Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
В Русия разкриха Батков: Москва вади 10 млн. за “Газпром Арена” Очаквам договор до месец, заяви собственикът на сините, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Енергийният световен гигант “Газпром” вдига “Георги Аспарухов”. Това разкриха медиите в Русия, според които общо 10 млн. евро от компанията ще влязат в касата на Герена за строежа от първия етап на стадиона. Както е известно, точно толкова излиза изграждането на новите сектори “А” И “Б”, които трябва да са готови до 24 май 2014 г.
– Левски получава 10 млн. евро, а комплексът на стадион “Георги Аспарухов” ще носи името “Газпром Арена” – пише сайтът чемпионат.сот в бизнес секцията си. От няколко дни в Москва пък е собственикът на Левски Тодор Батков, който води преговори с руснаците.
– До средата на другия месец се надявам да има новина, с която да зарадваме нашите привърженици. На този етап има и други клубове, които водят преговори с “Газпром”. Ние сме на опашката – заяви Батков.
Арсенал е гениална измама, продължава на първа страница вестникът. Ти му викаш, оно рупа ли рупа. Тоя шопски лаф пасва идеално за наивната публика на Арсенал. Умни хора отдавна предупреждават, че футболът на „Емирейтс” е просто хитра примамка за измъкване на парите от джобовете на хората. И така вече осем години: целта не е победата, титлата или купите. Целта е положителният счетоводен баланс, който излиза през есента. Но запалянковците продължават да си плащат най-солените цени, въпреки че им предлагат все по-жалка пародия на футбол. Във вторник срещу Байерн някои от тях се усетиха и си тръгнаха още в 19-ата минута. Но пак сгрешиха: трябваше да останат и да се насладят на истински футбол – този на Байерн. Който наистина си струва парите.
Капарират титлата на Левски Близкият до клана Вуцови кръг “Мото Пфое” ще определя нарядите през пролетния сезон
Борислав Михайлов минира пролетния дял от първенството! До петък ще бъде обявено решението на боса на БФС за отстраняването от Съдийската комисия на Костадин Костадинов. На неговото място влиза Костадин Гергинов. Така на практика кръгът “Мото Пфое” слага ръка на една от двете най-важни комисии в БФС. В задаващата се кървава пролет реферите ще бъдат назначавани от шефа Никола Джугански плюс още двама души – въпросният Костадин Гергинов и Любчо Славчев. Последният беше в ПФЛ допреди година и половина, когато лигата администрираше турнира за Купата на България “Форд Мото-Пфое”. В автомобилната продавачница пък Гергинов е през един кабинет с Руслан Вуцов Синът на съветника на шефовете на Левски Тодор Батков и Иво Тонев също е с позиции на “Иван Асен”. Той е в мениджърската комисия на съюза. Както е известно, собственикът на “Мото Пфое” Атанас Фурнаджиев е вицепрезидент на Борислав Михайлов и в последната година и половина все по-сериозно участва в задкулисната работа на БФС. Костадин Костадинов пък остава само мениджър на комисията. Той обаче ще бъде с още по-орязани правомощия и няма да може да назначава арбитри, каквато е иначе препоръката на УЕФА. Решенията на Михайлов трябва да бъдат съобщени официално на страницата на футболния съюз днес или утре, или най-късно в петък, когато в Сливен предстои съдийски семинар. Той ще се проведе в хотела на члена на Изпълкома на БФС Йордан Лечков. Тогава ще стане ясно дали си заминава още един от членовете на комисията – Йордан Гулев. Той е на мушката, защото в края на миналата година е влязъл в открит конфликт с Никола Джугански. Гулев бил недоволен, че се прескача разпореждането на УЕФА съдийските наряди да се правят от мениджъра на комисията. Точно заради това за такъв през лятото бе назначен Костадин Костадинов. Напук на нормативните документи обаче, реферските наряди се правели от тройка, в която освен Костадинов и Джугански бил още Любчо Славчев. Гулев смятал, че ако УЕФА разбере това, ще има сериозни санкции за БФС. Очаква ce нагоре в йерархията на комисията да се изкачи Кольо Данев. Варненският рефер, който е добър приятел на клана Вуцови, направи сериозен ход миналата година. Тогава по негов доклад бе изхвърлен за няколко месеца от съдийството един от най-непокорните арбитри в гилдията – Христо Ристосков. На практика в лицето на Джугански, Гергинов, Славчев и Данев кланът Вуцови си гарантира доминираща роля в съдийската комисия. Не е трудно да се предположи за кого ще работи тя от пролетта при положение, че дон Иван е съветник в Левски, а синът му Велислав води устремения към купата на България отбор на Славия. Интересно е как ще реагират на подобен ход другите два претендента за титлата – Лудогорец и ЦСКА.

