Легендата Армстронг призна публично: Да, използвах допинг!

Историята е толкова лоша и отровна, допълва колоездачът

Снимка: REUTERS

Ланс Армстронг призна в интервюто си с Опра Уинфри, че е използвал допинг, за да спечели и седемте си победи от Тур дьо Франс в годините между 1999 и 2005 година. Първата част на интервюто бе излъчена тази нощ. 41-годишният бивш колоездач си признава, че е използвал тестостерон, кръвопреливане и ЕПО, като допълни, че според него няма как Тур дьо Франс да бъде спечелен седем пъти поред без да се използва допинг,БЛИЦ

Интервюто започва с няколко основни въпроса, на които Армстронг трябва да отговори с ДА или НЕ.

-Използвал ли си забранени субстанции, за да подобриш представянето си в колоезденето?
-Да.

-Едно от тях ЕПО ли е?
Да.

-Използвал ли си други забранени субстанции?
-Да.

„Цялата вина е върху мен. Загубих се в онези моменти, не можах да се справя. Историята е толкова лоша и отровна, и голяма част е истина“, казва още легендарният спортист.

„Всичко обаче беше част от играта. Все едно да имаш вода в шишенцето си. Не искам да се оправдавам. Но тогава така гледах на нещата и взех онези решения“, допълни той.

-Чувстваше ли, че правиш нещо нередно?
-Не. Беше страшно.

-Чувстваше ли се гузен?
-Не. По-страшното.

-Чувстваше ли, че мамиш?
-Не. Най-страшното.

След откровеното начало започва и същинската част от разговора. Армстронг отказа да отговори на въпроса дали е приемал ЕПО преди да му бъде поставена диагнозата рак на тестисите пред 1996 година. През 2006 година бившият му съотборник Франки Андрю разкри, че е чул как Ланс казва на онколога си, че е вземал ЕПО. Това твърдение беше отречено от Армстронг под клетва.
Тексасецът категорично заявява, че не е приемал допинг при повторното си завръщане в колоезденето в периода между 2009 и 2012 година.

“Съжалявам, че разочаровах толкова много хора. Грешката е изцяло моя и ще прекарам остатъка от живота си в опит да си върна доверието и да се извиня на всички. Преди да ми поставят диагнозата рак аз бях просто състезател. Битката ми с рака ме превърна в човек, който преследва победата с всички средства. Не аз съм измислил допинга и е прекалено да се твърди, че програмата ни е най-мащабната в историята на спорта. Да, беше умна, но напълно консервативна и не може да се сравнява с източногерманската от 70-те и 80-те години”, казва още Армстронг

Той казва също, че съжалява за завръщането си в спорта през 2009 година, а на въпроса на водещата дали ако не го беше правил, всичко щеше да му се размине отговаря следното – “Невъзможно е да се каже, но шансовете за това щяха да са по-добри”.

Ланс казва също, че не храни лоши чувства към бившия си съотборник Джордж Хинкапи, който свидетелства срещу него.
Показанията му обаче истински разклащат дотогава желязната маска на Армстронг, тъй като Хинкапи е бил с него при всичките му седем победи в Тур дьо Франс и е знаел цялата истина по-добре от всеки друг.

Ланс Армстронг отрича да е принуждавал съотборниците си през годините да правят същото като него, в което беше обвинен от Кристиан Вандевелде. Тексасецът също така не е съгласен с твърденията, че е плащал на Международния колоездачен съюз, за да прикриват положителните му допинг проби.

“Такива не е имало. Избягването на положителна допинг проба е въпрос на организация. Преди 2009 година контролът се осъществяваше само по време на състезанията, нямаше биологичен паспорт, нито извънсъстезателен контрол. Колкото да дарението от 125 000 долара за международния колоездачен съюз – направих го, след като се бях оттеглил. Помолиха ме за пари и си казах “Защо не””, казва Ланс.

Отговорите му не бяха приети с голямо доверие във Франция, където смятат, че той прикрива както собствената си роля, така и на важни фактори от света на колоезденето, които са му сътрудничели през годините при прикриването на допинга.

Първата част от интервюто