Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Тонев глоби Левски с 600 000 лв. Футболистите и треньорите се простиха с 30% от годишните заплати, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Футболистите и треньорският щаб на Левски са глобени с 30% от заплатите си до края на сезона. Общата сума на паричната санкция възлиза на 600 хиляди лева. Наказанията бяха наложени от изпълнителния директор на „сините” Иво Тонев по предложение на Илиан Илиев. Причината са неубедителните резултати в последните мачове на сините. Левски загубиха от Ботев Пловдив, трудно победиха Литекс за купата и направиха равенство с последния в класирането Монтана.
Така Левски ще задържи близо 600 хиляди лева в хазната си до последния кръг. След това, ако „сините” спечелят шампионската титла, удържаните пари ще им бъдат върнати като премии за златните медали.
София в краката на Любо, продължава на първа страница вестникът. Пенев: Може да съм луд, но в рамките на разумното
Манолев остава под въпрос Националът Станислав Манолев продължава да бъде под въпрос за утрешния мач с Малта. Халфът на фулъм получи контузия в бедрото преди 2 дни, но лекарският щаб прави всичко възможно да го възстанови.
– Състоянието на Манолев е по-добро, отколкото очаквахме. Той не отпада окончателно от групата за мача. Днес е сряда, до петък има доста време. Имаме една въпросителна върху него, но в петък ще направим последна проба и ще видим дали ще играе. Отборът е здрав, да чукнем на дърво. Готови сме за мача, засега всичко е наред. Манолев има лека контузия, която се надяваме да преодолее. Съставът не е ясен все още. Моделирам го в момента. Наблюдавам футболистите, има време до петък. Всички тези играчи, които съм повикал, пасват на стила, който искам да играе отборът – каза националният селекционер Любо Пенев.
София полудя по Любо Пенев и националния отбор на България два дни преди световната квалификация с Малта. В сряда следобед, когато нашите за първи път напуснаха лагера си в Правец преди мача с аутсайдер в Група Б и дойдоха в столицата, феновете използваха момента, за да подкрепят тима. Както е известно, България ще посрещне Малта пред празни трибуни заради наказание за расистки обиди към футболист на Дания. Въпреки това запалянковците на националния отбор използваха шанса си, за да се срещнат с футболистите и да им пожелаят успех. Отборът имаше организирано мероприятие с деца от столично училище, като звездите на Любослав Пенев раздадоха картички с автографи. Пред входа на стадион “Васил Левски” точно в 17,40 ч. настана истинско стълпотворение от хора, които искаха да зърнат Любо и момчетата му.
Малчуганите запяха в хор “Българи юнаци”, а тълпата предизвика дори случайни граждани да се спрат и да видят за какво става въпрос. На слизане от автобуса футболистите бяха аплодирани от спрелите се хора, като се чуваха окуражителни възгласи “Успех, момчета!”.
Във фоайето на Националния стадион децата се снимаха със своите любимци и получиха поредна порция автографи. Очаквано Любослав Пенев беше обграден от най-много почитатели, а треньорът не отказа внимание на нито един от малчуганите. Вратарят на тима Николай Михайлов беше най-често спиран от футболистите, като играчът на Твенте си направи няколко снимки с децата.
В тон с детската футболна лудост се изказа и националният селекционер. “Може да съм луд, но в границите на разумното. Всички вярваме в успеха. Футболистите правят това, което се иска от тях, но най-важното е да го правят и на терена. Имаме добър актив от точки и можем само да съжаляваме, че пропуснахме да спечелим още няколко. Аз съм максималист във всеки един момент, независимо колко лоши могат да бъдат нещата, затова и поставям високи цели на отбора. В никакъв случай не трябва да се задоволяваме с малкото, а да търсим нещо по-голямо. Искам моят отбор да играе с голямо самочувствие и желание и да не се предава. И всеки един футболист, който бъде повикан, да вярва. Защото иначе няма да дойдат резултатите. Но това важи за всички – за футболисти, за треньори, за вас, журналистите, за цялата нация. Трябва да вярваме. Не искам да си мисля, че отсъствието на публиката ще се отрази. Нека да не дъвчем повече тази тема, момчетата трябва да си свършат работата. Фактът е неприятен за нас, но футболистите трябва да се справят”, категоричен бе Пенев.
