу Сити
Предстоящият мач на Реал (Мадрид) с Манчестър Сити ще бъде по-специален за треньора на испанците Жозе Моуриньо.
Двубоят, който ще се играе на стадион “Етихад стейдиъм” в сряда ще бъде мач номер 100 за португалеца в Шампионска лига.
Моуриньо ще стане най-младият специалист с подобно постижение. Любопитна подробност е, че 49-годишният португалец дебютира в турнира начело на Порто срещу настоящия си отбор Реал (Мадрид) на 19 февруари 2002 година на стадион “Сантияго Бернабеу”.
В Шампионска лига той е водил отборите на Порто, Челси, Интер и Реал (Мадрид). До момента балансът му е 54 победи, 25 равенства, 20 загуби при голова разлика 166:85.
Най-успешният му период е в Реал, където има 20 успеха, три поражения и 70 реализирани попадения.
Мачът Манчестър Сити – Реал (Мадрид) е в сряда от 21:45 часа.

Балотели е под въпрос за мача с Реал
Звездата на Манчестър Сити Марио Балотели е под въпрос за мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу Реал Мадрид. Италианският национал страда от болки в гърба и поради тази причина треньорът му Роберто Манчини не може да разчита на него в последните двубои на тима.
Близки до клуба източници разкриват, че е възможно Балотели да бъде възстановен за важния мач от най-комерсиалния футболен турнир.
Ако италианският национал не може да излезе на терена, Манчини ще избира между Тевес, Агуеро и Силва.

Резултати/Програма на мачовете от група “D”
18 септември, 21:45 часа
Борусия (Дортмунд) – Аякс 1:0
Реал (Мадрид) – Манчестър Сити 3:2
3 октомври, 21:45 часа
Манчестър Сити – Борусия (Дортмунд) 1:1
Аякс – Реал (Мадрид) 1:4
24 октомври, 21:45 часа
Аякс – Манчестър Сити 3:1
Борусия (Дортмунд) – Реал (Мадрид) 2:1
6 ноември, 21:45 часа
Манчестър Сити – Аякс 2:2
Реал (Мадрид) – Борусия (Дортмунд) 2:2
21 ноември, 21:45 часа
Аякс – Борусия (Дортмунд)
Манчестър Сити – Реал (Мадрид)
4 декември, 21:45 часа
Борусия (Дортмунд) – Манчестър Сити
Реал (Мадрид) – Аякс

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Борусия (Д) 4 2 2 0 6-4 8
2.Реал (Мадрид) 4 2 1 1 10-7 7
3.Аякс 4 1 1 2 6-8 4
4.Манчестър Сити 4 0 2 2 6-9 2

ГРУПА “Е”

Ювентус победи с 3:0 шампиона на Европа Челси
Ювентус победи шампиона на Европа Челси с 3:0 в мач от група “Е” на турнира Шампионска лига. Куалиарела откри резултата в 38-ата минута на стадиона в Торино, а съотборникът му Артуро Видал удвои преднината на “черно-белите” в 61-ата минута. Трети гол за италианския шампион вкара Себастиан Джовинко секунди преди края. Това бе първа победа на Ювентус над английския тим в евротурнирите.
Ювентус спечели втория от последните си 15 мача в Европа срещу английски съперници. Челси спечели само един от последните си 7 мача в Шампионската лига срещу италиански отбори.

Буфон: Бяхме изключителни срещу Челси
Вратарят на Ювентус Джанлуиджи Буфон беше щастлив след класическата победа с 3:0 над Челси в Шампионската лига. „Това беше една чудесна вечер. Имал съм много други победи с Ювентус, но когато направиш такова убедително представяне в тактически, физически и психологически аспект, това е страхотен знак за нас като отбор и за Италия, заяви ветеранът. – Ние спечелихме единоборствата във всяка зона. Бяхме по-гладни, по-остри, по-атакуващи, по-креативни и с малко повече прецизност можеше да вкараме дори повече голове.“ Бианконерите се нуждаят само от една точка при гостуването си в Донецк в последния мач от група “E” на Шампионската лига, за да се класират за елиминациите.

