Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Новите в ЦСКА правят шоу – 6:1 Камбуров с хеттрик срещу грузинския Чихура, Варела с гол и две асистенции, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Новите в ЦСКА разцепиха от бой елитния грузински тим Чихура за 6:1 в последната контрола от втория лагер в Турция. Мартин Камбуров се отчете с първия си хеттрик с екипа на „армейците”, като за две от попаденията му подаде дебютантът Варела. Струващият 2,8 млн. евро уругваец пък сам вкара за 3:0, като асистенцията бе дело на Камбуров. Голове за разгрома добавиха Анисе и Присо. 45 минути за ЦСКА игра и Спас Делев. Това бе първи мач за него с червения екип от 12 декември 2011 г. когато с него състава „армейците победиха Спартак (Пл) с 3:0 £ за Купата на България.
ЦСКА помля с 6:1 грузинския елитен Чихура в последната си контрола от подготвителния лагер в Турция. Това е втора победа за „червените”, откакто тимът бе поет от Миодраг Йешич през януари.
Дебют, макар и неофициален, записа най-новото попълнение на „армейците” -струващият 2,8 млн. евро уругваец Игнасио Лорес Варела, който излезе с нетрадиционния за атакуващ футболист номер 3. През второто полувреме в игра се появи и Спас Делев. Това бе първи мач на дребосъка с червения екип от 12 декември 2011 г., когато с него в състава ЦСКА победи с 3:0 Спартак (Пл) за Купата на България.
Мачът с Чихура, които във вторник загубиха с 0:1 от Локо (Сф), започна ударно за „армейците”, като още в 10-ата минута те водеха в резултата. Варела качи топката на главата на Мартин Камбуров, който не сбърка -1:0. Последва пробив на капитана Бандаловс-ки, който подаде към Варела. Ударът от движение на уругваеца обаче мина покрай вратата. В 15-ата минута минута Камбуров можеше да вкара втори гол, но изстрелът му срещна гредата. Грузинците създадоха първото си положение едва в 27-ата минута. Забакид-зе се включи по дясното крило и центрира опасно, но Шкетияни се размина с топката. Това явно разгневи играчите на ЦСКА, които само за 12 минути зашиха 4 гола. В 30-ата минута Саша центрира перфектно към Камбуров, който този път не сгреши – 2:0. Секунди след това Варела вкара първия си гол с екипа на „армейците”. Асистенцията за третото попадение ое дело на представящия се чудесно Мартин Камбуров. В 34-тата минута уругваецът върна жеста и асистира към Machine Gun – 4:0 за ЦСКА и хеттрик за нападателя.
След вихрушката пред вратата на Чихура дойде време и за грубите влизания, които за жалост са често срещани в контролите в Турция. След като през цялото полувреме грузинците ритаха Абел Анисе, нервите му не издържаха и той влезе изключително грубо в краката на Баку-радзе. За това свое действие мадагаскарецът получи жълт картон, а потърпевшият бе сменен от Болквадзе. В 42-рата минута Анисе вкара за 5:0. Асистенцията бе дело на страхотния в пореден мач Лукас Саша.
През втората част Миодраг Йешич пусна изцяло нов състав. Сред футболистите бе и Спас Делев, който игра с фланелка без номер. Единствен Костадин Стоянов остана на пейката. Вероятно нежеланият бранител нямаше да излезе на терена, но в 65-ата се наложи той да смени ударения Ангел Грънчов.
Чихура стигна до почетното си попадение в 58-ата минута. Васил Попов извърши нарушение в наказателното поле, а Болквадзе не срещна проблем да се разпише във вратата на Борислав Стойчев от бялата точка. Включването на Спас Делев, който не е играл мач от април 2012 г., бе на висота, въпреки че той не е във форма и видимо е няколко килограма над нормата. На няколко пъти той опита удари, но нямаше шанс да се разпише в повторния си неофициален дебют за „червените”. Присо също успя да затрудни стража на съперника четвърт час преди края на редовното време. Камерунецът все пак имаше късмет и в 89-ата оформи крайното 6:1. Асистенцията за гола бе дело на Станко Йовчев.
Днес ЦСКА се прибира от Турция. Следващата контрола на „армейците” е на 20 февруари срещу сръоския Войводина в Нови Сад.
Забъркват наш съдия в тото мафията, продължава на първа страница футболният ежедневник. Румънският сайт Sport.ro намеси името на най-добрия български рефер за миналата година Станислав Тодоров със сингапурската тото мафия. Медията визира приятелската среща между Румъния и Уругвай, завършила 1:1 през миналата година. Тогава за съдия на мача е определен унгарецът Виктор Касай. В румънския футболен съюз обаче получават писмо от нигерийски футболен агент, който твърди, че Касай не може да свири контролата и предлага български съдия, който се оказва именно Тодоров.
