Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport
“А” група тръгна с шоу, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Пролетният дял на сезона в „А” група стартира с изключително зрелище, което отборите на Славия и Ботев (Пловдив) сътвориха на стадиона в „Овча купел”. Дербито на „старците” в първенството приключи без победител – 2:2, но буквално остави феновете без дъх. Положенията пред двете врати следваха едно след друго, като и двамата треньори заложиха на открита тактика в търсенето на успеха.
Притиснат от тежките кадрови проблеми, Вили Вуцов заложи на донякъде експериментален състав, въпреки че нямаше огромни изненади. Атрактивният специалист пусна на върха на атаката Радослав Василев и остави възстановяващия се доскоро Здравко Лазаров на пейката. Виктор Генев бе предпочетен като ляв бек, а Филип Филипов партнираше на Тодор Янчев в средата на терена. От получилите шанс в последния момент обаче много силно се представи вратарят Стефано Кунчев. В крайна сметка той замени невъзстановения след тежкия грип Георги Петков и е с основна заслуга за точката, до която стигнаха „белите”. Станимир Стоилов потвърди очакванията и не пусна новото попълнение Луис Педро сред титулярите за сметка на Мариян Огнянов. Юношата на Левски оправда доверието на своя ментор с красив гол. Още от началото и двата състава се хвърлиха в здрава битка на изключително висока за нивото на А” група скорост. В четвъртата минута регистрирахме първото добро положение и то бе на сметката на Славия. Ливраменто центрира от корнер, защитата на Ботев остави непокрит играч на домакините, който обаче стреля изключително слабо по земя, а Стаховяк, вместо да улови, изби с крак. Полският вратар бе изненадан в 9-ата минута. Той отби хубав удар на Тошко Янчев, но Галин Иванов притича и технично откри. Малко след тoва крилото можеше да удвои, но би над вратата.
Голът не беше единствената лоша новина за Станимир Стоилов в този момент. Най-опитният защитник в тима му Веселин Минев трябваше да бъде сменен заради разтежение в областта на адукторите. Въпреки това „жълто-черните”, подкрепяни от внушителна агитка, възстановиха равенството. След добро отиграване на Неделев в пеналта последва пас към Перейра и центриране, успоредно на вратата, което достигна до Вандер, а той отблизо се разписа. По-късно Неделев се отчете с хубав удар, но Кунчев направи решително спасяване и изби в корнер. После дойде и мелето с карамбола в ръцете на „белите”.
Екшънът продължи, но този път пред вратата на гостите. Петър Димитров пропусна сам по диагонала срещу Стаховяк след неточен удар с левия крак. След това отново той стреля, но стражът отрази. Мъри направи втора смяна, след като и другият му краен бранител Марлон Перейра, получи травма. В игра влезе Иршак, който заигра като халф до Галчев, а Йордан Христов се върна отдясно на защитата. В последната минута на първото полувреме отново Кунчев блесна, спасявайки удар на Галчев от фаул.
Втората част започна с впечатляващо шоу на трибуната с бултрасите и по-добра игра за „канарчетата”. В 49-ата минута Огнянов се възползва от пас на Артур, след което технично преодоля Кунчев и с левия крак почти от аутлинията прати топката под гредата в мрежата -1:2.
Славия намери сили и бързо отвърна на удара. След впечатляващ рейд и центриране на Ради Димитров Ботев се пропука в центъра на отбраната и абсолютно непокритият Антонио Ливраменто с глава изравни.
Здравко Лазаров се появи в игра, за да помага в търсенето на трите точки, но при най-чистото положение след негов майсторски удар топката се отби от лявата греда. При последвалото меле „жълто-черните” избиха. Няколко минути по-късно Кунчев спаси нов удар на Неделев, а при добавката Цветков бе в засада.
Мъри: Контузиите ни лишиха от свежест
Треньорът на Ботев Станимир Стоилов обяви, че не може да даде оценка на представянето на тима си срещу Славия заради тежкия терен.
„Потвърдиха се притесненията ми за състоянието на тревното покритие. На този терен не мога да давам оценки, за който и да е играч”, обяви Мъри.
