Шампионска лига: Сигурни осминафиналисти в Шампионска лига са 13 отбора


София. Сигурни осминафиналисти в Шампионска лига са 13 отбора: Порто, ПСЖ, Шалке, Арсенал, Малага, Милан, Борусия (Дортмунд), Реал (Мадрид), Шахтьор, Байерн, Валенсия, Барселона и Манчестър Юнайтед.
Останалите 3 отбора ще бъдат определени в последните мачове, които са на 4 и 5 декември.focus-sport

В група “Е” последните двубои са Шахтьор – Ювентус и Челси – Нордселанд. При равенство на мача в Украйна, напред отиват украинците и италианците. Същото ще се получи и при победа на Ювентус, тъй като при еднакъв брой точки между Шахтьор и Челси клубът от Донецк има предимство от преките двубои (2:1 у дома и 2:3 в Лондон). За Челси единственият шанс е Шахтьор да спечели, като при това положение, естествено, и “сините” трябва да надвият Нордселанд.
В група “G” играят Барселона – Бенфика и Селтик – Спартак (Москва). Ако Барселона и Селтик бият, шотландците ще се присъединят към каталунския гранд в осминафиналите. При равенства в мачовете Бенфика и Селтик ще финишират с по 8 точки. Тогава показател №1 ще бъде директните двубои между двата тима, а не головата разлика. Тук предимството е за португалския отбор.
В група “Н” последните двубои са: Манчестър Юнайтед – Клуж и Спортинг (Брага) – Галатасарай. Въпросът е кой ще се присъедини към Юнайтед в следващата фаза – румънският или турският тим. Двата отбора имат по 7 точки, а в преките двубои предимството е за е за Галатасарай – 1:1 в Истанбул и 3:1 като гост в Румъния.

22 ноември 2012 | 10:59 | Агенция “Фокус”
Шампионска лига: Арсенал се класира за осминафиналите след 2:0 срещу Монпелие в Лондон

Лондон. Отборът на Арсенал постигна важна победа над френския Монпелие с 2:0 в мач от група „В” на Шампионска лига. След нулево равенство през първата част, резултатът на „Емирейтс” откри Джак Уилшър в 49-ата минута, след асистенция от Оливие Жиру. Лукас Подолски отбеляза успокоителния втори гол в 63-ата минута след нова асистенция на Жиру, който показа изключително добра игра срещу своите сънародници и бивши съотборници.
Успехът праща лондончани в елиминационната фаза на турнира. „Артилеристите” заемат втора позиция във временното класиране с актив от 10 точки, отборът на Монпелие е четвърти само с една спечелена точка.
В другия мач от групата Шалке победи с 1:0 Олимпиакос и остана лидер в класирането. Гръцкият тим не може да бъде изместен от третото място и продължава борбата по европейските терени в турнира на УЕФА.

22 ноември 2012 | 10:29 | Агенция “Фокус”
Шампионска лига. Манчини: Има поне 5 отбора, които са по-силни от нас

Манчестър. Мениджърът на Манчестър Сити Роберто Манчини обяви, че отборът му има доста дълъг път пред себе си, докато започне да се представя убедително в Шампионска лига. Сити отпаднаха още в груповата фаза на турнира след равенство 1:1 като домакин на Реал (Мадрид) и ще се борят за място в Лига Европа.
“Всички сме разочаровани, защото сме добър отбор, а не можахме да продължим напред. Групата обаче беше много тежка и собствениците на клуба го осъзнават. Още след жребия беше ясно, че за да се класираме, не трябва да допускаме грешки, а ние направихме такива!
Отпаднахме още в първите мачове. Изпуснахме победата в Мадрид, въпреки че водехме с 2:1. После не победихме Борусия у дома. След това дойде гостуването на Аякс, когато имахме преднина, но пропуснахме да я увеличим и холандците направиха обрат. И аз съм разочарован като всички останали.
Радвам се, че феновете продължават да ни подкрепят, защото сезонът не е свършил. Първи сме във Висшата лига, а ни остава и ФА Къп. Това е едва второто ни участие в Шампионската лига, но може би ни трябва още време, за да се подобри играта ни.
Може би имаме шанс да спечелим турнира, но според мен има поне 5 или 6 отбора, които са по-силни от нас. Челси опитваха да спечелят Шампионската лига в продължение на 10 години и дори в най-добрите си времена не успяха. Това е странен и различен турнир и трябва да имаме търпение, за да стигнем до крайния успех”, допълни наставникът на Сити.

22 ноември 2012 | 10:00 | Агенция “Фокус”
Шампионска лига: Борусия Дортмунд победи като гост Аякс с 4:1

Амстердам. Отборът на Борусия (Дортмунд) победи като гост Аякс с 4:1 на „Амстердам Арина” в мач от най-престижния европейски турнир – Шампионска лига.
Марко Ройс откри резултата в полза на гостите още в 8-ата минута, а в 36-ата Марио Гьотце удвои преднината на своя тим. Резултатът стана класически след попадение на Роберт Левандовски и отново той бе точен за 4:0 в 67-ата. Дани Хьосен успя да отбележи почетно попадение за Аякс в 86-ата минута.
Германците имаха пълно превъзходство през целия двубой и не оставиха съмнение кой е по-класният тим.
По този начин отборът на Борусия Дортмунд си осигури класиране в елиминационната фаза на турнира и то като лидер в група „D” с актив от 11 точки. Тимът на Аякс остава на трета позиция с 4 точки и в последния мач от групата срещу Реал Мадрид ще се опита да си осигури място в турнира Лига Европа.

22 ноември 2012 | 09:50 | Агенция “Фокус”
Шампионска лига: Милан си гарантира второто място в група “С” след 3:1 над Андерлехт в Белгия

Брюксел. Отборът на Милан си осигури място в елиминационната фаза на Шампионската лига, след като постигна важна победа като гост на Андерлехт в среща от група „С” на надпреварата. Италианският клуб спечели мача на стадион „Констант Ванден Сток” с 3:1. Един от най-красивите моменти в двубоя бе в 71-ата минута, когато Филип Мексес се разписа след изпълнение на задна ножица от границата на наказателното поле.
В същата група Малага завърши наравно 2:2 като гост на Зенит (Санкт Петербург) и по този начин си осигури първата позиция във финалното подреждане. Така Милан нямаше шанс да финишира на първото място в група „С” още преди изиграването на двубоя срещу Андерлехт, но победата над белгийския тим гарантира на „червено-черните” втората позиция в крайното класиране. Независимо от резултата, който ще постигне срещу Зенит в последния мач от групата, тимът на Масимилиано Алегри ще играе в елиминационната фаза на Шампионска лига.

22 ноември 2012 | 09:33 | Агенция “Фокус”
Шампионска лига: Шампионът на Англия отпада от турнира след равенство (1:1) в Манчестър

Манчестър. Английският шампион Манчестър Сити загуби всякакви шансове за класиране в елиминационната фаза на Шампионска лига, след като завърши наравно – 1:1, срещу Реал (Мадрид) в среща от група „D” на турнира, която се игра на „Етихад Стейдиъм” в Манчестър.
Въпреки че отпада от Шампионска лига, Манчестър Сити все пак може и да не приключи участието си в европейските клубни турнири през сезона. Отборът запазва шансове за класиране в Лига Европа, тъй като са с 3 точки, а третият – Аякс, има 4. За да се класират за Лига Европа Сити трябва задължително да победи Борусия (Дортмунд) като гост в последния си мач от групата, а Аякс не трябва да печели срещу Реал на „Сантяго Бернабеу”.