Според Sport.ro въпросният нигериец е замесен със сингапурската тото мафия. Президентът на румънската федерация Мирча Санду обаче подозира нещо нередно и сигнализира Интерпол, Европол ФИФА. Тогава името на предложения български съдия така и не стана известно, макар да се появиха слухове. Сега обаче румънските медии са категорични, че предложеният от нигерийския агент съдия е бил именно Тодоров. В крайна сметка въпросната контрола бе ръководена от Касай.
През миналия сезон Тодоров индиректно ощети Стяуа, след като подпря основния съперник на „стелистите” в битката за място в зона Шампионска лига Васлуй. В мач от предпоследния кръг на Първа лига срещу Оцелул той отсъди дузпа за фаул срещу Живко Миланов, който видимо бе извън наказателното поле, и от бялата точка Уесли донесе победата на „жълто-зелените”, която им гарантира второто място.
Левски изригна за 3 мин. срещу Дукла С голове на Пелето и Карвальо „сините” обърнаха чехите, пише на втора страница вестникът.Левски завърши наравно 2:2 в петата си контрола в Кипър. Съперник на „сините” бе шестият в чешката Гамбринус Лига Дукла (Прага). Това е втора поредна приятелска среща на 26-кратните шампиони, която приключи с този резултат след предния двубой с Шльонск. Чехите поведоха набързо с 2:0 още до 6-ата минута. Първо Старокин бе преодолян, а след това Ромейн Ели не го подсигури добре и извърши нарушение в наказателното поле. Мали бе точен от бялата точка. В шестата минута пък Божич с много хубав и точен удар в левия горен ъгъл изненада Пламен Илиев за 0:2. Малко преди този гол Ал биах се подигра със Стефан Велев и Пламен Димов, но от чиста позиция стреля неточно. И ако за Велев това беше последната грешка и до края игра доста добре, то за защитника колебливите изяви продължиха. В 14-ата минута Димов пак сбърка, но играчите на Дукла не се възползваха от подаръка. Минута по-късно Димов отново увисна в центъра, Мюлдер хукна след Албиах, но не успя да го достигне и се наложи Пламен Илиев да спасява шута му. В 20-ата минута Пржеучил премина през Ели и се озова на удобна позиция, но от десетина метра би над вратата. В 25-ата минута Димов опита да се реваншира след няколкото грешки, като се включи при един корнер, насочи точно топката с глава, но тя бе отбита пред голлинията в нов корнер. След половин час игра Дукла опита нова бърза контра. Ели и Мюлдер се хвърлиха в краката на влизащ в наказателното поле играч на чехите и с шпагат холандецът ликвидира опасността. Едва в 30-ата и 31-вата минута „сините” отправиха първите си два, но прекалено слаби удара. Първо Гари Род-ригес стреля с глава след центриране на Илиян Йорданов, а малко след това слабо шутира и Ми-хелич. До 35-ата минута холандецът действаше като дясно крило, а в края на първата част си размени позицията с Илиян Йорданов. Същото направиха през второто полувреме и другите две крила -Милен Василев и Кристовао Рамос. В 32-рата минута Жо-ао Силва получи добър пас от Дъстли Мюлдер, но се забави и ударът му бе отбит.
Три минути по-късно Дукла опита атака по левия фланг, последва опасно центриране, „синята” защита пак бе неподготвена, но двама играчи на Дукла се разминаха с топката. В следващата атака Пржеучил срита Гаджев и халфът на „сините” му налетя. Последва кратко меле, в което се струпаха почти всички играчи на двата отбора. Всичко обаче се размина без сериозни удари и без картони. Пет минути преди почивката Гаджев центрира добре от фаул и Гари Родригес прати топката в мрежата, но страничният рефер отмени попадението, като маркира засада.
