Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Любо преди битката в копенхаген: Взривете ги!, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Селекционерът на българския национален отбор Любослав Пенев сподели на летище София, че играчите му са напълно подготвени за победа срещу Дания. Мачът в Копенхаген е днес от 21.15 часа. Станислав Манолев отпътува заедно със състава, след като се възстанови от контузия, а Йордан Минев бе освободен от треньора, тъй като изтърпява наказание от натрупани картони.
„Вече е история мачът с Малта. Няма нещо, което да ме притеснява, нито мен, нито момчетата. Готови са и отиваме за много сериозна битка, подготвени са, така че съм абсолютно спокоен. Сигурен съм, че отборът ще даде най-доброто от себе си в пореден мач”, заяви Любо Пенев.
„Манолев е здрав, нямаме контузени футболисти. Той пътува с отбора. Един човек по-малко сме, освободих Данчо Минев, той има картони, така че е наказан за този мач”, допълни селекционерът.
„Отборът на Дания е много силен, това го споменахме още след жребия. Винаги съм казвал, че Дания е един от отборите, които ми харесват как играят. Опитват се да държат топката, да я владеят, не бързат да вкарват голове. Един много добре подготвен тим, солиден и в защита, и в нападение. Ние отиваме за победа. Да, и хиксът ще бъде добре. Ние говорихме, че от тези два мача, за Да останем в играта и да се надяваме на бараж, трябва да спечелим поне четири точки, засега имаме три, а аз съм максималист. Така че отборът е способен да спечели този двубой”, каза още Любослав Пенев.
Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че точка срещу Дания ще бъде много добре за България. „Точката ще е много добре. Заминаваме в добро настроение. Надявам се и във вторник след мача то да остане такова и да сме доволни от резултата. Срещата е много важна за крайното класиране. Играем мач за мач и после ще броим точките. В момента явно Дания връща своята форма. Не е изненадваща победата на Дания в Чехия, но е интересен резултатът, който е категоричен”, каза Михайлов при заминаването на тима за Копенхаген.
„Мач с мач не си прилича, но трудно се играе в Дания. Срещу тях играем добре, но последните години губим. Паднахме на Европейското първенство, а преди това и в една важна квалификация на стадион „Българска армия”. Дано треньорите и играчите си свършат работата и да имаме малко късмет”, допълни президентът на БФС.
Абрамович арестуван?, продължава на първа страница футболният ежедневник. Собственикът на Челси Роман Абрамович е бил арестуван в САЩ от ФБР вчера. Този слух изпълни публичното пространство, но бързо бе опроверган както от говорител на руския олигарх, така и от ФБР. „Г-н Абрамович наистина е в САЩ, но не е бил арестуван”, заяви говорител на милиардера.
Мортен Олсен: По-добри сте от Чехия Националният селекционер на Дания Мортен Олсен заяви преди предстоящата световна квалификация срещу България, че отборът, воден от Любослав Пенев, е по-добър от този на Чехия. „България за мен е по-добър отбор от Чехия”, коментира датският треньор. „Българите разполагат с няколко много добри футболисти. Те имат само една загуба в последните си осем мача и това говори достатъчно за силата на този тим”, добави националният селекционер на Дания.
Олсен припомни, че България постигна победа срещу Холандия през миналата година преди старта на Европейското първенство. „За първи път гледах България в тази контрола. Първите ми мисли бяха: „Уау, това е един много добър футболен отбор”. Той доказа това в досегашните мачове от световните квалификации”, продължи треньорът на „датския динамит” Мортен Олсен.

Бийте Дания, момчета! Отиваме за победа, аз съм максималист, каза Любо Пенев, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Българският национален отбор излиза днес в един от най-важните си мачове в последните години. Момчетата на Любослав Пенев гостуват на Дания в Копенхаген в сблъсък, който може да се окаже ключов за крайното класиране в групата ни. Трикольорите заминаха в отлично настроение, вярващи, че могат да вземат 3 точки.
– Ние отиваме за победа, но и хиксът ще ни удовлетвори. Ние говорихме, че от тези два мача, за да останем в играта и да се надяваме на бараж, трябва да спечелим поне четири точки, засега имаме три, а аз съм максималист – каза на заминаване Любослав Пенев.
Мачът е тази вечер от 21,15 ч. на стадион “Паркен”.
Любо Пенев се чуди за нападението Сериозна въпросителна има националният селекционер Любослав Пенев преди днешния мач с Дания. Треньорът на нашите умува кой да поведе нападението в може би най-важната световна квалификация от този цикъл. Вариантите пред него са точно 3, като Пенев все още не се е спрял на окончателния. Преди заминаването на тима за Копенхаген селекционерът сподели и мнението си преди мача.
