Ферарио Спасов пред БЛИЦ за “Ботев”, БГ схемите и уговорките

Подразнихме някои хора, защото се появихме в челото. На нас не ни прилича да запеем тази песен, допълва специалистът

Снимка: Официален сайт на Ботев

Ферарио Спасов няма нужда от представяне. Един от най-дългогодишните и опитни треньори в българския футбол. В момента е начело на “Ботев” (Пловдив). Изгради напълно нов състав, който се превърна във фактор в “А” група. “Канарчетата” обаче изтърпяха съдийски неправди в последните два мача. По тази и още други теми 50-годишният Ферарио Спасов говори пред агенция БЛИЦ:

-Г-н Спасов, защо “Ботев” (Пловдив) отслаби представянето си в последните мачове?
-Има много причини. Една от тях е съдийските действия срещу нас в последните мачове. А и не само в последните срещи, от началото на сезона в доста моменти сме ощетени. Не бива обаче да се оправдаваме само с това, сигурно и ние допускаме грешки. Но, съгласете се, идва момент, в който се натрупва негативна енергия. Футболистите са хора, особено чужденците – как да им обясним това, което става срещу “Ботев”. Един мач, втори мач, когато върху даден човек се въздейства по подобен начин, идва момент, в който се обезверява, трудно се мотивира. Всеки един мач на “Ботев” е под мотото: “Днес вдигаме отбора, айде да се вдигаме.” Омръзна ни аз и моите помощници да говорим и работим за психологическата нагласа на играчите. Всъщност, това е основната ни задача напоследък – да възстановим момчетата психически. Те имат футболни качества.

-Защо се говори повече за неща извън терена – съдийски грешки и ощетяване, а не в спортно-технически аспект?
-Никой не може да даде обяснение защо се действа по този начин срещу отбора. Имаме прекрасна публика, добър собственик, спортно-техническо ръководство. Стараем се да създаваме настроение, да играем в духа на феърплея, а ни се пречи. В началото на лятото “Ботев” се появи на хоризонта и явно станахме неудобни за хората и клубовете в челото на класирането. Там не са свикнали да гледат други отбори. Ние започнахме от нулата, нямахме футболисти, нямахме отбор, трябваше да направя чисто нов състав. Никой не предполагаше, че по честен начин ще се намесим в борбата за първите места. И в един момент отношението стана коренно различно към нас – ние сме потърпевши във всяко едно отношение, това е факт. Не съм очаквал, че може да има такова отношение към нас, към “Ботев”, който притежава такава фенска маса.

-Кого подразнихте, за да се действа така срещу вас?
-Правилно казвате, подразнихме някого, че се появихме малко по-нагоре в класирането. Попадаме в познатите схеми на българския футбол и сме потърпевши от цялата работа. Толкова години съм във футбола и ми е ясно как най-лесно може да се спре един отбор при изравнени сили. Най-удобното е с тези съдийска намеси. Това обаче не е атака от страна на съдиите към нашия отбор, а БГ реалност, други хора стоят зад действията им. “Ботев” обаче няма да се предаде по този начин, няма да се поддаде на този натиск. Тези трудности ще ни направят по-силни.

-Вие не може ли също да влизате в подобни схеми и да отвърнете на противниците?
-Ние никога няма да запеем тази песен, не ни прилича. Ако го направим, спокойно може да сме в челото заедно с Лудогорец и “Левски”, но никога няма да стане. С колегите ми ясно и честно заявихме какво трябва да направим. Къде бяха всички специалисти през лятото, когато нямаше отбор и кой е вярвал, че ще бъдем сред водещите отбори?! Тогава всички се изпокриха, а сега е лесно да дават оценки и да съветват. Всички знаят, че ние работим по честен и почтен начин. Да сте чули един футболист, който да е казал нещо за пари, неполучени заплати или липса на условия. Привлякохме и много чужденци, а те са показател за реда в един клуб. Не получат ли една заплата, веднага започват да се оплакват.

-Нека от вас да излезе целта на “Ботев” (Пловдив) този сезон. Поставена ли ви е задача за класиране в евротурнирите?
-Този отбор беше създаден да играе добър футбол, да не се чувстват неудобно феновете, когато идват на стадиона. Никой не е поставял цел Лига Европа. Ето, казвам го, нямаме такава цел. Да се успокоят всички, които водят битка в челото, защото явно са се притеснили. А и на този етап имаме червен семафор пред нас, който казва: “Не може да играете в Лига Европа”. Когато светне зелено, тогава ще видим какво ще правим.

