Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Димитър Димитров хвърля срещу Локомотив (София) осем арестанти”, съобщава вестник „7 дни спорт”. Десетте футболисти от Черноморец и Нефтохимик, които изкараха нощта в бургаския арест, бяха освободени вчера без повдигнати обвинения. 8 от тях дори ще играят днес за купата, когато тимът на Димитър Димитров посреща Локомотив (Сф) в реванш от турнира за Купата на България. „Две от лицата са основни организатори и става въпрос за залагания от “А” и “Б” група. При разработката не е установено манипулиране на резултатите. Самото залагане обаче е незаконно”, призна началникът на дирекция „Борба с организираната престъпност” Станимир Флоров. 26-годишните Тошко Пачев и Иван Сивев, който е бивш футболист, са главните организатори на мрежата за нелегалните залози.
„Тото скандалът приключи с 6 000 лв”, пише още изданието. Срещу обща сума от 6 000 лв. под гаранция от ареста излязоха 26-годишните Тошко Пачев и Иван Сивев. Двамата са обвинени за главни организатори на мрежата за нелегални залагания, която бе разбита в четвъртък при акция на ГДБОП в Бургас. В дома на Пачев полицаите открили 10 000 лева в кеш, събрани най-вероятно от последните залагания. Под наказателна отговорност за организиране на незаконен хазарт са подведени само Пачев и Сивев. Разследващите подозират, че в нелегалните залози са участвали и други футболисти и хора извън спорта. Полицейското разследване е установило, че арестуваните са участвали със залози от 10 до 1000 лева на човек. Те са давали парите си в нелегални интернет сайтове за мачове от западноевропейските първенства. Има обаче и залози на мачове от “А” група и втория ешелон! Десетте футболисти от Черноморец и Нефтохимик също бяха освободени вчера. На някои от тях могат да бъдат повдигнати обвинения по член 327, алинея 1 от Наказателния кодекс „за устройване на хазартна игра не по установения от закона ред”, за която се полагат до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.
Организаторът Иван Сивев е бивш играч на аматьорския Месамбрия от Несебър. На него ще му бъде повдигнато най-тежкото обвинение. Навремето е бил юноша на Нефтохимик, оттам се познава с Галин Димов и Любомир Божинов от Нефтохимик, които са били извикани онзи ден само за справка. Останалите задържани и вече освободени футболисти от Черноморец (Бургас) са Янко Георгиев, Николай Николов, Яни Пехливанов, Даниел Младенов, Преслав Йорданов, Румен Трифонов, Георги Терзиев и Пламен Димов. Организацията на черното тото е започнала през септември.
За неговото проследяване са били използвани и специални разузнавателни средства. Футболистите бяха освободени вчера следобед. Те бяха пуснати един по един през интервал от 10-15 минути. Последни от ареста излязоха играчите на Черноморец Преслав Йорданов и Пламен Димов. Те напуснаха районното, скрити зад черни качулки и с наведени глави, за да не бъдат снимани от журналистите. Двамата изскочиха на бегом и с бясна скорост профучаха край чакащите ги репортери.
Всички играчи на Черноморец се появиха вчера следобед в пълен състав на кампоса за планираната тренировка. Футболистите категорично отказаха да говорят с журналисти, но вместо тях думата взе треньорът Димитър Димитров. „Всеки има право да прави каквото реши в частния си живот. За мен бе важно да знам, че момчетата не са залагали на мачове от нашето първенство и не са предали по никакъв начин отбора”, заяви Димитров.
„Българската мафия се прочу и в Германия”, съобщава още „7 дни спорт”. Скандалът със задържаните футболисти за участие в нелегални залагания стигна чак до Германия. Престижният немски в. „Ди Велт” отдели няколко реда за родната тотомафия в рубриката си „Компактен футбол”. Медията съобщи, че общо 12 български футболисти са били арестувани. „Шест от тях са играчи на Черноморец (Бургас), а останалите играят в градския съперник Нефтохимик във втора дивизия. Това бе потвърдено от вътрешния министър Цветан Цветанов, футболистите са обвинени в участие в мрежа за нелегални залози”, съобщава медията. „Ройтерс” също не пропусна скандала в родния футбол. Информационната агенция обаче съобщи, че задържани за разпит са 11 играчи – 6 от Черноморец и 5 от Нефтохимик.
„Двоен удар за ЦСКА” , съобщава вестник „Меридиан мач”. ЦСКА може да се похвали с първите си две нови зимни попълнения. Това са трикратният голмайстор на „А” група Мартин Камбуров и халфът на Чавдар (Етрополе) Ивайло Чочев. Вчера Камбуров парафира с „армейците” за 1,5 години, като в договора му има опция за удължаване с една година. Нападателят би трябвало да взима около 15 000 евро на месец. Младежкият национал Ивайло Чочев подписа за 3 години с ЦСКА. Чавдар ще получи и 35% при бъдещ трансфер на Чочев в чужбина. Трансферът на Мартин Камбуров, за който първи написа „Меридиан Мач”, запали война в Пловдив, феновете на Локомотив вдигнаха плакат „Защо изгонихте Камбуров, мишки?” по време на контролата на „смърфовете” с Гигант (Съединение) (1:3).