Чех: Вече нищо не зависи от нас, тази година представянето на Челси е кошмар
Вратарят на Челси Петър Чех бе ядосан от загубата с 0:3 от Ювентус в мач от груповата фаза на Шампионската лига. Актуалният носител на трофея е пред отпадане още преди елиминациите. “Сините” са трети във временното класиране със 7 точки, след Шахтьор Донецк (10 точки) и Ювентус (9 точки).
„През миналия сезон представянето ни в Шампионската лига беше страхотно, като в сън. През тази година е кошмар” – заяви Чех. – Създадохме положения пред вратата на Ювентус, но трябваше да ги реализираме. Вече нищо не зависи от нашите усилия, а от резултатите в другите мачове.“

Алесио: Ако играем, както срещу Челси, не се притеснявам за класирането ни напред
Помощник-треньорът на Ювентус Анджело Алесио остана изключително доволен от представянето на тима при категоричната победа с 3:0 над европеиския шампион Челси.
“Искам да поздравя целия отбор за тази победа. Целта ни беше да поддържаме високо темпо през всичките 90 минути и да принудим съперника да се защитава. Направихме всичко за да спечелим, и бяхме възнаградени с важна победа. Разбира се, че играхме срещу голям отбор като Челси, така че бе неизбежно те да нямат никакви шансове за гол. И двата отбора имат страхотни играчи и наблюдавхме красив мач”, заяви Анджело Алесио.
“Последната ни среща (гостуване на Шахтьор) ще бъде изключително важна, защото още не сме се класирали. Ако играем, както тази вечер, не се притеснявам за класирането ни напред. Искам да благодаря на нашите прекрасни привърженици, които дадоха на отбора допълнителен тласък с подкрепата си”, добави още помощник-треньорът на Юветус.

Ди Матео: Много лоша вечер, дано да продължим
Мениджърът на Челси Роберто Ди Матео пое вината за тежката загуба с 0:3 от Ювентус, която постави под сериозно съмнение продължаването на “сините” от Лондон напред в Шампионската лига. Спецът все пак таи надежди, че тимът му ще се класира на 1/8-финалите и ще продължи да защитава трофея си в най-комерсиалния европейски клубен турнир.
“Аз съм виновен за резултата, виновен съм за представянето на отбора. Това беше много лоша вечер за нас, но ако някой трябва да бъде винен, то това съм аз”, каза разочарованият Ди Матео след срещата в Торино.
“Пропиляхме три отлични шанса да открием резултата, преди те да ни вкарат. Дали има напрежение?! Когато си мениджър на голям клуб като този, е нормално да те критикуват, ако не постигаш резултати. Но и миналия сезон имаше напрежение. Все още се надявам да се класираме, тъй като на теория е възможно. Имаме надежда, просто трябва да се стегнем”, добави наставникът на настоящия европейски шампион, който е застрашен да отпадне още в груповата фаза.

Нордселанд – Шахтьор (Донецк) 2:5
На стадион “Паркен” в Копенхаген Нордселанд допусна катастрофална загуба от Шахтьор (Донецк) с 2:5 в мач от група “Е” на турнира Шампионска лига. Домакините поведоха с гол на Нордщранд в 24-ата минута, но в следващата атака Адриано изравни. В 29-ата минута Лоренцен вкара втори гол за датския тим, но минута преди края на първата част Вилан вкара гол за 2:2. Така завърши първото полувреме. През втората част отново Вилан вкара за 3:2 в 50-ата минута, а след това дойде часът на Адриано, който за по-малко от половин час оформи своя хеттрик и донесе победата на украинците. Това бе втори пореден успех за Шахтьор над Нордселанд. През септември украинският тим победи датския с 2:0. Шахтьор се класира за елиминационната фаза на турнира, като спечели четвърти пореден мач срещу датски съперник в евротурнирите.

