Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport

Директорът на червените Георги Илиев:Гоним Йешич, ако не бие Черноморец, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.
Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев разкри сензационно пред “7 дни спорт”, че ЦСКА може да остане без треньор oще следващия кръг.
– Ако не победим Черноморец, най-вероятно ще се разделим с Миодраг Йешич. В събота треньори и футболисти се подиграха с всичко онова, което бе направено през зимата по стадион, селекция и подготовка. Феновете с право негодуваха след загубата от Литекс -категоричен бе Майкъла. Той е имал вчера интензивни разговори с двамата собственици на клуба Иво Иванов и Димитър Борисов.
– Йешич няма да го подкрепям още дълго. Ако падаме и играем
по този начин, ще си ходи. Зад него съм за момента, както бях и зад Стойчо. Но това в събота беше срамно. Не знам защо в мача с Литекс направи такива смени. След двете грешки на Бандаловски да го пратиш крило само и само за да е на терена, не е сериозно. В същото време вадиш двамата си най-остри играчи – Варела и Платини. Защо? – пита се Георги Илиев.
Европейска титла за Тезджан
Тезджан Наимова е новата европейска шампионка на 60 м. Спринтьорката, която дълго време отсъства заради различни травми, бе най-бързата жена на шампионата на Европа в зала в Гьотеборг (Шв). Наимова завърши за 7,10 сек и не можеше да повярва, че е взела титлата. Втора със същия резултат е Мария Риемиен (Укр), а трета със 7,11 сек е Мириам Сумаре (Фр). Другата българка – Ивет Лалова, остана на 4-о място със 7,12. – Нямам думи. Този медал е измъчен през годините, изключително щастлива съм – коментира Наимова след финала.
ЦСКА има играчи, няма отбор
ЦСКА има футболисти, но все още няма отбор. Това е изводът от мача ни с Литекс. За съжаление някои хора се подиграха с всичко направено през зимната пауза. Върнахме се на стадиона си, работим по по-добрата му визия, направихме добра селекция, публиката ни повярва, дойде и тя на стадиона. Вместо играчите да ни подкрепят, да бият Литекс и ЦСКА да тръгне нагоре, видяхте какво стана.
Футболистите да погледнат себе си. Да се замислят какво дават те за ЦСКА. Знаят ли къде се намират въобще? Литекс не ни надигра с кой знае какво. Просто Христо Стоичков беше подредил 8 човека отзад, блестяща тактическа дисциплина и игра на 120 процента, ето това донесе успеха на гостите. От наша страна – нищо. Не може да ти вкарат два гола след центрирания. И грешки прави капитанът, този, които трябва всъщност да поведе отбора. Наистина безобразен Иван Бандаловски! Той е национал, опитен защитник. Абсурдно е да не може да застане на точното място, да не знае как и къде да покрие съперника. При втория гол топката лети 30 метра във въздуха, може да си изпие кафето и след това да я избие. Вместо това далеч по-ниският от него Ваюши му вкарва два гола. Несериозно е. В контролите, които не успях да гледам, ми казват, че пак 3-4 гола са след пропуски на Бандаловски. Явно има проблем с него и точно той трябва да го реши. Но не е виновен само Иван. Вижте целия отбор. Искаха добри условия за подготовка – готово. Връщат се тук и Паро ми казва, че всичко е окей. А очевидно не е така.
Да, зад Миодраг Йешич съм все още. Но аз заставам зад всеки треньор, който работи в клуба. Бях и зад Стойчо Младенов. Миодраг като не се справи, тогава ще го махнем и ще вземем друг. И той има кусури, очевидно е. Не съм гледал тренировките и контролите в Турция. Видях само проверката с Монтана и след нея казах, че нямаме готов отбор за пролетния полусезон. Аспарух Никодимов е спортен директор. Той и Йешич носят пълната отговорност. Предупредих го Миодраг, че не може в контролите да прави по 20 смени. Трябваше да върти най-много 15 човека, да обиграва състав. Тогава журналистите ми скочиха, че му се меся в работата. Пак аз бях виновен. Аз Йешич няма да го подкрепям още дълго, ако падаме и играем по този начин. Не знам защо в мача с Литекс направи такива смени. След двете грешки на Бандаловски да го оставиш крило само и само за да е на терена, не е сериозно. В същото време вадиш двамата си най-остри играчи – Варела и Платини. Чух се със собственици- те, разочаровани са, естествено. Те правят всичко по силите си за ЦСКА, а второто полувреме заради треньора и играчите публиката започва да скандира срещу тях. Не са ми казвали обаче още от “Титан”,^че обмислят махане на Йешич. Идва тежък мач с Черноморец, той ще покаже на какво дередже ни е отборът, ще даде отговор и на много въпроси.

