Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Фенове щурмуват рейса на Левски Жалък Левски се отказа от титлата, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Левски направи нова издънка в битката за титлата. „Сините” завършиха 1:1 с Пирин в Гоце Делчев. Домакините изравниха от дузпа в 83-тата минута, след като Орлин Старокин направи безумно нарушение. След срещата защитникът пое вината за провала на “сините”. Това обаче не умилостиви феновете. които щурмуваха автобуса на отбора. Група от около 100 ултраси блокираха с автомобилите си пътя на рейса малко след Банско. Треньорът Илиан Илиев слезе от автобуса и се опита да разговаря с феновете, но беше посрещнат с дъжд от крясъци и обиди. След него и Христо Йовов, и Станислав Ангелов си размениха думи с агитката и впоследствие рейсът бе пуснат.
Според свидетели след това полицията е спирала коли и е пребила фенове на Левски.
Изключително жалък Левски на практика абдикира от битката за титлата. „Сините” допуснаха чутовна издънка при гостуването си на Пирин (Гоце Делчев) и стигнаха само до 1:1. По този начин момчетата на Илиан Илиев пропуснаха златен шанс да изпреварят поне за един ден Лудогорец на върха в класирането преди днешното дерби между „орлите” и ЦСКА. Тимът за пореден път втрещи феновете си с много слаба игра. Треньорът Илиан Илиев бе сменил тактиката, залагайки на 4-4-2 с двама класически нападатели на върха в лицето на Базил де Карвальо и Жоао Силва. В голяма част от времето обаче двамата по-скоро си пречеха, отколкото да си подават.
Като цяло малкото добри неща за Левски все пак се случиха през първото полувреме. В 7-ата минута Жоао Силва се измъкна добре, но не можа да подаде на непокрития Базил де Карвальо. Същата комбинация бе повторена 4 минути по-късно, но шутът на сенегалския таран бе блокиран. В тези минути домакините понесоха голям удар, като от игра излезе нападателят Албин Ходза-Алба. При една ситуация той се строполи и не успя да продължи, като диагнозата е тежка – разкъсани мускулни влакна на прасеца и изкълчване на глезена.
Това не попречи на домакините да са много близо до гол в 20-ата минута. Основна заслуга за него щеше да има Пламен Илиев. Вратарят на Левски направи поредната си глупост. Той се забави с изнасянето на една върната към него топка и в при опита си да я ритне напред, уцели гърба на шишков и за малко не предизвика гол в собствената си врата. В 24-тата минута дойде първата наистина сериозна възможност за Левски, която се откри пред Базил де Карвальо. Първо Стефан Велев отлично задържа една топка, центрира към Жоао Силва, който свали към сенегалеца. Ударът на Карвальо обаче бе отразен по блестящ начин от Абди Абдиков. В 40-ата минута Левски поведе в резултата. Милен Василев центрира от фаул. Топката стигна до Даниел Димов, който не бе добре блокиран от Шишков. Вратарят Абди Абдиков опита да избие, но прати кълбото в краката на Ромен Ели и Френският нападател с оц опъна мрежата – 0:1.
Второто полувреме започна мощно за Пирин (ГД). В 48-ата минута Любомир Витанов стреля от фаул, но топката мина малко над гредата. В 60-ата минута защитата на Левски отново показа, че не става и за квартален футбол. Атанас Дреновички хвърли тъч директно в наказателното поле, Димов не се ориентира и Шишков успя да шутира, но над вратата. Две минути по-късно отново нападателят създаде страхотна ситуация. Той отне една топка от Ели, след което пусна към Петър Лазаров, който от няколко метра шутира слабо и Пламен Илиев спаси. Лазаров направи опит за добавка с нещо като задна ножица, но стражът на „сините” със сетни усилия изби в корнер. Стигна се до 82-рата мин., когато всичко за Левски рухна. Топката бе центрирана към Марио Близнаков, който хитро изпревари Орлин Старокин. Левият бранител по безумен начин абсолютно ненужно изблъска съперника и предизвика дузпа. Любомир Витанов финтира отлично Пламен Илиев, пращайки го в десния ъгъл, а топката в левия – 1:1. До края на мача Левски пробва стихиен натиск, но до гол не стигна. Реферът спести и чист червен картон на Базил де Карвальо, който в наказателното поле настъпи без топка Гуцев от домакините.