Нордселанд иска наказание за Шахтьор Донецк заради първия гол на Адриано
Старши треньорът на датския Нордселанд Каспър Юлман ще иска наказание за Шахтьор Донецк за поведението на Луис Адриано при изравнителния гол за 1:1. “Вярвам, че има някои правила и те трябва да се спазват. Осъждам такова поведение”, каза Юлман. Той е убеден, че бразилският футболист заслужава червен картон и това е можело да промени хода на играта, тъй като той вкара три гола. “Така се засмя, когато тръгна след гола. Ако това се случи с моя отбор, аз ще позволя на противника да вкара гол в отговор на този”, заяви треньорът.
Адриано вкара гол за 1:1, но не игра феърплей и след спорна топка си поведе топката, въпреки че датчаните бяха спрели да играят, очаквайки, че той ще я извади колегиално в тъч. Адриано обаче вкара гол, който бе зачетен.

Дарио Сърна: Изиграхме най-доброто и най-лошото полувреме в турнира
Капитанът на Шахтьор Донецк Дарио Сърна, който се класира на осминафиналите на турнира Шампионска лига след победата си с 5:2 като гост на датския Нордселанд, заяви след мача, че украинският тим е изиграл най-лошото и най-доброто полувреме в турнира до момента. “Шахтьор имаше трудности в последните два мача. Играхме по този начин, защото сме уморени. Намерихме своя стил след втория гол. През второто полувреме играхме така, както искахме. Това, че прескочихме групата, е голям успех”, каза още Сърна, ситиран от вестник “Кореспондент”.
Луческу: Реалният резултат между Шахтьор и Нордселанд е 10:2, въпреки нечестния гол на Адриано
Старши треньорът на Шахтьор Донецк Мирча Луческу коментира резултата на мача от турнира Шампионска лига срещу Нордселанд. След победата си с 5:2 украинците се класираха на осминафиналите в турнира.
“Датчаните заслужаваха да ни вкарат втори гол – те се бориха за него, а ние направихме много пропуски.
След втория им гол се чувствахме като боксьор в шок, който току-що е бил ударен. Имахме всички предимства и създадохме много голови положения. Мисля, че резултатът изцяло съответства с това, което се случи на терена. Вероятно спечели по-силният. Джон беше най-добрият през първата половина. Като цяло, контролирахме играта и вкарахме пет гола,а можеше и още “, каза Луческу, цитиран от официалния сайт на Шахтьор Донецк.
“Аз съм много горд от тази победа. Резултатът можеше да бъде и 10:2. Аз съм много горд с моя отбор”, каза още Луческу. Треньорът се извини на феновете за гола на Адриано за 1:1, който пренебрегна феърплея и си поведе топката сам, въпреки че датчаните бяха спрели да играят. Те очакваха, че той ще извади топката в тъч, след ситуация “спорна топка”. Адриано обаче вкара гол, който бе зачетен.
Ракитски: Ще играем за победа срещу Ювентус
Защитникът на Шахтьор Донецк Ярослав Ракитски поздрави феновете с победата над Нордселанд с 5:2 в мач от груповата фаза на турнира Шампионска лига и с класирането на 1/8-финалите. Той подчерта, че Шахтьор ще играе за победа срещу Ювентус, за да си осигури първо място в групата. Защитникът отбеляза също така, че не е изненада победата на Ювентус над Челси с 3:0 в другия мач от групата.
“Ювентус е един много добър отбор. Не съм изненадан от победата им, макар че не съм гледал мача. Те обаче все пак играха в Торино пред собствена публика”, каза Ракитски, цитиран от вестник “Кореспондент”.
Резултати/Програма на мачовете от група “E”
19 септември, 21:45 часа
Шахтьор (Донецк) – Норселанд 2:0
Челси – Ювентус 2:2
2 октомври, 21:45 часа
Ювентус – Шахтьор (Донецк) 1:1
Нордселанд – Челси 0:4
23 октомври, 21:45 часа
Нордселанд – Ювентус 1:1
Шахтьор (Донецк) – Челси 2:1
7 ноември, 21:45 часа
Ювентус – Нордселанд 4:0
Челси – Шахтьор (Донецк) 3:2
20 ноември, 21:45 часа
Нордселанд – Шахтьор (Донецк) 2:5
Ювентус – Челси 3:0
5 декември, 21:45 часа
Шахтьор (Донецк) – Ювентус
Челси – Нордселанд

