Рефер отне победата на България в Копенхаген (СНИМКИ)

България завърши 1:1 срещу Дания като гост, но голът на „Червения динамит” беше подарен от турския рефер Фират Айдънъш. Арбитърът отсъди скандална дузпа за домакините през второто полувреме при резултат 1:0 за България, като не видя игра с ръка на спънатия от Илия Миланов футболист Корнелиус. Малко преди това това Станислав Манолев откри резултата при светкавична контраатака. Момчетата на Любо Пенев демонстрираха огромно желание и хъс, за да спечелят този мач, макар че и точката ни устройва по пътя към Мондиал 2014, но както съдията, така и съдбата реши да бъде друго. Трябва да се отбележат и чистите положения на Дания през първата част, когато българите бяха приели играта в своята половина. Ники Михайлов извади една топка от голлинията при лоша изява на Владо Гаджев, а фрапираща грешка на Георги Миланов можеше да донесе гол пасив на почивката. През втората част „лъвовете” излязоха преобразени и с малко по-голяма ефективност можеха да вкарат и повече от един гол. Дания пък играеше само с центрирания, с които „трикольорите” се справиха,NOVSPORT.COMТака нашите остават без загуба в квалификационна група “В” от зона “Европа” за Мондиал 2014, като събраха 10 точки от шест мача, с 3 зад лидера Италия и среща повече от “адзурите”. Чехия заема третото място с 8 точки от пет мача, а Дания – четвъртото – с 6 точки, също от пет двубоя.

Любопитен факт е, че в се спази традицията мачовете между Дания и България в Копенхаген да завършват с голови равенства, като това е 7-мото такова.

Селекционерът Любослав Пенев направи три промени в своя състав в сравнение с онзи, който използва при разгрома над Малта. Изненадващо в дясната зона на защитата започна Илия Миланов, който трябваше да замести наказания Йордан Минев. Светослав Дяков пък зае мястото си в центъра на полузащитата вместо Георги Илиев, който излезе срещу Малта (6:0). Станислав Манолев се завърна в стартовите 11, докато Емил Гъргоров остана на пейката. На върха на атаката бе оставен Александър Тонев.

600 българи подкрепиха националите в Копенхаген. Иначе около 22 000 зрители се стекоха на събиращия 38 000 „Паркен” в датската столица, където температурата на въздуха беше 0 градуса.
Първото полувреме очаквано се разви най-вече в половината на България. Още в 3-ата минута българската отбрана бе поставена под напрежение. Първоначално тя не успя да се справи с центриране на Ериксен, но Светльо Дяков застана на пътя на топката при последвалия удар на Корнелиус от точката за изпълнение на дузпа.
Центриранията валяха и то във вратарското поле, където Михайлов действаше сигурно. В 23-ата минута той трябваше да вади от голлинията засечен шут на Стокхолм, който беше изпуснат от Гаджев.

Преди това Николай Бодуров получи контузия и Любо Пенев трябваше извършва принудителна смяна. На мястото на защитника на Литекс влезе десният бек на СлавияРадослав Димитров, който дебютира преди четири дни срещу Малта, когато отново се появи като резерва. 24-годишният ловчанлия с прякора Меси се включи добре в дясната зона на отбраната, като мястото на Бодуров в центъра на ариегарда бе заето от Илия Миланов.

В 36-ата минута Дания пропусна най-добрата си възможност за откриване на резултата. Георги Миланов направи фрапираща грешка, като подари топката на Ериксен. За щастие обаче ниският диагонален шут на футболиста на Аякс премина покрай страничната греда.
България се опита да изнесе играта в края на полувремето. Тогава шут на Ивелин Попов извън наказателното поле тупна коварно пред Андерсен. Датският страж обаче успя да отбие.
 
След подновяването на играта Михайлов спаси с лекота слаб ножичен удар на Ромедал от вратарското поле след пробив на Поулсен през зоната на Радослав Димитров.
В следващия момент България получи първата си чиста възможност. Ивелин Попов пресече пас на Ериксен в центъра и тръгна мощно към вратата, но вместо да играе сам, реши да комбинира с Тонев на границата на наказателното поле и пасът му беше пресечен.
В 51-ата минута обаче нямаше прошка. При светкавична контраатака Тонев центрира отляво във вратарското поле, откъдето Станислав Манолев засече топката в мрежата за 1:0.