– Вече е история мачът с Малта. Няма нещо, което да ме притеснява, нито мен, нито момчетата. Готови са и отиваме за много сериозна битка, подготвени са, така че съм абсолютно спокоен. Сигурен съм, че отборът ще даде най-доброто от себе си в пореден мач – заяви Любо Пенев.
Той коментира и физическото състояние на своите футболисти.
– Манолев е здрав, нямаме контузени футболисти. Той пътува с отбора. Един човек по-малко сме, освободих Данчо Минев, той има картони, така че е наказан за този мач – допълни селекционерът.
Пенев сподели мнението си и за днешния съперник.
– Отборът на Дания е много силен, това го споменахме още след жребия. Винаги съм казвал, че Дания е един от отборите, които ми харесва как играят. Опитват се да държат топката, да я владеят, не бързат да вкарват голове. Един много добре подготвен тим, солиден и в защита, и в нападение. Ние отиваме за победа. Да, и хиксът ще бъде удовлетворителен. Ние говорихме, че от тези два мача, за да останем в играта и да се надяваме на бараж, трябва да спечелим поне четири точки, засега имаме три, а аз съм максималист. Така че отборът е способен да спечели този двубой – завърши Любослав Пенев.
Двамата селекционери Пенев и Мортен Олсен ще заложат на сходни схеми на игра 4-2-3-1. Точно така беше и в първия мач между двата тима в София през октомври, който завърши 1:1. Любо Пенев ще направи няколко промени около тима в сравнение с победата над Малта с 6:0. Първата е свързана с включването на Станислав Манолев. Авторът на 2 гола до момента ще започне като десен бек вместо наказания Йордан Минев. Светослав Дяков се връща след изтърпяна санкция и ще бъде титуляр за сметка на Георги Илиев.
В нападението вариантите са три – Емил Гъргоров, Валери Божинов и Илиян Мицански. В първия двубой с Дания Пенев направи голяма изненада с включването на Димитър Рангелов. По всяка вероятност сега сред 11-те ще започне Илиян Мицански, който е най-здрав от тримата ни нападатели. Дясното крило Александър Тонев ще запази титулярното си място, след като наниза хеттрик на Малта.
В същото време треньорът на датчаните няма да прави нито една промяна. Мортен Олсен ще пусне същите 11, които преди 4 дни победиха Чехия като гост с 3:0. Вчера той обяви, че лявото крило Михаел Крон-Дели все още има болки и се чуди дали да го пусне. Въпреки това Олсен ще се довери на един от ключовите си играчи. В нападение отново ще е младокът Андреас Корнелиус, а зад него освен Крон-Дели ще са Ериксен и Николай Йоргенсен.
Мразовито време в часа на мача Доста неприятни условия за игра се очакват на днешния мач между Дания и България. Зимата се завърна с пълна сила в последните няколко дни в Копенхаген и за днешния двубой ситуацията няма да е много по-различна. В часа на мача се чакат температури под нулата, според актуалната метеорологична информация ще бъде около -2, но ще се усеща като -6, заради силния вятър.
Очаква се обаче студеното време да не спре различни мениджъри, които да гледат играчите на двата отбора. По всяка вероятност съгледвачи на големите европейски ще наблюдават Георги Миланов, Кристиян Ериксен, Александър Тонев, Иван Иванов и Андреас Корнелиус.

Любо излиза с тактиката от Чехия Гъргоров остава резерва, ще борим датчаните с трима вътрешни халфове, пише вестник “Тема спорт”. Българският национален отбор започна отлично годината с 6:0 срещу Малта. Днес обаче на възпитаниците на Любослав Пенев им предстои далеч по-тежко изпитание. Нашите излизат във възлов мач за второто място в групата срещу Дания в Копенхаген. Ремито с червения динамит в София през есента -1:1, и играта, която показахме тогава, ни дават надежди, че пак няма да загубим.
Именно това ще е и основната идеята на Любо и четата му. Пенев почти сигурно ще излезе с тактиката от другото ни тежко гостуване дотук – срещу Чехия. Тогава той и екипът му заложиха на схема с трима вътрешни халфове в лицето на Станислав Дяков, който се връща след изтърпяно наказание, Георги Илиев и Владимир Гаджев.
С това селекционерът ще цели да уплътни средата на терена и да не дава много на съперника да води играта.
