Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport
В ЦСКА поне си имат Пената, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Треньорите на първия и втория в “А” група – Лудогорец и Левски, са заложени на дузпата след резила в последния кръг. Техните резултати показаха, че те или работят за черно тото, или са напълно неспособни да вдигнат отборите си да бият у дома „колоси” като Пирин ГД и Монтана. Ако Петев и Илиев трябва да бъдат сменени, точно сега е моментът, когато има пауза за националните отбори. Проблемът е, че няма кой да ги смени. Затова в ЦСКА са най-добре: хем не се занимават с глупости като титлата, хем ако закъсат, Пената винаги е там.
Илиан оцеля, Боримиров ще го командва, продължава на първа страница вестникът. Драмите в Левски продължиха точно 24 часа. Ден след срамното равенство с Монтана на “Герена” шефовете на “сините” се събраха да обсъдят ситуацията и вариантите за изход от кризата. В крайна сметка оставката на треньора Илиан Илиев не бе приета и той ще продължи да води тима. Новината на Герена е, че Даниел Боримиров се завръща в клуба. Бившият национал ще заеме поста спортен директор. Собственикът на Левски Тодор Батков сподели, че Илиев и Боримиров имат карт-бланш да освобождават играчи от отбора, ако преценят. Вчера Боримиров изгледа от VIP ложата на Герена издънката на Левски. Той заемаше същата длъжност през сезон 2008/2009, когато сините спечелиха последната си титла.
ЦСКА отписа шампионската титла ЦСКА развя бяло знаме за шампионската титла само три мача след подновяването на първенството. Независимо от кризата в Лудогорец и Левски, които изнемогват в битката за първото място, в Борисовата са решили да си гледат само стадиона и школата. Армията вече има приличен външен вид след ремонтите, а след около един месец трябва да бъдат направени двата терена, където ще тренират юношите на клуба. Въпреки лошия старт на пролетния полусезон ЦСКА остава на осем точки от първото място, а преди началото бе на девет. Приоритетът на ръководството остава инфраструктурата на Армията, а целта пред отбора е спечелването на купата.
– От много време насам казвам, че не искам ЦСКА да стане шампион и след това да ни вземат лиценза или пък да отпадаме в Европа от отбори като Мура. Искам 50% в отбора да са наши кадри и да участваме в групите на турнирите – коментира Георги Илиев пред „7 дни спорт”. – Това искам. А не ЦСКА да стане шампион, да продаде 7-8 играчи, да купи други 10, после да падне в първия кръг и да ги освободиш с подписани договори. Както в ЦСКА редовно се случва. А и в Левски, но в ЦСКА е фрапантно – каза още изпълнителният директор на червените.
В момента всичко е шест на Армията, твърдят запознати. Играчите са доволни, треньорите са си налегнали парцалите за работа. Шефовете пък са доволни, че голямото напрежение през последните две седмици се смъкна значително. Най-накрая да има спокойствие при нас, а драмите да са при конкурентите, радват се на Армията. Публиката също остана доволна от победата в Пловдив.

Илиан остава, Боримиров – шеф „Сини” шпиони разпитват Мъри и Херо, те отказват, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Илиан Илиев ще продължи да води Левски, а Даниел Боримиров се завръща като шеф, научи „Меридиан Мач”. Ръководството на „сините” няма да приеме оставката, която треньорът подаде след резила с Монтана. Вчера изпълнителният директор Иво Тонев и собственикът Тодор Батков умуваха как да прекратят кризата на „Терена”. До редакционното приключване на броя от ръководството не бяха обявили официално какво са решили. Говори се, че „сините” са мълчали цял ден вчера, за да съобщят първо на футболистите решението си. Днес отборът тренира в 11,00 часа, след като тренировката вчера беше отменена. Според наши източници дните на Илиан Илиев са към края си, но на този етап няма достоен негов заместник. Иво Тонев не иска да повтаря грешката от предния сезон, когато Николай Костов подаде оставка, клубът му я прие, но нямаше кой да го замени. Вчера сутринта „сините” са сондирали възможността обичайните заподозрени – Станимир Стоилов и Димитър Димитров-Херо, да поемат Левски. За целта шефовете на „Терена” са използвали свои шпиони. Подставени лица, близки до Тонев и Батков, са се обадили на Мъри и Херо, за да ги разпитат дали са готови да се върнат на „Герена”. Наставниците на Ботев (Пд) и Черноморец обаче са обявили, че на този етап няма шанс да се върнат в Левски. Именно отказът на двамата държи Илиан Г Илиев на „Герена”.
