Всичко преди ЦСКА – Литекс

ЦСКА приема Литекс днес от 15:00 часа в мач от 16-тия кръг на “А” група. Двубоят е на стадион “Българска армия”, където “червените” се завръщат след почти година.БЛИЦ

Новият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич ще може да разчита на всички футболисти с изключение на Спас Делев, който остана без картотека. Защитникът Костадин Стоянов беше отстранен от първия отбор, тъй като не влиза в плановете на наставника. От новите попълнния, привлечени през зимата, днес няма да играят Марсиньо и вратарят Божидар Стойчев. Бразилецът се контузи още в началото на подготовката и ще се върне в игра в края на месеца. Защитата на ЦСКА няма да претърпи промяна от есента. В средата на терена на мястото на напусналия капитан Тодор Янчев се очаква да излезе Анисе, който ще си партнира с Лукас Саша. По крилата ще действат Нджонго Присо и Игнасио Варела, има вариант Сержиньо също да е титуляр. В атака за “червените” би трябвало да играят Мишел Платини и Мартин Камбуров. Бразилецът лекуваше контузия напоследък и пропусна част от последните контроли, но днес е на линия за двубоя.

Христо Стоичков също има нови попълнения в състава на Литекс. Бразилците Ванжер и Жуниор подсилиха офанзивната част от състава и вероятно ще излязат на “Армията”. В защита отборът от Ловеч е без промяна, както и тандемът Небойша Йеленкович – Александър Цветков. Георги Миланов отново ще бъде лидерът на отбора, подкрепян в предни позиции от албанеца Армандо Ваюши и бразилците Ванжер и Жуниор. Има вероятност Камата да заложи на по-дефанзивна тактика и да остави един от новите бразилци на резервната скамейка, а да уплътни халфовата линия.

ЦСКА  – ЛИТЕКС
Днес от 15:00 часа
Стадион: “Българска армия”
Пряко по ТВ7
Съдия: Станислав Тодоров

cska.JPG
ЦСКА:
Томас Черни, Иван Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов, Михаил Венков, Лукас Саша, Абел Анисе, Нджонго Присо, Игнасио Варела, Мишел Платини, Мартин Камбуров
Резерви: Анатоли Господинов, Ангел Грънчов, Венци Василев, Ивайло Чочев, Илияс Кирякидис, Сержиньо, Серж Нюаджи
Контузени: Антон Карачанаков, Марсиньо; Наказани: Няма

lit.jpg
ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Илия Миланов, Васил Божиков, Небойша Йеленкович, Александър Цветков, Ванжер, Георги Миланов, Армандо Ваюши, Жуниор
Резерви: Евгени Александров, Недялков, Славчев, Томи Костадинов, Момчил Цветанов, Кирил Десподов, Исмаил Иса
Контузени: Няма, Наказани: Няма

Двубоят през есента: Литекс – ЦСКА 1:0

Любопитни факти
* ЦСКА и Литекс са се срещали помежду си за първенство 37 пъти, като равносметката е: 13 победи за “армейците”, 11 равенства и 13 победи за “оранжевите” при голова разлика 40:40. Тоест имаме абсолютно равенство в мачовете между двата отбора на ниво „А” група. ЦСКА обаче има предимство в турнирите за купите.

* За пръв път двата съперника играят в София на 6 ноември 1994 година. Мачът завършва 2:0 за червените. Головете за домакините отбелязва Петър Михтарски в 62 и 90 минути.

* Най-голямата си победа с 4:0 ЦСКА постигна на 13 април 1996 година. Точни за червените бяха Петър Жабов – 2, Румен Христов и Г. Чакъров.

* За пръв път Литекс бие ЦСКА с 3:2 на Армията на 22 май 1999 година. Червените повеждат с голове на Владимир Манчев и Методи Деянов, но гостите осъществяват пълен обрат до 2:3 чрез точни попадения на Димчо Беляков, Лауренциу Регекампф и Стойчо Стоилов. Тази победа на практика осигурява титлата на ловчанлии.

* Последната победа на Литекс на „Армията” е от 22 април 2002 година с 2:1 в прейофната фаза на първенството.

* Първото равенство в София 1:1 е регистрирано на 31 август 1997 година. Последното реми 1:1 двата отбора направиха на 11 септември 2010 година на националния стадион „Васил Левски”.

* За червените най-резултатни са били: 3 гола – Владимир Манчев и Жуниор Мораес. Следват: 2 – Петър Михтарски, Петър Жабов, Румен Христов и Евгени Йорданов.

* Най-много голове за Литекс в мачовете с ЦСКА в София са отбелязали Стефан Юруков и Росен Кирилов – по два.

* Най-често срещаните резултати на срещите в София са 2:0- 4 пъти (4 за ЦСКА) и 1:1 също 4 пъти.

* Равносметката от последните 10 мача в София е 7 победи за ЦСКА и 3 равенства

* Само един хеттрик на Жуниор Мораес от ЦСКА е реализиран по време на срещите между двата отбора в София

* В полза на ЦСКА са отсъдени 5 дузпи, като 3 са реализирани от Петър Михтарски, Ййордан Тодоров и Мурад Хидиуед, а 2 са пропуснати от Методи Деянов и Емил Гъргоров

* В полза на Литекс е отсъдена само 1 дузпа и тя е пропусната от Св. Тодоров

* Автор на най-бързия гол в двубоите в София е Роберт Попов (Литекс) в 1 минута на 14 август 2005 година при победата на ЦСКА с 2:1

* В последните 3 минути на срещите в София са отбелязани 7 гола!

* 6 чужденци са отбелязали голове за ЦСКА – Маркос Чарас, Гийом, Мурад Хидиуед, Еуген Трика, Маркиньос и Жуниор Мораес

* Чужденците отбелязали голове за Литекс в София са 4 – Регекампф, Тиаго Силва, Жоазиньо и Роберт Попов

* В 16 кръг ЦСКА и Литекс са играли в столицата за първенство само веднъж и срещата завършва 0:0 на 1 март 2008 година

* През март двата тима са играли 3 пъти в столицата, като 2 срещи са завършили наравно, а ЦСКА има една победа с 2:0 на 18 март 2007 година

* Миодраг Йешич ще води елитен наш клуб за 70-и път в А група. Той има 16 мача със Славия, 34 с ЦСКА и 19 с Литекс, в които балансът му е 48 победи, 10 равенства и 11 загуби. Откакто напусна Литекс в края на сезон 2007/08 г. пое 7 чуждестранни тима от 6 държави – Румъния, Черна гора, Либия, Китай, Иран и Саудитска Арабия.