Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus[sport
Екшън с дузпи за Левски, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Левски направи 2:2 с шампиона на Полша Шльонск в контрола, белязана от три дузпи. „Сините” играха много силно през първата част и поведоха още в 7-ата мин. чрез Гаджев. Той се разписа от дузпа за фаул срещу Карвальо. Поляците обърнаха до 1:2 като второто им попадение също дойде след 11-метров удар. Майсторско изпълнение на Йовов от фаул в 75-ата минута оформи крайното 2:2. Реферът посочи бялата точка още веднъж в полза на Шльонск, но поляците изпуснаха.
След мача треньорът Илиан Илиев призна, че е бесен от изявите на отбора му в началото на втората част.
Първото полувреме за Левски бе изключително силно. Отборът демонстрира отлични действия в атака, а защитата беше безупречна. Още във 2-рата минута Гаджев бе близо до попадение, след като шутира мощно покрай гредата. Поляците отговориха с прекрасно изпълнение от фаул на Себастиян Мила, при което само напречната греда спаси вратата на Михаил Иванов от попадение. Двуострото начало все пак доведе до гол. Той падна във вратата на Шльонск. Дьстли Мюлдер изведе Базил де Карвальо в наказателното поле, а той бе фаулиран по изключително глупав начин от защитник на поляците. Нападателят вече изпускаше топката в аут, когато бранител му направи мощен бодичек и го събори. От 11 -те метра Влади Гаджев вкара хладнокръвно – 1:0.
Малко по-късно поляците щяха да останат с 10 души, ако мачът не бе приятелски. Мила фаулира грубо Везалов, а вече имаше и жълт картон. Съдията даде знак към скамейката на Шльонск да заменят играча си, за да не го гонят, но в крайна сметка той остана на терена. „Сините” продължиха да играят добре. В 30-ата минута Базил де Карвальо пробва хитър пас към Роман Прохазка, но словакът не отправи хубав удар. Владимир Гаджев остана сам срещу вратаря Гикиевич в 44-тата минута, но не успя да го преодолее.
„Сините” започнаха много слабо втората част. Тимът бе разконцентриран и развали добрите впечатления, които остави през първите 45 минути. Само 60 секунди след подновяването на играта петият в полския шампионат изравни. Играч на Шльонск финтира умело Старокин и Илиян Йорданов, след което отправи много нескопосан удар. Той обаче попадна на крака на Патеюк, който отблизо вкара- 1:1.
Само 5 минути по-късно пълният обрат бе факт. Пламен Димов фаулира откъсващия се Диас в наказателното поле и последва дузпа. Потърпевшият изпълни нарушението и реализира -1:2. Бесен от играта на своя отбор Илиан Илиев извърши смените си по-рано от предвиденото и още в 55-ата минута извади 10 души, оставяйки само Роман Прохазка на терена. В игра влезе новото попълнение Рене Михелич, който не се отличи с нещо запомнящо се. Играта на тима обаче се подобри значително и в 75-ата минута падна изравнителен гол. Негов автор стана опитният Христо Йовов, който по страхотен начин препарира стража на „сините” от фаул. Само три минути по-късно дойде и най-странният епизод в срещата. Поляците изпълниха фаул, след който топката попадна във вратата на Пламен Илиев. Страничният рефер отсъди засада и отмени гола, но главният странно нареди да бъде изпълнена дузпа. Отново Диас се нагърби, но този път стреля високо над напречната греда. До края Кристовао Рамос и Милен Василев имаха по един шанс да вкарат победен гол, но не успяха. Въпреки това Левски продължава да се представя на ниво в Кипър. Следващият мач на Острова на Афродита е с чешкия Дукла (Прага).
Литекс не се даде на БАТЕ
Литекс не се даде на един от българските еврокошмари БАТЕ Борисов. Тимът на Христо Стоичков завърши 0:0 с вече традиционния участник в Шампионската лига в една от най-престижните контроли на наши тимове тази зима. В 22-рата минута реферът в Турция отмени гол на Исмаил Иса заради засада. Родионов от подготвящия се за сблъсъка с Фенербахче в Лига Европа беларуски тим нацели гредата в 72-рата минута.
