Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Дания: Спасихме се с измама Скандинавците признаха, че Корнелиус е играл с ръка преди дузпата, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Медиите в Дания признаха, че дузпата срещу Корнелиус, с която червеният динамит” ни изравни във вторник, е измислен” Изданията признават, че нападателят е играл с ръка в наказателното поле, преди да бъде съборен от Илия Миланов. Бившият топрефер на скандинавците Клаус Бо Ларсен също е на мнение, че България е ощетена. „Ние трябва да сме щастливи, че получихме дузпа. Разбирам българите защо недоволстват. Освен това нашият футболист падна много лесно. Той първо си поведе топката с ръка, а след това падна след лек тласък в наказателното поле”, заяви Бо Ларсен.
Пенев: Прецакаха ни с хандбал и баскет, продължава на втора страница вестникът.Националният селекционер Любослав Пенев заяви на летище София, че не е доволен от едната точка с Дания. Според него нашите са заслужавали повече победата. Пенев бе категоричен, че не прави сметки за крайното класиране в групата. „Никакви сметки не съм правил. Не е необходимо на този етап. Не съм доволен от точката. Да, взехме 4 точки, но не са 6. Не исках да говоря за съдията, но нямаше как. Повече заслужавахме победата. Няма промяна – първи Италия, втори България. Чехия и Дания си смениха местата. Не съм длъжен да разговарям с Боби Михайлов за съдиите. Ще продължим да се борим. Не е приятно, много сме ощетени. Дано не е тенденциозно, не искам да вярвам. Това са точки, за които дано да не съжаляваме. Поне 4-5 точки ни отнеха”, каза Пенев при прибирането на тима от Копенхаген. „Всички отбори са опасни – няма да подценяваме Малта и Армения. Те могат да объркат сметките ни. Всеки скача за победа. Има още мачове, които трябва да се изиграят. Не правете сметки отсега. Към момента нищо не е решено -единственото решено е, че Италия са първи. Комплиментите са изцяло за момчетата, поздравявам ги за поведението им. Те са много сериозни и изпълнителни и това ме радва. Надявам се, че Бодуров ще преодолее бързо тази травма и тя няма да бъде много сериозна. Той е здраво момче, така че очакванията ми са да се възстанови бързо”, завърши селекционерът. След края на мача в Дания Любо Пенев бе далеч по-краен: „Тръгваме си с високо вдигнати глави. Играхме добре, особено през второто по-лувреме. Първото бяхме малко по-плашливи, но второто показахме, че можем да играем със силни съперници. Бях обещал официално и неофициално да не се занимавам със съдиите. Дания има много силен отбор по хандбал и не знаех, че трябва да дойда с националния тим по хандбал. Вижда се, че при поемането на топката има спиране с ръка, което е прийом от хандбала или баскетбола, а не от футбола. Съдийската тройка приложи друг критерий. Отново сме ощетени и ограбени от реферите”.
Mедиите в Дания: Олсен глупаво заложи на пенсионера Ромедал Медиите в Дания са критични в коментарите си за стила на игра след равенството 1:1 на датския национален отбор с България в световна квалификация от група „В”- Скандинавците хвърлят вината за сбърканата тактиката изцяло на треньора Мортен Олсен. „Да заложи на Ромедал вместо на Иоргенсен бе изключително глупаво решение на треньора. Ромедал изглеждаше като пенсионер на терена”, е краткият коментар на сайта sporten.dk. „Селекционерът на България полудя след решението на съдията да даде дузпа”, е заглавието на politiken.dk, което акцентира върху отсъждането на турчина Фират Айдънуш. „Световното първенство в Бразилия е далеч. Поулсен получи оценка 0, Господи, това ли е най-добрият ляв бек в Дания? Като цяло се представи невероятно лошо”, коментират още медиите в Дания.

Боклуци, съдията ви спаси!Играчите на Мортен Олсен разсипани от критика в родината си, пише на първа страница вестинк “7 дни спорт”. Медиите в Дания направиха на мармалад националния си отбор след световната квалификация с България (1:1). „Боклуци, съдията ви спаси!”, изригна местният авторитетен вестник „Екстра бладет” за двубоя в Копенхаген. Наред с разочарованието датчаните признават и смелата игра на България, която се пребори за точката. „Идиотия! Огромен провал. Националният отбор за пореден път пропусна да убеди феновете си, че заслужава да играе на световно първенство”, пише датското издание.
Стигна се и до крайни оценки по адрес на някои от играчите – сбъркали са спорта, коментира още медията след мача. Популярният съдия от Дания Клаус Бо Ларсен пък призна, че е грешка турският рефер при тази ситуация да свири дузпа.
