Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Варела: Искам да се върна в Палермо, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Игнасио Лорес Варела, който само за три мача спечели симпатиите на публиката на ЦСКА, вече обяви в Италия, че целта му е да се завърне възможно най-бързо в Палермо. Това признание уругваецът направи пред сайта TuttoMercatoWeb.com, който го е потърсил, за да разбере как се развива в българското първенство. „Добре съм, доволен съм от представянето си. В България футболът е съвсем различен, но е на конкурентно ниво. Имах нужда да играя редовно и в България го правя постоянно. Представям се на добро ниво”, разказва за авантюрата си в ЦСКА латиноамериканецът.
Варела обаче признава, че целта му е бързо завръщане в Италия. „Дали мисля за завръщане в Сицилия? Да, искам да покажа качествата си в Палермо. Преди нямах много възможности да играя. В отбора дойде Мути, който не дава много шансове на младите играчи. Докато в ЦСКА ми гласуват доверие без никакви проблеми. Знам, че положението на Палермо в момента е много трудно, но се надявам отборът да се спаси от изпадане. В игра се завръща моят приятел Ернандес, с когото се чух по телефона наскоро. Той е решен да се бори за тима, това със сигурност ще помогне на Палермо в следващите срещи каза още Варела за италианската агенция.
Радуканов оправя щетите в Сливен, продължава на първа страница футболният ежедневник. Треньорът на ЦСКА Милен Радуканов се е заел с амбициозната задача да подготви физически отбора си по време на краткия лагер в Сливен. За това той разчита много на кондиционния специалист Роко Перота, който влезе в щаба му. „Червените” наблягат най-вече на тежки физически двуразови занимания, с които трябва да оправят щетите, които нанесе на тима Миодраг Йешич. Отборът изглеждаше трагично срещу Литекс, Черноморец и Локо (Сф), а играчите отпаднаха видимо през второто полувреме дори и при победата над Локо (Пд).
Левски е жив, отнесе Славия Левски надигна глава след слабите игри напоследък с крупна победа над Славия. Контролата между столичните грандове се игра на стадион „Овча купел” пред около 300 зрители. „Сините” биха с убедителното 4:0, въпреки че с оглед показаното на терена не заслужаваха толкова крупен успех. Воденият от Велислав Вуцов отбор изпусна 5-6 чисти положения, които, ако бяха реализирани, резултатът можеше да бъде коренно различен. Шанс за изява в състава на Левски получиха голяма част от футболистите, които по принцип са резерви. Най-силно сред тях се представиха новите попълнения Милен Василев и Рене Михелич, като и двамата се отчетоха с голове.
Мача стартираха домакините от Славия. „Белите” направиха няколко опасни удара, като първата им реална ситуация за гол дойде в 12-ата минута. Тогава привлеченият от Черноморец Пламен Димов се подхлъзна комично и изведе Мирослав Антонов абсолютно сам срещу вратаря на Левски Мишо Иванов. Останал сам по диагонала обаче, нападателят вместо да подаде на двама свои съотборници, които бяха в по-чиста позиция, шутира, но уцели гредата. Малко по-късно „белите” създадоха цели 3 положения в рамките на 2 минути за гол. Първо Петър Димитров качи топката отлично на главата на Здравко Лазаров, но ударът му мина на сантиметри от дясната греда. Секунди по-късно Старокин сбърка елементарно пас към Пламен Димов и пред Електричката се откри втори шанс за гол. Останал абсолютно сам срещу вратаря на Левски, той шутира много силно над гредата. Още 60 секунди по-късно пак Здравко Лазаров центрира към Живко Желев, но неговият удар срещна горната греда. След лудия късмет, който изкараха футболистите на Левски, те най-после погледнаха малко към вратата на съперника. Първият им що-годе смислен удар към вратата на съперника дойде чак в 33-ата минута, когато Рене Михелич шутира мощно по диагонала, но не уцели вратата. В 35-ата минута сякаш от нищото пред „сините” се откри възможност за гол. Илиян Йорданов нахлу мощно в наказателното поле отдясно, а левият бранител на Славия Димо Атанасов го настигна и глупаво го фаулира. От бялата точка Карвальо вкара без проблеми за 1:0 и даде преднина на Левски. Само две минути по-късно „сините” удвоиха аванса си. Тогава Старокин направи страхотен пробив, пусна вляво до себе си на свободния Милен Василев, който отправи топката остро в наказателното поле. Там вратарят на Славия отби топката пред погледа на Карвальо, но тя падна на крака на Рене Михелич, който с плътен удар на опразнената врата вкара първия си гол с екипа на Левски – 2:0. След още 2 минути гостите в този мач вкараха отбора на Славия в още по-голям шок с трети гол. Този път негов автор стана дошлият от Миньор (Пк) през зимата Милен Василев. Лявото крило напредна отлично с топката, прибра я навътре към наказателното поле и с фантастичен удар от 26-27 метра препарира вратаря на Славия. При този аванс Левски се оттегли на почивката, а треньорът на Славия Вили Вуцов видимо бе бесен от последните минути на неговия отбор.