ЦСКА: Наказание за Марселиньо, продължава на пръва страница футболният ежедневник. ЦСКА поиска от Съдийската и Дисциплинарната комисия на БфС да накажат Марселиньо от Лудогорец. Бразилецът изблъска в гръб съдията Николай Йорданов след края на мача на шампионите с Литекс. На повторения ясно се виждат действията на Марселиньо и дори реферът реагира на блъскането, но нито един от длъжностните лица не е описал случая.
Извън групата за мача остана Костадин Стоянов.
ЦСКА поиска от Съдийската и Дисциплинарната комисия на БфС наказание на футболист на Лудогорец. Става въпрос за Марселиньо, който изблъска в гръб съдията Николай Йорданов след края на мача Лудогорец – Литекс (0:0) преди няколко дни. На повторения ясно се виждат действията на бразилеца, дори Николай Йорданов реагира на блъскането, но нито един от длъжностните лица не е описал случая. Ръководството на ЦСКА сезира Съдийската и Дисциплинарната комисии, като прилага и видеозапис на инцидента. От Борисовата градина настояват за наказание на Марселиньо. Човек приближен до Йорданов заяви: „Ники не е разбрал нищо, но е усетил леко бутане. В доклада си не е описал нищо, защото на практика не е ясно какво точно се е случило. В правилника има точка, според която ЦСКА може да претендира за наказание. Все пак в последната година видяхме, че за Лудогорец всичко е позволено. Едва ли жалбата на ЦСКА ще бъде уважена”.
Абди Абдиков: Това е един специален ден за Гоце Делчев „Това е един специален ден за Гоце Делчев. Заради това съм много щастлив. Хората в града искаха да направим един хубав мач срещу добър отбор от лидерите и ние го направихме. Пред нашата публика стигнахме до 1:1 срещу Левски. Това е страхотно”, заяви след мача вратарят на Пирин (ГД) Абди Абдиков, който игра страхотно и се превърна в герой за своите.
„За нас всяка точка е важна, независимо срещу кого е. Много мачове се случват така, че ни вкарват, но ние се вдигаме. Казваме си -хвърляме се с всички сили, пък каквото стане. Е, днес стана”, допълни вратарят.

1:1 в Гоце Делчев накара хората да искат линч за Илиан Футболистите на Левски се крият в буса, полиция пази треньора, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Феновете на Левски не издържаха след поредната гавра с тях, дело на отбора на Илиан Илиев. Сините счупиха глупомера с 1:1 в Гоце Делчев срещу местния Пирин. Така софиянци изпуснаха за пореден път шанса да изпреварят Лудогорец, пък било то и за ден.
Бесни привърженици спряха автобуса на Левски преди Предела. Там ултрасите паркираха автомобили и чакаха идването на рейса. Последва разговор на висок тон с Илиан Илиев, неговите помощници. Най-крайните фенове дори искаха саморазправа с Илиев. До саморазправа обаче не се стигна, тъй като се намесиха полицаите, охраняващи отбора. Футболистите на Левски пък уплашени не посмяха да слязат от автобуса. Ядосаните фенове запалиха и димка пред возилото и си заминаха.
С храбра игра под Аязмото Берое изхвърли Ботев от тройката Берое нанесе тежък удар по евроамбициите на Ботев Пд. Зарата спечели с 2:1 лютото дерби на Тракия и вече осем години няма загуба от канарите. Головете за домакините реализираха Венцислав Христов и Георги Андонов, а бразилецът Вандер беше точен за пловдивчани. След загубата Ботев остава пети в класирането – най-отзад на опашката за евроместата.
