Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„ЦСКА смачка Етър с рекорд”, съобщоава във водещия си материал вестник „Меридиан мач”.
ЦСКА смачка Етър с 4:0. „Червените” играха рекордните 89 мин. и 37 секунди с човек повече. Вратарят на „виолетовите” Филипович си изкара червен картон още в 23-ата секунда на мача. Головете вкараха Венков (32), Анисе (71), Камбуров от дузпа (79) и Делев (90). ЦСКА изпусна поне още толкова попадения.
Славия спря серията без загуба на Литекс. 100-годишната „бяла дама” ошамари с 2:1 децата на Христо Стоичков. Здравко Лазаров откри още в 7-ата мин., а красив автогол на Божиков направи 2:0. Голът за „оранжевите” вкара Исмаил Иса в 26-ата мин. В 68-ата мин. Литекс остана с 10 човека след червен картон на Емил Грозев.
Платини бесен заради смяната
Наставникът на ЦСКА Милен Радуканов даде, меко казано, смешно обяснение на случката, която се разигра при смяната на Мишел Платини с Игнасио Варела по време на мача с Етър (4:0). Специалистът от Видин заяви, че бразилецът е отказал да го поздрави, тъй като е бързал да се изкъпе. „Нищо чак толкова не се е случило. Платини не ме поздрави, след като го смених, тъй като бързаше да се изкъпе”, заяви Радуканов, който се опита да замаже положението, но определено не му се получи.
По време на напускането на терена по физиономията на Платини ясно пролича, че е ядосан от решението на своя наставник. След смяната бразилецът се прибра в съблекалнята и не догледа мача, въпреки че резултатът бе само 1:0 в полза на „червените”. Мишел Платини този сезон съвсем го е ударил през просото, след като пропусна дербито с Лудогорец заради абсурден червен картон във Враца. Тежкият характер на бразилеца вече се е оказвал проблем за няколко треньори. Нападателят често показва чепатия си характер, когато е недоволен от нещо. Ръководството търпи номерата на Платини, вместо да му наложи наказание. Футболистът е основен играч на „армейците” и когато не играе, идеите в атака намаляват.
Петър Жеков: Не съм искал 100 000 евро от Димитър Борисов
Легендата на ЦСКА Петър Жеков коментира в интервю за Крум Савов актуалните въпроси около клуба, включващи треньорите, Титаните и искал ли е действително колосалната сума от 100 000 евро от собственика Димитър Борисов.
Петър Жеков категорично отрече да е искал пари от собственика на ЦСКА Димитър Борисов. Той отрече спекулациите да е приревал за 100 000 евро от Борисов. „Аз дори не го познавам, че да му искам 100 000 евро. Бях си вкъщи, когато той го каза това нещо. Аз съм си пенсионер. Никога не съм говорил против ЦСКА и не съм искал такава колосална сума.”
Собствениците на ЦСКА се отнасят подигравателно към легендите на клуба. Когато Жеков и Димитър Якимов са уволнени, не се намира човек от пернишката фирма, който да им каже: „Бях в ЦСКА при Томов, но „Титан” ни изгони с Димитър Якимов. Даже не ни казаха, че ни освобождават. Разбрахме от други хора половин месец след това и си тръгнахме”. Изключително любопитен факт около Жеков е, че той е един от малкото родни футболни имена, които са активни в интернет и преди всичко в социалните мрежи. Самият той признава на шега, че първият му профил (с над 1800 приятели) се радвал на прекомерно внимание заради снимката му с Христо Стоичков. Сега Жеков разполага с нов профил, чрез който контактува с привържениците и приятелите си. Според Жеката голямата грешка на шефовете е, че са уволнили Стойчо Младенов. „Не трябваше да се сменя Стойчо Младенов. Радуканов е млад треньор, който дълго работи за клуба и взе две купи, не мога да го критикувам. Сега обаче е заварил тези хора, с които работи сега. Йешич го пропускам, защото не е интересен, беше много голяма грешка на „Титан”. Не виждам къде другаде в България стават такива работи”. Легендата също така счита, че Мартин Камбуров е прекалено стар за „червения” тим. Според Петър Жеков Титаните не са разбирали от футбол, когато са се захванали с ЦСКА, но постепенно са влезли в крак с футболните дела.