Ръководството на „сините” ще направи още един жест към треньора. От днес на работа в клуба като спортен директор се завръща добрият приятел на Илиан Даниел Борими-ров. Както е известно, след оставката на Георги Иванов-Гонзо позицията на спортния директор беше закрита от Иво Тонев. Именно Борето беше шеф, когато Левски спечели последната си шампионска титла. Илиан Илиев може и да запази поста си, но не така стоят нещата при част от основните футболисти на отбора. „Сините” шефове ще се опитат да ликвидират кризата на „Герена” с чистка в отбора. Сред най-сериозно заплашените за сурови санкции и дори отстраняване от отбора са капитанът Станислав Ангелов, Владимир Гаджев и Кристо-вао Рамос. Илиан Илиев имал най-сериозни претенции към играта на тримата и дори подозирал, че го бойкотират.
Марешки завещава 3 млн. лв. дългове на Локо (Пд) Собственикът на Локо (Пловдив) Веселин Марешки ще завещае на клуба 3 милиона лева дългове към фирми на съпругата му след оттеглянето си в края на сезона, научи „Меридиан Мач”. Той е отпуснал въпросните суми за издръжка на отбора под формата на кредити, което щял да изисква от новите собственици. „Меридиан Мач” потърси бизнесмена, за да коментира финансова ситуация. „Не искам да разкривам дали ще оставя задължения към клуба и към какви фирми са те. Ще се разбере, след като се направи счетоводство”, каза Веселин Марешки. Той призна, че фирми на жена му са давали пари за Локо. „Наистина фирми на жена ми спонсорират Локо (Пд), но аз и тя държим по близо 50% от дъщерните ни фирми. Това, че съпругата ми спонсорира Локо (Пд), е публична тайна. Относно построяването на трибуна „Беси-ка” и дали бизнесменът ще промени решението си за оставане на „Лау-та”, варненецът сподели: „Да напусна Локо (Пд) бях решил отдавна. Няма как някой насила да ме накара да остана. Нормално е да искам името ми да стои на трибуната, тъй като аз ще направя дарение, което бях обещал. Така че всичко зависи от феновете”, сподели пред „Меридиан Мач” Веселин Марешки.
Ръководството на Локо (Пд) уреди контрола с Пирин (Разлог). Проверката е предвидена за петък, 22 март от 14,30 часа на „Лаута”. След загубата от ЦСКА в лагера на „смърфове-те” няма проблеми с контузени футболисти. Стефан Генов е провел разговор с футболистите, на който са обсъдени грешките довели до поражението.
УЕФА обяви дневния ред за заседанието в София УЕФА обяви на официалния си сайт дневния ред на заседанието, което Изпълнителният комитет на централата ще има в София на 28 март. Изпълкомът на УЕФА, чийто член е и шефът на БфС Борислав Михайлов, ще се събере в столицата, за да обсъди правилата за кандидатстване за домакинство на Евро 2020, както и тези за клубните състезания през следващия сезон. Както президентът на УЕФА Мишел Платини вече обяви, европейското след 7 години ще се проведе в 13 града из цяла Европа, като ще има максимум по един стадион на страна. Мачовете ще бъдат разпределени на 13 различни пакета, 12 обикновени с по 3 двубоя от групите и един елиминационен кръг (осминафинал или четвъртфинал) и един пакет за финала и полуфиналите. Всяка футболна асоциация, включително българската, ще може да кандидатства с две предложения за стадион. От април започва кандидатстването, а крайното решение ще бъде взето чак през септември 2013 година. Освен това в София ще се иска одобрение на правилата за евро-турнирите за сезон 2013/2014. Събранието на комитета започва в 9 часа българско време и ще бъде последвано от пресконференция, на която ще присъстват Платини и генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино.

“Оставка” отново значи “остава”, пише вестник “Тема спорт”. Илиан Илиев отново превърна думата „оставка” в „оставам”. Упражнението му е познато като треньор на Берое. В Стара Загора неговите оставки и оставания бяха разделени на два филмови сезона по няколко серии.
В Левски вчера завърши първият епизод, при който първата му оставка остана неприе-та от ръководството.
Илиан се сдобива със спортен директор. Днес пред отбора трябва да бъде представен дългогодишният му съотборник и личен приятел Даниел Боримиров. Левски стана за последно шампион именно при този спортен директор. Боре-то трябва да свали напрежението от треньора и отбора, въпреки че в съблекалнята на „Герена” едва ли може да е спокойно.
Отговорните фактори в Левски знаеха, че на този етап двата основни варианта за следващ треньор не са готови да напуснат сегашните си работни места и затова вчера цял ден създадоха напрежение за всички, които очакваха новина.
Както и друг път е ставало, сутринта на „Герена” въздухът беше развален. Шефът на детско-юношеската школа Ясен Петров, който по стечение на обстоятелствата отново е спряган за треньор на мъжкия отбор, участваше в тренировката на набор 95. Дали това му е работата, е отделен въпрос.
От ръководното тяло в кабинета си бе само Константин Баждеков. На него никак не му допада да му задават въпроси на спортно-техническа тема, защото е специалист по финанси. „Загубата е неприятна” е дежурният тривиален отговор на изпълнителния директор, независимо кой е причинителят на тази загуба.
Двете основни опции са варианти и на голяма част от публиката, ако изобщо някой се вслушва сериозно в гласа на запалянковците по такива проблеми.