В предни позиции почти сигурно Емил Гъргоров, който започна като титуляр срещу Малта, ще седне на пейката. При това положение се очаква нападението да бъде водено от Ивелин Попов, както беше в Прага. По дясното крило ще действа направилият супермач срещу Малта Тонев, а по лявото Георги Миланов.
Не е изключено обаче на върха на атаката Пенев да сложи Божинов, като тогава някой измежду тримата вътрешни халфове ще трябва да изгори.
Най-ясни са нещата в отбрана. На мястото на наказания Данчо Минев на десния бек ще бъде върнат Станислав Манолев, а отляво ще започне Веско Минев. Двойката централни защитници ще е добре познатата Иван Иванов – Бодуров.
Трикольорите обаче със сигурност ще предприемат и някои рискове, защото всички осъзнават, че евентуална победа в Дания ще ни отвори широко вратите към баражите.
Селекционерът на Дания Мортен Олсен ще заложи на същия състав, който победи Чехия с 3:0 в петък. В центъра на защитата ще играят капитанът Даниел Агер (Ливърпул) и Симон Кяер (Волфсбург), които заедно с десния бек Ларс Якобсен (Копенхаген) са несменяеми от началото на квалификациите. В средата на терена на разположение е изтърпелият наказание Квист (Щутгарт), но е по-вероятно Николай Стокхолм да бъде предпочетен за партньор на Ники Цимлинг като опорен халф. За поста дясно крило ветеранът Денис Ромедал (123 мача за Дания) се конкурира с младока Николай Йоргенсен, като именно вторият започна като титуляр срещу Чехия. На върха на атаката е 20-годишният Андреас Корне-лиус, който играе на мястото на контузения Никлас Бендтнер. Голът, който вкара срещу чехите, бе първият за него с националната фланелка. Крон-Дели и звездата Кристиан Ериксен са под въпрос, но от щаба на датчаните ще направят всичко възможно, за да ги възстановят навреме за двубоя. Двамата са от ключово значение за Олсен, тъй като бяха титуляри във всички мачове на тима до момента.
Борислав Михайлов: Домакините си върнаха формата Президентът на БФС Борислав Михайлов очаква труден мач срещу Дания. “Ако спечелим точка, ще е много добре. Заминаваме в добро настроение. Надявам се и във вторник (б.а. – днес) след мача то да остане такова и да сме доволни от резултата. Срещата е много важна за крайното класиране. Играем мач за мач, после ще броим колко точки сме събрали. В момента явно Дания връща своята форма. Не е изненадваща победата им в Чехия. По- интересен е резултатът, който е категоричен (Дания спечели с 3:0)”, каза Михайлов.
“Трудно се играе като гост срещу предстоящия ни съперник. Срещу тях по принцип се представяме добре, но в последните години губим. Паднахме на Европейското първенство през 2004 година в Португалия (б.а. – с 0:2), а преди това и в една важна квалификация на стадион “Българска армия” (б.а. – отново с 0:2 през 2001 г.). Дано треньорите и играчите си свършат работата и да имаме малко късмет”, завърши Боби.
Пенев: Отборът е готов за трите точки Селекционерът на националния ни отбор Любослав Пенев вярва, че България може да измъкне не само точка от визитата на Дания, но и победата.
“Мачът с Малта вече е история. Няма нещо, което да ме притеснява преди двубоя с Дания, нито мене, нито момчетата. Готови са и отиваме за много сериозна битка, така че съм абсолютно спокоен. Сигурен съм, че отборът ще даде най-доброто от себе си в пореден мач”, заяви Любо на летище София преди заминаването на тима за Копенхаген.
“Манолев е здрав, нямаме контузени футболисти. Един човек по-малко сме, освободих Данчо Минев, който е наказан за този мач , допълни специалистът.
“Отборът на Дания е много силен, това го споменахме още след жребия. Винаги съм казвал, че това е един от отборите, които ми харесва как играят. Опитват се да държат повече топката, да я владеят, не бързат да вкарват голове. Един много добре подготвен тим, солиден и в защита, и в нападение. Ние обаче отиваме за победа. Да, и хиксът ще бъде удовлетворителен. Ние говорихме, че от тези два мача, за да останем в играта и да се надяваме на бараж, трябва да спечелим поне четири точки, засега имаме три, а аз съм максималист, оптимист. Момчетата трябва да дадат това, което могат -нищо повече. Отборът е подготвен за тези три точки. Ако не се получи – високо вдигната глава и продължаваме напред”, каза още Пенев, като завърши, че е наясно с титулярния състав за днес.