Разбиха носа на Бербо в дебюта на Манолев
Станислав Манолев ознаменува дебюта си в английската Висша лига с разбития нос на съотборника си Димитър Бербатов. Таранът се обля в кръв още в 70-ата секунда при гостуването на Норич. Тогава при опит да овладее пас именно на Манолев, Бербо получи ритник в носа от Брадли Джонсън от домакините.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Левски прави 2:2 с полския шампион
Левски направи 2:2 в контрола с полския шампион Шльонск. Сините поведоха с гол на Владимир Гаджев от дузпа през първото полувреме, но в началото на втората част за 10 минути поляците обърнаха до 1:2. Първо Силвестер Патеюк вкара след грешка в синята отбрана, а минути след това Кристиан Диас вкара дузпа. Четвърт час преди края на двубоя Христо Йовов вкара красив гол от фаул, а веднага след него Диас изпорти дузпа за Шльонск. Неофициален дебют със синята фланелка направи новото попълнение на Левски Рене Михелич, който почна от пейката.
Преди срещата стана ясно, че халфът няма да е последното попълнение на сините. От утре към тима трябва да се присъедини и крилото Гари Мендес Родригес, който идва от втородивизионния Дордрехт. С неговото привличане селекцията в Левски ще бъде обявена за приключила.
Новак пречука комичен Сити
Комичен Манчестър Сити падна с 1:3 при гостуването си на новака Саутхемптън в късния съботен мач от 26-ия кръг във Висшата лига и на практика сдаде титлата. Гражданите изостават с 9 т. от градския съперник Юнайтед, който днес приема Евертън и при победа може спокойно да отваря шампанското.
Пънчън (9) откри за Саутхемптън, а Стивън Дейвис (22) довкара за 2:0 след потресаваща вересия на вратаря Джо Харт. Един Джеко (39) с малко късмет върна един гол за 2:1, но само 3 мин след паузата Гарет Бари си набучи автогол и така заби последния пирон в ковчега на Сити.
В ранния вчерашен мач от Италия Ювентус удари Фиорентина с 2:0, а в късния мач от Бундеслигата Байерн препарира Шалке с 4:0.
Ботев Пд изпусна Теплице – 2:2
Ботев Пд извъртя драматично 2:2 с 14-ия в чешката Гамбринус Лига – Теплице. Равенството е трето за жълто-черните от четирите им досегашни контроли в Кипър. Треньорът на пловдивчани Станимир Стоилов продължава да е без загуба в шестте неофициални двубоя, в които е начело на отбора. Спарингът се проведе в Ларнака и премина през обрати, но в крайна сметка двата отбора не успяха да се победят. Ботев Пд откри резултата чрез Станислав Костов, чехите обърнаха развоя с попадения на Егон Вюч, въпреки че Канарчетата владееха инициативата на терена, а Вандер Виейра донесе равенството. При резултат 1:1 голмайсторът на пловдивчани през есента Иван Цветков пропусна дузпа.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Три дузпи и 2:2 на Левски – Шльонск
Левски не се даде на полския шампион Шльонск и стигна дo 2:2. Двата тима направиха интересен мач, който бе изпъстрен с три дузпи (в предишната контрола на сините срещу Локомотив Москва имаше две). Дебют за столичани направи словенският халф Рене Михелич. Треньорът на Левски Илиан Илиев бе направил само две промени в сравнение със стартовия състав, победил с 2:0 Локо Москва. На вратата започна Михаил Иванов вместо Пламен Илиев, а на върха на атаката бе предпочетен Базил де Карвальо пред Жоао Силва.
Сините стартираха доста уверено и още в първата минута Карвальо бе изведен на чиста позиция, но вратарят изби. Топката се върна в сенегалеца, който намери Гаджев, но и неговият шут бе спасен. Поляците отвърнаха със силен изстрел от фаул на Себастиан Мила, който разтресе напречната греда. В 7-ата минута сините вече водеха. Дъстли Мулдер пусна извеждаш пас към Карвальо в пеналта, а Жодовик, в опита си да го блокира, го изблъска с ръце. Реферът отсъди дузпа, а Гаджев я превърна в гол. Така полузащитникът се разписа в трета поредна контрола.