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1. Шахтьор 5 3 1 1 12-7 10
2. Ювентус 5 2 3 0 11-4 9
3.Челси 5 2 1 2 10-9 7
4.Нордселанд 5 0 1 4 3-16 1

ГРУПА “F”

Лил победи с 2:0 като гост белоруския шампион БАТЕ Борисов
На стадион “Динамо” в Минск БАТЕ Борисов загуби с 0:2 от френския Лил в мач от група “F” на турнира Шампионска лига. В 14-ата минута гол за гостите вкара Сидибе, а в 31-ата точен за 2:0 бе Бруно. В 74-ата минута голмайсторът Сидибе получи червен картон, но въпреки численото неравенство на терена французите запазиха аванса си и победиха. Това бе втори мач между двата тима в евротурнирите. През септември белорусите победиха с 3:1 като гост френския тим. Успехът е едва втори за Лил в последните 14 гостувания в Европа. БАТЕ (Борисов) прекъсна серията си от три мача без загуба в евротурнирите срещу френски отбори. След загубата белорусите са трети в класирането с 6 точки, а Лил е последен с 3.

Руди Гарсия: Гордея се с представянето на Лил
Треньорът на Лил Руди Гарсия заяви, че е горд от представянето на неговия отбор при гостуването на БАТЕ (Борисов) в Шампионската лига, но съжалява за пропуснатия шанс за класиране в Лига Европа.
Френският тим, който до този момент нямаше спечелен мач се наложи с 2:0, но няма шанс да продължи. БАТЕ (Борисов) победи Лил с 3:1 при гостуването си в първия кръг на груповата фаза.
“Срамно е, че не успяхма да отбележим трети гол от нашите положения и да оставим шансове за класиране в Лига Европа. Въпреки това се гордея с моите млади играчи, които събират ценен опит в Шампионската лига. Започнахме турнира със загуба от БАТЕ и искахме да се реваншираме”, заяви треньорът на Лил.
Наставникът на БАТЕ (Борисов) Виктор Гончаренко призна, че след такава игра на неговите футболисти не може да се печелят точки в Шампионската лига.
“По този начин не може да се играе в такъв турнир. Имахме малки шансове да направим нещата по-добри за нас. Всеки отбор в Шампионската лига търси победата, а срещу Лил не бяхме уверени в силите си и това доведе до поражението ни”, заяви Гончаренко.

Валенсия – Байерн Мюнхен 1:1
На стадион “Местая” Валенсия и Байерн Мюнхен завършиха при резултат 1:1 мача от група “F” на турнира Шампионска лига. Домакините останаха с човек по-малко на терена, след като в 33-ата минута Бараган получи червен картон. Първата част завърши без голове, но в 77-ата минута Фигули откри резултата за домакините. Баварците изравниха с попадението на Томас Мюлер в 82-ата минута.
Двата тима са играли 9 пъти в евротурнирите до момента, като само една е победата за испанския тим, а 3 успеха има Байерн. Баварците никога не са печелили мач на “Местая”, като регистрират три равенства и една загуба.
След двубоя испанците остават лидери с 10 точки и по-добра голова разлика от втория Байерн.

