Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Студентите намразиха Стоичков”, съобщава вестник „7 дни спорт”.
Студенти и възпитаници на българските университети реагираха остро срещу легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и избора на Христо Стоичков за техен водач. Вчера те разпространиха отворено писмо, в което обясняват, че тези са неспособни да защитават интересите на бъдещите висшисти.
“Въпреки че по закон тази организация би трябвало да представлява българските студенти, тя е неспособна да защитава студентските интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите”, гласи текстът на писмото. Под него са се подписали студенти и преподаватели от Софийския университет, УНСС, Художествената академия, Пловдивския университет, Икономическия университет във Варна и други. Някои от тях са членове на студентски съвети по места, които по закон са задължени да внасят 10% от бюджета си за НПСС.
Победа и среден пръст за Фетел
Себастиан Фетел спечели скандално Гран при на Малайзия. Германецът се направи, че не чу отборната заповед от Ред Бул и изпревари съотборника си Марк Уебър, въпреки че шефовете изрично му забраниха, Фетел за малко не удари Марк, а когато го изпревари, Уебър му размаха среден пръст. Подобна бе и ситуацията в Мерцедес, където шефът на тима категорично забрани на Нико Розберг да изпревари Люис Хамилтън. Така Розберг остана 4-и, а Хамилтън се качи на подиума.
Класиците втори в Европа
Националите по борба в класическия стил подхвърлят треньора на тима Армен Назарян след края на европейското в Тбилиси. Нашите са втори в отборното класиране, като пред тях е само Русия. В последния ден Явор Янакиев (кат. 74 кг) спечели бронз.
На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Дания ни пробутва двоен блъф
Добри новини за България пристигат от лагера на съперника ни в утрешната световна квалификация с Дания. Не е ясно обаче дали това не са опити на противника да заблуди Любослав Пенев. Селекционерът на „червения динамит” Мортен Олсен вие на умряло заради здравословните проблемите на най-добрите си футболисти, но това сигурно ще се окаже добре премерен блъф.
След като стана ясно, че звездата на Аякс Кристиан Ериксен най-вероятно ще пропусне мача във вторник заради натрупана умора, съдбата му може да последва и крилото Михаел Крон-Дели. Двамата, заедно с играча на Ливърпул Даниел Агер, пропуснаха вчерашната тренировка на тима.
Любо избира между Бадема и Божинов
Националният селекционер Любослав Пенев се колебае кой да води атаката срещу Дания. Фаворити за поста са Емил Гъргоров и Валери Божинов. В Копенхаген „трикольорите” ще играят само с един футболист, изнесен в предни позиции.
Любо ще опита да изненада противника с две бързи крила, които да притесняват тромавата защита на Дания. В първата среща между двата отбора нашите достигнаха до гол след центриране и удар с глава на Димитър Рангелов.
Сега Любо Пенев трябва да реши дали му трябва техничен играч, който да изпълнява ролята на „фалшива девятка”, какъвто е Емил Гъргоров. Футболистът на Лудогорец има много нестандартни решения, като те могат да бъдат скритото оръжие в атака. Бадема обича да комбинира и непрекъснато търси топката, което ще затрудни максимално противника.
Другата опция пред националния ни селекционер е Валери Божинов. Нападателят на Виченца играе като типичен таран, който е идеален за единоборствата със защитниците на Дания. Божинов играе добре с глава и ще свърши отлична работа при статичните положения. Гъргоров има минус при физическите единоборства и ръстово, но вероятността да започне мача изглежда по-голяма. При лошо стечение на обстоятелства може Гъргоров и Божинов да се озоват един до друг на терена.
Попето: Пенев промени всичко
Наставникът на националния отбор Ивелин Попов заяви, че докато се чувства способен да играе на високо ниво, не би се върнал в България за нищо на света. Нападателят е оптимист за класирането на Мондиал 2014 в Бразилия.
„Победата над Малта ни дава самочувствие от гледна точка на това, че повярвахме в силите си и вкарахме повече голове. Не правихме сметки, играхме мач за мач и това е правилната посока, вървим във възходяща линия”, започна Попето.
футболистът на Кубан не пропусна да похвали работата на Любо Пенев. „Знаем кой ни е треньор. Пенев промени всичко на 360 градуса като методи и работа. Той извлича максимума от всеки един от нас. Играя с удоволствие за националния отбор. И хората са настроени към отбора по различен начин и това ни влияе и на нас”.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Голям бой на Дунав- Добруджа
Добруджа ycmucka 0:0 при гостуването cu на Дунав Русе в дербито на Североизточната В група и направи важна крачка към професионалния футбол. Двубоят се игра пред близо 4500 зрители, но ще се запомни повече с грозните сцени по трибуните. Дербито бе помрачено от масов бой между фенове, заради който двубоят беше спрян за 5 минути. Ексцесиите станаха в началото на второто полувреме, когато ултраси от двете агитки влязоха в схватка, в която бяха използвани ракети и бомбички.
Андрей Желязков: Бием ли Дания, можем да погледнем и към върха
“Трябва да играем за победа срещу Дания и в никакьв случай да не загубим, с което до голяма степен ще си гарантираме второто място”, заяви пред “Тема Спорт” славният български футболист и бивш национал Андрей Желязков.
“От ден на ден националният отбор ми вдъхва кураж и увереност, така че не е изключено и да спечелим в Копенхаген. С един успех срещу Дания апетитът ни ще нарасне доста и може да погледнем и към първото място в групата. И това не го казвам от чувства или хвалби към отбора, а заради играта, която демонстрираме. Любо Пенев работи доста добре и това си личи по резултатите. Всички бяхме скептично настроени в началото, но сега сме си променили мнението. Този, който не го е направил, не желае доброто на националния отбор. Обнадеждени сме”, коментира бившият шеф на Левски.
“Александър Тонев е израснал много, узрял е вече. Преди в ЦСКА все нещо не му достигаше. С играчи като него Манолев, Бодуров, Иван Иванов и другите показахме, че имаме добра основа за бъдещето. Отдолу излизат и други млади и добри момчета. Когато попаднат и на добър треньор като Любо Пенев, нещата се получават”, продължи Желязков. За играта на предстоящия ни съперник Дания в мача с Чехия той каза: “Датчаните правеха много бързи контраатаки. Играха ефективно. Сега обаче срещу нас като домакин те ще трябва да водят играта. За България беше по-добре да завършат равен или както се случи, Дания да бие. Защото, ако чехите бяха спечелили, нямаше да бъдат отписвани, докато сега ще има сътресения при тях”, завърши Андрей Желязков.
Toнев пред Рууни по ефективноста в Европа
Крилото на националния ни отбор Александър Тонев е в челото на престижна класация. С хеттрика си срещу Малта играчът на Лех Познан излезе на второ място по ефективност в световните квалификации в зона Европа. Тонев има три попадения дотук за 143 минути игра. Той бележи средно на всеки 48 минути. Лидер по този показател е Андрия Делибашич от Черна гора. Той има 4 попадения за едва 114 минути на терена в квалификациите. Делибашич вкарва средно на всеки 28 минути и 50 секунди.
Интересното е, че Тонев се нарежда пред топстрелеца на Англия и Манчестър Юнайтед Уейн Рууни. Нападателят на Трите лъва има 4 гола за 202 минути игра или средно по попадение на 50 минути и 50 секунди. Българинът е дори и пред доказан голмайстор като Един Джеко от Босна и Херцеговина.