Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-cport
Ицо реже глави на “Герена”, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Левски победи с 1:0 Литекс в скандален мач за Купата на България. Голът вкара Гари Родригес в 22-рата мин. Съдията Ахмед Ахмед взриви дербито, след като си игра на тука, има тука няма с гол на Бодуров за Литекс в 93-тата мин. Реферът първо отмени попадението, после го призна, а след това отново го зачеркна. Така и не стана ясно защо Ахмед не зачете гола на Литекс. Най-вероятно реферът е отсъдил засада на Александър Цветков, който в един момент беше зад защитата на Левски, преди Бодуров да вкара. „Един път простих на този рефер, но сега няма да му се размине”, каза след дербито бесният Христо Стоичков.
Левски срита Стокчков със скандално 1:0, продължава на втора страница футболният ежедневник. Левски направи първата крачка към 1/2-фи-нала за Купата на България. „Сините” измъкнаха с много мъки скандално 1:0 над Литекс пред празните трибуни на „Герена”. Реваншът ще се играе в Ловеч на 3 април. Дербито беше взривено в края от съдията Ахмед Ахмед, който след поредица от противоречиви решения отмени гол на Литекс.
Тимът на Илиан Илиев беше безидеен, скован и предвидим, и спечели с много късмет. Воденият от Христо Стоичков Литекс показа много приятен футбол на „Герена”и определено има шансове да продължи.
Треньорът на Левски Илиан Илиев излезе срещу Литекс с 6 промени в схемата. Трима от „героите” от Пловдив отсъстваха принудително – Дъстли Мюлдер и Станислав Ангелов, и контузеният Кристовао Рамос. Те бяха заменени в схемата съответно от Роман Прохазка, Стефан Велев и Илиян Йорданов. Йордан Милиев пък беше изваден от състава за сметка на Даниел Димов. Рене Михелич дебютира като плеймейкър, а Владимир Гаджев беше върнат в средата на терена.
Двата отбора заложиха на преса още от първата минута. Това предизвика доста грешки на терена и затрудни атаките на двата отбора.
Двата отбора водеха повече битка, отколкото да играят футбол и през първата част продукцията на терена беше доста постна.
„Сините” спечелиха първи с леко надмощие. Домакините обаче атакуваха много еднообразно единствено през Гари Родригес, който беше търсен с пасове от всички зони. Логично холандецът, който първо започна отдясно, а след това бързо мина отляво, предизвика всички опасности пред вратата на Литекс, който отново показа висока класа. Левски поведе с 1:0 именно след гол на холандеца. Родригес фин-тира без проблеми Страхил Попов и с тех-ничен и адски точен удар в далечния ъгъл опъна мрежата на Илко Пиргов. Голът раздвижи „оранжевите”, които до този момент приключваха атаките си най-често още в зародиш или със засада. В 27-ата мин. Симеон Славчев изведе с отличен пас Ваюши срещу Пламен Илиев. Албанецът си поведе много силно топката, но вратарят на Левски изненадващо не се възползва, замръзвайки под рамката. Изпуснал контрола, Ваюши стигна до топката чак в близост до аутлинията. Палачът на ЦСКА опита да върне към Исмаил Иса, но „сините” блокираха. В 33-тата мин. Родригес направи поредния си пробив отляво, който завърши с отлично центриране към далечната греда. Там Илиян Йорданов не успя да засече трудната топка в опразнената врата. Три минути по-късно Везалов сгреши на метър от пеналта, но Литекс не се възползва от отличната голова ситуации.