-Какво визирате, собственици на клубове, които решават кой да участва в Европа ли?
-Това са ваши думи, аз не коментирам. Само ви казвам, че искаме първо да направим базата, да изградим отбора и тогава ще ударим по масата и ще заявим някакви цели. Искам обаче и феновете да ме разберат. Не като победим и да искат Лига Европа, а когато загубим, да изпадат в другата крайност. За четири месеца не може да направим отбор, който да побеждава постоянно. И то при това положение от последните няколко двубоя. Искам нашите фенове да разберат, да не бъдат крайни в отношението към нас и футболистите. Този отбор е техен, благодарение на тях го има и заедно ще извървим пътя към по-добри дни.

-Това обаче не е ли отстъпление на “Ботев”, при положение, че разполагате със солиден бюджет, имате добра организация?
-Когато говорим за бюджет, абсолютно спекулация е, че ние получаваме страшни пари, че бюджетът е някакъв великански. Това са смешни работи. Ние сме абсолютно в разумни граници, не отстъпваме на тези клубове, които постоянно приказват. Изискването на феновете е техният любим отбор или да е европейски шампион, или да играе минимум в групите на Шампионската лига. Реалностите са такива, отборът е такъв, трябва да се извърви този път.

-Притеснен ли сте за бъдещето си в клуба? След загубите от Лудогорец и особено от Славия с 0:3 за Купата се заговори за ваше уволнение.
-Загубихме от Славия и съм бил заложен на дузпата. Същото може да се каже за Херо, който падна от Локомотив София, нали? Защо е пак това създаване на напрежение, злорадство, дебелашки шеги по мой адрес и по адрес на клуба. Фактът е, че при първия гол на Славия нямаше фаул, а при втория – очевадна засада. Това, че са изпуснали положения, не ме интересува. Футболът не е игра на пропуснати положения. Ще направим всичко възможно да заличим неприятния резултат 0:3 на реванша.

-Не искате да влизате в схеми и уговорки, има ли бъдеще честният футбол в България?
-Ще кажа само, че тези точки на “Ботев” от началото на сезона са кристално чисти и са спечелени по честен начин. Не искам да коментирам останалите отбори, после се вижда кой как се представя в мачовете на истината.

-Влязохте във война с Лудогорец?
-Не, никаква война и не искам да коментирам. Напишете го точно, не искам да коментирам само и единствено заради Ивайло Петев. Прекалено го уважавам, прекара цялата си кариера пред очите ми. Той е в отбор с високи амбиции, пожелавам му успех!

-Ако сте на негово място в момента, как ще се почувствате?
-В отборите, в които съм бил до момента в България, много малко е имало такова отношение като сега в “Ботев” (Пловдив). Напълно се поставям на негово място. Понякога си бил печеливш от дадени ситуации, сега обаче съдбата ти го връща. Ще дойде време, в което отново ще ти вземе, не може все да разчиташ на помощ отстрани.

-През изминалите дни основна тема беше и наказанието на Димитър Димитров-Херо, който си позволи да каже истината.
-(прекъсва ме). Херо е честен и почтен човек, но винаги, когато той каже нещо, е истинско и интересно. По принцип, след като си минал през “Левски”, Литекс и националния отбор, сега си в Черноморец, може да се вземе по-умерена позиция срещу него. Уважавам го, това мога да кажа.

-Предстои ви гостуване на Етър в последния есенен кръг. Задължителна победа, нали?
-(смее се) Любимото ми изказване за задължителна победа, на всяка цена, на живот и смърт. Кой излиза за загуба? Ако има такъв, какво прави във футбола?! Сега сериозно – през този сезон играем добре навън, но претърпяхме фиаско срещу Славия. Сигурен съм, че ще излезем и ще се надиграваме с Етър. Какво ще стане, не мога да ви кажа.

-Защо сменяте често вратарите Ернестас Шеткус и Христо Иванов. И двамата правят грешки и не показват стабилност?
-При тях е, както в целия отбор, който е в по-добра форма, влиза и играе. Не искам да правя детайлно разбор на играчите. В тази трудна ситуация да се изправяш и да печелиш е много трудно. Обясних ви вече, че преди всеки мач все си говорим за вдигане, надъхване и оставяме назад чисто спортно-техническите неща.

-Какво обяснявате на чужденците след тези съдийски тесли срещу “Ботев”?
-Обещавам им, че в следващия мач няма да се повторят нещата. Сякаш аз съм съдия. Ама то веднъж, втори път, ами цял сезон. А 16 години, в които съм треньор. Все да обясняваш и да мотивираш футболисти след поредния съдийски гаф. Не си мислете, че ни е лесно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