През втората част и двамата треньори, които и без това бяха заложили на по-експериментални състави, направиха доста смени и така нивото на играта и темпото спаднаха значително. Все пак само 2 минути след подновяването на играта, Левски успя да вкара четвърти гол, който отново бе много красив. Централният защитник в този мач Ели изпълни страхотно един пряк свободен удар от 25-26 метра и мушна топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата – 4:0. До края на мача тонусът на „белите”падна и те имаха едва 2-3 шанса за гол. Първо такъв се откри пред Галин Иванов, който обаче от чиста позиция стреля слабо в ръцете на резервния вратар на Левски Любенов.

Малтийците на кръчма преди мача, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Като туристическа група, а не като футболен отбор, и то национален, се движи тимът на Малта, откакто е в София. Избраниците на Пиетро Гедин втрещиха всички, откакто пристигнаха на българска земя, и затвърдиха убеждението, че са обикновени работяги, които в свободното си време играят футбол.
Малта пристигна още в сряда следобед, но не да се готви за мача, а да разгледа София. Вечерта гостите са излезли из софийските заведения, а това затрудни ставането им. На самата тренировка
пък нямаше и помен от дисциплина и ред. Футболистите си биеха шамари, закачаха се, снимаха се, а хора от щаба запалиха по цигара.
За сметка на това в българския отбор няма никакво отпускане. Любо Пенев готви момчетата си за битката с малтийския бетон, като ще разчита на схема 4-3-3. Треньорът ще остави на пейката Манолев, за да го пази за Дания, а нападението ще води Валери Божинов.
Любо хвърля всичко в атака Изключително офанзивен състав пуска тази вечер националният селекционер Любослав Пенев в търсене на победата над Малта. Нашите се изправят срещу аутсайдера в групата от 18 ч. на
Националния стадион “Васил Левски”.
Треньорът ще изневери на системата 4-2-3-1, на която залагаше при предишните няколко мача. Тази вечер тимът излиза в суперофанзивното 4-3-3. Досега Пенев разчиташе главно на контраатаки, но сега за първи път след Армения ще трябва да диктуваме играта и да атакуваме повече. За целта селекционерът се е отказал от пускането на двама дефанзивни полузащитници. За първи път титуляр в квалификациите излиза Валери Божинов. Нападателят на Виченца започна да играе редовно напоследък и е футболистът ни в най-добра форма от нападателите. Точно заради това Божинов ще води и атаката. Станислав Манолев, който има два гола в досегашните мачове ще остане на пейката, тъй като все още не е готов. Пенев е решил да не рискува неговото здраве и ще го пази за гостуването на Дания във вторник. Така по двете крила днес ще са капитанът Ивелин Попов и опитният Емил Гъргоров. Бадема е с едни гърди пред Александър Тонев, който също е опция за фланга.
В средата на терена след наказанието на Светослав Дяков Пенев ще пусне само един дефанзивен полузащитник. Това ще е капитанът на Черно море Георги Илиев. Владимир Гаджев ще бъде изтеглен по-напред, точно до Георги Миланов. След като Гаджев започна да се подвизава именно там в Левски, играта му потръгна. Сега той и Миланов ще трябва да създават и всичко по-опасно. Не на последно място Пенев ще разчита и на бомбения удар на Гаджев, който може да свърши работа при сгъстената защита на малтийците.