На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Паро: Няма индикации, че ще сменяме треньора
„За момента няма индикации, че ще сменяме Миодраг Йешич”. Това заяви спортно-техническият директор на ЦСКА Аспарух Никодимов. Относно думите на Майкъла, че Паро и Йешич трябва да дадат обяснение за загубата от Литекс, легендата обяви: „Бих казал на Георги Илиев, че е по-добре да си казваме всичко в очите, а не по медиите. Хубаво е нещата да се коментират помежду ни”.
„Всички носим вина за загубата от Литекс. Подготовката беше много добра, така че не виждам проблем. От мен няма да чуете критика към който и да било. Вчера Миодраг Йешич беше на пресконференцията след мача. Можехте да задавате въпросите си към него. Аз не мога да давам оценка пред медиите за представянето на футболистите. Каквото има, ще го кажа на Йешич”, допълни Никодимов.
„Бях болен цяла седмица и заради това не гледах мача с Литекс от трибуните. След двубоя говорих дълго време с Иешич. Двамата коментирахме срещата”, завърши Паро.
Форсират връщането на Емо
Ръководството на ЦСКА ще форсира връщането на Емил Костадинов в клуба. Според „Титан” в момента „червените” имат спешна нужда от силна фигура и заради това той е бил привикан в офиса на Димитър Борисов. Отделно от това Коща ще помогне на ЦСКА за получаването на лиценз.
Не е изключено в следващите дни на „Армията” да се завърне и халфът Маркиньос. По принцип Славия също иска българския национал, но все още няма подписан договор между „белите” и футболиста. Той бе на стадиона по време на мача с Литекс, като на няколко пъти фенове му подвикнаха да се съблича и да влиза в игра. В момента в ЦСКА има само двама класни вътрешни халфове. Това са Лукас Саша и Абел Анисе. Илиас Кириакидис явно няма качества за „червените”, а Ивайло Чочев все още е млад, за да бъде хвърлян в огъня.
По принцип Маркиньос вече проведе два разговора с Димитър Борисов, в които обаче двете страни не стигнаха до разбирателство.
„Титан” с ултиматум към Миодраг, Радуканов дебне за поста
Треньорът на ЦСКА Миодраг Йешич проведе вчера спешна среща с боса на „червените” Димитър Борисов. Сърбинът бе привикан от съсобственика заради ужасното представяне на тима при загубата от Литекс с 0:2. Според непотвърдена информация Борисов е поставил ултиматум на Йешич за победа срещу Черноморец. При издънка с „акулите” сърбинът почти сигурно ще си събере багажа. Въпреки че вчера се появи информация, че треньорът може да бъде уволнен още преди мача с бургазлии, за момента индикациите са, че той ще получи втори шанс.
Фаворит за поста на Йешич е Милен Радуканов. Той бе върнат в клуба преди два месеца и веднага бе изпратен на стаж в БАТЕ Борисов. Вчера се появи слух, че Милен може да поеме тима в тандем с Методи Деянов, който е селекционер на националния отбор набор ’95.

На първа страница на вестник „Тема спорт”:
Левски с лекота взе 3 точки в Бургас
Левски очаквано спечели първия си официален мач за годината срещу Черноморец в Бургас с 2:0. Победата на сините бе очаквана поради няколко причини, които бяхме изтъкнали още преди двубоя. Най-сериозната бе и най-логична, въпреки че футболът понякога е доста нелогичен спорт.
Черноморец за първи път от години изглеждаше като тим, който просто няма потенциал да се справи със сините. И това не е само сега, разликата със сините бе видима още през есенния полусезон. Бургазлии отново си продадоха най-доброто, но този път, без да попълнят състава си. А Левски пак не продаде нищо и хвърли нов милион за селекция. Този път бе ясно, че капацитетът на домакините не е достатъчен за сериозен отпор на отбора, който, изглежда, е впрегнал всички видими и невидими лостове, за да спечели шампионската титла.
С оглед на това сините отидоха в Бургас като фаворит и оправдаха очакванията на букмейкъри и специалисти. Двете попадения за Левски отбеляза топнападателят Базил де Карвальо, който още на полувремето приключи интригата около крайния победител в мача.
Също така очаквано бе и началото на срещата, при което се видя желанието на Левски да води играта, а Черноморец видимо бе избрал стратегията при бързо отнемане на топката да осъществи контраатака. Предвид наличието на Димитър Димитров на пейката на бургазлии се очакваше домакините да имат тренирани варианти на това тактическо оръжие.
