Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport
ЦСКА смешни в атака и нещастни в защита, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.
Литекс направи ЦСКА за смях на Армията. С два гола на Армандо Ваюши (7, 58) ловчанлии грабнаха победата. Тимът на Йешич се посрами при завръщането на своя стадион пред около 5000 привърженици. Червените бяха смешни в атака, като изпуснаха и малкото голови ситуации пред вратата на Литекс. Левашки грешки в нещастната защита костваха головете на Ваюши, който се разписа на два пъти с глава след центрирания от фланга. В края на мача играчите на ЦСКА бяха мощно освиркани от червените привърженици заради позорната загуба и безличната си игра. Треньорът Миодраг Йешич вбеси публиката с воденето на мача и смените, които направи в безсилието си да обърне резултата.
Резервите на Реал М набиха 2:1 Барселона
Резервите на Реал М удариха с 2:1 Барселона на „Бернабеу” и забиха пореден пирон в ковчега на мита за непобедимите каталунци. Бензема (6) и Серхио Рамос (82) вкараха за победата на мадридчани, а Меси (17) вкара за Барса. В продължението на мача съдията Перес Ласа си затвори очите за чиста дузпа за гостите за балтия на Рамос срещу резервата Адриано.Това му действие буквално вбеси вратаря на Барса Вал-дес, който му налетя след края и получи червен картон. А в каталунските медии открито заговориха за кражба. „Няма да говоря нищо за съдията, всичко се видя”, изръмжа след мача помощник-треньорът на каталунците Жорди Poурa.
Феновете беснеят:Как беше почивката в Турция?!
Бесни от загубата срещу Литекс, фенове на ЦСКА награбиха играчите след края на мача. Освиркванията и ругатните по адрес на отбора започнаха по трибуните още преди последния съдийски сигнал и продължиха пред съблекалнята на червените. Нямаше никаква прошка за Анисе, Нджонго Присо и Апостол Попов, феновете питаха злобно: „Как беше почивката в Турция?!” Очевидно всички са на мнение, че зимната подготовка, върху която публиката нямаше поглед, е пълен провал. „Поне елате и се извените, бе!”, продължиха с нападките червените ултраси.
Може би единствен без попържни от стадиона си тръгна Игнасио Варела, феновете дори поздравиха стъписания уругваец за добрата игра и се чудеха с какъв
акъл Миодраг Йешич го смени. Сърбинът също отнесе доста псувни и обиди.
Пред съблекалнята се чуваха викове „Сръбско менте, за нищо не ставаш!”

На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Ицо би шута на Йешич
Христо Стоичков показа на треньора на ЦСКА Миодраг Йешич вратата на „Армията”. Това стана, след като неговият Литекс унижи „червените” с 2:0 в центъра на София. И двата гола за ловчанлии вкара албанецът Армандо Ваюши с глава след асистенции на Страхил Попов. Литекс бе по-добрият отбор на терена, а ЦСКА игра твърде хаотично, като стигна само до удар в гредата след изпълнение на Мартин Камбуров от пряк свободен удар. Публиката на ЦСКА поиска главата на Йешич веднага след поражението, а сърбинът на свой ред помоли за прошка. „Не трябва да сме безлични, срамно е”, коментира шефът на „армейците” Венцислав Живков.
ЦСКА се събуди с кошмар, след като загуби с 0:2 на старта от Литекс на „Българска армия”. И двата гола за ловчанлии вкара албанецът Армандо Ваюши след асистенции на Страхил Попов. „Оранжевите” напълно заслужиха успеха си, като играха много по-добре пред 8000 зрители в София.
Литекс откри резултата още в шестата минута. Тогава Страхил Попов центрира отдясно, а Ваюши изпревари трагичния Бандаловски и с параболичен удар с глава изведе гостите напред. Голът му бе копие на попадението на Лионел Меси за Барселона на финала на Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед през 2009 година. ЦСКА се опита да реагира, като имаше териториално превъзходство, но не и идея как да превземе вратата на съперника. В 20-ата минута Александър Цветков от гостите стреля с левия крак, но топката премина покрай лявата гледа. Веднага след това гостите от Ловеч подцениха една ситуация, Варела центрира отдясно до тъчлинията, а Платини стреля остро с глава, но топката излезе в аут. Малко по-късно Крачунов насочи топката с глава с гръб към вратата, но на втора греда нямаше никой от съотборниците му и вратарят на Литекс Пиргов нямаше проблеми. В тези минути безпомощността на ЦСКА лъсна в един епизод, когато при идеални условия за контраатака Камбуров потърси фаул на границата на наказателното поле, но не го получи. В 38-ата минута ЦСКА все пак получи право да изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле. Мартин Камбуров стреля остро покрай стената, но топката рикошира в страничната греда. В 40-ата минута Венков центрира по земя отдясно, Пиргов не успя да улови топката в първия момент, но бързо поправи грешката си.