– Корнелиус падна много лесно. Първо си поведе топката с ръка, а след това падна – коментира Ларсен.
Платини в София с личния си самолет Президентът на УЕфА Мишел Платини пристигна в София с личния си самолет вчера преди обяд. Заедно с шефа на евроцентралата у нас дойдоха всичките 17 членове на изпълкома, плюс почетния президент Ленарт Иохансон.
Платини и генсекът на УЕФА Инфантино бяха превозени с ескорт от летището до Грандхотел „София”. Днес изпълкомът ще проведе заседание, на което главна тема ще бъде системата на провеждане на Евро 2020.
Девет точки и малко късмет ни делят от мечтания мондиал След мачовете във вторник вечер ситуацията в нашата група В се заплете още повече. Лидерската позиция продължава да е притежание на Италия. Едва ли до края на световните квалификации ще се намери кой да измести адзурите от първото място в група В, което дава право на директно класиране на мондиала в Бразилия през следващата година. В следващия си мач на 8 юни италианците гостуват на Чехия в мач, който може да се окаже решаващ за изхода на борбата в нашата групата. В този двубой трябва да стискаме палци за победа на тима на Чезаре Прандели, която ще има два положителни ефекта върху ситуацията на България в групата. От една страна чехите ще останат на третата позиция, но вече с равни мачове с трикольорите. Италианците пък ще дръпнат с цели 6 т. пред тима на Любослав Пенев и ще могат да си позволят по-лежерна игра в директния сблъсък, който е през септември. След това Италия приема Чехия и Армения, но гостува на Дания в предпоследния кръг. Мач, който също
може да отговори на много въпроси и да реши съдбата на датчаните, особено ако италианците вече са си осигурили визи за мондиала.
За да има добър шанс за класиране на бараж, българският тим трябва да си позволи максимум един равен резултат до края на квалификациите. Това трябва да е целта за гостуването на Италия, докато домакинството на Чехия и визитите на Армения и Малта минават в графата “задължителни” за спечелване на 3 точки. Така България ще събере 20 точки, актив, който би трябвало да е достатъчен за гарантиране на второто място. Ако приемам, че в Италия не вземем нищо, но спечелим гостуванията си на Малта и Армения, ще стигнем до заключителен сблъсък с Чехия. Тогава обаче на “Васил Левски” нашите ще имат подкрепата на родните фенове, с чиято помощ ще трябва да изковем скъпоценния успех. Така ще съберем общо 19 точки. При това положение сме зад Италия, която ще е на първо място в групата. Как обаче трябва да се развият нещата, за да сме втори и да отидем на бараж?Третият Чехия освен два мача с Италия и гостуване в София има домакинство на Армения, което едва ли ще пропусне да спечели. Към момента те имат 8 точки в актива си. Да предположим, че чехите загубят на Апенините, спечелят срещу Армения и Малта и паднат от България в София. Тогава те ще съберат 17 точки. Дори и да измъкнат равен с Италия, пак ще съберат 18 пункта, с един по-малко от нашите, които приемаме, че ще запишат победи срещу Малта, Армения и Чехия.
Скрит фаворит за второто място е тимът на Дания. Най-трудният мач на Червения динамит е домакинството на Италия в предпоследния кръг. Освен него датчаните имат да играят по два пъти с Армения и Малта, като единствено визитата в Ереван може да създаде проблеми на Мортен Олсен и компания. Ако датчаните бият всичко наред до края (по два пъти Армения и Малта) и паднат от Италия, ще съберат 18 точки. С една по-малко от нас. При положение обаче че Дания измъкне точка при гостуването си на адзурите, ще имат също като нас 19 точки. Тогава ще стане съвсем заплетено и повече от интересно. Първият показател, който се гледа при равен брой точки, са мачовете между двата тима. А те завършиха
1:1 – и в София, и в Копенхаген. Следващият критерий е головата разлика, която до момента е наше предимство. Да не забравяме обаче, че програмата на Дания е по-лесна. Естествено, това не са всичките възможности. Вариантите са много. Да не забравяме, че Малта и Армения са способни да объркат сметките както нашите, така и на останалите отбори в групата. Излишно е да ви припомняме как завърши гостуването ни в Малта през 2005 година – 1:1, когато Стоичков бе начело на националите. Вярно, след това спечелихме на техен терен с 4:1 през 2009-а, но винаги трябва да си имаме едно наум.
По-подробните сметки ще се правят след мачовете през юни, когато ние не играем. Тогава картината ще се избистри още повече. Надяваме се в наша полза… Все пак трябва да уточним, че класирането на вторите тимове се съставя без срещите с последните отбори в групите. Така че много е важно кой от нашите съперници ще финишира последен.