„При всички положения принудителните смени ни повлияха негативно. Двамата ни крайни защитници бяха в добро кондиционно състояние, нямаха
проблеми преди двубоя. За съжаление заради техните смени нямахме възможност да освежим отбора в течение на срещата. Истината е, че Славия се нагоди по-добре на тежкия терен. Те разчитаха на дълги топки и повече единоборства. Прекалено лесно допускаме ситуации пред нашата врата. В атака не можем да реализираме създадените положения. Има още много какво да желаем при завършващия удар”, завърши треньорът на Ботев.
Любо прати целият щаб на стадиона
Националният селекционер Любослав Пенев изпрати всичките си помощници да наблюдават дербито на стадиона в „Овча купел”. Ради Здравков, Давид Родригес и треньорът на вратарите Йордан Йорданов-Жан гледаха внимателно играта и на двата отбора. Представители на ЦСКА, Левски и Литекс също изгледаха първата среща от пролетния полусезон. „Сините”, които следващия кръг гостуват в Пловдив, бяха изпратили помощник-треньора Николай Митов. Той отбеляза, че Ботев вече практикува много агресивен футбол, но проблем в отбора са двете контузии на основни футболисти през първото полувреме на мача. Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла се появи на стадиона броени минути преди началото на срещата в компанията на Николай Ишков. Христо Стоичков също уважи конкуренцията и бе мощно аплодиран от феновете на стадиона. На трибуните бяха и Благо Георгиев и Захари Сираков. Играчите на Амкар получиха почивен ден на лагера в Поморие.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Ботев Пд изтърва Славия в София
Славия и Ботев Пд дадоха начало на пролетния полусезон в “А” група със зрелищно 2:2. За резултата обаче повече може да съжаляват гостите от Пловдив, които изпуснаха домакините насред Овча купел.
Славия откри резултата в 9-ата минута чрез Галин Иванов. В 20-ата минута обаче Вандер изравни с красива пресечка след пас на Иван Цветков. Ботев направи пълен обрат, след като Мариян Огнянов бе точен в 51-ата минута. 3 минути по-късно Ливраменто оформи крайния резултат след удар с глава.
Пловдичани имаха още 3-4 добри положения да вкарат гол. Тодор Неделев на два пъти и Иван Цветков можеха да се разпишат, но вратарят Кунчев спаси.
През първото полувреме съдията Ахмед Ахмед подмина чиста дузпа за Ботев, когато в 26-ата минута Филип Филипов игра с ръка в наказателното поле.
Лукойл с трета купа поред
Лукойл Академик спечели трета поредна Купа на България. Шампионите биха с 84:73 Левски на финала на турнира във Варна. Трофеят е първи за Сашо Везенков като треньор на тима от Правец. Той спечели убедително и първия сблъсък с големия си съперник – треньора на Левски Тити Папазов.
Иначе интрига в мача имаше до почивката. В голяма част от срещата сините имаха преднина от няколко точки. Малко след почивката обаче се разигра американецът Брандън Хийт. Той вкара 4 тройки и общо 14 точки за Лукойл само в третата четвърт и на практика реши мача. До края сините се опитаха да направят нещо, но пропускаха много в атака. – Това не е реалната разлика, просто оставихме една серия от 14:0 точки за тях в края на третата част и загубихме – каза треньорът на Левски Тити Папазов.
Стоичков и Благо изгледаха мача
Ст. треньорът на Литекс Христо Стоичков изненадващо се появи на вчерашния мач между Славия и Ботев. Камата пристигна в кв. Овча купел около 10 минути след началото на двубоя, но на бегом се скри в кабинките от любопитните фотографи и телевизионните камери. Компания му правеше и помощникът му в Литекс Петко Петков. Оранжевите са на лагер в София, а днес от 15 ч излизат срещу ЦСКА.