Втората част почна с изненадваща промяна за Левски. Илиан Илиев смени позицията на най-добрия си футболист до момента Гари Родригес. Холандецът, на когото играта отляво вървеше, беше преместен отдясно на „синята” атака. Това решение притъпи още повече атаката на Левски. Илиан все пак се усети и около 60-ата мин. върна Гари отново отляво, но холандецът така и не намери ритъма от първата част. Освен това треньорът на „сините” установи, че е направил грешка с дебютанта Рене Михелич. Словенецът беше сменен още в 55-ата мин., след като почти не се докосна до топката. Действията на Илиан в никакъв случай не подобриха играта на Левски. Дори напротив. През второто полувреме „сините” бяха още по-немощни, безидейни и неориентирани. Литекс се възползва от това. Младият тим на Христо Стоичков пое контрола и пропусна няколко отлични положения. Ицо смени инертния Ванжер с Момчил Цветанов и това вдигна нивото на „оранжевите”. В 70-ата мин. Цветанов размина Прохазка и сложи топката на главата на Ис-маил Иса с центриране отляво. Нападателят стреля добре и само отличната изява на Пламен Илиев остави „синята” врата суха.
Малко след това Симеон Славчев пробва уменията на стража на Левски с тежък удар от пеналтерията. В 76-ата мин. мачът беше прекъснат за кратко, след като феновете на Левски запалиха факли и теренът се покри с дим. До края на дербито Литекс доминираше. В самия край на срещата съдията Ахмед Ахмед взриви мача. Течеше продължението, когато след центриране от фаул и последвало разбъркване пред вратата на Левски Николай Бодуров вкара за 1:1. Съдията първо отмени гола заради засада на Александър Цветков, който в един момент беше зад отбраната на Левски. Това предизвика мощен протест на „оранжевите”. Малко след това реферът се консултира с помощника си и реши да признае гола. „Сините” моментално го заградиха. В крайна сметка Ахмед отмени гола, което подлуди Христо Стоичков.
Антонов стана и вратар в дебюта си за Славия Славия на практика вече се класира за полуфиналите на турнира за Купата на България, след като разби Миньор с 5:2 в Перник и обезсмисли реванша. Срещата между двата отбора бе изключително интересна и драматична не толкова като развой, а като събития на терена.
„Белите” започнаха по-мотивирано и още до почивката взеха комфортна преднина. Два гола отбеляза Петър Димитров, а един добави централният защитник Живко Желев. Първото попадение падна още в 10-ата минута след пряк свободен удар, а 9 минути по-късно Димитров засече с глава центриране на Лазаров. Желев също се разписа с глава след центриране в наказателното поле. От своя страна перничани създадоха две чисти положения, пропилени от Стефанов и Джиби.
На почивката, сигурен в успеха, Велислав Вуцов направи 3 смени, което се оказа грешка от негова страна. В 47-ата минута една от смените – Ливраменто, отбеляза за 0:4, но в 58-ата минута вратарят Георги Петков бе изгонен с директен червен картон и на вратата трябваше да застане дебютиралият в този мач Мирослав Антонов. Стражът сбърка при изнасяне на топката с крак и игра с ръка извън наказателното поле при опита на Хикмет да го прехвърли. Въпреки това „белите” вкараха още един гол, след като в 60-ата минута Здравко Лазаров завърши точно самостоятелен пробив отляво. Пет минути по-късно Петър Петров успя да върне едно попадение, след като двамата с Окечук-во елиминираха Янко Сандански. Крайното 2:5 оформи Ялъмов в 72-рата минута, засичайки с крак от въздуха центриране на Томислав Павлов.
В 76-ата минута главният рефер Ивайло Стоянов допусна грешка, като вдигна жълт картон на Камен Хаджиев, въпреки че нарушението срещу футболист на Славия извърши Димитър Ялъмов. Така двата отбора останаха с по 10 човека на терена. Въпреки опитите си миньорци не успяха да вкарат поне още един гол във вратата, пазена от централния нападател на гостите. В даденото продължение Виктор Генев също получи директен червен картон за задържане с ръце на Петър Петров, а гостите имаха претенции, че нападателят на Миньор е бил в положение на засада.