На полувремето Илиан Илиев направи девет смени, като остави от стартовия състав само Пламен Илиев и Дъстли Мюлдер. Вратарят остана до края, а холандецът бе заменен в 66-ата минута от Ради Цонев. Играта през втората част до 65-ата минута премина изцяло под диктовката на „сините Шутовете към вратата на Дукла зачестиха. Първи се пробваха Пинто и Прохазка. Португалецът бе неточен, докато ударът на словака бе отбит от вратаря на чехите в корнер. В 63-тата минута Левски най-после успя да вкара. Карвальо бе затворен от двама защитници, върна топка пред наказателното поле. Там Станислав Ангелов преодоля технично двама съперници комбинира с Проха зака, после се из мъкна от още един защитник на Дукла и намали на 1:2. Две минути по-късно бе отсъден пряк свободен удар на 20 метра вдясно от вратата на Дукла. След като по-рано Йовов не успя, този път се пробва Базил де Карвальо. Той нанесе много прецизен удар и изравни. След това попадение темпото драстично спадна и до края не се случи почти нищо интересно. Все пак по-близо до победата бе Дукла. В 78-ата минута Томаш Бергер удари греда от фаул на границата на наказателното поле, при който Пламен Илиев само проследи с поглед топката.

„Гадзета дело Спорт” алармира: УЕФА дебне Ботев Пд за черно тото Загубата с 1:7 от Слован Либерец намирисвала, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Ботев Пловдив е в центъра на разследване на УЕФА за уреждане на мач, твърди световната спортна библия “Гадзета дело Спорт”. Според изданието евроцентралата е започнала да разследва загубата на жълто-черните от Слован Либерец с 1:7. Шест от попаденията в мача паднаха след паузата.
За контролата обаче е имало много съмнителни залози, заради което УЕФА е започнала разследването. В някои заложни къщи е имало твърде големи постъпления за резултат оувър – с много голове. Според италианския спортен вестник комбините в тези контроли са все по-големи, защото резултатите не се броят за нищо, няма много медийно отразяване и отборите се оправдават с обиграване на нови играчи.
Спортно-техническият директор на Ботев Пд Александър Александров коментира пред “7 дни спорт”, че това са пълни глупости.
– Тъпотия! Невиждана при това! Като искат, да ни разследват. Ботев няма от какво да се притеснява – заяви Кривия.
Левски направи 2:2 с шестия в Чехия Станислав Ангелов и Базил де Карвальо вкарват за ремито, Гари Родригес остави отлични впечатления, продължава на втора страница вестникът. Левски направи 2:2 с шестия в чешкото първенство Дукла в поредната си контрола в Кипър. През първото полувреме тимът от Прага поведе с 2:0 до шестата минута. Мали откри във втората минута от дузпа, а Божич малко по-късно покачи. След почивката обаче Левски стигна до 2:2 след попадения на Станислав Ангелов и Базил де Карвальо. Дебют за сините направи Гари Родригес, който остави отлични впечатления с играта си по дясното крило.Още с пускането на центъра чехите се хвърлиха в атака. Това свари неподготвена защита на сините и Орлин Старокин фаулира връхлитащ играч на чехите в наказателното поле. Главният рефер веднага маркира дузпа, която бе реализирана от Мали – 0:1. Сините отговориха с пропуск на новото попълнение Гари Родригес, който от 7-8 метра стреля в тялото на защитник в жълто. В 6-ата минута Пламен Илиев трябваше да извади за втори път топката от вратата си. При безобидно разиграване Божич овладя необезпокоявано кълбото и докато Димов и Ели го гледаха, той реши да стреля, като препарира Пацо Тигъра от 25 метра. В следващите няколко минути играчи на Дукла преодоляваха твърде лесно синята защита и само късметът и неточният мерник на нападателите лиши чешкия състав от още голове. В 15-ата минута Старокин центрира, топката отскочи хубаво, но вместо Силва да скъса мрежата на Дукла, не успя да я уцели. След половин час игра Родригес изведе португалския нападател в добра стрелкова позиция, но Силва се забави и от малък ъгъл би в защитник. Пет минути по-късно Борек фаулира Гаджев, а капитанът на сините скочи и го хвана за гушата. Съдията привика двамата състезатели и след кратък диалог играта бе подновена без предупреждения. В 38-ата минута Мулдер вкара гол, но съдията го отмени заради засада. Малко преди почивката Силва засече центриране на Родригес с глава, но стреля доста неточно.
На полувремето треньорът на Левски Илиан Илиев смени девет от своите играчи, като на терена останаха само Пламен Илиев и Дъстли Мулдер. Пет минути след подновяването на играта Рада извади с мъка ту-палка на Прохазка. 60 секунди по-късно Мулдер замалко да намали, след като засече с глава центриране от корнер, но защитник на Дукла изчисти от голлинията. В 63-ата минута Пелето навърза трима защитници, направи двойно със свой съотборник и от точката за дузпата вкара за 1:2. Две минути по-късно обратът бе пълен. Йовов бе фаулиран на границата на наказателното поле. Базил де Карвальо изпълни фаула, като прати топката в десния ъгъл на Рада за 2:2. Десет минути по-късно Томаш Бергер от фаула разтресе напречната греда на Левски. В последните секунди на мача Гадеон и Албиах можеха да донесат победата на Дукла, но гол не падна.
