Валентин Йорданов връща олимпийския си медал от Атланта ’96

Българската федерация ще направи предложения за промени в правилника на борбата, за да стане тя по-атрактивна. Валентин Йорданов ще издигне и кандидатурата на Цено Ценов за президент на ФИЛА на мястото на освободения Рафаел Мартинети.

Валентин Йорданов обяви, че връща олимпийския си медал от Атланта ’96 в знак на протест борбата да бъде извадена от програмата на игрите през 2020 година, съобщава официалният уебсайт на БФБ.SPORT.BNT.BG

Шампионът изпраща в централата на МОК и книга “Българската слава”, събрала златните истории на нашия народ. Протеста си за изваждането на борбата от олимпийската програма изказаха още олимпийските шампиони и медалисти от големи първенства – Петър Киров, Еньо Вълчев, Димитър Добрев, Георги Мърков, Александър Томов, Армен Назарян, Серафим Бързаков, Рахмат Сукра, Живко Вангелов, Емил Иванов.

 

Армен Назарян обяви, че през годините е свалял доста килограми и в знак на протест декларира готовност да обяви гладна стачка. Към идеята му се присъедини и Серафим Бързаков. Георги Мърков, който е дарил всичките си медали на Музея на спорта, изрази надежда че ако отличията му бъдат върнати също ще върне олимпийското си злато в централата на МОК.

“Борбата е спортът на бедните народи, в нашия спорт няма толкова пари, каквито МОК иска от нас – каза Рахмат Сукра. – Но нали не парите са в основата на олимпийските принципи и идеите на Пиер дьо Кубетен.”

Фото:официална страница на федерацията по борба