Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Жоао Силва преби Славия за 3 мин., пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Португалският таран на Левски Жоао Сипва донесе победата на тима си над Славия с 3:1. Той вкара два гола за три минути. На снимката Сипва е атакуван от защитника на Славия Даниел Златков.
Иван Иванов се спасява в Киево
Иван Иванов е на път да се спаси от финансовата криза, обхванала Партизан, с трансфер в италианския Киево. Агентът на футболиста Емил Данчев потвърди новината, че клиентът му напуска Белград. “В следващите няколко дни ще стане ясно къде Иван ще продължи кариерата си”, обясни той. Интерес към защитника има и от руски клубове.
Херо и Ицо на нож срещу БФС
Съперниците във вчерашния мач между Литекс и Черноморец – Христо Стоичков и Димитър Димитров, се обединиха в битката си срещу БфС. Херо бе бесен от съдийството в двубоя, който неговият състав загуби с 0:1.
„Това е срамно. Тотална тенденциозност. Ако това са обидни думи, нека да ми вземат и лиценза, и главата, няма проблем. С такова съдийство българският футбол е умрял”, беснееше Херо.
„Той си знае, че трябва да напусне”, отсече Стоичков по адрес на Боби Михайлов.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Лудогорец зимен шампион
Лудогорец ще зимува на първото място в “А” група, след като спечели последния си мач за годината. Шампионите останаха на върха, като победиха Монтана с класическото 3:0 на собствения си стадион. Головете за разградчани вкараха Любомир Гулдан, Иван Стоянов и Мишо Александров. Шампионите имат 1 точка аванс в класирането пред втория Левски.
Сините спечелиха с 3:1 дербито със Славия, а в герой за тима от Герена се превърна Жоао Силва. Португалецът влезе като резерва и вкара два гола, които решиха изхода на мача. Другото попадение за сините отбеляза Даниел Димов, а за Славия точен бе Здравко Лазаров.
След вчерашните мачове на третото място излезе Литекс. Ловчанлии биха Черноморец с 1:0 в скандален мач. Единственото попадение вкара Георги Миланов в 89-ата минута, а след двубоя наставникът на бургазлии Димитър Димитров избухна.
– Нека да ми вземат и лиценза, и главата, няма проблем. С такова съдийство българският футбол е умрял – каза Херо.
Литекс излъга Черноморец с 1:0
Литекс победи Черноморец с 1:0 в последния есенен кръг на “А” група. Победното попадение за оранжевите вкара националът Георги Миланов в 89-ата минута. Гостите завършиха мача с 10 души заради червен картон на Венелин Филипов.
Домакините създадоха първата опасна ситуация в мача. В 8-ата минута Бодуров свали с глава към Иса, но той стреля в аут. Гостите обаче отвърнаха с две бързи контраатаки и бяха близо до откриване на резултата. В 13-ата минута след грешка на Бодуров Боли излезе сам срещу Пиргов, но вратарят на Литекс се справи блестящо. Минута по-късно Фо-Поре се озова на стрелкова позиция след двойно подаване с Боли, но Пиргов прояви страхотен рефлекс. До края на полувремето Литекс имаше превъзходство, но така и не успя да се справи с добре организираната защита на гостите.
Удар на Цветков от границата на наказателното поле бе спасен от Колев. Георги Миланов и Иса също пропуснаха добри възможности пред вратата на Черноморец.
И второто полувреме се разви по почти същия сценарий. Домакините владееха повече топката, а гостите разчитаха на опасни контраатаки. В 48-ата минута Пиргов пак се справи отлично, като спаси удар на Христов.
В 66-ата минута гостите останаха с човек по-малко. След бърза контра за Литекс Филипов спъна Георги Миланов и получи директен червен картон.
Минута след това Галин Иванов от воле от 7-8 метра стреля в аут. В 75-ата минута Стоян Колев отрази силен удар на Ваюши от границата на наказателното поле.
В 89-ата минута Галин Иванов изведе Георги Миланов, който технично прехвърли Колев и вкара победния гол за оранжевите. Въпреки че мачът не бе свършил, Димитър Димитров напусна скамейката на Черноморец и се прибра в тунела, явно ядосан от развоя на срещата и негативния край за отбора му.
Феро си взе сбогом с Ботев с победа в Търново
Ботев победи с 2:1 Етър на “Ивайло” и ще зимува с 28 точки в Топ 5. С 20 по-малко виолетовите остават на последно място след есенния дял. Двубоят най-вероятно е последен за наставника на победителите Ферарио Спасов, за когото се говори, че ще бъде сменен от Станимир Стоилов.