Треньорът очаква много и от крайните защитници – близнаците Йордан и Веселин Миневи. Двамата ще бъдат насърчавани да помагат активно в атака, когато нашите нападат по-масирано.
От своя страна гостите от Малта ще заложат на коренно противоположна тактика. Наставникът на
Рицарите Пиетро Гедин смята да излезе с петима защитници и ще забърка бетона пред вратата на Анд-рю Хог в търсене на първата точка за тези квалификации. Най-вероятно в отбрана ще си партнират Алекс Мъскат, Агиус и Димек, а Брифа и Ерера ще са халф-бекове. Гедин е решен на този ход, за да може да хване в клещи нападателя на нашия състав. Освен това той се гласи да не дава много място на крилата Попов и Гъргоров, които обичат да влизат навътре и да шутират.
Гедин е подготвил и още един капан за нашите с насищането на средната линия. По този начин малтийците искат да паркират автобуса пред вратата и ще се надяват за 90-те минути да не се пропукат. От там нататък на Гедин му е ясно – ако неговите пуснат един гол, то после може да отидат и на резултат. Италианският спец обаче не иска неговите момчета да пресират българите, с което да им оставят празни пространства. Единствен в атаката на тима ще бъде поставен капитанът и голмайстор Майкъл Мифсуд. Зад него ще е бившият играч на Локомотив Сф Даниел Богданович. Дребосъкът, който ни вкара при последното си идване тук, и сега се закани. “Не сме обречени, ще дадем най-доброто от себе си, за да вземем точка. Силно се надявам да вкарам гол”, каза Мифсуд. Гедин има две въпросителни около състава, които са свързани с контузиите на Шиберас и Богданович. Очаква се обаче и двамата да започнат в стартовия състав.
Христо Стоичков: Дразнят ме мършите, които се подиграват с децата Треньорът на Литекс Христо Стоичков изригна жестоко срещу хората, които се подиграват с труда на младите футболисти.
„Дразнят ме мършите във футбола, които се подиграват с труда на децата. Това е все едно да се подиграваш със своите деца. Подиграват се с хората, които дават пари за футбола, и с нас, които се опитваме да научим децата на футбол. Знаете за кого говоря, няма какво да ви обяснявам повече”, заяви мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков. Той коментира и назначението на Даниел Боримиров за спортен директор на Левски и критиките си към БФС.„Даниел Боримиров е един от символите на българския футбол. Не слагайте неща между нас, които са извън футбола. Такива са и Данчо Леч-ков, и Наско Сираков, и Любо Пенев. Аз играя с всички мои колеги. Не съм се крил, няма и да се крия! Защото няма от какво. Какви критики да имам към Данчо? Той почти не се вясва в БФС!”
Треньорът за пореден път обяви, че няма намерение да си тръгва от Ловеч. Причината е, че в града има места, където да практикува любимите си хобита – голф и лов.
„Ваюши отдавна е получил българско гражданство. Оставам в Ловеч, защото има много лов и голф. Аз съм човек на думата, нямам договор с Литекс. Никога не сме имали болни амбиции като някои хора. Това тяхното е мазохизъм. Ако не им е ясно, да им се разкаже за какво става въпрос. Аз искам моите деца да играят честен футбол! Както аз съм го играл”, разкри още Камата.
Той коментира и състоянието на футбола ни в сравнение с този в съседните Румъния и Турция. „Видяхме ги докъде стигнаха в евротурнирите. Каква хубава екипировка имаха, самолети, с чашки, с вилички… И стигнаха до кривата круша. В Румъния работят добре с децата, затова футболът им е много над нашия. Там работят бивши футболисти, които имат достатъчно средства, за да живеят, а не да ходят за една бира и две кебапчета, както е тук. Затова в Турция първенството е 100 милиона, а ние се борим за един и нещо. Аз твърдя, че моите футболисти са най-добре подготвени. Защо да не съм горд, че имам най-много футболисти в националния отбор? Нека да завиждат другите, които се борят да са трети. Цяла седмица говориха, сега са четвърти и пети. Зад мен”, завърши остро Христо Стоичков.