Сензациите в пресата днес: Фулъм иска и Георги Миланов

Георги Миланов може да стане третият български футболист, преминал във Фулъм, научи “7 дни спорт”. В английския тим звезда е бившият национален капитан Димитър Бербатов, а от няколко дни в Лондон е и ексбранителят на Литекс Станислав Манолев. Мениджърът Мартин Йол пък определено има афинитет към родните играчи. Точно той подаде навремето ръка на Бербатов в Тотнъм.NOVSPORT.COM

 

Йол имал идея за коренно различна трансферна политика на отбора си през лятото. Ако тимът остане в елита, той ще използва летния трансферен прозорец, за да инвестира в млади попълнения. Идеята е да се изгради състав, който да се задържи заедно на терена поне 4-5 години. За целта холандският специалист събира информация за всички по-сериозни таланти, най-вече в Източна Европа. По препоръка на Димитър Бербатов в списъка е и Георги Миланов. С оглед статута на Берба във Фулъм, трансферът е доста възможен. Точно благоевградчанинът даде рамо на своя градски Станислав Манолев и може да се каже, че причината Манолчо да премине на “Крейвън Котидж” наполовина е на Берба. Самият Митко пък на няколко пъти се изказа страшно ласкаво за Миланов.

 

Треньорът на Литекс Христо Стоичков обаче е забранил на клубните началници да говорят пред младока за каквито и да е оферти. “Няма да му мътите главата с трансфери. Даже да има подписано нещо, си е ваша работа, не негова”, бил категоричен Камата. Въпреки това Стоичков няма как да избяга от интереса към Миланов. И преди вчерашната контрола с Партизан наставникът на белградчани Владимир Вермезович се интересуваше най-вече от Миланов. Двамата с Ицо говориха повече от 10 минути преди началния съдийски сигнал.

Само четири клуба от „А” група са без запори на сметките си заради задължения, твърди “Труд”. Останалите нямат право да получават „футболни” пари по телевизионни и рекламни договори и евентуални субсидии от УЕФА.

 

Всички те отиват през БфС по сметки на съдия-изпълнители, които ги разпределят на футболисти, треньори, фирми или институции, които си чакат дължимото от елитните ни клубове.

„Лудогорец”, „Левски“, „Литекс” и „Славия” нямат този проблем. Доскоро запор е имало и за клуба от Ловеч, но оттам са изчистили дължимото. Най-сериозни са числата при ЦСКА, но се предполага, че клубът има и най-сериозен ресурс да погаси необходимите суми за падането на запорите. Особено тревожно е положението при „Етър”, „Локомотив” (Сф) и „Миньор”.
Ако не изчистят (или разсрочат) дълговете си до 31 март, клубовете рискуват да не получат лиценз за следващия сезон. Тогава е срокът за представяне на изрядна документация пред комисията, работеща под шапката на УЕфА към БфС. Стана традиция в началото на всяка календарна година темата с лицензите да е „гореща”. От 2013-а контролът на европейската централа се очаква да е особено строг. УЕфА започва и периодичен мониторинг на „А” група с проверки на всеки три месеца.
Мярката е свързана с постепенното влизане в сила на правилата на финансовия феърплей. Според него клубовете трябва да отчитат разходи, не по-големи от приходите си.
В момента единственият клуб, който се побира напълно в тези критерии и реално не е „на червено”, е „Славия“.
Останалите, включително клубовете без запори и задължения, имат разходи, които не се покриват от приходите.
35 000 евро! Това е шокиращо ниската сума, която ще влезе в касата на Левски от скорошните трансфери на Сьорд Арс и Христо Попадийн, пише вестник “Меридиан Мач“. Холандецът беше пуснат под наем във втородивизионния турски Коняспор, а юношата отпътува за Италия. Там той ще тренира до края на сезона с втория отбор на Киево.
Според сигурни източници на „Меридиан МачЛевски ще прибере 30 000 евро от сделката за Сьорд Арс. „Ще прибере”, защото клубът се е съгласил дори тази невзрачна сума да се плати разсрочено – две вноски по 15 000, и ще получи втората след няколко месеца.
Ако приемем, че Левски беше притиснат да пусне на безценица Сьорд Арс за-ради високата му заплата, то трансферът на Христо Попадийн е доста стряскащ. Киево пък ще плати само 5000 евро за наема на младока. Поне тази сума ще бъде дадена на един транш.
Припомняме, че именно заради ниската цена на Попадийн директорът на Левски Иво Тонев нямаше никакво желание да праща юношата под наем в Италия. Младокът беше единствената алтернатива на Дъстли Мюлдер отдясно на защитата. Зелена светлина на сделката даде Илиан Илиев, който намери алтернативен вариант там – Роман Прохазка.