Съдия подпря Левски срещу Литекс Ахмед Ахмед признава, после отменя гол на гостите за 1:0 на Герена, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Съдията Ахмед Ахмед закла ритуално Литекс насред София в първия 1/4-финал за Купата на България срещу Левски, който победи с 1:0. Бургаският рефер не зачете изравняването 1:1 за ловчанлии в 90-ата минута след чист гол на капитана Николай Бодуров. Първоначално Ахмед не призна попадението, след това го зачете, а след нова порция скандали отново го отмени. Треньорът на Литекс Христо Стоичков пък буквално опита да нахлуе на терена и да се саморазправи със съдията.
Единственото попадение в мача отбеляза крилото Гари Родригес. Холандецът беше точен в 22-ата минута, след като Илко Пиргов не се намеси добре при шута му. След гола Левски не създаде почти нищо опасно пред вратата на ловчанлии и изигра поредния си слаб мач. Реваншът в Ловеч е след 3 седмици.
Вън отборите от Своге!, продължава на първа страница вестникът. Безумието на БфС продължава. Вчера един от най-възловите 1/4-финал и в турнира за Купата на България между Локомотив Сф и ЦСКА се изигра на стадиона в Своге. Железничарите и армейците се мъчиха 90 минути на тежкия терен, като гледката подхождаше повече на корида с бикове, а не на футболен мач.
Кой обаче позволи подобно безумие? И защо въобще БфС лицензира стадиона в Своге? Край Искъра няма елементарни условия за провеждането на футболна среща – достъпът до стадиона е затруднен, тревното покритие е под всякаква критика, условията за журналистите са лоши, отборите са недоволни. Само в БфС обаче си затварят очите пред очевидното. Вън отборите от Своге!
Иво Тонев: Всичко стана заради грешно решение на страничния Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев е убеден, че отборът му върви в правилната посока. Според него реферът е сбъркал, че е отсъдил нарушението за Литекс, от което произлязоха и скандалите в края на мача.
„Има фаул за нас, а той дава за тях. И оттам идва тази ситуация. Миланов игра с ръка. Като изключа тази финална минута, където страничният съдия сбърка грубо, останалото бе наред. На този мач бе много тихо, чуваше се много добре. Той свири още преди да влезе топката във вратата. Но ситуацията тръгна от грешно решение”, заяви Тонев.
За друга претенция на Литекс – удар на Базил де Карвальо без топка срещу Илия Миланов, Тонев заяви, че не е видял добре ситуацията.
„Имаше нервност в нашия отбор. Вкарахме гол, победихме с 1:0, имаме втори мач в Ловеч”, добави босът на Левски. „Неприятно беше без публика и се надявам да няма повече такива мачове за нас”, допълни Тонев.

Ахмед Ахмед закла Литекс на “Герена”, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Съдията отменя кристален гол на Бодуров в последната минута, ловчанлии надиграха сините през второто полувреме
Левски взе минимален аванс над Литекс в скандален четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на България. Сините спечелиха с 1:0, с гол на холандеца Гари Родригес. Мачът обаче ще се запомни със съдийството на Ахмед Ахмед, който отмени поради неясни причини кристално попадение на Бодуров в заключителните секунди. Възпитаниците на Илиан Илиев за пореден път не убедиха и в големи части от мача бяха тотално надиграни от гостите. Особено през второто полувреме, когато превъзходството на оранжевите бе отчетливо.
Няколкостотин сини фенове наблюдаваха мача на видеосте-на пред сектор А. Те обаче бяха оставили категорично послание на играчите след загубата от Ботев Пд, като опънаха транспарант в сектор Б, на който пишеше – “Лъвове или котета, решавате вие и го решавате днес!”. Е, оказа се, че става въпрос за котета на Илиан Илиев, Иво Тонев и Ахмед Ахмед. Ултрасите не пропуснаха да се заядат и с Христо Стоичков с два плаката.
Сините започнаха по-добре двубоя и опитваха да пресират противника в половината му. Ловчанлии бяха леко смутени и сбъркаха доста топки в центъра на терена. През първия четвърт час двата тима не създадоха сериозни положения. След това Иса стреля неточно с глава, а Гаджев също показа
слаб мерник.