На въпроса “Появи ли се нещо ново около случая с Димитър Бербатов?” Чичовото скочи на момента: “Нека да спрем дотук, темата е затворена и повече не искам да я коментирам.”
Малтииците ни плашат с бради Интересна визия демонстрираха футболистите от националния отбор на Малта при пристигането си в България вчера. Момчетата на Пиетро Гедин бяха посрещнати на летището от Мис Национален отбор футбол Тереза Райкова, като това се превърна в традиция напоследък. Малтийците обаче втрещиха и малкото чакащи ги зяпачи, след като двама от играчите приличаха повече на хора от Близкия изток, а не от острова. Те бяха с дълги бради, като явно по този начин се опитват да сплашат Любослав Пенев и неговите избраници.
Вчера следобед Рицарите направиха тренировка на стадион “Георги Аспарухов”. Днес сутринта селекционерът Гедин ще даде пресконференция, а тимът ще проведе официалното си занимание на Националния стадион.

Чужденците в Левски на бунт Наказали португалеца, защото не се усмихва, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Глоби и шокиращо наказание на Кристовао Рамос вдигнаха на бунт чужденците в Левски, научи “Меридиан Мач”. Легионерите са бесни от решението на ръководството да реже от заплатите им. Част от тях дори са заплашили, че ако това стане, може и да съдят клуба. Шокиращата причина за наказанието на Кристовао Рамос засилила напрежението в лагера на чужденците. Илиан Илиев е обявил в съблекалнята, че португалецът е с последно предупреждение за изваждане от отбора, защото не се усмихва. „Кристовао, физиономията ти винаги е ледена, а това всява негативизъм в съблекалнята”, уточнил Илиев пред отбора. Очевидци от съблекалнята разкриха, че Рамос първоначално дори не е разбрал защо е наказан. Португалецът поискал от съотборниците си да му разяснят, защото решил, че се е загубил в превода. Същото трябвало да се прави и с останалите чужденци, които буквално се хванали за главата, когато разбрали причината. Кристовао коментирал лаконично думите на Илиан Илиев: „Когато подписвах договор с Левски, мислех, че трябва да играя футбол. Указа се, че е трябвало да се смея”.
Локо (Сф) копира Левски, изгони Мечо Телкийски, продължава футболният ежедневник. Спортно-техническото ръководство на Локомотив (Сф), което по ирония на съдбата е съставено от бивши левскари, копира мерките, които и подчинените на Иво Тонев взеха на „Герена”. С цел да се подобри представянето на отбора в предстоящите битки за оцеляване в NEWS7 футболно първенство от състава официално е отстранен един от най-опитните състезатели. Димитър Телкийски няма повече да играе в „червено-черните”, въпреки че подобно на Станислав Ангелов също получаваше шанс от началото на пролетния дял. Мечо е разговарял със старши треньора Емил Велев и двамата са се договорили той да се раздели с клуба. Причината очевидно е незадоволителното състояние, в което се намира бившият национал. Локомотив ще остане в София по време на двуседмичната пауза, въпреки че имаше варианти за лагер в провинцията. Тимът ще играе в събота от 13 часа срещу втородивизионния Раковски в контролен мач на своя стадион в „Надежда”. Все още не е ясно обаче къде ще се играе шампионатният мач срещу Лудогорец в края на месеца, като вариантът „Своге” засега е най-възможен.
Pyдu Ваноли разкри: Борисов обеща да ми даде ЦСКА Трябваше да изчакам месец, но предпочетох да си тръгна, каза италианецът
„Да, имаше шанс да продължа работата си в ЦСКА. Президентът на клуба Димитър Борисов ми каза, че ако имам търпение да изчакам един месец, ще бъда бъдещият треньор на ЦСКА”. Това призна сензационно вчера бившият спортен директор на „червените” Родолфо Ваноли пред tuttomercatoweb. С тези си думи той разкрива, че Димитър Борисов е кроял шапката на бившия треньор Стойчо Младенов и само е чакал удобен повод да го смени. Както е известно, Ваноли си тръгна в началото на октомври 2012 г. Тогава той предпочете да приеме офертата на словенския Копер, който към момента заема 4-о място в местното първенство. Италианецът пристигна в на „Армията” в началото на юли. Любопитно е да се отбележи, че именно с настъпването на октомври започна прогресът в играта на ЦСКА, като бяха победени Левски и Лудогорец за Купата. Въпреки това в началото на 2013 г. Димитър Борисов намери начин да уволни Стойчо, като в момента двете страни се съдят. Иначе Ваноли разкри и каква е причината да напусне Италия и да пробва късмета си в Източна Европа. „След Удинезе реших да избера различен път и да отида в чужбина. Затова започнах работа в България, където бях технически директор на ЦСКА, славен клуб, който много ме обогати. Но напуснах заради предложение от Копер да съм треньор”, сподели още италианецът.

