Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:SPORT-FOCUS

„Съдия спаси ЦСКА в голово шоу”, съобщава „Меридиан мач” ЦСКА победи много трудно с 4:3 като гост Ботев (Bp). Главен герой в мача не беше някой от футболистите на двата тима, а съдията Александър Костадинов. При идентични нарушения той даде жълт картон на Костадин Стоянов от ЦСКА, а на Маринов от състава на врачани вдигна червен. Изгонването на футболиста на Ботев (Bp) буквално подлуди треньора на домакините Тони Здравков, които нахлу на терена, взе картоните на Костадинов и дори му вдигна червен. След това се опита да ги скъса и ги хвърли в трибуните. Треньорът на ЦСКА Милен Радуканов бе нападнат от феновете заради титулярните места на Костадин Стоянов и Нджонго Присо.
„Емил Костадинов: Ще имам разговор с Мишел Платини”, пише още изданието. Директорът в ЦСКА Емил Костадинов не остана очарован от видяното при победата над Ботев (Bp) с 4:3, но изтъкна, че най-важното в тази среща са били трите точки. Костадинов каза, че ще има личен разговор с Мишел Платини, който си изкара глупав червен картон и ще пропусне изключително важния двубой с Лудогорец. „За мен най-важни са трите точки, доста изстрадани но… Не играхме добре като цяло, но победата е най-важна след загубата от Локомотив (Сф)”, каза Костадинов след мача. „Не съм гледал ситуациите, не знам. Миналия мач видяхте какво стана с Локомотив. Това е видял, това е свирил, продължи Костадинов. „Не искам да коментирам постъпката на Мишел Платини. Каквото имам, ще му го кажа. Какво наказание? Пред медиите нищо няма да кажа. Ако някой в България си е мислел, че ЦСКА има цел, различна от титлата – дори с толкова точки зад първия, значи не знам къде живее”, завърши той.
„Илиан Илиев скочи на националния отбор”, пише още „Меридиан мач”. Треньорът на Левски Илиан Илиев се изказа доста остро по адрес на националния отбор на България до 17 г., който е воден от бившия футболист на ЦСКА Методи Деянов. Причината – умората, която е натрупал младокът Антонио Вутов. „Той е уморен от мачовете с националния отбор. Всъщност, ние цяла година го подготвяме за лагерите на държавния тим”, отсече вчера Илиeв.
„ЦСКА и съдията биха 10 от Враца”, съобщава вестник „7 дни спорт” ЦСКА победи драматично Ботев Враца 4:3 със съдийско рамо. Реферът Александър Костадинов опорочи мача, след като още в 11-ата минута спести нарисуван червен картон за Костадин Стоянов, а само 8 минути по-късно изгони Николай Маринов от Враца за същото положение. Мишел Платини вкара два гола (18, 63) за победата на „червените”. В края на мача обаче нападателят си изпроси скандален червен картон и ще пропусне дербито с Лудогорец в следващия кръг. По едно попадение за ЦСКА добавиха другите бразилци Марсиньо (5) и Саша (76). Ботев на три пъти изравняваше в хода на мача чрез Атанасов (11), Альошев (35) и Илиев (74), но така и не успя да се добере до точката.
Бесен от играта на отбора, Емил Костадинов напусна ложата на стадиона във Враца, а след края на мача скастри Платини заради глупавия му червен картон.
„Реферът се оправдава пред домакините”, пише още изданието. Главният съдия на мача между Ботев Враца и ЦСКА Александър Костадинов обяснил на домакините защо не е показал червен картон на Костадин Стоянов. Защитникът на „червените” спря с ръка топката, която влизаше в опразнената вратата. Това бе фаталната грешка на Костадинов в ущърб на врачани. „Съдията ни каза, че не е дал червен картон на Стоянов, защото не е бил сигурен дали топката е влизала в мрежата”, заяви след мача халфът на Ботев (Враца) Илия Илиев
„Ботев (Пловдив) засили Черно море към “Б” група”, пише още „7 дни спорт” Ботев (Пд) победи с 3:1 Черно море в един от най-интересните мачове от 20-ия кръг на “А” група. Двубоят в Пловдив се игра пред празни трибуни заради наказанието на „жълто-черните”. Феновете на отбора изгледаха срещата на видеостената, която бе разположена пред стадиона. Тодор Неделев откри резултата в 20-ата минута, а в 34-ата Мариян Огнянов направи 2:0. Крилото на Черно море Симеон Райков върна интригата в мача в началото на второто полувреме, но 9 минути преди края Луис Педро оформи крайното 3:1.
Играчите на Ботев поеха инициативата още в началото на двубоя, а на Станимир Стоилов му се наложи да направи интересни рокади в защитния си вал заради травмата на Спрокел. Националът Веселин Минев партнираше на Бобан Грънчаров в центъра на отбраната, а холандецът Марлон Перейра, който е десен бек, сега игра отляво на защитата. В 7-ата минута се стигна до първата по-сериозна опасност пред вратата на гостите, но ударът на Ганчев не затрудни Китанов. Младежкият национален вратар обаче допусна нелепа грешка в 19-ата минута, когато позволи на Ботев да открие резултата: Тогава Вандер Виейра изведе перфектно Мариян Огнянов по левия фланг, той центрира в пеналта, където Китанов не успя да задържи топката в ръцете си, изпусна я, а след това последва и неразбирателство с централния защитник Живко Атанасов, който позволи на Тодор Неделев необезпокояван от 5 метра да вкара за 1:0. Централният защитник Бобан Грънчаров се размина на косъм с второ попадение във вратата на Черно море след удар отблизо при заучено изпълнение на фаул. Само 120 секунди по-късно Ботев все пак реализираха за 2:0. Вандер Виейра изведе Марлон Перейра по лявото крило, той пусна топката към Иван Цветков, който веднага я прати към връхлитащия Мариян Огнянов и той от точката на дузпата бе безпощаден. През първото полувреме гостите се отчетоха само с няколко удара от далечна дистанция на Георги Илиев, при един от които на Стаховяк му се наложи да показва класа.