Следващата проверка на сините е на 15 февруари с Импулс от Армения.
Миодраг Иешич: Видях това, което исках Треньорът на ЦСКА Миодраг Иешич не спира да хвали отбора си. След разгрома над грузинския Чихура сърбинът сподели, че е видял това, което иска от играчите на терена.
– Вече стоим много добре като отбор. Завършвахме резултатно атаките си. През второто полувреме дадоха на съперника измислена дузпа, а после играта се накъса.
Спадна игровият ритъм. Имаше много статични положения като цяло. Получи се неприятна контузия с Грънчов, което е единственото лошо нещо днес. Това, което искахме да видим, го видяхме ние, треньорите. Имаме още две контроли до началото на полусезона, сигурен съм, че в тях ще се усъвършенстваме още – коментира Йешич след вчерашния мач.

УЕФА ще разследва контрола на Ботев Пд, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Загубата на Ботев Пловдив от Слован Либерец с 1:7 може да бъде обект на разследване от съответните комисии в УЕфА. Това съобщи авторитетният италиански вестник Тадзета дело спорт”. Медията се позовава на информации от букмейкъри, които са отчели необичайни по брой и размери залози за много голове в контролата. Отговорните фактори в пловдивския клуб отрекоха да знаят нещо по въпроса. “Нека си разследват”, коментира пред “Тема Спорт” треньорът на Ботев Станимир Стоилов. “Несериозно е. Ние си имаме други проблеми”, отбеляза спортният директор Сашо Александров.
Клуб “Гунди”: Не пипайте името на стадиона Национален клуб „Гунди” разпространи декларация до медиите относно възможността да бъде сменено името на стадиона на Левски – „Георги Аспарухов”. Членовете, сред които са и сините легенди Иван Вуцов, Александър Костов и Стефан Павлов, а още Боян Радев и Валентин Михов, призоваха шефовете на клуба да не потъпкват паметта на Аспарухов.
„През последните месеци ние, членовете на Национален клуб „Гунди”, следим с подчертан интерес събитията около родния клуб на нашия патрон – фК Левски и инвестиционните намерения на ръководството му, свързани със стадиона, който носи неговото име – Георги Аспарухов. В общественото пространство все по-упорито се налага версията, че след започналата вече мащабна трансформация и построяването на нов стадион на същото място, ще бъде променено и името на спортния обект. Тази вероятност буди основателна тревога сред нас, както и сред милионите почитатели на футболен клуб Левски. С легендарния футболист и спортсмен Георги Аспарухов-Гунди са белязани най-красивите, романтични и успешни години в историята на клуба. Премахването на неговото име от фасадата на левскарския футболен храм и заместването му с каквото и да е друго название би означавало липса на историчност, погазване на паметта за Гунди и загърбване на традициите в най-обича-ния футболен клуб в България. Георги Аспарухов е икона за Левски и безспорен колос в българския футбол. Дори противниците на синия тим са единодушни с нас в оценката и преклонението пред неговата класа, защото приносът на Аспарухов към българския национален отбор е огромен и несъмнен. Не е нужно да посочваме нови и нови доводи, за да декларираме нашето категорично мнение, че клубният стадион на фК Левски трябва да продължи да носи името на Георги Аспарухов”, се казва в декларацията.
Тодор Батков: Нямаме позиция за конгреса на БФС Собственикът на Левски Тодор Батков заяви, че клубът все още не е наясно кого ще подкрепи на конгреса на БфС, който ще се проведе тази година. Във вторник адвокатът уважи тържеството по случай 50-годишнината на президента на централата Борислав Михайлов.
“Много здраве му пожелавам и успешен конгрес. Досега Левски няма позиция за него, ако ще ме питате за това, а и на празници не се говорят такива неща. Все пак нека да постигне същия успех като ръководител, какъвто постигна като професионален футболист и капитан на националния отбор. А ние ще помагаме с каквото трябва”, дипломатичен бе Батков. През есента обаче синият шеф беше на нож с Боби. След мача с Литекс той дори призова за бунт срещу БфС и заяви, че лично ще предвожда недоволните от управлението на Михайлов. Адвокатът твърдеше, че БфС подкрепя “един отбор, дошъл от нищото, който ще отиде в нищото”, визирайки Лудогорец.