Лазаров: Новият формат на Световната лига намалява шансовете ни

“Новият формат на Световната лига по волейбол намалява шансовете на България да участва на финалите в комерсиалния турнир“, заяви президентът на БФВолейбол Данчо Лазаров,SPORT.BNT.BG

“Трикольорите”са в група “А” с Бразилия, Полша, САЩ, Аржентина и Франция.

Българският отбор ще бъде домакин в мачовете си срещу Аржентина и Полша и ще гостува на Бразилия, САЩ и Франция. При класиране в челната тройка, “лъвовете”ще участват на финалите в Световната лига.

Шансовете на България за класиране на финалите силно намаляват заради новия формат. Търсим двубои с най-добрите отбори в света. БФВолейбол продължава да поддържа доброто ниво на мъжкия национален отбор. Нямаше какво да направим, тъй като много страни подкрепиха новия формат. Ние желаехме да бъдем домакини на три от съперниците, но не приеха предложението ни. Трябва да използваме нашите шансове за класиране на финалите, след като отборът ни е почти изцяло променен. Новият вариант беше подкрепен дори от тимовете, които нямат шансове да се класират за финалите в Лигата”, коментира Лазаров.

В новия формат на Световната лига България ще има десет мача, разделени в пет уикенда. БФВолейбол ще заяви залите в София и Варна за домакинските си мачове. Общо осем отбора се класират за финалите в състезанието. В предварителната фаза тимовете ще бъдат разделени в три групи по шест отбора. Все още не е известно кой ще бъде домакин на финалите, но фаворит е Полша. Когато от световната волейболна федерация обявят организатора на финалния турнир в Лигата, окончателно ще стане известно по колко отбора от група се класират напред.

Най-вероятно от групите “А” и “Б” продължават по три тима, а от експерименталната група “С” – само един. Домакинът автоматично печели право на участие на финалите в състезанието. Възможен е вариант две държави да организират финалния турнир в Световната лига.

Ще видим какво ще стане. Ние сме сигурни, че залите в София и Варна ще бъдат одобрени от Световната федерация. Ще решим къде да домакинстваме в четирите мача пред наша публика. Благодарни сме на Варна, защото заради града се завърнахме в Световната лига преди години. Залата там трудно събира дори пет хиляди зрители. Ще решим в движение къде да домакинстваме”, каза още Лазаров.

България стартира своите двубои като гост срещу Франция през уикенда 7-9 юни 2013 година. Таксата за участие в Световната лига е 300 000 долара. Шампионът получава 1000 000 долара, а вицешампионът – 500 000 долара.

Източник и фото:БТА