ФИФА официално разследва контрола на България за “черно тото”

Независима правна комисия ще разследва официално футболните срещи на ЮАР преди Световното първенство в подозрение за уреждане на мачовете,SPORTA.BG

 

Както е известно точно тогава България игра контрола с тима на ЮАР, като срещата завърши 1:1, a за България се разписа Валери Божинов.

 

ФИФА официално подкрепи правната комисия, която ще направи допълнително разследване на приятелските мачове на ЮАР в периода преди Мондиал 2010. Тогава южноафриканците играха с Тайланд, България, Колумбия и Гватемала за няколко седмици преди световното.

 

Създаването на тази комисия бе официално решено от спортния министър на ЮАР, президента на футболната централа Кирстен Нематандани и секретаря на ФИФА Жером Валке. Ще се разследват единствено приятелските на ЮАР преди световното. Според някои информации хора от щаба на ЮАР са искали да уредят победи за да получи отбора повече точки за ранглистата на ФИФА. Според други твърдения обаче има голяма вероятност на този мач да са заложени големи суми.

 

До всичко това се стигна след като стана ясно, че тези мачове най-верояно са били манипулирани. Това обаче се е случило със съдействието на хора от футболната централа на ЮАР.

 

Манипулирането на мачове е станало със съдействието на фирмата Football4U, която е контролирана от сингапуреца Уилсън Раж Перумал, който пък в момента лежи в затвора във Финландия, заради уреждане на мачове в страната.

 

ФИФА дори заплаши ЮАР с изваждане от всички турнири ако не съдейства за намирането на виновниците. Така след контролата България – Естония, за която се доказа че е била манипулира, може да се окаже, че българските „лъвове” са участвали в още един такъв мач.