Юп Хайнкес: Валенсия е един от трите най-добри тима в Испания и никога не е лесно да играеш срещу тях
Байерн (Мюнхен) стигна само до равенство с Валенсия в мач от груповата фаза на Шампионската лига, въпреки че игра с човек по-вече през по-голямата част от времето. Треньорът на баварците Юп Хайнкес бе категоричен след срещата, че тимът му ще си вземе поука за следващата си среща.
„Валенсия се защитаваше много добре. Не успяхме да намерим пространство, за да атакуваме, но ще си напишем домашното за следващия мач. Те играха много добре, а мачът бе доста равностоен. Футболистите на Валенсия показаха, че могат да се раздават на 100%, а Байерн показа, че има още на къде да се развива и ще го направим”, каза Хайнкес след мача.
„Победата на Лил може би също ни повлия и е възможно това да е една от причините да не сме се представили по най-добрия начин. Валенсия обаче е един от трите най-добри тима в Испания и никога не е лесно да играеш срещу тях”, призна още специалистът.

Пелегрино: Играхме чудесно срещу Байерн Мюнхен
Треньорът на Валенсия Маурисио Пелегрино бе доволен от представянето на своите футболисти при равенството 1:1 с Байерн (Мюнхен) в груповата фаза на Шампионската лига, след като в 33-ата минута испанците останаха с човек по-малко.
„Изгонването на Бараган доста промени играта. Все пак ние играхме чудесно и е доста жалко, че не успяхме да победим в крайна сметка. Видях много качества в тима си. Много интелигентно пробвахме да пропукаме Байерн по всякакъв начин”, каза Пелегрино след мача.
„Байерн игра с трима нападатели, а и говорим за отбор, който е свикнал с постоянно владеене на топката. Мислех, че повече ще се постараят да контролират играта, но и ние доста се натегнахме, положихме много усилия и в крайна сметка момчетата са много изтощени”, допълни специалистът.

Лам: Късмет, че завършихме 1:1 с Валенсия
Капитанът на Байерн (Мюнхен) Филип Лам призна, че отборът му е стигнал с късмет до точката срещу Валенсия на „Местая“ в мач от Шампионската лига във вторник.
Томас Мюлер с късен гол донесе равенството 1:1 за „баварците“, а с този резултат и двата отбора се класираха за елиминациите.
Филип Лам сподели, че Байерн не е заслужавал равния резултат, въпреки че немския гранд игра с човек повече цял час, заради червен картон на Антонио Барахан.
„Дълго време играхме срещу десет души. Но често взимахме грешни решения. Мисля, че извадихме късмет да си тръгнем с равен резултат“, коментира Лам след двубоя.

Резултати/Програма на мачовете от група “F”
19 септември, 21:45 часа
Лил – БАТЕ (Борисов) 1:3
Байерн – Валенсия 2:0
2 октомври, 21:45 часа
Валенсия – Лил 2:0
БАТЕ (Борисов) – Байерн 3:1
23 октомври, 21:45 часа
БАТЕ (Борисов) – Валенсия 0:3
Лил – Байерн 0:1
7 ноември, 21:45 часа
Валенсия – БАТЕ (Борисов) 4:2
Байерн – Лил 6:1
20 ноември, 21:45 часа
БАТЕ (Борисов) – Лил 0:2
Валенсия – Байерн 1:1
5 декември, 21:45 часа
Лил – Валенсия
Байерн – БАТЕ (Борисов)

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Валенсия 5 3 1 1 11-5 10
2.Байерн 5 3 1 1 11-6 10
3.БАТЕ Борисов 5 2 0 3 8-11 6
4.Лил 5 1 0 4 4-12 3

ГРУПА “G”