Силният български порив продължи, но Тонев стреля неточно три минути по-късно от дъгата на наказателното поле.
При поредна бърза атака на българите по левия фланг Попов комбинира с Манолев, който върна към Тонев, чийто удар обаче отново беше неточен.
В 62-ата минута съдията Фират Айдънъш от Турция подари дузпа на Дания. Корнелиус навлезе в наказателното поле с помощта на ръката си, но това остана незабелязано от рефера. След това Илия Миланов подложи крак и закачи датския нападател, който използва възможността, за да се просне в пеналтерията. Тогава арбитърът веднага посочи бялата точка. Агер изравни с удар в левия ъгъл на Михайлов, който не мръдна.

Любо Пенев опита да задържи изгодния резултат с включването на дефанзивния полузащитник и боец Георги Илиев, който замени Ивелин Попов.
България обаче продължи да търси победата. Бързите ни футболисти подсказваха, че могат да я постигнат. В 78-ата минута отново се откри пространство пред датската врата. Тонев опита пореден шут и въпреки че този път беше точен, нямаше нужната сила, за да затрудни вратаря.
Въпреки че Дания опита финален щурм, по-опасният отбор беше българският. В 86-ата минута Георги Миланов беше изведен отляво, финтира защитник и пусна към дъгата на наказателното поле, където Гаджев можеше да шутира, но се забави и Йоргенсен му попречи да го стори.
Датският селекционер пък пусна ръстови играчи предвид еднотипната си играс центрирания. Българската отбрана с колективни усилия се справи с финалния щурм на домакините.През септември гостуваме на Италия, като мачът ще пропусне Георги Миланов за натрупани картони.

СП Квалификации, Европа 2012-2013, Група B

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Италия 5 4 1 0 8 13
2 България 6 2 4 0 7 10
3 Чехия 5 2 2 1 2 8
4 Дания 5 1 3 1 1 6
5 Армения 4 1 0 3 -5 3
6 Малта 5 0 0 5 -13 0

 

 

Дания

ДАНИЯ

1 : 1

Краен

БЪЛГАРИЯ

България

26 март 2013 21:18, Зрители: 22000, Стадион: “Паркен”, Копенхаген,
Гл.съдия: Фират Айдънъш, Турция

Гол  0 : 1   2. Манолев  51′
Гол  1 : 1   4. Агер (к)  63′
Дания
1. Андерсен
2. Зимлинг Смяна за състезател излизащ от игра
3. Кяер
4. Агер (к) Гол
5. Поулсен
6. Якобсен
7. Стокхолм
8. Ериксен
9. Крон-Дели Смяна за състезател излизащ от игра
10. Ромедал Смяна за състезател излизащ от игра
11. Корнелиус
Резерви:
12. Стадсгаард
16. Шмайхел
13. Окоре
14. Шьоне Смяна за състезател влизащ в игра
15. Вас
17. Йоргенсен Смяна за състезател влизащ в игра Жълт картон
18. Макиенок Смяна за състезател влизащ в игра
19. Квист
20. Йенсен
21. Куск
22. Хансен
23. Фишер
Селекционер:
Мортен Олсен
България
13. Михайлов
16. Ил. Миланов
5. Бодуров Контузия или получаване на медицинска помощ Смяна за състезател излизащ от игра
15. Иванов
14. В. Минев
2. Манолев Гол Смяна за състезател излизащ от игра
18. Гаджев
21. Дяков
20. Тонев
9. Попов (к) Смяна за състезател излизащ от игра
17. Г. Миланов Жълт картон
Резерви:
1. Стоянов
3. Занев
4. Виданов
8. Сърмов
10. Божинов
11. Р. Димитров Смяна за състезател влизащ в игра Жълт картон
12. Славчев
19. Мицански
21. Златински
22. Илиев Смяна за състезател влизащ в игра
23. Гъргоров Смяна за състезател влизащ в игра
7. Неделев
Селекционер:
Любослав Пенев