Любо: Ощетени сме от съдийските бригади, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.
Любослав Пенев скочи срещу съдийството след равенството с Дания -1:1. Селекционерът е категоричен, че нашите са били рязани не само в последния двубой, а от самото начало на квалификациите. „Отново сме ограбени. Това е поредният съдийски цирк. Виждате, че има по-специално отношение към нас, надявам се, че не е тенденциозно. Много сме ощетени от съдийските бригади, които бяха назначени. Изгубихме точки, за които се надявам, че няма да съжаляваме в края на цикъла. И те не са две-три, бяхме ощетени с повече от четири-пет точки. И с Италия, и с Дания сега и в първия мач”, бесен бе Пенев.
Учудващо президентът на БфС Борислав Михайлов, който е на ръководен пост в УЕфА, не подкрепи селекционера в недоволството му. „Не коментирам съдийството”, заяви Боби.
Още сме далеч от бараж Твърдението, че България е фаворит за второто място в група В, все още звучи пресилено. Шансовете ни сега са не повече от 50 процента и еуфорията е излишна, макар да вървим без загуба (има още 12 такива отбора). Де факто Дания държи съдбата си в свои ръце, има най-лека програма до края, а ако бие вкъщи Италия, ще стане неимоверно трудно за Пеневата чета.
Реалната ни цел в момента е три победи до края, една от които с голям резултат в Малта. Казано по-конкретно, можем да си позволим (минимална) загуба в Италия на 6 септември, когато е следващият ни мач. След това обаче задължително трябва да бием в Малта на 10 септември и в Армения на 11 октомври. Лъвовете завършват цикьла с домакинство на Чехия на 15 октомври. Дотогава тимът на Михал Билек има два мача с Италия, в които се надяваме да не е взел повече от 1 точка. Така, дори да приемем, че чехите бият Армения у дома и Малта, ще дойдат в София с максимум 15 точки. При наши 16 тогава този мач ще е на живот и смърт.
Датчаните, сега с 6 точки, най-вероятно ще съберат още 12 от мачовете с Армения и Малта, а имат и домакинство на Италия. Т.е. тe не бива да бият адзурите на 11 октомври, а ако Мхитарян и компания ни помогнат на 11 юни или 10 септември, ще е чудесно. Италия завършва с домакинство на Армения. За нас е важно тимът на Прандели да не се чувства сигурен за класирането си до мача с Дания на 11 октомври, за да не го отпише. Преди това адзурите играят два пъти с Чехия и приемат Пеневата чета.
Припомняме, че второто място не гарантира бараж. При положение обаче, че бият Армения и Чехия, нашите ще съберат 13 пункта (без тези с Малта), което вероятно ще е достатъчно да не сме последни в своеобразното класиране на подгласниците. Там в най-неизгодна позиция са отборите в групи С, D и Е – в първите две има изявени фаворити (Германия, Холандия), мачкащи наред, и равностойни други претенденти, а в третата нищо няма да е ясно до самия край.
Боби Михайлов: Дано накрая ни излязат сметките Със сигурност резултатът можеше да бъде по-хубав, ядосва се президентът на БФС
Президентът на БфС Борислав Михайлов остана изключително доволен от спечелената точка срещу Дания. Той заяви при завръщането на тима от Копенхаген, че възможността България да завърши на второ място в групата и да играе на бараж става все по-реална.
“Хубав мач и резултат. Оставаме в играта, което е много важно. Със сигурност резултатът можеше да бъде по-хубав, но и по-лош. Не съжалявам, че се връщаме с една точка. Ако някой ни беше казал преди мача, че имаме една сигурна точка всички щяхме да бъдем доволни. Естествено, че е по-добре да спечелиш, но все пак направихме равен с Дания. Три дни преди това те биха Чехия с 3:0 като гост. В момента футболът в Европа е много равностоен, така че всяка точка е много важна”, коментира Михайлов.
“Става по-реална мечтата да играем на бараж. Програмата не е лесна и на никой няма да му бъде лесно. Ние трябва да си вземаме мачовете срещу така наречените аутсайдери в групата – Малта и Армения. Последният мач е в София срещу Чехия и ако всичко дотогава върви както трябва, ще бъде от изключителна важност за крайното класиране. Накрая ще смятаме, дано да ни излязат сметките. През август има официална дата за контроли, като най-вероятно ще играем срещу Македония в Македония. В края на май играем с Япония и Казахстан”, сподели още президентът на БфС. Той категорично отказа да вземе позиция относно съдийството в мача, от което Любо Пенев проплака: „Не коментирам съдийството, питайте ме нещо друго”.