На първа страница на „7 дни спорт” четете:
ЦСКА преди Етър, Спас с първи гол
Червените громят 4:0 в Сливен, командата на Сердар Даят играе с човек по-малко от първата минута
Славия спря Литекс за титлата
Славия срина амбициите на Литекс за шампионска титла, след като го би с 2:1 на Овча купел. Момчетата на Велислав Вуцов изиграха много силен мач, дори изтърваха да спечелят с много по-голяма разлика. Белите откриха още в 7-ата минута, след като Здравко Лазаров засече центриране на Димо Атанасов. В 18-ата минута пак Електричката беше в центъра на събитията. Той притисна Васил Божи-ков и защитникът си вкара автогол. В 26-ата минута Георги Петков не прецени една изритана топка, Иса му я открадна и вкара за 2:1.
След почивката Славия изпусна 4 много добри възможности да вкара нов гол. Литекс пък не стигна до нито едно сериозно положение и даже завърши с човек по-малко след червен картон на Грозев.
Гонят вратар в мач на армейците преди 18 години
ЦСКА имаше лесна задача в Сливен, след като цял мач игра с човек повече срещу Етър. След близо 18 години отново играч на съперника е изгонен в 1-ата минута в мач на червените, сочи статистиката. Предишния път това става на 28 октомври 1995 г. в двубой в Ловеч между Литекс и ЦСКА. В 1-ата минута на двубоя тогавашният вратар на оранжевите Виктор Георгиев събаря откъсналия се срещу него нападател на ЦСКА Петър Жабов. Независимо че играят с човек повече, армейците не успяват да победят и двубоят завършва 0:0. Резервният вратар Витомир Вутов с героични намеси запазва вратата си суха. Твърди се, че той дори не е бил подготвен с обувки и се е наложило да пази с номер и половина по-малки. Треньор на ЦСКА в този мач е и бившият наставник на националния отбор Пламен Марков, а отборът на Литекс се води от легендарния футболист на ЦСКА от 70-те години Георги Де-нев. След мача Кучето едва не се разплака, че е взел точка от отбора на сърцето си.
Картонът, който пък получи вратарят Ненад филипович, е под юбилейния №50 за отбора на Етър в “А” група. Същевременно той е и третият вратар, който получава картон в мачовете на отбора в групата на майсторите. Предишните двама са Атанас Динев и Станимир Палев, играли с екипите на отбора през 90-те години.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Томас Лафчис: На Левски му трябва треньор от чужбина
Бившият президент на Левски Томас Лафчис се изказа доста остро за управлението на сините, както и за факта, че не се знае кой каква власт има на „Герена”. „Тази мистика около клуба дразни хората и те вече не вярват на това, което им се казва. Не може да се обвини само треньорът Илиан Илиев, че отборът не играе добре. Това са комплексни въпроси, които трябва да се разглеждат от съвсем друг ъгъл. Това, което се случва в момента, е породено от най-високите върхове – собственици, президенти, нови имена в ръководството”, каза Лафчис пред bTV Action. Той препоръча на сините да наемат чужденец. „За жалост у нас не е необходимо да си най-добър, а да имаш връзки в централата и със съдиите. В България трудно би се намерило име, което да изправи отбора на крака. Със сигурност трябва да се търси треньор от чужбина”, каза Лафчис.
ЦСКА вкара 4, изпусна 10
ЦСКА разгроми Етър с 4:0 при гостуването си на стадион “Хаджи Димитър”. Това бе 50-и мач в А група между двата тима, от които червените вече са спечелили 30 при 14 равенства и 6 загуби. Головете бяха дело на Венков, Анисе, Камбу-ров и Делев. Това бе първо попадение за Спас в официален
мач след завръщането му на “Армията”. Още в началото на двубоя Апостол Попов бе заменен принудително заради контузия от Венцислав Василев. Ивайло Чочев и Игнасио Варела бяха оставени на резервната скамейка, Костадин Стоянов пък отпадна от групата минути преди началото на двубоя.