След почивката варненци се втурнаха в атака, за да пробват да се върнат в мача. В 56-ата минута Симеон Райков вкара много красив гол за 2:1. Крилото финтира защитник на домакините и от границата на наказателното поле прати топката в левия ъгъл на Стаховяк. „Жълто-черните” на няколко пъти хванаха гостите на контраатака, но Китанов се справи на два пъти с шутове на резервата Луис Педро. В 68-ата минута последното ново попълнение на моряците Брюс Инканго направи официален дебют, заменяйки голмайстора Симеон Райков. 10 мин преди края на двубоя Луис Педро все пак се разписа във вратата на Китанов, с което фиксира крайното 3:1. Холандското крило заби дебютния си гол за пловдивчани с глава след центриране от фаул отдясно на Вандер Виейра.

„Аспарух Никодимов: Мачът с Лудогорец ще се спечели от този, който притежава по-добра физика”, съобщава „Тема спорт” Спортният директор на ЦСКА Аспарух Никодимов изрази умерен оптимизъм за състоянието на отбора. “Имаше известно напрежение в отбора след отпадането за купата. Това е третият ни мач за шест дни. Не бяхме много свежи, не играхме по най-добрия начин, но в такива мачове най-важни са победата и трите точки. Не мисля, че съдията е повлиял кой знае колко много на срещата, свири си каквото видя. Не мога да го упрекна в нищо. Играта зависи от футболистите, от тяхната стабилност, увереност. От качествата им. Треньорът може да ги успокоява, но той е до вратата на съблекалнята, след това те решават всичко на терена. Колкото до евентуалното спечелване на титлата, по принцип в българския футбол всичко е възможно. Аз не виждам другите отбори да играят по-добре от ЦСКА. Ако в следващите две-три седмици нашият отбор подобри значително играта си, има шанс да станем шампиони. Вече нещата са повече на воля и на мускули, както се казва. Трябва да бъдем бойци срещу Лудогорец. Вярно е, че те са обигран отбор и имат доста технични играчи, но тук мачът ще се спечели от този, който притежава по-добра физика”, заяви Никодимов.
Членът на Управителния съвет на ЦСКА Емил Костадинов каза, че ще има сериозен разговор с Платини за постъпката му, която го извади от дербито с Лудогорец. “Наистина доста изстрадана победа. Това е видял съдията, това е свирил. Не искам да коментирам постъпката на Платини. С него ще си поговорим. Каквото имам да му казвам, ще му го кажа лично. Някой в България, ако мисли, че ЦСКА преследва друга цел освен титлата, не знам къде живее”, каза Костадинов.
„Илия Илиев: Въпреки реферите ще останем в „А” група”, пише още изданието. Капитанът на Ботев Враца Илия Илиев обвини съдията за загубата. “Очаквах да направим добър мач, но съдията не ни даде да се поздравим с успех. По време на мача му казах, че не е нормално Сашо Якимов да излъже вратаря и той да не даде червен картон. А той ни каза, че не бил сигурен, че топката ще влезе във вратата!? Пред нашата врата ситуацията си беше за дузпа и за червен картон. Но Костадин Стоянов трябваше да бъде изгонен и ставаше съвсем друг мач. Чудя се вече дали ще има съдии за мачовете. Те много грешки направиха и ги наказват по десетина мача. Жалко за нашите фенове. Мисля, че направихме добър мач. Въпреки реферите мисля, че ще останем в „А” група”, заяви Илиев. Крилото Александър Якимов, който е собственост на ЦСКА, пък изрази оптимизъм за бъдещето на тима. “Вкарахме три гола на ЦСКА и не можахме да вземем нищо. Публиката ни надъха, но аз изпуснах две положения в края. Съдиите имат голямо влияние в нашите мачове. Ако играем като днес, съм сигурен, че ще останем в „А” група”, лаконичен бе Якимов.
“Не искам да кажа нищо за състоянието на ЦСКА, защото ще бъде много лошо. Този отбор все пак ми е на сърцето”, ядосваше се спортният директор на врачани Валентин Станчев.
„Саидходжа и Георги Марков се сдърпаха”, пише още вестник „Тема спорт”
Нападателят на Етър Дормушали Саидходжа и изпълнителният директор на Локомотив (София) Георги Марков се сдърпаха след края на мача между двата отбора, завършил 2:2. При прибирането на играчите към тунела на стадиона в Сливен след последния съдийски сигнал Саидходжа подхвърли някаква реплика към изпълнителния директор на „червено-черните”. Той не му остана длъжен и му скочи. Двамата започнаха да се дърпат, но бързо бяха разтървани от хора от двата щаба. След това при напускането на стадиона двамата все пак си стиснаха ръцете.
Както е известно, за кратко през 2011 г. Саидходжа носи екипа на Локомотив (София). Впоследствие обаче напусна и съди клуба за дължими пари.