Събития

90+4′ Край на мача КРАЙ НА МАЧА!
90′ 4 минути добавено време
90′ Жълт картон Георги Миланов получава жълт картон, който го вади от мача с Италия през септември
87′ Смяна за състезател излизащ от игра Голмайсторът Манолев излиза
87′ Смяна за състезател влизащ в игра Последна смяна в състава на България. Гъргоров влиза
86′ Bнимание Георги Миланов беше изведен отляво, финтира защитник и пусна към дъгата на наказателното поле, където Гаджев можеше да шутира, но се забави и Йоргенсен му попречи
85′ Смяна за състезател излизащ от игра Зимлинг излиза
85′ Смяна за състезател влизащ в игра Последна смяна в състава на Дания. Макиенок влиза
84′ Контузия или получаване на медицинска помощ Илия Миланов беше изблъскан в гръб от Агер и се нуждае от медицинска помощ
83′ Bнимание Шут на Ериксен пред наказателното поле рикошира в български футболист и напуска очертанията в корнер. След изпълнението Иван Иванов блокира удар, а след това Кяер стреля с глава, но Михайлов спаси
80′ Жълт картон Жълт картон за Радослав Димитров за реплика
78′ Bнимание Внимание: Георги Миланов подаде на Тонев пред наказателното поле. Футболистът на Лех отново пробва удар, този път беше точен, но слаб и Андерсен улови
74′ Удар Корнелиус стреля, топката рикошира в гърба на Иван Иванов и стана лесна плячка за Ники Михайлов
72′ Удар Иван Иванов засече центриране от свободен удар, но слабо и право в ръцете на вратаря
71′ Жълт картон Йоргенсен получава първия жълт картон в мача за задържане срещу Г. Илиев
70′ Смяна за състезател излизащ от игра Ив. Попов излиза
70′ Смяна за състезател влизащ в игра Смяна и в състава на България. Г. Илиев влиза в игра
69′ Смяна за състезател излизащ от игра Крон-Дели напусна
69′ Смяна за състезател влизащ в игра Втора смяна в състава на Дания. Шьоне влиза
69′ Удар Г. Миланов стреля ниско по тревата от свободен удар, но много неточно
64′ Удар Тонев отново играе самостоятелно, като стреля ниско пред наказателното поле и отново покрай вратата
63′ Гол Гол – 1:1. Агер реализира отсъдената дузпа, като стреля в долния ляв ъгъл, докато Михайлов не мръдна
62′ Bнимание Дузпа за Дания! Спорна ситуация! Корнелиус игра с ръка в наказателното поле на България, но съдията продължи играта, а след това Илия Миланов подложи крак и нападателят се строполи
60′ Bнимание Внимание: Попов тръгна сам отляво, стигна наказателното поле, където комбинира на дузпата с Манолев, той от своя страна върна по-назад към Тонев, чийто удар обаче беше неточен
57′ Удар Йоргенсен пробва изненадващ удар извън наказателното поле, но го прави неточно
55′ А на “Паркен” звучи българският химн, изпълняван от агитката в бяло-зелено-червено
54′ Смяна за състезател излизащ от игра Ромедал излиза
54′ Смяна за състезател влизащ в игра Първа смяна в състава на Дания. Йоргенсен влиза
54′ Удар Тонев осъществи самостоятелен рейд. От лявото крило влезе навътре към дъгата, откъдето шутира, но далеч встрани от вратата
51′ Гол ГОООООООООООООООООЛ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Манолев открива резултата! При контраатака Г. Миланов подаде на Тонев отляво. Последният напредна и центрира прострелно във вратарското поле, където Манолев засече в мрежата отблизо с крак
48′ Bнимание Възможност за България: Грешка на Ериксен позволи на Ив. Попов да излезе сам срещу вратаря. Попето тръгна малко след центъра, но реши да комбинира с Тонев на границата на пеналтерията и Агер пресече паса
47′ Bнимание Внимание: Поулсен се освободи от Р. Димитров, центрира пред вратарското поле, където се получи разбъркване. Ромедал опитва ножичен удар, но слаб и Михайлов без проблеми лови
46′ Начало на мача НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ!
45+1′ Край на мача КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ!
45+1′ Удар Зимлинг стреля неточно извън наказателното поле
