Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Славия унизи Ботев с 3:0 за купата”, съобщава вестник „7 дни спорт”:
Славия се събуди от летаргията и взе първа победа с новия си треньор Велислав Вуцов. Белите направо смачкаха с 3:0 Ботев Пд на Овча купел в първи 1/8-финал за Купата на България. Головете вкараха Живко Желев и Петър Димитров (2). Ботев пък показа, че енергията през последната седмица, хвърлена в писането на жалби срещу Лудогорец, се обърна срещу отбора. Това призна и самият треньор Ферарио Спасов. “Декларациите се отразиха на нас”, отрони Феро. Недоволен бе и директорът на клуба Александър Александров. “Нищо не играхме”, оцени представянето на своите Кривия.
Така жълто-черните са напът да отпаднат рано-рано за втора поредна година от турнира, спонсориран от собственика им Цветан Василев. Миналия сезон ги изхвърли Лудогорец на 1/8-финал след 3:0 под тепетата. Оказа се, че за Ботев има и друга лоша новина: дори при класиране в евротурнирите УЕФА най-вероятно няма да допусне пловдивчани в тях.
Просват рефера на Левски – Черно море
Левски разгроми Черно море с 4:0 в първия 1/8-финален мач между двата тима. С по два гола за сините се отличиха Дъстли Мулдер и Жоао Силва. Червен картон за гостите от Варна получи защитникът Сашо Александров. В 75-ата минута той сътвори уникална глупост, невиждана по българските терени. Бранителят фаулира Кристовао Рамос в наказателното поле на гостите, а Стефан Спасов, без да се колебае, показа бялата точка. След като се изправи след единоборството с Рамос, Александров се засили към главния рефер, блъсна го силно с гърди и съдията падна на тревата. Спасов веднага показа червен картон на бранителя на Черно море, който на бегом се изнесе към тунела.
УЕФА вади Ботев от турнирите
Далеч по-шокираща новина от това има ли засада в мача с Лудогорец или не е на път да разтърси Ботев Пд и въобще клубния футбол. Бленуваното от бултрасите завръщане на любимците им в Европа може да се отложи най-малко с година и половина. Жълто-черните, които направиха скъпа селекция и строят база за 30 милиона лева, нямат право да играят в следващото издание на евротурнирите. Причината – Ботев не отговаря на един от основните критерии при лицензирането за участие в Шампионската лига и Лига Европа.
За какво става въпрос? Новосформираният клуб след фалита на Христоловия Ботев няма да е навъртял три пълни години до 1 юни 2013 година, когато започва процедурата по лицензиране за участие в евротурнирите. Всеки тим, който кандидатства за Шампионската лига или Лига Европа, трябва да е играл в първенствата на съответната федерация минимум 36 месеца. Ботев е клуб с близо 100 години история, но закриването на старото АД на Димитър Христолов и основаването на новото в края на юли 2010 година се брои за прекъсване (виж обяснението в разпоредбата по-долу). Така юридически Ботев днес е клуб на 2,4 години.Интересното е друго. В член 12, алинея 3 от правилника на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей е описано, че Изпълкомът на евро-централата по свое усмотрение може все пак да допусне клуб за участие
в турнирите. Проблемът е, че за да се случи това, шефовете на жълто-черните трябва да си посипят главата с пепел. Защото президентът на БФС Борислав Михайлов, чиято
оставка поиска Ангел Палийски, е член на най-висшия орган на евро-централата. Естествено, че с неговото съдействие Ботев би имал по-голям шанс да се заобиколи липсата на 2 месеца съществуване. Но ще имат ли очи от Ботев да молят Боби за помощ, след като… искат оставката му?!

На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Стоичков: Кандидатът ни за БФС е ясен
Треньорът на Литекс Христо Стоичков продължи войната с ръководството на БФС. „Явно доста са си повярвали. В тези две години аз не знам кой е президент на футболния съюз, кой го командва. Когато дойде конгресът, тогава ще се изправяме един срещу друг. Ясен е кандидатът ни – много по-класен и много по-познат в света на футбола. Не е корумпиран, заяви легендата.
Бой в ЦСКА, кеч на „Герена”
Батални сцени съпровождаха мачовете на ЦСКА и Левски в турнира за Купата на България. Администраторът на “червените” Кирил Костов е бил пребит с дърво преди три дни пред дома си. „Удариха ме по главата, счупиха ми ръката”, каза потърпевшият. ЦСКА победи Чавдар с 2:0 в Етрополе и обезсмисли реванша.
Защитникът на Черно море Сашо Александров свали на земята с удар от кеча съдията Стефан Спасов-Пастата при загубата от Левски с 0:4 на „Герена”. „Боецът” бе изгонен с директен червен картон, а за „сините” по два гола вкараха Дъстли Мюлдер и Жоао Силва.