Сините за първи път този сезон започнаха no-смело важен мач, въпреки че наличието на Прохазка в състава за сметка на Стефан Велев предвещаваше по-дефанзивна игра на столичани. Именно словакът бе този, който можеше да открие резултата, но непохватният му диагонален удар в 5-ата минута бе спасен от вратаря на Черноморец Стоян Колев. В тази минути се видя, че Херо бе взел мерки срещу бързия и повратлив ляв флангови играч Гари Родригес.
В 26-ата минута от пряк свободен удар Владимир Гаджев прати топката върху напречната греда, а като цяло сините
преследваха целта си бавно, методично, с постоянство, без припряност и излизане от тактическата рамка.
При атака на Черноморец защитниците на домакините се увлякоха, изтеглени на центъра на терена, и не се усетиха как вратарят Пламен Илиев с шут от ръце изведе Гари Родригес зад гърба им, холандецът си поведе топката, излезе сам срещу Стоян Колев и шутира мощно, но топката се отби в гредата, добавката се падна на Карвальо, който би слабо и неточно.
Явно е било писано първият гол в мача да падне в 38-ата минута. Най-напред Лъчезар Балтанов стреля към Пламен Илиев с хубав удар от въздуха, но стражът на сините спаси. Секунди по-късно Дъстли Мулдер подаде остър пас към Базил де Карвальо, той с докосване с външен фалц си пое и с финт с тяло се освободи от пазача си, в случая Траян Дянков, и с мощен удар под гредата в близкия ъгъл откри резултата – 0:1. Пет минути по-късно асистентът Мулдер се освободи от Крум Стоянов и шутира, но Стоян Колев този път спаси.
Минута преди края Нуно Пинто доказа, че е много по-ефективен в офанзивен план. Португалският бек центрира отляво в наказателното поле,
там Карвальо бе перфектно позициониран и с глава без сила само отклони топката към долния ляв ъгъл на вратата, Стоян Колев реагира късно, а в този момент при 0:2 вече бе ясно, че интригата приключва. Секунди по-късно Гари Родригес приложи марков финт на Траян Дянков и отляво шутира от малък ъгъл, но топката излезе в аут.
Второто полувреме сините започнаха с повечко самочувствие, стараеха се с разигравания дълго време да владеят топката, като видимо успокоиха играта и чакаха нова грешка на Черноморец. Домакините явно разчитаха на някой дежурен реверанс на защитата на Левски, която особено при статични положения действа като група аматьори, събрани на случаен принцип от плажа. Това се потвърди в 62-ата минута, когато Балтанов центрира от корнер, а многото хора пред Пламен Илиев бяха надскочени от Цонков, който с глава отклони близо до лявата греда на вратата на сините. Секунди по-късно при ново центриране Везалов изби В корнер.
До края сините майсторски парираха всякакви опити за подем на Черноморец и докараха нещата до два чисти гола и първи три пролетни точки. Т:С
Димитър Димитров (треньор на Черноморец):
Потенциалът ни е доста ограничен. Но това се очакваше и аз го знаех. Липсата на качествена селекция много ни затруднява и като единадесеторка, и като дълбочина на състава. В последните години продадохме 11-те си най-силни и основни футболисти. Няма как да се издържаме по друг начин. Загубихме единствено заради наши грешки. В началото на второто полувреме имахме няколко ситуации за гол. Ако Лъчо Балтанов беше вкарал, можеше да търсим обрат, но така се получи. Седем човека основни футболисти не играха в този мач. Седем играчи, които бяха част от отбора ни през миналата година.
Трябва да гледаме напред, чакат ни тежки мачове. Несериозно е да се мисли, че не съм искал да победя Левски. Винаги така се пише, преди да ги бием. Те нямаха победа тук, в Бургас, 5 сезона поред.
Николай Митов (помощник-треньор на Левски): На пресконференцията се яви асистентът Ники Митов, който води мача в отсъствието на наказания Илиан Илиев. “Няма лесни победи. Момчетата си я направиха такава. Напълно заслужен успех на нашия отбор. Искам да поздравя момчетата за тактическата дисциплина и себераздаването. Така се играе, така се става шампион. Радваме се сега, но започваме да се готвим за следващия мач с Ботев. Персоналните оценки ще си ги кажем в съблекалнята. Отличен мач за всички футболисти. Затова съм помощник на Илиан Илиев, за да водя тима в такива моменти. Бяхме ги разучили добре. Бяхме сигурни, че ако вземем битката, печелим и мача. Направихме го, оттам насетне беше лесно. След тази победа обаче не трябва да се успокояваме. Няма леки гостувания. Уважаваме Ботев, но ние сме Левски. Всичко е в нашите ръце.”