Антоанета Стефанова загуби решителния тайбрек за световната титла

Гросмайстор Антоанета Стефанова /България/ загуби финалиня мач за световната титла по шахмат за жени по системата нокаут от Ана Ушенина /Украйна/ с 2,5:3,5 точки след тайбрек.

Днес от 11,00 часа българско време при сибирски студ в Ханти Мансийск – минус 28 градуса, се игра тайбрек за определяне на новата шахматна кралица, тъй като финалният мач от 4 класически партии по контролата на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ завърши наравно – 2:2 точки,SPORT.BNT.BG

Съгласно регламента тайбрекът започна с две партии по ускорен шахмат – 25 минути време за мислене на всяка шахматистка плюс 10 секунди за всеки направен ход, с разменен цвят на фигурите.

В първата партия по ускорен шахмат бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова с белите фигури се съгласи на реми на 89-тия ход.

Във втората партия по ускорен шахмат 27-годишната украинска международна майсторка Ана Ушенина, която бе с белите фигури, победи Стефанова на 94-тия ход и спечели тайбрека с 1,5:0,5 точки, а с това и финалния мач с 3,5:2,5 точки.

Утре ще се състои церемонията по закриването, на която на гросмайстор Антоанета Стефанова ще бъде връчен сребърен медал. Отиващата си 2012 година е успешна за гросмайстор Стефанова, която преди няколко месеца стана световна шампионка за жени по ускорен шахмат.