Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Боби Михайлов: Европа пак ни напада за черното тото”, съобщава вестник „Меридиан мач”:
Българският футбол отново стана за срам в целия свят заради уговорени и манипулирани мачове. „СпортРадар” разкри, че сме на осмо място в Европа по доклади за уредени срещи. За последните три години и половина има информация за 35 наредени сблъсъка, съобщава агенцията, която анализира стотици мачове от Стария континент. Челното ни място сред държави се дължи на проверка в 400 различни международни онлайн букмейкъра в периода 27 юни 2009 година – 22 ноември 2012 година.
Нагло неглижираният от ръководството на БФС проблем с черното тото и манипулираните мачове продължава да е силно кървяща рана за българския футбол. В цял свят ни сочат с пръст заради огромния брой съмнителни двубои. За последните три години и половина има информация за 35 наредени сблъсъка, съобщава агенцията, която анализира стотици мачове от Стария континент.
Срещи на националния ни отбор вече също бяха свързвани с черно тото. Контролата с Естония, завършила 2:2, бе заличена в резултатите на ФИФА, която призна, че е имало манипулация на срещата чрез съдиите. Горе-долу същата бе ситуацията и с двубоя с Южна Африка преди старта на Световното първенство през 2010 година. Тогава отново съдия бе набеден за „пробит”. Наскоро се разкри, че младежите на Зимбабве нарочно са легнали на българските си връстници в мач в Сливен през 2009 година, и то по нареждане на треньорите си. Този скандал стана познат като „Азиагейт” и наскоро излязоха глобите и наказанията по него.
Общо взето зад всички тези двубои по един или друг начин се споменаваше името на Уилсън Раж Перумал от Сингапур, познат като сериозен манипулатор на мачове. В момента той излежава присъда за такава злоупотреба в Унгария. Мафията и корупцията убиват българския футбол, констатира радио Би Би Си в разследване, посветено на най-популярния спорт у нас, озаглавено „Смъртоносната игра на България”.
„Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти – не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си – а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност”, коментира Марго Дън от британската медия. Младият вратар Стефано Кунчев си призна, че е получил предложение от 20 хиляди евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор.
Иначе в доклада на „СпортРадар” водач по уговорени мачове е Албания с 97 доклада за съмнителни срещи, следвана от Италия със 70. Трета е Молдова с 66, Естония следва с 46, по-нататък са Гърция (45), Русия (42), Македония (37) и България (35).
Факт е обаче, че до този момент от родната футболна централа се борят с порока само декларативно. Прехвърлят топката в полето на държавните институции, но не променят собствената си нормативна уредба, така че да ограничат влиянието на замесените със световната тотомафия в българските първенства.
В ЦСКА дават пари с томбола
Чудо! Играчите на ЦСКА получиха заплати вчера. Но с една сериозна подробност – пари имаше само за 10 души. Хората, взели възнаграждения, са ясни – близките на „Титан”. Очаквано, плащането като с томбола разбуни духовете в съблекалнята на ЦСКА. Не е изключено още някой да избяга от „Армията”, както това вече стори румънецът Алекс Пакурар.
Гъргоров: Таско сбърка
Капитанът на Лудогорец Емил Гъргоров бе награден вчера за футболист на седмия кръг и играч на месец септември. По този повод той коментира скандалите, които се разразиха след двубоя с Ботев (ПД). „Наистина се създаде истерия. Не знам коя от двете ситуации визирате, но при засадата съдията може би сбърка, а трябва да кажем, че ситуацията беше доста трудна. Колкото за дузпата, ако се върнем по-назад във времето, в мача за Купата срещу Ботев, още в 6-ата минута техен човек игра с ръка в наказателното поле, но нищо не бе свирено. Грешки се допускат. Хубаво е обаче да говорим повече за футбол в България, защото той липсва”, каза Гъргоров. Нападателят заяви, че основните конкуренти на Лудогорец за титлата ще бъдат Левски и ЦСКА.
„Може да е имало някакви ситуации, но в повечето случаи съперниците ни имат един удар към нашата врата. Няма как да се отсъди дузпа без атаки. Възможно е да бъде свирена дузпа срещу нас, но е възможно и да няма такава до края на сезона”, каза Гъргоров. Капитанът на разградчани призна, че договорът му приключва през лятото и все още не са водени преговори за неговото удължаване. Станислав Генчев също получи награда вчера. Той бе обявен за футболист на 13-ия кръг, след като донесе победата над Левски в дербито, завършило 2:1.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Ботев – Лудогорец да се преиграе
Ботев Пд и Лудогорец продължиха войната помежду си и във вчерашния ден. Шампионите отговориха на нападките на жълто-черните и пуснаха отворено писмо.