Барселона се класира на осминафиналите след успех с 3:0 над Спартак Москва, Меси на 5 гола от рекорда на Мюлер
Барселона се класира на осминафиналите на турнира Шампионска лига, след като победи с 3:0 като гост Спартак Москва. Халфът Даниел Алвеш откри резултата за каталунците в 16-ата минута, а Лионел Меси вкара другите два гола на стадион “Лужники” в 27-ата и 39-ата минута. Аржентинецът се доближи на 5 попадения от рекорда на германския нападател Герд Мюлер за най-много вкарани голове в една календарна година. Германецът вкарва 85 гола за Бундестима и Байерн Мюнхен през 1972 година. Меси има 56 гола и 17 асистенции (участвал при 71 попадения) в 73 мача от Шампионската лига.
Това бе трета победа на каталунците над руския тим. Испанският вицешампион загуби само два от последните си 23 мача в Шампионската лига – 17 победи и 4 равенства. Спартак загуби 9 от последните си 11 мача от евротурнирите срещу испански отбори.
Каталунците са лидер в група “G” с 12 точки, а Спартак е последен с 3 преди последния кръг от груповата фаза.

Меси: Рекордът на Мюлер? Победата на Барселона е важна
Нападателят на Барселона Лионел Меси вкара два гола за победата на тима в 5-ия кръг на груповата фаза на Шампионската лига срещу Спартак Москва (0:3). Той сподели своите впечатления от играта.
“Знаехме, че ни е нужен силен старт в този мач, за да се избегне това, което се случи в мача срещу Селтик. Не беше лесно, но ние го направихме. През втората половина на мача предпочетохме да контролираме повече топката. Рекордът на Мюлер? Победата на отбора е по-важна “, заяви Меси след мача. Аржентинецът вкара 80-ия си гол за 2012 г. и вече е само на 5 попадения от рекорда на германеца Герд Мюлер от 1972 г. по брой голове, вкарани в една календарна година. На 11 Ноември Меси надмина постижение на Пеле, който вкара 75 гола през 1958 г.

Тито Виланова: Меси има неспирно желание за победа
Треньорът на Барселона Тито Виланова похвали играчите си за старанието при победата над Спартак (Москва) с 3:0 в Шампионската лига. Наставникът на каталунците за пореден път изрази възхищението си от желанието, с което играе звездата на тима Лео Меси.
“Преди двубоя в Москва знаехме, колко е важно да се представим добре след загубата от Селтик. Не искахме последният ни домакински мач срещу Бенфика да бъде решаващ. С играта си футболистите ми показаха, колко са големи във важни моменти. Те показаха, че могат да се адаптират към всякакви обстоятелства, било то студено време или труден терен”, заяви на пресконференцията след мача със Спартак Тито Виланова.
“Лео Меси продължава да изненадва с амбицията и желанието да спечели. Той отново даде всичко за отбора. В този мач показахме, че Барселона не играе само за резултат, но се представи отлично в тактическо ниво”, каза още Виланова.
Eмери: Няма да продължим в турнира и напролет
Испанският наставник на Спартак (Москва) Унай Емери призна, че след загубата от Барселона с 0:3 в мач от турнира Шампионска лига тимът му няма да може да играе в европейските турнири на пролет.
“Тази загуба почти сигурно ни лиши и от трето място в групата. Имахме амбиции да се представим по-добре. Видяхме един състав Барса, който очаквахме. Шампионската лига винаги отвлича вниманието от вътрешния шампионат и сега трябва да се концентрираме върху руската лига, за да сме сигурни, че се ще класираме за Европа през следващия сезон”, заяви Емери.

Бенфика – Селтик 2:1
На стадион “Ещадио да Луж” в Лисабон Бенфика победи Селтик с 2:1 в мач от група “G” на турнира Шампионска лига. Джон откри резултата за домакините в 7-ата минута, но Самарас изравни в 32-ата. Домакините спечелиха 3 точки след попадение на Езекиел Гарай в 71-ата минута.
Двата тима са играли 8 пъти помежду си до момента, като Бенфика поведе с 4:3 успеха.
Бенфика спечели и петте си домакински срещи срещу шотландски съперници, като днес допусна първи гол. Селтик допуска 4-а загуба в Лисабон.