Вратар спаси ЦСКА от разгром Делев и Варела да вдигнат нивото си, призова Йешич след 0:1 от Войводина, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. ЦСКА загуби конфузно от Войводина с 0:1 в предпоследната си контрола в Нови Сад. В герой за „червените” се превърна чешкият вратар Томаш Черни, който спаси няколко стопроцентови голови положения, с което отърва тима си от истински разгром. Най-притеснително за „червените” фенове бе, че ЦСКА не създаде нито едно голово положение от игра за цял мач. Най-добър в редиците на „армейците” пък бе 32-годишният Мартин Камбуров, който удари греда от пряк свободен удар. „Нямахме ден, но и това бе най-сериозният ни съперник в контролите досега. Очаквам Спас Делев и Варела да вдигнат много нивото си”, пожела си след срещата сръбският треньор на „армейците” Миодраг Йешич, за когото това бе първо поражение по време на подготовката.
Съдия прекрати Локо (Пд) и Любимец, продържава футболният ежедневник. Локо (Пд) излъга Любимец с 1:0 в екшън контрола. Точен за „смърфовете” бе Мартин Кавдански в 40-ата минута, след като реализира с глава. Проверката бе доста груба, като в 55-ата минута Симеон Иванов-Матераци влезе грубо в краката на Даниел Георгиев и двата отбора се хванаха за гушите. На терена влязоха и щабовете, като от трибуните 10-ина фенове също се нахвърлиха в мелето. Арбитърът Георги Кабаков не можа да овладее страстите и се прибра в тунела. Административният директор на „черно-белите” Атанас Узунов опита да увещае рефера, но контролата не продължи. Узунов взе свирката и спарингът продължи. Странични рефери застанаха помощникът на Стефан Генов – Петър Пашев, и Георги Мечечиев, който вече беше излязъл от игра. Тъч асистентите хванаха в ръка по един оранжев потник, вместо байрака, като Мечечиев дори отмени гол на Любимец. Ръководството на Локо (Пд) ще представи отбора утре срещу Евроколеж. Последно проверката ще е на стадион „Пловдив” от 14,00 часа.
Общината даде стадиона на Ботев (Пд) Община Пловдив одобри ПфК Ботев за концесионер на стадиона край Бирената фабрика. Вчера кметството обяви, че клубът отговаря на всички изисквания и офертата бе приета. До официалното приключване на концесионната процедура остава Ботев да получи съгласувани писма от няколко министерства и областната управа, след което пловдивският общински съвет да даде своя вот.
„Бих казал, че 90% от работата по концесията вече е свършена. Комисията остана изключително доволна от клуба, както от посочените показатели и параметри по концесията. Офертата бе приета, оттук нататък остава чисто процесионална работа”, каза изпълнителният директор на „канарчетата” Ангел Палийски.

Човек на Вуцов в съдийската комисия Възелът около титлата още повече се заплита.
Гергинов сменя Коце Костадинов до дни, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Дългата ръка на сивия кардинал Иван Вуцов отново се появи на хоризонта. Приближеният му Костадин Гергинов ще смени до дни в Съдийската комисия Коце Костадинов. Това може да се тълкува само по един начин. Опит за засилване влиянието на Левски сред реферите. А както добре знаем, арбитрите са тези, чиято свирка е решавала не една или две ключови ситуации. Така бе и през есента, така ще и пролетта. Но ориентирите вероятно ще бъдат обърнати. Промяната подсказва, че сините се стягат за битка на всички фронтове и с всички средства в борбата за титлата с лидера в класирането Лудогорец. Интересно е как ще реагират на готвената промяна от Разград. Вече е ясно, че съветникът на Иво Тонев – Иван Вуцов, подготвя някои капани за конкуренцията.
ЦСКА с първа загуба в контролите Червените с много пропуски в атака и празни пространства в защита при 0:1 от Войводина.