“Предвид създалата се истерия съвсем сериозно обмисляхме възможността да поискаме преиграване на мача с Ботев. Ръководството на отбора ще предложи на собствениците във всеки мач от пролетния полусезон да си правим по една дузпа, а ако противникът я пропусне, да си бележим автогол”, се казва в декларацията.
“Ръководството на Ботев заявява категорично, че е съгласно с предложението на колегите си от Лудогорец. Предлагаме на съперника да посочи мястото на преиграване, както и съдийската тройка”, отговориха пловдивчани.
Съдията Таско Тасков още не е наказан, разкри шефът на реферската комисия Никола Джугански.
Вили обратно в Славия
Велислав Вуцов беше представен като новия треньор на Славия вчера. Наставникът се завръща начело на белите след 2,5 години отсъствие от професията. Той ще дебютира утре срещу Ботев Пд
България 8-а по уредени мачове
България е на осмо място в Европа по броя на нагласените мачове между 2009 и 2012 г., съобщи компанията за изследване на съмнителните залози „Спортрадар”. Общо 35 са мачовете у нас през този период, свързани с подозрително движение на пари. Европейски „шампион” е Албания с 97 мача. В класацията на позора я следват Италия (70), Молдова (66), Естония (46), Гърция (45), Русия (42) и Македония (37). Във връзка с ареста на един от членовете на балканска групировка, участвала в хващане на футболисти в Италия, шефът на ИНТЕРПОЛ Роналд Ноубъл се закани: „В близките дни очаквайте новини за извършени арести в Сингапур на хора, свързани с нелегални залози или нагласяване на мачове”.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
За БФС истината обида ли е?
БфС наказа Димитър Димитров-Херо с глоба от 5000 лева заради нанесени обиди. Тези в БфС майтап ли си правят? За тях истината обида ли е? Преди две седмици феновете на ЦСКА им казаха истината и глобиха клуба с 5000 лева. Сега Херо им каза истината и него удариха с толкова. Всички им казват, че не стават, ама те не вярват. Оттук нататък всички да знаят. За БфС и Боби – или добро, или нищо.
„В една демократична държава, каквато мисля, че е България, човек би трябвало да може да изрази своята позиция. За мен това беше абсолютно недемократичен акт от страна на футболния съюз. Опитват се да ми затворят устата, но дълбоко се лъжат, че ще успеят. Глобата е изключително сериозна. По този начин те искат да покажат на всички останали, че нямат право на мнение”, коментира Херо.
Ботев: Лудогорец да си посочи съдии и да преиграваме
Лудогорец пусна вчера декларация, чрез която заяви, че клубът е обмислял възможността да поиска от БфС преиграване на мача с Ботев. Малко по-късно от щаба на пловдивчани заявиха, че са съгласни на нов мач с разградчани въпреки убеждението си, че липсват нормативни основания за това.
„Готови сме да подадем молба до БфС, в случай че Лудогорец направи същото.
Предлагаме на съперника да посочи мястото на преиграване, както и съдийската тройка, която да ръководи двубоя”, заявиха от Ботев.
Пелето и Йовов под въпрос за Черно море
Треньорът на Левски Илиан Илиев има доста проблеми преди домакинството на Черно море за Купата на България. Първата осминафинална среща е утре от 15:45 часа на стадион “Георги Аспарухов”.
Под сериозен въпрос за сблъсъка са Христо Йовов и Станислав Ангелов. Капитаните на сините са с контузии. Пелето получи контузията срещу Етър (7:1), а Бижутера въобще не взе участие в нея. Станислав бе заменен още на почивката, като на негово място в игра влезе Антонио Вутов.
Вчера Йовов и Ангелов въобще не тренираха със съотборниците си. Ако Ангелов не бъде възстановен, то Илиан Илиев ще трябва да прави корекции в халфовата линия. В центъра й ще бъде върнат Владимир Гаджев, а на поста зад нападателя ще играе бразилецът Марсиньо.
Проблеми има и Даниел Димов. В последно време той е несменяем титуляр, като Илиан Илиев го използва на два поста – централен защитник и дефанзивен полузащитник. Ако той отсъства, най-вероятно на Ромен Ели ще партнира Орлин Старокин.
Вчера левскарите имаха една тренировка. Тя обаче не бе натоварена и включваше предимно игра на джитбол.