Левски удари първи. В 22-ата минута Гари Родригес откри головата си сметка за сините. Владимир Гаджев открадна топката от Ванжер, намери Гари Родригес, който влезе в печалта, залъга Страхил Попов и с техничен диагонален удар от около 15 метра прати топката в долния ляв ъгъл на Пиргов -1:0.
Голът промени статуквото на терена и гостите постепенно взеха инициативата. Правеше впечатление, че Гаджев не Можеше да се справи с колегата си в националния отбор Георги Миланов. Затова се налагаше Даниел Димов или Димитър Везалов да излиза по-напред и да пресреща офанзивния халф на гостите. Прохазка пък бе затруднен от Армандо Ваю-ши. В 27-ата минута Славчев изведе именно Ваюши зад гърба на защитата на Левски. Албанецът си поведе дълго топката, но Пламен Илиев не излезе да я пресече. Ваюши я настигна и подаде на Миланов, но шутът на национала бе избит от бранител.
Сините пробваха да атакуват най-вече по крилата, а Илиян Йорданов и много активният Гари Родригес постоянно сменяха местата си. Правещият дебют Рене Михелич обаче не бе на ниво и често се губеше. В последните 15-ина минути на първата част двата тима допускаха доста брак в действията си и до опасни положения не се стигна. На почивката Стоичков замени неубедителния Ванжер с Момчил Цветанов. Илиан Илиев пък изчака десетина минути, преди да снеме доверието си от напълно неадекватния Михелич и да пусне на негово място Йовов.
Ловчанлии погледнаха посмело към вратата на Пламен Илиев. Те по-често се задържаха в половината на Левски, но прекаляваха с центриранията. Сините пък пробваха една-две контри чрез Родригес, при една от които Гаджев стреля силно, но Пиргов спаси. С това се изчерпа всичко в актива им. Гостите усетиха слабия съперник и натиснаха здраво. В 70-ата минута Даниел Димов увисна след центриране на Момчил Цветанов. Иса стреля силно с глава, но Пламен Илиев показа класа и спаси. Малко по-късно Иса свали пред наказателното поле топката към Славчев, но силният шут на младока бе избит от Илиев. Везалов пък подложи тялото си при изстрел на Томи Костадинов.
В добавеното време след статично положение защитата на Левски отново се паникь-оса. Цветанов центрира от фаул, Жуниор отклони топката с глава, а Карвальо изби от голлинията. В този момент прозвуча сигнал, а топката попадна в Бодуров, който я прати в мрежата. След това на терена настана пълен цирк – реферът първо не зачете попадението. След което усети, че е сгрешил и призна гола. Веднага след това Ахмед вероятно се е осъзнал, че след като е дал сигнал, преди топката да влезе във вратата, няма право да посочи центъра, защото ще има формално нарушение на правилника. Така трагикомедията стана пълна, а излагацията на Ахмед невиждана – гол в крайна сметка не бе отсъден и Левски спечели с 1:0. Това вбеси Христо Стоичков, който дръпна гневна тирада на опитващия се да го успокои Ахмед.
Ахмед Ахмед: Вижте записите Реферът Ахмед Ахмед бе доста притеснен и нервен след края на срещата. Той отговори с няколко думи на журналистическите въпроси. “Има записи, гледайте, фаул в нападение. Нямам право да говоря с вас. Не коментирам нищо”, откъслечно отговаряше той, докато се опитваше да стигне до автомобила си пред паркинга на „Герена”. Николай Бодуров се опита да обясни какво точно е станало, когато Ахмед отмени гола му. “Аз такова нещо не съм виждал. Първо отменя гол, после го зачита и накрая отново го отменя. Като го питахме какво стана, той каза, че е свирил нарушение на Сашо Цветков срещу Карвальо”, обясни Бодуров.