Преди началото на мача дикторът на стадиона посрещна ЦСКА с “Добре дошли, армейци!” и изчете имената на всички славни футболисти, обличали фланелката на тима. В 7-ата минута домакините можеха да открият резултата. Абубакар се озова сам срещу Черни, но вратарят изби с крак и предотврати опасността. При следващата по-сериозна атака отново Абубакар бе много близо до това да даде преднина на своите. Точно преди да шутира, Бандаловски направи решителен шпагат и предотврати сигурно попадение. Първото добро положение за ЦСКА дойде в 15-ата минута. Ивайло Чочев успя много добре да открадне топката и изведе Мартин Кам-буров сам срещу вратаря. Нападателят обаче стреля право в стража на Войбодина. Секунди по-късно Апостол Попов също можеше да вкара. Изстрелът му с глава обаче мина на сантиметри от лявата греда. И точно когато ЦСКА заигра значително по-добре от противника си, сърбите успяха да отбележат. Катай не бе спрян от Бандаловски и от малък ъгъл преодоля Томаш Черни. Армейците отговориха с технично изпълнен пряк свободен удар на Камбуров, при който топката излезе на педя в аут. В ответната атака Катай отново бе оставен непокрит, но шутът му бе твърде слаб. Така завърши и първото полувреме, в което въпреки че губеха до почивката, червените бяха по-дейният отбор, повече владееха топката и атакуваха, но често грешаха в пасовете, а при статичните положения не бяха така ефективни, както в предишните контроли. От своя страна Войводина действаше на контраатака и продължи в същия стил до самия край на двубоя.
През второто полувреме Миодраг Йешич направи шест смени, а в игра до края на мача останаха капитанът Бандаловски, Венков, Саша, Анисе и Камбуров. Армейците продължиха да имат териториално превъзходство и на няколко пъти бяха много близо до изравняване. Пет минути след подновяването на играта Камбуров нацели напречната греда след изпълнение на фаул. В 58-ата минута Абубакар можеше да направи резултата 2:0, след като отново остана очи в очи с Черни. Чехът обаче показа рефлекс и спаси. Малко по-късно Камбуров стреля опасно с глава след изпълнение на корнер, но Супич бе на мястото си и не допусна изравняване. Оттук до края на мача и двата отбора направиха доста смени и това уби темпото на игра. Червените продължиха да бъдат по-дейни и в същото време да оставят празни пространства в подстъпите към своята врата, което бе характерно за целия мач. През второто полувреме добре се включи Присо. Въпреки пропуските си Мартин Камбуров също създаде много главоболия на Войводина и бе най-опасният играч на ЦСКА. Анисе пък разочарова, а Варела игра под очакванията.
Последната контрола на ЦСКА е в събота от 15 часа на стадион “Българска армия” срещу Монтана.
„Газпром” в Левски от лятото Много големи клубове са на опашката, но само с нас преговарят, доволен е Тодор Батков
Договорът за спонсорство между Левски и енергийния гигант “Газпром” е на финалната права. Контрактът между двете страни вече изглежда въпрос на дни. Това обяви лично собственикът на сините Тодор Батков. В момента босът е в Москва, като една от целите на посещението му е последни преговори с руския енергиен гигант. Очаква се контрактът да влезе в сила през лятото по обективни причини – малкото време за ребрандиране на фланелки, стадион и рекламни пана, свързани с Левски. “Тема Спорт” вече ви информира, че през пролетта сините няма да слагат нови спонсори на екипите си. Те ще продължат да носят логата на “Мтел” и VTB Capital. Контрактите с двете компании предстои да бъдат официално продължени. “Даваме си сметка, че на опашката с този, с който говорим, са велики клубове в Европа. Няма да споменавам имена, но това са клубни шампиони, участници в Шампионската лига и т.н. Големи имена също са на опашката. Но не са много тези, с които се разговаря. Аз не знам да има друг освен нас. Надявам се да имаме някакво финализиране в рамките на месеца или евентуално първата половина на другия месец. Оттам нататък договорът ще стартира тогава, когато… Не забравяйте все пак, че шампионатът почва на 2 март – фланелки, знаци и т.н. Смятам, че можем да зарадваме нашите привърженици скоро с тази радостна новина и евентуално от началото на лятото това да бъде факт”, каза Батков пред TV7.
Очаква се след като преговорите завършат, клубът да проведе редовното си Общо събрание. На него обаче ще има и промени. Най-вероятно в Надзорния съвет, където в момента са Тодор Батков, Христо Друмев и Александър Ангелов, ще влезе и представител на “Газпром”. Той ще следи как се изразходват парите за спонсорството, предоставени от компанията.