След почивката Миодраг Йешич се опита да промени действията на терена, като пусна Нджонго Присо на мястото на статичния Серж Нюаджи по лявото крило. В 52-рата минута Литекс бе близо до втори гол, като удар на Симеон Славчев бе спасен от Илко Пиргов. Две минути по-късно най-активният от „армейците Лорис Варела проби отляво и центрира по земя, но ударът на Присо завърши в прегръдката на Пигров. В 55-ата минута Страхил Попов отново центрира отдясно, а Ваюши отново бе по-бърз от Бандаловски и вкара с глава за 2:0. Това попадение съвсем отчая ЦСКА, като домакините до края на мача така и не успяха да се организират. В 66-ата минута и късметът не бе на страната на „армейците”, като Мишел Платини стреля с левия крак, но Пиргов изби топката в крак в корнер. Миодраг Йешич бе освиркан мощно от публиката на „Българска армия” в 69-ата минута, когато реши да замени Платини и Варела с Кириакидис и Венци Василев. Това си беше чиста абдикация дори от идеята да се търси късно изравняване. Десет минута преди края на мача пък феновете на ЦСКА започнаха масово да напускат стадиона, с което най-точно изразиха недоволството си от трагичното представяне на любимците си. В 84-тата минута все пак ЦСКА имаше шанс да се върне в мача, като Кириакидис центрира от фаул, но ударът с глава на Камбуров попадна в ръцете на отлично пласиралия се Пиргов.
Ицо: Не гледам другите, защото уважавам моите
Треньорът на Литекс Христо Стоичков бе много доволен от победата на отбора си на „Българска армия”. Той обаче отдаде цялата заслуга за успеха на футболистите си. „Първо трябва да благодаря на момчетата за характера и мъжеството, които показаха. Те го спечелиха този мач.
Всеки знаеше какво се иска от него и всеки се раздаде максимално. Според мен големият става голям, когато побеждава, независимо на кой терен играе”, бе мнението на треньора след края на срещата.
„Мисля, че първите 20-ина минути бяхме по-свежи и знаехме какво искаме да направим на терена. Реализирахме положенията си и показахме концентрация, а това е най-важното. Считам, че това 2:0 е най-реалният резултат. “Очаквах повече от Литекс, останалите не ме интересуват. Никога не гледам другите отбори, защото това би означавало, че не уважавам моите играчи и своя труд. Моята работа е да дам самочувствие на момчетата”, завърши треньорът на Литекс.
Агитката поиска главата на сърбина
Феновете на ЦСКА останаха много разочаровани от поражението на тима им и най-вече от трагичната игра на „армейците”. Агитката на отбора поиска главата на треньора Миодраг Йешич още след първия му официален мач с отбора. Привържениците, които този път се бяха позиционирали в Сектор „В” заради затворения Сектор „Г”, избухнаха 20 минута преди края на срещата, когато Йешич смени най-острия си футболист Игнасио Лорес Варела със защитника Венцислав Василев. Ултрасите засипаха с псувни и обиди сръбския треньор, като го посъветваха да си тръгне възможно най-бързо от тима. След края на срещата привържениците на ЦСКА иронично попитаха играчите как е минала почивката на отбора в Турция. Припомняме, че „червените” бяха на подготвителен лагер в Алания близо един месец, но феновете не успяха да добият реална представа за състоянието на тима, тъй като ръководството криеше отбора по всякакъв начин, като забрани да се предават пряко и контролите на отбора.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Стоичков закова ЦСКА на „Армията”
Воденият от Христо Стоичков Литекс победи за втори път през сезона ЦСКА. След. 1:0 в Ловеч през есента сега ловчанлии се наложиха с 2:0 на “Армията”. Бебетата на Христо играха по-правилно и на контраатаки стигнаха до успеха срещу безидейния си съперник. И двете попадения в мача отбеляза албанското крило на оранжевите Армандо Ваюши. По-интересно е, че и двата пъти нисичкият футболист го стори с глава и с любезното съдействие на Иван Бандаловски, който допусна груби грешки при позиционирането и при двата гола. Йешич пусна на върха на атаката Камбуров и Платини, а по двата фланга заложи на Варела отдясно и Нюаджи отляво. Тогоанецьт бе най-слабият на терена през първото полувреме, като не отигра нито една топка и закономерно бе сменен на почивката.
Стоичков отново имаше сред 11-те куп млади футболисти, като Антон Недялков зае мястото на Васил Божиков отляво на отбраната. На върха на атаката оранжевите разчитаха на Исмаил Иса, който бе подкрепян от Георги Миланов от втора позиция.
В началните минути ЦСКА опита да наложи домакински натиск. Това обаче не се получи, тъй като оранжевите пресираха сериозно в средата на терена, а в действията на червените липсваше идея и те за цял мач не успяха да си подадат повече от 6-7 последователни паса, като разчитаха предимно на центрирания. В дербито преобладаваха сблъсъците и единоборствата, като много малко бяха чисто футболните моменти.