Димитър Димитров е първи избор и на Тодор Батков, и на Иво Тонев. Херо обаче има достатъчно лични проблеми, за да остане в родния си Бургас.
„Няма как да не изпълня договора с Черноморец, защото имам морален ангажимент към хората, които ми помогнаха в изключително труден момент”, коментира вчера Херо, който поясни, че пред него винаги стои Левски като вариант за следваща месторабота, но не е сега моментът.
Следващият е Станимир Стоилов. За него пък е ясно, че има непосилно за изпълнение условие, и то не е 100 хиляди евро неустойка за Ботев Пловдив. Условието на Мъри се казва Наско Сираков, а Иво Тонев не е склонен да приеме този тандем.
Някои други, по-малко обичайно заподозрени, изобщо не са дискутирани. Въпросът с оставката на Илиан Илиев се обсъждаше от Иво Тонев и Тодор Батков. Собственикът не е 8 страната и както се казва в такива моменти, той е 8 чужбина по неотложни бизнес дела. Бизнесът му, наречен ПфК Левски, е изключително губещ и явно е на заден план. Пет милиона евро бюджет на година! На „Герена” не казват откъде и как постъпва тази сума в клубната каса, след като генерираните приходи от билети, реклама, трансфери и телевизия стигат за пари за вестници и семки.
Цял ден продължи телефонната връзка между Тонев и Батков, като се очакваше някой от тях да направи обръщение към синята част на нацията.
Тъй като Илиан Илиев е напомпал мускули с удължения кредит на доверие, отново е поставил на масата въпроса със спортен директор. Неговият избор е ясен отдавна и се казва Даниел Боримиров. Очакваше се новината да бъде потвърдена или от Тонев, или от Батков, или от някой от тях, замаскиран като отлично информиран източник от клуба. Замразеният пост ще бъде изкаран от фризера по-рано от планираното. Миналата година Боримиров бе канен от Тонев за шеф на детско-юношеската школата. Тогава Борето сподели, че неговите виждания са други и амбициите му са свързани с по-висока длъжност.
Така Илиан Илиев получава гръб. Друг е въпросът откого точно ще го пази Боримиров, тъй като е ясно, че в клуба има един оперативен ръководител и един, който на хартия е собственик.
По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай Щом веднъж си казал нещо, е редно да го изпълниш, каза бившият директор в Левски
Бившият спортен директор на Левски Андрей Желязков коментира оставката на Илиан Илиев. Той сподели, че е по-добре шефовете на сините да освободят специалиста. “Може би Илиев е подразбрал, че моментът е труден. Задачата за шампионска титла може да му се струва неизпълнима. Въпреки че аз не мисля, че Левски е загубил шансове. Но ако отборът продължава да играе така -без динамика, без идея, иде я изпусне. Относно оставката – мисля, че всеки има право на мнение. Но когато си казал веднъж нещо, трябва да го изпълниш. Ако той действително е решил, че трябва да напуска – да го стори. Ако започне да се колебае, е по-лошо за него. Така че по-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай. Става въпрос, че не трябва да си променя мнението. За да не става иди ми – дойди ми. Не съм сигурен дали е казал, че напуска, дали си е подал молба, или си мислят, че напуска. Аз мисля, че това е по-правилното решение – да си тръгне. Но то в крайна сметка зависи от него. Ако Илиев все още вярва, че отборът може да излезе от тази криза и да стане шампион – добре. Но ако няма увереност в своите виждания, тогава е по-добре да си тръгне.
Сега има пауза от 14 дни, в която евентуалният нов треньор иде има възможност да се запознае с проблемите и да навакса. Но първо и най-важно ще е да се разбере откъде идват те. Дали са психически или физически, а може и да са технически”, каза Желязков пред “Тема Спорт”.
Трябва да завършим сезона с високо вдигната глава Милен Радуканов заяви в студиото на ТВ7, че титлата не е приоритетна цел на ЦСКА. За него е важно отборът да завърши сезона с “високо вдигната глава”:
Трофеят в първенството не ни е самоцел. Няма такова нещо. Още съм съвсем в началото на повторния си престой тук, така че не мога да бъда категоричен в мнението си за случващото се в клуба. Ситуация-
та е ясна за повечето хора, а аз неведнъж споделих, че със сигурност ще е доста трудно съставът да се вдигне на крака, при положение че ни чака толкова много работа. Има над какво да се концентрираме и ще се опитаме да изчистим неточностите по време на паузата в шампионата. Иначе правилно сте разбрали, Радо Станев ще стане част от щаба ни. Надявам се да можем да завършим сезона с високо вдигната глава. Лично за мен това ще е повече от достатъчно”, коментира Милен Радуканов, без да уточнява какво точно значи “с високо вдигната глава”.
“По време на паузата ще мога да добия по-цялостна представа за случващото се в клуба и потенциала ни”, заяви още младият специалист.