Локо Сф и ЦСКА измъчиха топката Локомотив София и ЦСКА не успяха да се победят В първи четвъртфинал за Купата на България и приключиха двубоя си в Своге без отбелязан гол. Двата отбора удариха на три пъти гредата. Дебютиралият повторно начело на ЦСКА Милен Радуканов бе направил някои промени в състава в сравнение с мача с Черноморец. Като десен защитник започна Венци Василев, а Грънчов замени контузения Крачунов в центъра на отбраната, като партньор на Апостол Попов. Сержиньо пък действаше зад нападателя Камбуров, а по двата фланга на атаката се разчиташе на Варела и Присо.
За пръв път от 28 ноември 2011 година насам защитникът Костадин Стоянов попадна в групата на червените за официален двубой. Бразилецът Мар-киньос пък дебютира с фланелката на Локо Сф. Освен него на терена имаше още трима играчи, носили екипите и на двата тима – Бранеков, Трифонов и Камбуров.
Ужасният терен в Своге повлия на качеството на срещата и в по-голяма част от нея действията на двата отбора бяха разпокъсани и наситени с неточности. Пълна подигравка е този стадион да има лиценз, но при управлението на Боби Михайлов явно всичко е възможно.
В 14-ата и 15-ата минута ЦСКА имаше две отлични Възможности да открие резултата. Първо Варела намери добре Присо, който от аутлинията пусна към непокрития Сержиньо. Португалецът обаче стреля много нескопосано. Топката Все пак попадна в Камбуров, който я отклони и тя срещна напречната греда над Божидар Митрев. В следващата атака основни действащи лица отново бяха Присо, Варела и Камбуров. Камерунецът проби отдясно и центрира. Варела успя да отклони топката към Камбуров, но таранът от малкия пеналт с глава стреля право в ръцете на Митрев. Това бяха и единствените по-сериозни положения през първите 45 минути на срещата. Локо София опита да отговори чрез няколко контраатаки, но така и не стигна до чисто положение.
В 27-ата минута ЦСКА направи добра триходова комбинация, след която Венков се озова на добра позиция. Шутът му обаче бе твърде неточен. В самия край на първата част Лукас Саша изведе Присо сам срещу Митрев, но камерунецът не можа да си спре топката и тя бе уловена от вратаря. Така двата отбора се оттеглиха на почивката след по-активна игра на ЦСКА, която обаче не намери цифрово изражение. Далеч от най-добрата си
форма бе Камбуров, а Присо за пореден път скъса нервите на червените фенобе. Локо Сф пък се беше затворил в собствената си половина и опитваше предимно на контраатаки и със заучени положения от фаул да изненада съперника.
Още с подновяването на играта Емил Велев извърши две смени. В игра се появиха Маркиньос и Крум Бибишков. Бразилецът определено раздвижи играта на железничарите и бе в основата на няколко добри ситуации пред Вратата на Черни. Преди да бъдат извадени от игра, Присо и Варела постоянно сменяха позициите си по крилата.
Докъм 70-ата минута второто полувреме бе равностойно, но след това Локо Сф определено заигра по-добре и можеше спокойно да стигне до победата. В 76-ата минута железничарите също нацелиха гредата. Защитата на ЦСКА не успя да изчисти една топка след корнер. Кълбото попадна Във влезлия като резерва Том, който финтира Венков и пусна пас по земя към Би-бишков. От непосредствена близост нападателят чукна топката елегантно с пета, но тя срещна лявата греда. Малко по-късно дойде и най-спорната ситуация в мача. Борносузов центрира отляво, Грънчов увисна и Бибиш-ков прати кълбото в мрежата след удар с глава. Страничният рефер обаче бе вдигнал флага за засада и сигналът му бе уважен от главния арбитър Александър
Костадинов. Последва опасен шут на Маркиньос от 27 метра след изпълнение на пряк свободен удар. Черни обаче изби. В самия край на двубоя влезлият като резерва Спас Делев също нацели страничната греда след удар с удар с пета. До положението се стигна, след като друга резерва Кирякидис изведе Лукас Саша отляво и той намери Делев в малкото наказателно поле.
Така Кокала отново не се даде на ЦСКА и интригата се запази за ответния мач, който е насрочен за 3 април от 15:30 часа на стадион “Българска армия”.