2 от 2 за Ботев (Пд) в контролите

Ботев (Пловдив) постигна победа и във втората си зимна контрола. С голове на нкапитана Асен Караславов и на Станислав Костов през второто полувреме тимът на Станимир Стоилов надделя над втородивизионния Чавдар (Етрополе) пред 700 свои фенове в Раковски. През първата част Иван Цветков изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на срещу Вандер Виейра,NOVSPORT.COM
За разлика от мача срещу Свиленград (4:2) през уикенда, днес наставникът на „жълто-черните” Стоилов бе извършил три промени. Вместо изгонените Стефан Станчев и Петър Атанасов, и Николай Павлов, Ботев започна с Йордан Христов, Тодор Неделев и Хабиб Бамого.
Ботев доминираше през целия мач, но материализира своите положения през второто полувреме. Най-чистата възможност преди почивката пропиля Иван Цветков от дузпа в 27-ата минута. Вандер Виейра бе спънат в полето на Чавдар. Зад топката застана опитният Цветков, но вратарят Николов улови кълбото. В 39-ата минута отново Цветков се размина с гола. Той се опита с глава да вкара, но вратарят на домакините изби в последния момент. Последваха още удари на Неделев, Галчев, Грънчаров и Бамого, недостигнали мрежата зад Д. Николов.
За втората част Станимир Стоилов извърши доста промени в състава си, като на терена останаха единствено Йордан Христов, Боби Галчев, Тодор Неделев и Томаш Иршак. На терена се появиха: Росен Андонов, Лазар Марин, Асен Караславов, Ангел Рахов, Костадин Дяков, Мариян Огнянов и Станислав Костов. Впоследствие влязоха още Веселин Минев (вместо Иршак) и юношата Владимир Айтов (вместо Галчев), който направи неофициалния си дебют.
На трибуните пък се появиха бившите канарчета Петър Атанасов и Стефан Станчев.
В 53-ата минута Ботев откри резултата. Галчев центрира към Асен Караславов, който отбеляза с глава на първата греда.
После резервата Росен Андонов направи блестящо спасяване при опит на Чавдар да изравни резултата преди „канарите” да удвоят преднината си в 56-ата минута. Дяков напредна по дясното крило, центрира остро по земя към Костов на първа греда, а нападателят отклони топката под гредата за 2:0.
В 67-ата минута вратарят на Чавдар Николов направи поредно добро спасяване, след като предотврати трети гол при удар на резервата Айтов след центриране на Неделев.
В края на мача жълт картон получи Лазар Марин.
Следващата контрола на Ботев е на 30 януари (сряда) срещу втородивизионния Раковски.


БОТЕВ (ПД) – ЧАВДАР (ЕТР) 2:0
53′ Караславов
56′ Костов

Коментар на живо:

 КРАЙ на мача!

 90′ Корнер за гостите отдясно, защитниците на Ботев избиват, но последва нов удар на нападател в червено право в ръцете на Росен Андонов.
 87′ Жълт картон за Лазар Марин.
 69′ Станимир Стоилов направи всичките си смени.

 67′ Тодор Неделев е спънат в близо до наказателното поле на Чавдар. Последва опасно центриране на Неделев, топката попадна във влезналия преди секунди Айтов, който можеше да отбележи трети гол, но вратарят на гостите се намеси отново блестящо.

 64′ Неофициален дебют за юношата на Ботев Владимир Айтов, набор 1996. Юношеският национал влиза на мястото на Борис Галчев.

 63′ Добро извеждащо подаване към Костов завърши с ъглов удар за канарчетата.

 57′ Смяна в състава на Ботев. Влиза Веселин Минев, излиза Томаш Иршак. След тази смяна последва разместване в защитата на канарчетата.

 56′ ГООЛ за Ботев – 2:0! Дяков напредна по дясното крило, центрира остро по земя към Костов на първа греда, който отклони топката под горната греда на вратата.
 55′ Опасен удар на футболистите на Чавдар е избит блестящо от Росен Андонов.