Мачът между Славия и Ботев вчера бе изгледан и от бившата звезда на белите и любимец на публиката Благой Георгиев. Юношата на клуба се появи заедно със съотборника си в Амкар Перм Захари Сираков.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Мъри тръгна с равен в Ботев Пд
Станимир Стоилов не успя да спечели в официалния си дебют начело на Ботев Пд. Тимът му стигна само до 2:2 срещу Славия. Галин Иванов даде аванс на белите в 9-ата минута, но пловдивчани направиха обрат с попадения на Вандер през първото полувреме и Огнянов в началото второто. Новото попълнение на столичани Ливраменто оформи крайния резултат. Мъри трябваше да направи три принудителни смени. „Равният е справедлив”, констатира той. „Вкараха ни от полуситуации”, ядосваше се треньорът на Славия Велислав Вуцов.
Стоичков на “Армията” – част 2
Последният официален мач, който ЦСКА изигра на “Армията”, бе през месец май миналата година точно срещу днешния си съперник Литекс. Сега червените отново се завръщат в своя дом и пак срещу същия опонент. А на треньорската скамейка на отбора гост на “Армията” за втори път ще седне Христо Стоичков. С това обаче свършват приликите около последната визита на ловчанлии в Борисовата градина и тази, която предстои днес.
Този двубой няма да има абсолютно нищо общо с онзи през май 2012. Тогава ЦСКА бе устремен към шампионската титла, а в същото време се водеха преговори за влизането на Гриша Ганчев на “Армията”. Затова и резултатът, който се получи – 4:1, не бе никаква изненада. Изненада ще бъде, ако някой си мисли, че основната заслуга за убедителния успех на ЦСКА е на Стойчо Младенов.
Този път Литекс идва на “Армията”, решен на всичко, за да си тръгне непобеден. Този път Литекс е пред ЦСКА в класирането. Този път Гриша Ганчев не мисли приоритетно за взимане на властта в червения клуб. Този път ще има истинска битка на терена. Такава, каквито многократно са правили двата отбора. Е, има и изключения, като споменатото вече съвсем прясно 4:1 и онзи обрат на “Армията” от 2:0 за ЦСКА до 2:3!?
Сега подобен развой няма как да видим. През последните години Стоичков показа с действията и думите си, че няма никакви сантименти към отбора, който го изстреля към върховете на европейския футбол. Той идва, за да спечели. И нищо друго не го интересува. Така че зарядът в предстоящия двубой ще е на максимално високо ниво.
В Литекс няма проблеми с контузени или наказани. Единствено Исмаил Иса страдаше от вирусно заболяване през седмицата и непосредствено преди мача Христо Стоичков ще реши дали ще разчита на него. Атаката се очаква да бъде водена от новото попълнение Жуниор. Той и другият нов бразилец Ванжер заедно с футболист номер едно на България за 2012-а година Георги Миланов ще бъдат основната заплаха за защитата на ЦСКА.
В състава на червените два са дискусионните постове. Йешич мисли за партньора на Мартин Камбуров на върха на атаката и за позицията на десен външен полузащитник-крило. Всички останали от титулярите му са ясни, като Игнаcuo Варела е сигурен титуляр.
На “Армията” днес се очаква да присъстват поне 5 хиляди зрители. Заради ремонтните дейности максималният капацитет на съоръжението в момента е за 7000 души.
Любо праща целия си щаб на дербито
Целият треньорски щаб на националния селекционер Любослав Пенев ще присъства на двубоя ЦСКА – Литекс днес. Радослав Здравков и кондиционният треньор Давид Родригес ще наблюдават за втори път в рамките на една седмица мач на армейците. Те бяха на “Армията” и в последната контрола на тима срещу Монтана миналата събота. Основната им цел ще бъде да следят изявите на националите Георги Миланов, Илия Миланов, Николай Бодуров, Иван Бандаловски и Михаил Венков. Освен тях на “Армията” ще бъде и завърналият се от стаж наскоро Милен Радуканов. Видинският специалист призна пред “Тема Спорт”, че ще присъства на всички срещи на червените през пролетта. Той ще седне до анализатора на съперниците на ЦСКА и негов добър приятел Росен Кирилов. Ще присъства и един от скаутите на Левски – Кирил Вангелов. Той ще наблюдава играта на оранжевите, тъй като след две седмици двата тима се изправят един срещу друг в първия четвъртфинал от турнира за Купата на България.