45′ 1 минута добавено време
45′ Чак в края на полувремето нашите изнесоха играта. Отборът на Любо Пенев се опитва да пресира съперника
43′ Центриране След изпълнението на първата греда Корнелиус чисти в предни позиции
42′ Илия Миланов успява да спечели втори пореден корнер
42′ Bнимание Първа не лоша възможност за България. Ив. Попов стреля фронтално от 25 метра, като топката тупна пред Андерсен, който успява да я отбие в ъглов удар
42′ Центриране Михайлов излиза и лови центриране на Ериксен от ъглов удар
41′ Веско Минев също чисти лошо в наказателното поле, но за щастие на българите датчаните не се ориентираха
39′ Центриране Тонев се пребори с противник отляво на тъчлинията и центрира по тревата в наказателното поле, където обаче Агер внимава и чисти
38′ Центриране Радослав Димитров центрира отдясно, но топката дойде висока за Ивелин Попов. 600 сънародници скандират “Българи-юнаци”
36′ Bнимание Фрапираща грешка на Георги Миланов, който първо се пребори с Якобсен в наказателното поле на България, но после подари топката на Ериксен, който от чиста позиция стреля по диагонала покрай лявата греда
35′ Удар Ромедал е изведен вдясно в наказателното поле, но вместо да подава, решава да стреля и го прави крайно неточно
33′ Удар Шут на Ериксен от далечно разстояние, но Дяков отклонява пътя на топката и тя става лесна за Ники Михайлов
29′ Центриране Нарушение в нападение на Корнелиус срещу Ники Михайлов, извършено във вратарското поле при центриране
27′ Илия Миланов изпусна Корнелиус при пробив отляво на датския нападател, но Радослав Димитров го спира и го принуждава да действа непозволено. Отлична първа изява на футболиста на Славия
24′ Bнимание Нова възможност за Дания, но този път Стокхолм стреля с глава встрани от вратата
23′ Bнимание Страхотна изява на Михайлов! Стокхолм засече с крак центриране от вратарското поле, но Михайлов вади топката от голлинията с една ръка. Стокхолм беше изпуснат от Гаджев
23′ Смяна за състезател влизащ в игра Радослав Димитров влиза
22′ Готви се Радослав Димитров, който да замени Бодуров
22′ Смяна за състезател излизащ от игра Бодуров няма да може да продължи
21′ Българите временно са с човек по-малко
19′ Контузия или получаване на медицинска помощ Бодуров изпитва проблеми, като напуска с помощта на лекарския екип, накуцвайки. Защитникът чувства болки в глезена, състоянието му изглежда сериозно
17′ Центриране Попов опита да изведе Тонев сам срещу вратаря, след като двамата играха на двойно подаване, но вратарят Андерсен излиза по-напред предвидливо и изпреварва Тонев
15′ Центриране Ериксен центрира дълбоко във вратарското поле, където Агер скача, но Михайлов лови преди него
14′ Центриране Илия Миланов действа на сигурно, като чисти в ъглов удар центриране отдясно на Якобсен, предназначено за Корнелиус
11′ Центриране Удар на Ериксен вдясно в наказателното поле е блокиран от Иван Иванов. След това топката отново попада у датският футболист и той центрира прострелно, но Михайлов внимава и лови
10′ Бодуров акуратно отнема топката от Крон-Дели, но българската атака пропада бързо
8′ Удар След продължителна атака на нашите Минев стреля с левия крак от далечно разстояние, но крайно неточно
3′ Bнимание Внимание: удар на Корнелиус от точката за изпълнение на дузпа след неуспешно изчистване при изсипана топка в наказателното поле. За щастие на българите шутът бе блокиран
1′ Начало на мача НАЧАЛО НА МАЧА!
0′ Около 0 градуса е температурата на въздуха в датската столица
0′ Нашите също имат подкрепата на сериозна агитка в Копенхаген
0′ Първо се пуска българският химн, който оглася “Паркен” с цялата си гордост и съсзвучие
0′ Двата отбора вече са на терена. Публиката на домакините приветства своите любимци с хореография, състояща се от червено-бяла музайка, съставена от картони