Берое започна вихрено мача пред 8500 запалянковци под Аязмото. Още в 4-ата мин стадионът изригна, след като домакините откриха резултата. Венци Христов открадна една топка от центъра на терена след грешка на гостите. Нападателят направи 40-метров рейд, надбягвайки защитниците на пловдивчани и с техни-чен удар оплете топката в левия ъгъл на вратата на Ботев за 1:0. Натискът през тези минути на Берое беше неудържим и в 12-ата мин Христов имаше шанс да вкара, но ударът му от 10-ина метра беше слаб. Минута по-късно напрежението по трибуните се повдигна, след като феновете на Ботев излязоха от клетката. Това издразни агитката на домакините и 50-ина фенове на Берое тръгнаха застрашително към тях, но полицията не позволи да се стигне до инциденти. В 15-ата минута Берое поведе с 2:0, голмайстор бе Георги Андонов, който получи извеждащ пас от Елио Мартинс и с удар от 10-ина метра по диагонала вкара втори гол за заралии. Това е 5-ото попадение за Андонов в сметката му в мачовете срещу Ботев. Едва в 30-ата минута Канарчетата живнаха и почнаха по-често да поглеждат към вратата на Караджов. Първият удар отправи Луис Педро по диагонала, но топката профуча край страничната греда. За две минути Ботев изтърва още 3 положения. В 37-ата Мариан Огнянов нацели напречната греда на старозагорската врата и топката беше изчистена от защитник на Берое. Две ситуации пропусна и бразилецът Вандер. В 38-ата нападателят стреля, но топката профуча край вратата, а в 39-ата Вандер от удобна позиция от пеналта отправи удар от няколко метра, но вратарят Караджов изби.
След почивката Ботев се активизира и натисна заралии. В 53-ата минута отново Вандер отправи коварен удар, но топката беше избита в корнер. Малко по-късно в 60-ата мин Джоман стреля от 15 метра, но неточно. Ботев се върна в мача в 64-ата мин, когато Вандер със силен удар от границата на наказателното поле разстреля Караджов. Канарите натиснаха да обръщат резултата, но футболистите на Берое се прибраха добре и неутрализираха атаките на съперника. В 83-ата Георги Андонов можеше да вкара трети гол, но ударът му от фаул беше спасен от Ста-ховяк. Берое направи още един пропуск, след като Дончо Атанасов не успя да се възползва от лошо избита топка от вратаря на Ботев и не можа да вкара при добавката. Две минути преди края феновете на Ботев започнаха да чупят седалки и да ги хвърлят на пистата, но бяха укротени. Ботев Пловдив вкара гол чрез Станислав Костов в първата минута на даденото от съдията добавено време, но попадението не бе зачетено заради несъществуваща засада, което вбеси футболистите на гостите. Със спечелените три точки Берое се изкачи на девета позиция с 25, докато Ботев Пловдив остана на пета позиция с 41 точки.
С 6 гола срещу Етър Литекс отбеляза 6 месеца без загуба Литекс се изкачи на третото място в класирането след здрав бой над опашкаря Етър. Момчетата на Христо Стоичков отнесоха с 6:1 великотърновци и затвърдиха силното си представяне напоследък. Оранжевите вече имат 43 точки и поне за 24 часа са пред ЦСКА в класирането, който има с 2 по-малко. 6-ата бе символична и по друг повод – ловчанлии вече 6 месеца нямат загуба в “А” група!
Литекс не започна особено концентрирано и допусна старата си слабост, като остави Етър да поведе. В 8-ата минута Фей центрира отдясно, а Кастелана надскочи всички и откри. Радостта на гостите обаче не трая много дълго, след като 3 минути по-късно Емил Грозев изравни. Той се разписа след асистенция на Васил Божиков. След изравняването ловчанлии нагънаха гостите и буквално ги натикаха пред собствената им врата. Гол обаче така и не падаше. Първо Томи Костадинов стреля с глава, топката комично удари вратаря Бак в носа, но нямаше кой да добави. После халфът отново отправи опасен удар, но топката мина над гредата. Все пак в 39-ата минута Стенио Жуниор изведе домакините напред. Той се възползва от пас на Ваюши и вкара за 2:1.
След почивката Литекс продължи да напада, но не пробиваше бетона на Етър. В 68-ата минути един от най-добрите на терена – Ваюши, отново изработи гола на тима си. Албанецът открадна топката и я подаде на Ванжер, който от 13 метра вкара за 3:1.
В минутите до края оранжевите намалиха темпото, но все пак вкараха нови 3 гола. В 85-ата капитанът Георги Миланов направи 4:1 с премерен шут от границата на наказателното поле. 2 минути по-късно нов силен удар на Миланов пак попадна в мрежата за 5:1. Крайното 6:1 оформи Томи Костадинов, който беше точен в 89-ата минута.