Жезус: Късметът на Селтик не работи срещу нас
Треньорът на Бенфика Жорже Жезуш заяви, че в двубоя срещу Селтик късметът, който е имал шотландският тим, досега не е провървял. Португалският отбор се наложи с 2:1 и запази шансове за класиране напред.
“Играхме страхотно и потвърдихме добрата си форма. Късметът на Селтик в Шампионската лига днес не помогна. Те отново не създадоха нищо и би могло да им вкараме още 3-4 гола. Тяхната цел бяха статични положения и така реализираха попадение. Бенфика и Спартак са по-силни от Селтик. Те победиха Барселона и поради това бяха в добра позиция. Сега ние ще отидем в Барселона, за да търсим класиране напред. Те имат най-добрият отбор в света”, сподели треньорът на Бенфика.
Нийл Ленън, мениджърът на Селтик, пък изпитваше сувсем други емоции: “Разочарован съм, липсваше ни хладнокръвие, бяхме много нервни. Не успяхме да контролираме съперника и да владеем топката, направихме фатални грешки, особенно при второто попадение. Сега задължително трябва да победим Спартак, за да запазим шанс за класиране. Очаквам да бъдем много по-силни в последния мач от групата”.

Резултати/Програма на мачовете от група “G”
19 септември, 21:45 часа
Барселона – Спартак (Москва) 3:2
Селтик – Валенсия 0:0
2 октомври, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Селтик 2:3
21:45 часа
Бенфика – Барселона 0:2
23 октомври, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Бенфика 2:1
21:45 часа
Барселона – Селтик 2:1
7 ноември, 21:45 часа
Бенфика – Спартак (Москва) 2:0
Селтик – Барселона 2:1
20 ноември, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Барселона 0:3
21:45 часа
Бенфика – Селтик 2:1
5 декември, 21:45 часа
Барселона – Бенфика
Селтик – Спартак (Москва)

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Барселона 5 4 0 1 11-5 12
2.Селтик 5 2 1 2 7-7 7
3.Бенфика 5 2 1 2 5-5 7
4.Спартак 5 1 0 4 6-12 3

ГРУПА “H”

ЧФР Клуж – Спортинг (Брага) 3:1
На стадион “Д-р Константин Ръдулеску” Клуж победи с 3:1 Спортинг (Брага) в мач от група “Н” на турнира Шампионска лига. Хеттрик за домакините реализира Руй Педро (7, 15, 33-а минута), а единствения гол за гостите вкара Алан в 17-ата минута.
Това бе втори успех на Клуж над брага. През септември румънският тим победи с 2:0 като гост португалците.
Спортинг (Брага) загуби трето от последните си 10 гостувания в Европа.

Хосе Пасейро: Не бяхме по-слаби, но отпадаме
Треньорът на Спортинг (Брага) Хосе Песейро бе разочарован от загубата на неговия тим от Клуб в Шампионската лига. Специалистът пое вината за отпадането на тима от надпреварата, но заяви, че отборът му не е по-слаб от съперниците си.
„Грешките, които направихме, са индивидуални, но са моя отговорност. Не бяхме достатъчно фокусирани за важните моменти в мача и това доведе до головете, които получихме. Не го очаквах, защото бяхме работили върху тези неща, но явно не успяхме да ги направим. Цялата Шампионска лига за нас през този сезон бе определена от такива ситуации. Въпреки това, дори и с 10 души, ние бяхме обединени, контролирахме играта и искахме да вкараме. Вече сме извън играта и това е моя вина, но не сме по-лош отбор от Клуж или Галатасарай”, каза Песейро след мача.
Колегата му от Клуж Пауло Серджо бе изключително доволен от представянето на своите футболисти и вече вижда доста по-ясно класирането за 1/8-финалите на Шампионската лига.
„Играхме почти перфектно. Важното е да се класираме, нищо че трябваше да го направим още в домакинството си на Галатасарай (четвърти кръг на груповата фаза). Очевидно е, че можем да подобрим играта си, но нямаме особено много време. Трябва да владеем топката повече, но за да го постигнем трябват още много тренировки”, каза специалистът след мача.