„Скандалът блокира два трансфера на Левски”, пише още изданието. Скандалът със задържаните за черно тото футболисти провали част от трансферните планове на Левски за зимата.
Цел №1 в плановете на Илиан Илиев бе защитникът Георги Терзиев. Той е капитан на младежкия национален отбор и дори вече е дебютирал за мъжкия. Сливналията трябваше да заздрави слабата защита на „сините”. Пламен Димов също попада в плановете на Левски и дори се стигна до първоначални преговори чрез баща му Диян Петков.
След тяхното задържане обаче на „Герена” не искат да си „цапат ръцете” и за момента ще се въздържат от трансфер.
„Вицепрезидентът на БФС Фурнаджиев: Никаква милост за виновните”, съобщава още вестник „Меридиан мач” . Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев смята, че виновните трябва да бъдат наказани с цялата сила на закона. „Те ще бъдат санкционирани по законовите разпоредби, а отделно Дисциплинарната комисия към футболния съюз ще се самосезира и ще наложи съответните наказания. БФС се включи в разследването, след като ГДБОП изнесе случая. Виновните футболисти могат да бъдат наказани с лишаване от състезателни права както от няколко месеца, така и доживот”, каза Фурнаджиев. Запитан дали тече разследване и срещу други футболисти или клубове от „А” или „Б” група, вицепрезидентът заяви:„Това е информация, която не може да се разпространява. Има и други разработки. Но мога да ви кажа, че няма да има никаква милост за черно тото или нелегални залагания, Този случай трябва да послужи за пример на всички футболисти, деца и хора, които се занимават с футбол и спорт”, каза Фурнаджиев.
„Никола Джугански: Черното тото е като чудовището от Лох Нес”, съобщава вестник „Тема спорт” . Председателят на Съдийската комисия Никола Джугански си отдъхна, че засега няма задържан съдия за нелегални залози. “Радващото е, че няма замесен рефер. Изненадаха ме арестите на футболистите, но това все някога трябваше да стане. Черното тото е като невидимото чудовище в Шотландия, което никой не го е виждал. Но вече се забеляза и стана ясно, че го има. И аз, като всички други в България, само съм слушал и чел за него в медиите. Досега няма съдия, който да е казал, че има съмнения да е ръководил уговорен двубой. Тези неща се усещат от реферите и ако има нещо, те биха заподозрели. Ако наистина се докаже, че тези играчи са участвали в това, трябва да им се забрани да играят футбол”, коментира бившият международен рефер пред ТВ7.
„Осем въжета спират Локомотив (София) да играе в “Надежда”, пише още изданието. В Локомотив (София) трябва да сменят най-много осем метални въжета, придържащи козирката на стадион “Локомотив”, за да се домакинства през пролетта на него. Наскоро ръководството на Локомотив плати да бъде направена нова експертиза на съоръжението и проблемната зона. Въз основа на експертизата и плана за спешен ремонт се очаква за началото на втория дял на първенството Локомотив (София) да се върне в “Надежда”. Прегледът на въжетата е показал, че 7 или най-много 8 от тях трябва да бъдат изцяло сменени, а останалите да се санират. Планира се и смяна на изолацията на козирките, което е друга част от плана за ремонт. В същото време от Локомотив пуснаха в продажба календар за 2013 година. Цената на постерите е 2 лева. Те могат да бъдат закупени във фоайето на стадион “Локомотив”.
„Локомотив (София) се разделя с Димитър Илиев”, пише още вестник ”Тема спорт”. Локомотив (София) ще направи солидна чистка през зимната пауза. От “Надежда” почти сигурно ще си тръгне нападателят Димитър Илиев. Бившият футболист на Монтана не убеди с играта си, откакто дойде през миналата зима. Той много рядко бе в стартовата единайсеторка при Антон Велков, като и при новия треньор Емил Велев положението е същото. 24-годишният нападател бе титуляр срещу ЦСКА в последния кръг на първенството, но за пореден път той не показа, че има място в отбора. Затова Илиев е попаднал в черния списък на Велев. Освен него натирени от “Надежда” ще бъдат още Александър Дюлгеров и Светослав Петров. Най-вероятно заедно с тях ще си тръгне и вратарят Емил Михайлов. Вместо него пък при железничарите ще акостира Стефано Кунчев, който бе взет на “Лаута” именно от Велев.