Война между българи и бразилци в Лудогорец
Играчите на Лудогорец са се разделили на два воюващи лагера, а това влияе върху представянето на отбора, научи „Меридиан Мач” от свои хора в тима. От едната страна са българите, а от другата – бразилските попълнения при шампионите. Разделението тръгнало заради левия бек Кейшара. Нашенците в Лудогорец били бесни от слабото представяне на бразилеца и високата му заплата.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Стоичков: Ясно е кой ще бутне Боби
Христо Стоичков говори за последните скандали в българския футбол. Той направи това на пресконференцията след победата на Литекс над Спартак Варна с 1:0. “Явно някои са си повярвали, че всичко може, че всичко им е позволено. Но докладите вече дойдоха от Европа. В тези две години и половина аз не знам кой е президент на футболния съюз, кой го командва. Затова и Ботев няма да бъде нито първият, нито последният ощетен отбор. Когато дойде конгресът, тогава ще се изправяме един срещу друг и ще видим… Ясен е кандидатът ни – много по-класен и много no-познат в света на футбола. И не е корумпиран…”, заяви Стоичков. Запитан “Христо Стоичков ли е този кандидат”, той отговори: “Следващият въпрос.” феновете на Ботев протестираха по време на мача със Славия вчера срещу управлението на Борислав Михайлов. Те издигнаха транспаранти с надпис: “Михайлов – вън от БФС” и “фалшива коса, фалшив футбол”.
Сашо Александров за бодичека срещу Пастата: Не беше нарочно
Бранителят на Черно море Сашо Александров поднесе извинения на съдията Стефан Спасов, футболистът направи същински бодичек на рефера и го просна по задник в 74-ата минута на двубоя. Тогава реферът отсъди дузпа, а защитникът го пресрещна пред пеналта. “Извинявам се на съдията, но не беше нарочно. Просто се сблъскахме. В момента, в който той падна, ме хвана срам. Стана случайно. Никога не съм удрял футболист, камо ли да си позволя да го правя със съдията. След двубоя исках да му се извиня лично, но нямаше как да вляза в съдийската стая. Още веднъж искам да кажа, че съжалявам, беше абсолютно неволно”, заяви Сашо Александров.
Илиан Илиев: Имам забележки за изнасянето на топката
Видяхте, че след отпадането ни от Лига Европа футболистите играха изключително внимателно с цел да не загубим точки, а това ги натоварваше. В последните мачове са доста пo-освободени и нещата се получават. Доволен съм от моите футболисти. От доста време искам, когато излизат да играят, да изпитват и удоволствие. Сега те го направиха, но мисля, че можем да бъдем още по-внимателни при боравенето с топката, защото създадохме сами няколко ситуации за гол, които, ако бяха влезли, резултатът нямаше да е такъв. Можехме да отбележим още, но важно е желанието да играем с топката. Имам забележки и за начина, по който се изнася тя. Няма безгрешни хора, но специално при изнасянето не трябва да се бърка. Имахме и период след 25-ата минута, когато само си подавахме, движихме се, започнахме да играем с пети, с външни фалцове. Надявам се да станем по-постоянни. Доволен съм от Дъстли Мулдер. Има коментари, че повечето футболисти не са за Левски. Дъстли например нямаше никакви голове до този сезон, а вече има 4. За Нуно Пинто – говорил съм с него, че трябва да бъде no-агресивен в дефанзивен план. Днес той игра срещу Миро Манолов, който е известен с добрата си физика. Нуно донякъде се справи, но все още имам много резерви към него.
Адалберт Зафиров: Сашо не действа с умисъл срещу съдията
Бяхме разконцентрирани в началото и получихме гол. След това имахме ситуации, в които можехме да се върнем в мача, но не успяхме. Започнахме второто полувреме по същия начин и допуснахме второ попадение. Пак имахме шанс да се върнем в мача… Те вкараха положенията, които имаха, а ние – не.
Левски беше по-добър, надигра ни и заслужено победи. През целия сезон сме неубедителни гости. Бе така и преди аз да стана треньор. Вкъщи играем много по-агресивно и настоятелно, навън сме много плахи. Излизаме със страх. Едва след като получим гол, започваме да играем футбол. Имаме шансове за реванша, но те са минимални. Колкото до ситуацията на Сашо със съдията – според мен нямаше умисъл. Той просто се затича към него и се удариха. Не вярвам да го накажат за една година. Има още две срещи до края, след това ще теглим чертата. Ще се подсилим на позициите, на които е необходимо, говорил съм за това с ръководството.