Левски с нов голям гаф Боримиров: Играчите не знаят как се става шампион, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Левски направи нов огромен гаф, като допусна 1:1 срещу абсолютния новак в А група Пирин в Гоце Делчев. Сините откриха през първото полувреме чрез Ромен Ели, а домакините изравниха десетина минути преди края с гол на Витанов от дузпа за нарушение на Орлин Старокин.
След мача Илиан Илиев отново говори за характер, мъжество и битка, а Иво Тонев отново не говори.
И както се случва в такива отчайващи ситуации, на връщане по пътя така нареченият клубен автобус бе спрян от разгневени привърженици. До инциденти обаче не се стигна. Очаква се днес феновете да продължат с протестите или с посещение на тренировката, или с още по-гневна декларация от тази преди няколко дни.
Заниманието на сините днес е от 11:00 часа.
Берое спечели битката за ТракияБерое спечели битката за Тракия и удари с 2:1 Ботев Пд в драматичен мач. Така старозагорци нанесоха първа загуба на канарчетата под ръководството на Станимир Стоилов. Венци Христов и капитанът Георги Андонов дадоха аванс на домакините още в началото на първата част. За гостите през втората точен бе Вандер Вией-ра. В края на срещата зара-лии геройски удържаха щурма на пловдивчани. Реферът Вихрен Манев пък не зачете попадение на Костов в продължението на мача заради спорна засада.
Гостите се опитаха да вземат страха на заралии още в началото. Пловдивчани започнаха по-нахакано и се настаниха в полето на противника. Този начин на игра обаче бе no-вкуса на беройци. Още в 4-ата минута те свариха съперника неподготвен. Ангел Рахов сбърка при изнасянето на топката около центъра. Венци Христов му отне, със спринт напредна и влезе в наказателното поле. Там с техничен диагонален удар прати топката в долния ляв ъгъл на Стаховяк -1:0.
Ботев веднага опита да отвърне и бе близо до изравняването – Галчев стреля силно от фаул, но топката прелетя на сантиметри над напречната греда. В 16-ата минута домакините си осигуриха комфортен аванс. Саюд изведе с перфектен пас Георги Андонов вляво на наказателното поле, а той с елегантен прехвърлящ диагонален за втори път направи безпомощен Стаховяк.
Това шокира канарчетата. До края на полувремето те все пак пренесоха играта в полето на съперника, но без резултат. Беройци обаче с прости и ефективни действия блокираха жълто-черните и пробваха нови опасни атаки. Все пак в края се наложи Караджов да се намесва при удар на Вандер от малък ъгъл.
През втората част гостите се разбързаха. Късметът им се усмихна в 64-ата минута, когато беройци не избиха добре топката извън пеналта си, тя попадна във Вандер Виейра, който с плътен шут с левия крак прониза Караджов – 2:1. До края на мача Ботев натисна, но Берое с кански мъки стигна до успеха. В 80-ата минута Цветков пропусна. Малко преди края двата тима се сдърпаха, защото Лоузейро пробва да бави играта. В крайна сметка той бе изгонен. В даденото от рефера добавено време резервата Станислав Костов прати топката в мрежата на Караджов. Попадението обаче не бе зачетено поради спорна засада. Веднага след края на мача на таблото на стадиона грейна “Тракия е наша”.
Бултрасите изпочупиха сектора си Феновете на Ботев Пловдив пробваха да нахлуят на терена в края на мача с Берое. Бултрасите, които бяха напълнили “клетката” и бяха пуснати и в сектора под нея, се разбесняха след червения картон на Лоузейро. Тогава те започнаха да трошат седалките и да ги мятат по пистата. След това гнева им си навлече и вратарят Иван Караджов, който пробва да бави времето. След отмененото попадение на Станислав Костов в края отново последва залп от счупени седалки по пистата.
Със загубата Ботев Пловдив прекъсна поредицата си от успешни гостувания – в предишните 9 тимът не бе губил – 5 победи и 4 равенства.
Венцислав Христов пък отбеляза третия си гол за Берое и общо 19-и в А група. Нападателят има 75 мача в елита.