Мачът започна с жълт картон на Тико, който фаулира откъсващия се Виейра още в 2-ата минута. Малко по-късно Станислав Костов изпусна сам срещу вратаря на домакините Велемирович. В 18-ата минута обаче стражът не можа да изчисти добре топката, тя попадна в Иван Цветков, който изведе Виейра сам. Черногорският вратар изби в корнер. При последвалото центриране Станислав Костов с глава откри резултата. 6 минути по-късно Енрике си отбеляза автогол след центриране на Трифонов от фаул. До почивката канарчетата направиха няколко добри атаки, но не успяха да поразят целта.
В началото на втората част 250-те фена от Пловдив запалиха над 30 факли и се наложи реферът Николай Йорданов да прекъсне за минута мача. След това всичко мина под диктовката на “канарите”. Тодор Неделев, който влезе като резерва, удари греда в 61-ата минута, а в 73-ата, останал сам, би в аут. 5 минути преди края след двойно с Иван Цветков Неделев отново се озова на чиста позиция и този път не остави шансове за Велемирович. До края вратарят на домакините хвана удар на останалия срещу него Иван Цветков.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Мъри прие, поема Ботев
Ферарио Спасов ще бъде освободен от поста старши треньор на Ботев Пловдив. Това ще се случи днес или утре. Станимир Стоилов каза “да” на офертата на канарчетата и от 1 януари ще влезе в сила договорът му с пловдивския клуб. Вчера Ботев победи трудно Етър във Велико Търново след късен гол на Тодор Неделев.
Ферарио се връща на работа в Ловеч, а Видолов ще води канарчетата само на реванша със Славия за купата следващия уикенд, след което ще остане на работа на стадион “Христо Ботев”.
Мъри се разбра с Ботев за контракт с продължителност 2 години и половина. Сигурно е, че в щаба му влиза Цанко Цветанов, а за треньор на вратарите се обсъжда бившият страж на ЦСКА Петко Петков. Договор с Ботев вече има Веселин Минев, който преди няколко дни разтрогна с Анталияспор.
Александър Александров-Кривия ще запази поста си.
Вили Вуцов: Успехът над Ботев ни попревъзбуди
След такъв мач се говори трудно. Толкова много приказки се изприказваха през седмицата, че сега каквото и да спомена, не се знае как ще се интерпретират нещата. Защото знаете какви приказки ще тръгнат – фамилията, този, онзи… Поемам цялата вина. За да съм дошъл в този момент в Славия, съм си направил сметката. Съжалявам, че може би голямата еуфория от резултатната победа над Ботев Пловдив за купата малко ни попревъзбуди. Не успяхме да издържим на психическото напрежение. Мачът бе с две лица. През първото полувреме, независимо че получихме ранен гол, бяхме по-добри. Имахме първи ситуации, след това допуснахме да ни вкарат от статично положение. Това е груба грешка, а се готвихме цяла седмица. Не искам да нападам играчите, но някой не си свърши работата. Мъчно ми е за втория гол. Откакто съм треньор, такъв не съм получавал. Да бием ние център и едва ли не да изведем нападателя им сам срещу вратаря и в десетата секунда да ни накажат!? Иначе момчетата имаха желание да победят. Истината е, че сами се бихме. Левски ни водеше с 2:1, без да има положение. Мъчно ми е, криво ми е. Трябва да забравим бързо този мач, да си направим изводите и да се приземим. Казах им, че ако литнем, ще се стоварим много бързо. Е, стоварихме се. Предстои ни много важен мач за всички слависти – реванша за купата. Жал ми е за публиката, която се измъчи доста. Хубаво е, че дойде паузата, за да има време да работим за втория полусезон. Трябва да променим доста неща. Да коментирам съдията е безсмислено след нашите грешки. Иначе при първия гол нямаше фаул за Левски. След това Димов игра с ръка и свали наш играч, преди да отбележи. Но не загубихме заради съдиите.
Илиан Илиев: Момчетата показаха това, което искам
Доволен съм от момчетата. На този тежък терен положиха много усилия, за да постигнат победата. Беше здрав мач, за жалост се получиха контузиите на Владимир Гаджев и Роман Прохазка, но това са рискове на професията. Важното е, че спечелихме трите точки и завършихме както трябва есенния полусезон.
Винаги е имало нерви на нашите мачове и срещу Славия бе така. Имаше доста единоборства, защото теренът предразполагаше към такива неща. Момчетата показаха това, което искам – повече битка и характер, затова и спечелихме.