 53′ ГОЛ за Ботев Пловдив!
 Галчев центрира към Асен Караславов, който бележи с глава на първата греда.

 50′ Пробив от ляво на футболистите на Ботев. Последва центриране на Неделев към връхлитащия Ангел Рахов, който имаше възможност да вкара в мрежата на Николов, но не успя.

 47′ Асен Караславов е с капитанската лента. На трибуните са вече бившите канарчета Петър Атанасов и Станчев.

 46′ Начало на второто полувреме. Станимир Стоилов промени състава на Ботев за второто полувреме: Росен Андонов, Лазар Марин, Асен Караславов, Ангел Рахов, Йордан Христов, Костадин Дяков, Борис Галчев, Мариян Огнянов, Тодор Неделев, Станислав Костов, Томаш Иршак

 45′ Жълт картон за защитник на Чавдар за спъване на Виейра. Последва центриране, но вратарят на гостите улови за пореден път топката, насочена към неговата врата. Край на първото полувреме!

 45′ Смяната се провали, защото Артур поиска да довърши полувремето за своя отбор.

 43′ Артур Енрике се контузи. Ще бъде заменен от Лазар Марин.

 39′ Канонада от удари по посока вратата на Николов. В най-чистото положение до този момент в мача Цветков се опита с глава да вкара, но вратарят на домакините изби в последния момент топката от вратата си. Последваха още удари на Неделев, Галчев, Грънчаров и Бамого.

 38′ Опасен  прехвърлящ удар на новопривлечения Борис Галчев от около 35 метра не попадна в очертанията на вратата.

 34′ Аплодисменти от трибуните за тарана на Ботев Хабиб Бамого, който с шпагат вкара топката във вратата на Чавдар, но страничният съдия вече бе вдигнал флага си за засада на нападателя на Ботев.

 33′ Вандер Виейра навърза трима футболсти и центрира към Неделев, който се опита от въздуха с левия крак да простреля вратаря, но ударът му не намери очертанията на вратата.

 27′ Дузпа за канарчетата. Вандер Виейра бе спънат в полето на Чавдар. Зад топката застана опитният Цветков, но вратарят Николов улови кълбото. 

 18′ Нова опасна атака на канарчетата. Този път Йордан Христов центрира от дясно по земя. Христов излъга защитниците на Чавдар, като вместо да подаде по въздух той насочи топката по земя и намери в идеална позиция Тодор Неделев, който обаче изкара топката в аут.

 16′ Хубава атака на Ботев, Цветков получи пас през центъра и подаде на влизащия от дясно Неделев, който обаче не успя да намери Бамого и от крак на защитник на домакините топката излезе в корнер.

 12′ Чавдар направиха няколко успешни атаки по крилата и се опитват да задържат топката в половината на Ботев.

 8′ Първата контрола на Ботев в България преминава при засилен интерес от страна на феновете. На стадиона в Раковски има около 700 човека, които аплодират всяко добро изпълнение на жълто-черните

 4′ Пряк свободен удар пред вратата на Чавдар. Боби Галчев прескочи топката, а удар направи Неделев. Вратарят Николов обаче изби в корнер доброто изпълнение на футболиста на Ботев.
 1′ Първи удар по посока вратата на Чавдар, вратарят на гостите лови.
 10 минути преди мача феновете на Ботев напълниха западната трибуна на стадиона в град Раковски.
Състави

Ботев Пловдив: А.Стаховяк, Й. Христов, Артур, Б.Грънчаров, Спрокел, Т.Иршак, Б.Галчев, Т.Неделев, И.Цветков, В.Виейра, Х.Бамого
Чавдар: Д.Николов, И.Иванов, Ч.Григоров, Байрев, Н.Стоилков, Ат.Димитров, Ст.Николов, Н.Ботев, К.Илиев, Е.Почански, Йотов