Баничар стресна националните Чака ни най-трудният мач може да ни изненадат, уплашен е Валери Божинов, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Футболистите от националния отбор са силно респектирани и дори притеснени от играчите на Малта, голяма част от които са аматьори и играят за удоволствие.
Само шестима от играчите на островната държава имат професионални договори като спортисти. Останалите практикуват други занаяти.
Атакуващият полузащитник на Малта Шон Баяда работи в цех за производство на закуски – банич-ки, понички, кифли. Именно той е от най-обсъжданите имена от утрешния ни съперник в световната квалификация.
Това ще е най-трудният ни мач. Може да ни изненадат”, заяви нападателят ни Валери Божинов вчера. Селекционерът Любослав Пенев призова футболистите си да изиграят мача на максимални обороти.
Гаджев взима лентата Левски продължава да търси треньор, пише на втора страница вестникът. Владимир Гаджев ще бъде титулярен капитан на Левски след отстраняването на титулярния носител на лентата Станислав Ангелов от отбора. В момента халфът е на лагер с националния отбор за световните квалификации с Малта утре и с Дания във вторник.
Полузащитникът бе Втори капитан на тима. Той минава за любимец на треньора Илиан Илиев, който много пъти е подкрепял играча и го е защитавал пред медии и феновете. Гаджев ще бъде предпочетен пред Пламен Илиев. Пацо носеше лентата през миналата пролет и я взе по личното настояване на Иво Тонев. След идването на Илиан Илиев на Терена” обаче тя му бе отнета и бе дадена на завърналия се в Левски Станислав Ангелов.
Любопитното е, че в последните години в Левски имаше доста разжалвани капитани. Емил Велев-Кокала в един момент сне доверието си от Георги Иванов u направи старши в съблекалнята Георги Петков. След като Гонзо стана директор, той изгони Георги Петков от състава и даде лентата на Иовов…
Въпреки че ръководството на Левски декларира, че застава плътно зад Илиан Илиев и той ще води тима до края на първенството, шефовете продължават да се оглеждат за друг треньор. Ако сините не спечелят шампионската титла, то раздялата с Илиев изглежда сигурна. Затова на Терена” продължават да следят ситуацията с Димитър Димитров, както и с няколко чуждестранни специалисти, за да имат готов вариант за наследник на Илиан.
„Газпром” се разминава с Левски Сините обмислят други варианти за нов голям спонсор. Руската мегакомпания “Газпром” все повече се отдалечава от ПФК Левски София. Сътрудничеството между двата субекта увисна с началото на политическата криза в България. В края на миналата година на руснаците бе препоръчано да подпомагат финансово български футболен клуб покрай проекта „Южен поток”.
Тези дни обаче се разбра, че е много вероятно изобщо да няма спонсорски договор между “Газпром” и Левски. Собственикът на клуба Тодор Батков спомена, че руснаците следят с интерес нестабилната обстановка в страната и нямат отговор на българските сондажи за инвестиции 6 спорта.
Сините не са обявили и продължение на спонсорския договор с VTB Capital, въпреки че логото на руската финансова институция продължава да стои на екипите на Левски, както и на други рекламни площи, свързани с клуба от Терена”. Договорът с представителството на банката у нас, оглавявано от бившия финансов министър, приключи на 1 декември 2012 година.
Левски получава регулярни траншове от традиционния си спонсор MTel, но от клуба бягат от въпросите, касаещи финансирането.
Шефовете на сините вече обмислят да започнат сондажи за сътрудничество с друга голяма компания, но това едва ли ще стане преди парламентарните избори на 12 май.