Сините стояха доста компактно на терена и не оставяха на поляците празни пространства за нападения. В началото на мача атаките на Левски се развиваха предимно по левия фланг през Илиян Йорданов. Постепенно обаче играта на крилото започна да става доста лесно разгадаема за поляците, заради което сините насочиха усилията си през центъра. Правеше впечатление, че когато възпитаниците на Илиан Илиев загубеха топката, защитниците не бързаха веднага да се връщат назад. Един измежду Везалов и Пламен Димов пробваше да пресира противника с топка. В дясната част на терена, където действаха Дъстли Мулдер и Роман Прохазка, липсваше достатъчно острота. Никой от тях не се нагърбваше да пробива често. По-активен все пак бе холандецът, докато Прохазка се ограничаваше до това да върши работата си в дефанзивен план. Добро впечатление правеше новото попълнение Стефан Велев, който се опитваше да дирижира сините атаки.
В 42-ата минута Станислав Ангелов отне топката в центъра на терена. Пелето напредна и пусна хубав пас наляво към Гаджев. Последният остана сам срещу вратаря и опита да го прехвърли, но стражът спаси. Така сините пропуснаха отлична възможност да дръпнат с комфортен аванс. Те обаче изнесоха силно първо полувреме.
Шльонск отвърна на удара веднага през втората част. Не бе изминала и минута, когато Патеюк бе изпуснат от синята отбрана и с удар в долния десен ъгъл изравни -1:1. Докато се окопити, Левски вече губеше. В 52-ата минута Старокин фаулира противников нападател и реферът отсъди дузпа, която бе реализирана от резервата Диас. Веднага след това Илиан Илиев направи 10 смени, като на терена до края остана единствено Роман Прохазка. Той обаче заигра като десен бек. Дебют за сините направи словенецът Рене Михелич, а първи минути в контролите записа и Кристовао Рамос. Левскарите опитаха да изнесат играта в половината на Шльонск. 15 минути преди края те успяха да изравнят. Вутов бе повален пред пеналта, а с отличен фалцов удар Йовов прати топката в горния десен ъгъл на полската врата -2:2. Малко след това Шльонск можеше да стигне до успеха – след изпълнение на фаул играч на поляците вкара гол с глава. Той обаче не бе зачетен, защото страничният рефер размаха флага. След кратко съвещание с главния съдия бе назначена дузпа. Диас обаче шутира над вратата. В края на срещата сините пропуснаха отлична възможност да грабнат победата – неточен бе Василев.
Наритаха Рамос
Португалецът Кристовао Рамос напусна накуцвайки стадион “Тасос Марко”. Крилото на сините изигра първите си минути тази зима, тъй като се възстановяваше от операция на херния. Той обаче бе здраво наритан от защитниците на Шльонск.
Сънародникът му Нуно Пинто изгледа срещата от трибуните. Левият бек се завърна в лагера на сините. Той бе получил разрешение да отсъства, за да присъства на раждането на сина си Диего.
Илиан Илиев: Мога да кажа много остри думи, но ще ги спестя
Треньорът на Левски Илиан Илиев бе бесен на играчите си за първите 10 минути на втората част, когато възпитаниците му допуснаха 2 гола. “Доволен съм от първото полувреме. В много моменти се получаваше това, което искаме – да отнемаме топката далеч от нашата врата, да скъсяваме дистанцията до противника, справяхме се добре с изнасянето. Не бяхме добре в завършващата фаза. Нямахме доста ситуации, но имахме такива, от които бяхме длъжни да направим 2:0. Първите 10 минути на второто полувреме не искам да ги коментирам. Те бяха… футболистите знаеха, че ще играят само 15 през втората част и трябваше да го направят така, както през първото полувреме. Видяхте обаче какво се получи. От това вече не съм доволен и мога да кажа по-остри неща, но ще се въздържа. За тези, които играха по 35 минути -мисля, че дадоха максимума на това, което могат. И то срещу отбор, който и в изминалите си контроли играеше изключително агресивно тяло в тяло (б.р. -Шльонск победи с 3:0 Банантс и загуби с 0:1 от Виктория Пилзен). Нещо, което е добре. На моменти обаче се огънахме в единоборствата. Върху това също трябва да поработим, защото ако срещнем такъв отбор, независимо къде, трябва да реагираме добре. Все още не се е оформил титулярен състав. Имаме още три контроли в Кипър. Може да се променят доста неща, ако има такова отношение както в 10-те минути на второто полувреме от някои хора”, завърши Илиев.