Галатасарай победи Манчестър Юнайтед с 1:0
На стадион “Тюрк Телеком” в Истанбул Галатасарай победи Манчестър Юнайтед с 1:0 с гол на Борак Йълмаз в мач от група “Н” на турнира Шампионска лига. Това бе първата победа на турския тим от 6 мача в евротурнирите срещу Юнайтед. Английският вицешампион вече се класира за следващата фаза на Шампионската лига. Юнайтед губи втори от последните си 18 мача в груповата фаза на турнира и не успя да вкара гол за първи път в последните си 21 евромача. До сега Манчестър изоставаше в резултата в последните си три мача в Шампионската лига, но постигаше обрат и печелеше.

Фъргюсън: Недопустимо е да губим с гол от статично положение, въпреки това владеехме повече топката
Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън заяви, че е доволен от представянето на младите си футболисти, въпреки загубата от Галатасарай. “Червените”, които си осигуриха класиране на осминафиналите в Шампионската лига, играха със състав със средна възраст 24 години на стадиона в Истанбул.
“Доволен съм от представянето на младите. Те не се притесниха от атмосферата и темперамента на феновете. Получи се добра игра. Очаквахме проблеми при статични положения и така получихме гол. В големи периоди от мача играхме добре, владеехме сигурно топката, което е положително”, каза Фъргюсън след двубоя в Истанбул.

Фатих Терим: Победата над Юнайтед е важна, независимо дали са с втория състав
Треньорът на Галатасарай Фатих Терим заяви, че се гордее с играчите след успеха над Манчестър Юнайтед в Шампионската лига, независимо, че английският тим не е играл с всичките си титуляри.
“Важно беше да победим Манчестър Юнайтед, независимо от това дали те са играли с титуляри или резерви. Победата бе важна за нас, защото след успеха на Клуж над Брага имаме реален шанс да продължим напред”, заяви Терим.
“Момчетата играха фантастично. Поздравявам ги от сърце за борбения им дух срещу силен отбор. Ако не бяха играли по този начин, не би било възможно да победят Манчестър Юнайтед. Надявам се да покажем същата мотивация в последния мач срещу Брага. Очаквам Юнайтед да се наложи срещу Клуж, но всичко може да се случи във футбола, ще следим този мач, докато се борим за нашата победа в Португалия”, допълни още Терим.

Резултати/Програма на мачовете от група “H”
19 септември, 21:45 часа
Манчестър Юнайтед – Галатасарай 1:0
Спортинг (Брага) – ЧФР Клуж 0:2
2 октомври, 21:45 часа
ЧФР Клуж – Манчестър Юнайтед 1:2
Галатасарай – Спортинг (Брага) 0:2
23 октомври, 21:45 часа
Галатасарай – ЧФР Клуж 1:1
Манчестър Юнайтед – Спортинг (Брага) 3:2
7 ноември, 21:45 часа
ЧФР Клуж – Галатасарай 1:3
Спортинг (Брага) – Манчестър Юнайтед 1:3
20 ноември, 21:45 часа
Галатасарай – Манчестър Юнайтед 1:0
ЧФР Клуж – Спортинг (Брага) 3:1
5 декември, 21:45 часа
Манчестър Юнайтед – ЧФР Клуж
Спортинг (Брага) – Галатасарай

Класиране
Отбор М/П/Р/З/ГР/Т
1.Манчестър Юнайтед 5 4 0 1 9-5 12
2.Клуж 5 2 1 2 8-7 7
3.Галатасарай 5 2 1 2 5-5 7
4.Брага 5 1 0 4 6-11 3

ОСМИНАФИНАЛИ
12-20 февруари
5-13 март

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ
2-3 април
9-10 април

ПОЛУФИНАЛИ
23-24 април
30 април -1 май

ФИНАЛ
25 май 2013 г., Лондон, ст. “Уембли”