Още в 24-ата секунда на срещата Етър остана с човек по-малко на терена. Протасевич върна много рисковано към вратаря филипович и притичали-ят Спас Делев овладя топката и я поведе. Това принуди черногорския страж да го фаулира, за което получи директен червен картон. Така във второ поредно гостуване армейците получиха числено предимство над съперника си още в самото начало. Очаквано ЦСКА наложи
пълен превес на терена и мачът се игра на една врата до самия му край. В десетата минута Присо направи отличен пробив отдясно и успя да намери Платини на изгодна позиция. Ударът на бразилеца обаче бе блокиран, а при добавката Камбуров също не сполучи. Малко след това Камбуров уцели напречната греда след центриране на Бандаловски.
Последва добро двойно подаване между Платини и Камбуров, но ударът на първия отново бе блокиран. Така се стигна до 31-ата минута, когато след пробив на Михаил Венков по левия фланг се стигна до двойно подаване с Анисе, извело защитника сам срещу вратаря. Останал на чиста позиция, бившият играч на Литекс отбеляза втория си гол в шампионата. Останаха обаче съмнения, че Венков игра с ръка при поемането на топката. Над всички за червените през целия мач бяха Анисе и Присо.
В самия край на първата част армейците направиха пореден пропуск. При-
со центрира към Анисе, който по брилянтен начин свали за Платини. Ударът на бразилеца от легнало положение обаче бе избит от Рисхолт, а при добавката Камбуров стреля право в Протасевич.
През второто полувреме гардът на Етър тотално падна, а ЦСКА създаде много голям брой чисти ситуации за гол. Три минути след подновяването на играта Делев нацели сглобката след отличен вътрешен диагонален удар. Малко след това Анисе подаде добър пас към Присо, но диагоналният му изстрел бе крайно неточен. При следващата атака Анисе излезе на чиста позиция и шутира по земя. Топката се отклони в бранител на Етър и попадна в Платини, който вместо да реализира, стреля високо над вратата. В 72-ата минута резултатът все пак стана 2:0 за ЦСКА, след като влезлият като резерва Варела изведе Анисе сам срещу вратаря и той с лекота реализира. Последваха два страхотни пропуска на Камбуров в рамките на една минута. Резервният вратар на Етър Бак прояви рефлекс и при двете ситуации. В 79-ата минута Кастелана събори откъсващия се Камбуров в наказателното поле и съдията Цветан Кръстев отсъди дузпа. Зад топката застана потърпевшият Камбуров, за когото не бе проблем да реализира за 3:0.
Минута преди края на редовното време бившият нападател на ЦСКА Дормушали Са-идходжа стреля опасно, но Черни бе на мястото си и улови. При последвалата контраатака Делев бе изведен добре, залъга двама защитници и със силен удар вкара за 4:0. Така червените спечелиха убедително срещу 10 от Етър, но пропуснаха още 10 чисти ситуации за гол.
Победата качи ЦСКА на третото място в класирането на 4 точки зад Левски и на 3 зад Лу-догорец който днес приема Локомотив Пловдив.
Следващия уикенд ЦСКА приема Славия на “Армията”, а след това предстои вечното дерби с Левски. т:с
Ангел Грьнчов: Този мач не е критерий
Защитникът на ЦСКА Ангел Грънчов говори пред медиите след победата с 4:0 над Етър. Той се включи в общия тон на червените, заявявайки, че титлата може да бъде спечелена. “Хубавото беше, че Етър остана с десет човека още в първата минута. Видимо си пестяхме силите, защото все пак пет мача за две седмици са доста, а и времето беше топличко, което ни затрудни. Почти през цялата подготовка бяхме двойка в центъра с Венци Василев, така че днес си партнирахме добре. С когото и да играя се чувствам отлично, разбираме се и няма никакви проблеми. Разбира се, че този мач не е критерий. Не искам да обиждам отбора на Етър, но те се борят да не изпаднат. Събра-
ни са момчета, предимно чужденци, които видимо не са в добра физическа кондиция и те не са критерий за нас. Критерий са големите мачове. Така, както можехме да вземем още две точки в мача с Лудогорец можеше и да не вземем нито една. Видяхте, че и те имаха положения. Не бих казал, че съм се утвърдил като титуляр. Опитвам се да давам всичко от себе си. Треньорът преценява кой да играе. Щом треньорите вярват в титлата, е нормално и ние да го правим. Помните миналата година след осем точки преднина за нас какво се случи. Сега ситуацията е малко по-различна, но защо да не станем шампиони. Чакаме грешка на останалите, всичко може да стане”, каза Грънчов.