В 6-ата минута лошо групиране на ЦСКА в защита позволи на гостите да открият резултата. Страхил Попов центрира отдясно в наказателното поле. Там Бандаловски допусна детинска грешка и позволи на Ваюши да го изпревари и да стреля неспасяемо с глава. След попадението ловчанлии се прибраха в собственото си поле, като продължиха да играят агресивно и да принуждават ЦСКА постоянно да греши. Възпитаниците на Стоичков изчакваха нова добра възможност да хванат неподготвена защитата на армейците на контраатака.
В 20-ата минута Варела центрира от аутлинията, Платини изпревари Илия Миланов и стреля с глава, но топката мина на педя от дясната греда. Атаките на домакините се развиваха предимно отдясно и през центъра, а лявата зона почти не функционираше през първата част. Камбуров и Платини търсеха топката и 8 по-задни позиции, тъй като не срещаха достатъчна подкрепа от двойката вътрешни халфове. Особено от Анисе. В 39-ата минута Платини бе фау-лиран от Бодуроб на 18 метра фронтално срещу вратата. Камбуров стреля от фау-ла във вратарския ъгъл, като хвана неподготвен Пиргов. Ударът му обаче се отби в лявата греда. Малко по-късно Венков центрира остро по земя към Платини, който чукна топката, но стражът на гостите улови. Така Литекс се оттегли на почивката с гол аванс, а ЦСКА показа, че много трудно може да стигне до обрат.Включването на Присо на мястото на Нюаджи създаде
повече опции за червената атака. Въпреки това първата добра възможност за гол бе за Литекс. Бърза контраатака по дясното крило чрез Страхил Попов завърши с остро центриране към дузпата, където Апостол Попов не успя да се намеси и топката попадна в непокрития Славчев. Младокът веднага шутира, но ударът му бе в обсег на Черни и стражът на ЦСКА изби.
В 54-ата минута Варела проби до аутлинията и подаде към Присо. Камерунецът бе 8 абсолютно чиста позиция, но за пореден път показа, че е
скаран с головия удар, като стреля твърде слабо и Пиргов спаси. Малко по-късно оранжевите нокаутираха ЦСКА. Страхил Попов центрира перфектно към Ваюши, който заби втори гол с глава. Албанецът трябва да бъде благодарен и на Черни и Бандаловски, които не се ориентираха. Основната вина за попадението обаче отново бе в десния защитник на червените.
Двата гола пасив изнервиха домакините, които не знаеха как да изнесат топката и да стигнат до голова ситуация. В 65-ата минута Камбуров и Платини комбинираха много добре. Бразилецът се освободи от Илия Миланов със завъртане, нахлувайки в наказателното поле. Ударът му отблизо бе спасен с крак от Пиргов.До края на мача в действията на червените личеше отчаяние, безпомощност и липса на аргументи. Статуквото се запази до края и Литекс триумфира на “Армията”, като се утвърди на третото място в класирането.
ЦСКА загуби ключова битка и на практика се прости и с малкото си шансове за атака на титлата. За червените остава да се борят за класиране в турнира Лига Европа,
Червените печелят едва 33% от пролетните см стартове
Ако има някой кръг, който може да се определи като кошмарен за ЦСКА през последните 15 години, то това без съмнение е първият пролетен. Загубата от Литекс вчера оформи баланса на червените на старта на втория дял от шампионата на 5 победи, 6 равенства и 4 загуби при отрицателна голова разлика 18-20. Това е балансът в периода 1999-2013 година. Статистиката показва, че армейците печелят едва 33% от мачовете си в първия пролетен кръг.С успеха си на “Армията” Литекс вече има по-добър баланс 8 двубоите си с ЦСКА на ниво А група. Ловчанлии са спечели-
ли 14 срещи при 13 загуби и 11 равенства. Головата разлика е 42-40 в тяхна полза.
Феновете се нахвърлиха върху босовете, треньора и играчите
Привържениците на ЦСКА, които наблюдаваха на живо мача с Литекс, за пореден път скандираха срещу босовете на клуба. Този път обаче го отнесоха и играчите, както и новият старши треньор Миодраг Йешич. След първия гол за ловчанлии феновете подеха познатите си скандирания – “Вън боклуците от ЦСКА” и “Пернишки боклуци”, които се чуваха в доста моменти от двубоя.
В момента, в който Йешич извади от игра Варела и Платини, заменяйки ги с Ки-риакидис и Венцислав Василев, част от публиката реагира крайно негативно. Привърженици от секторите А и В изпратиха с бурни аплодисменти Варела и освиркаха мощно Йешич заради решението му да го смени. Към новия треньор на армейците се чуха доста упреци от трибуните, особено в последната третина на дербито.
Самите Варела и Платини също приеха “на нож” смените си, като уругваецът дори напусна терена през В сектор и след като прие аплодисментите на феновете, се прибра директно в съблекалнята на отбора. След края на дербито разбеснели се запалянковци нападнаха играчите пред съблекалнята. Най-много обиди отнесоха Апостол Попов, Присо и Анисе.