Бразилия коронясва новия трикратен шампион днес

Гран при на Бразилия със сигурност ще бъде спираща дъха и свръхемоционална надпревара.SPORTNI.BG

На “Интерлагос” отново ще се реши шампионската титла, а един от двамата претенденти ще стане новият трикратен световен шампион.

Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо ще стартират в последното състезание на най-дългия и “живописен” сезон в модерната история на Формула 1.

Двамата успяха да се наложат сред общо осемте победителя през годината.

Сега един от тях ще премине в “клуба на трикратните шампиони“, където всички са легенди на спорта.

Там са Айртон Сена, Нелсън Пикет, Ники Лауда, сър Джак Брабам и сър Джеки Стюърт.

Също така оттам са минали и Ален Прост (четири титли), Хуан Мануел Фанджо (пет титли) и абсолютния рекордьор – седемкратният световен шампион Михаел Шумахер.

Днес в Бразилия от по-добрата позиция започва Себастиан Фетел. Германецът постигна четвърто място в квалификацията, но не само стартовата му позиция е по-добра. Той има 13 точки преднина във временното класиране.

Докато то стане крайно и окончателно, Фернандо Алонсо ще трябва да стопи тези 13 точки, за да може да се поздрави с третата си титла.

Испанецът стартира седми и ето какви са възможните сценарии, по които може да се развие шампионатът след днешната последна Гран при.

Себастиан Фетел – шампион:
– финишира четвърти или по-напред;
– финишира на позиции от 5 до 7, а Алонсо е втори или по-назад;
– финишира 8-ми или 9-ти, а Алонсо е трети или по-назад;
– финишира десети или извън точките, а Алонсо не се качи на подиума.

Фернандо Алонсо – шампион:
– спечели Гран при на Бразилия, а Фетел финишира пети или по-назад;
– финишира втори, а Фетел е осми или по-назад;
– финишира трети, а Фетел остане десети или по-назад.

Както се забелязва, Себастиан Фетел има далеч по-голямо благоприятно поле за финиширане, спрямо конкурента си.

Прогнозите на синоптиците обаче не изключват дъжд по време на състезанието, което означава, че то може да се превърне в истинска лотария.

За двама пилоти пък последната надпревара от този сезон ще бъде много емоционална, тъжна и сантиментална.

Михаел Шумахер слага край на своята кариера във Формула 1 за втори и последен път и му предстои най-последното Гран при – номер 307 в неговия календар.

Люис Хамилтън пък за последен път ще се състезава с екипа на Макларън, след като преди два месеца пилотът, който е изкарал цялата си кариера в тима от Уокинг, реши да премине в Мерцедес.

Малко история:

Oт 2005 година насам трасето в Сао Пауло е арена на празненствата на световните шампиони.

През 2005 година Фернандо Алонсо спечели своята първа титла, завършвайки трети. Това беше и първият спечелен шампионат от друг пилот освен Михаел Шумахер от 2000 година до тогава. През 2006 година Фернандо повтори успеха си и затвърди титлата отново на “Интерлагос” с втората си позиция.

През 2007 година Кими Райконен постигна рекорд в историята на Ферари. Той стана първият пилот спечелил шампионата в дебютния си сезон за Скудерията. Финландецът спечели Гран при на Бразилия и победи с една точка Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън.

През 2008 година Фелипе Маса спечели домашното си състезание и в продължение на 30 секунди цяла Бразилия ликуваше, защото Фелипе бе световен шампион. В последния завой, обаче, Хамилтън изпревари Тимо Глок, който се намираше на мократа писта с гуми за сух асфалт и финишира на пета позиция. Това беше и достатъчно за британеца, за да спечели титлата.

През 2009 година Дженсън Бътън започна сезона изключително убедително с шест победи в седем състезания. До края, обаче, темпото му спадна и така в Гран при на Бразилия, един кръг преди края на сезона той затвърди първото си място в класирането, финиширайки пети, и не остави дори математически шансове на Себастиан Фетел и Рубенс Барикело да го настигнат.