Италия показа дух и характер за 2:2 с Бразилия

Италия навакса пасив от два гола и стигна до 2:2 срещу Бразилия в суперконтрола, играна в Женева. Селесао поведе в края на първата част с попадения на Фред и Оскар, но в началото на второто полувреме „Скуадрата” изравни с бързи голове на Де Роси и Балотели,NOVSPORT.COM

Италианците създадоха повече положения от своя съперник, но доста пропуски на Балотели, Джакерини и Освалдо лишиха отбора на Чезаре Прандели от гол през първата част. Италианците са съперник на българския национален отбор в Група „Б” на световните квалификации. През септември и България направи 2:2 с Италия на “Васил Левски“. Тогава Станислав Манолев и Георги Миланов вкараха за “лъвовете”.

Преди мача в Женева Италия нямаше победа над Бразилия от 31 години. Точно преди толкова легендарният Паоло Роси наниза хеттрик в мрежата на Селесао на четвъртфиналите на Мондиал ‘1982 в Испания и класира „Скуадра Адзура” за полуфинал, а по-късно Италия спечели световната титла.

В Женева обаче Италия не успя да прекъсне черната серия без победа.

Прандели заложи на петима играчи на Ювентус сред титулярите – Буфон, Бонучи, Брдзали, Пирло и Джакерини, а Маркизио отпадна в последния момент заради настинка. Балотели и Освалдо водеха атаката, а Пирло по традиция дърпаше конците в центъра. Отляво на защитата дебют направи младия бранител на Милан Матиа Де Скилио.

Луиш Фелипе Сколари отвърна с младите си звезди. Неймар и Оскар бяха титуляри. Звездата на Сантос партнираше на Фред в атака, а Оскар и Хълк действаха по двете крила. Ернанес и Фернандо бяха двойката централни полузащитници.

Италия започна по-силно и мача и още в първите минути стигна до две добри възможности. Джакерини стреля в близкия ъгъл, но Жулио Сезар спаси, а после пак стражът на КПР с крак изби удар на Балотели след  добър изстрел на Супер Марио от воле. Между тези два шанса и на Буфон се наложи да спасява след шут на Неймар.

Балотели опита по-технично да намери далечния ъгъл, но топката излезе в корнер след лек рикошет в крака на капитана Давид Луис.

Пирло разсече защитата с един от любимите си пасове по диагонала за десния бек, Маджо овладя добре, но стреля слабо от малък ъгъл и Сезар пак предотврати гола.

Играта на Бразилия не вървеше, но противно на логиката Селесао поведе в 33-ата минута. Фелипе Луис центрира отляво, Бонучи само успя да отклони с глава към задната греда, където Де Скилио изпусна Фред и нападателят простреля Буфон от воле в близкия ъгъл за 1:0.
Балотели и Пирло бяха близо до изравнителен гол, но Бразилия удвои три минути преди почивката след чудесна комбинация.

Неймар си поведе на скорост при една контра, напредна към пеналта и пусна за Оскар, Де Скилио пак беше крачка назад и младият халф на Челси майсторски вкара ниско покрай Буфон в десния ъгъл за 2:0. Това бе втори гол на Оскар в мрежата на Буфон този сезон. Плеймейкърът вкара фамозен гол за Челси срещу Ювентус в Шампионската лига при ремито 2:2 в Лондон между двата отбора през есента.

Освалдо пропусна точно преди края на първата част, а на почивката нещата не изглеждаха розови за Чезаре Прандели.

Италианският селекционер замени Пирло и Освалдо на почивката, за да пусне Черчи и Ел Шаарави.

Италия стигна до реми само в рамките на 12 минути след подновяването на играта.

В 54-ата минута Ел Шаарави центрира от корнер, Дани Алвеш не успя да изчисти на близката греда, а около точката на дузпата Даниеле Де Роси хитро протегна крак и през купа играчи елегантно намери десния долен ъгъл на безпомощния вратар за 2:1.

Буфон спаси шут на Неймар веднага след центъра, а в 57-ата минута Италия изравни.

Балотели овладя пред пеналта, никой не го блокира и той получи достатъчно пространство да се прицели и оплете кълбото в горния десен ъгъл – 2:2.

Хълк пропусна чудесен шанс да изведе Бразилия отново напред, когато топката му бе избита след пас на Неймар. Фред пробва да насочи в долния ляв ъгъл, но стреля по-леко и Буфон успя с пръсти да избие в корнер.

Монтоливо стреля, получи се рикошет и Балотели се озова сам срещу Сезар, но стреля право във вратаря и се ядоса от пропуска си.

Италия бе по-близо до победния гол в още една ситуация. Бонучи изпревари Давид Луис и с глава препарира вратаря на голлинията след корнер на Ел Шаарави, но топката мина на сантиметри от дясната греда.

Смените пообъркаха малко ритъма на мача, а Балотели стреля над целта след пас на Алесио Черчи.

Ел Шаарави стреля също покрай гредата в края и Бразилия и Италия не успяха да се победят – 2:2.

В понеделник, 25 март Бразилия играе още една контрола – този път с Русия на “Уембли” от 21:30 часа.

Италия гостува на Малта във вторник , 26 март, в световна квалификация от нашата Група “Б”.

Бразилия – Италия 2:2
1:0 Фред ’33
2:0 Оскар ’42
2:1 Де Роси ’54
2:2 Балотели ’57