Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
„Стоичков: Дайте титлата на Левски”, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач”
Война се разгоря в Ловеч след мача шедьовър, в който Левски удари 2:1 Литекс и оглави класирането преди днешното гостуване на шампиона Лудогорец на Миньор в Перник. “Направо да дават титлата на Левски. Ако искат така да играят със Сараево и да им купуват съдиите… След всеки мач на Левски гори по един рефер”, изригна треньорът на Литекс Христо Стоичков. “Ицо по-добре да спре с натиска върху съдиите на почивката”, контрира спортният директор на столичани Даниел Боримиров.
Славия без Янчев на „Армията”
Бившият капитан на ЦСКА и настоящ халф на Славия Тодор Янчев няма да играе срещу любимия си отбор днес. Той бе оставен извън групата за мача от треньора Велислав Вуцов, тъй като при жълт картон ще пропусне решителния реванш от полуфиналите с Берое за Купата на България, а освен това е натрупал доста умора. Това означава, че Янчев няма да се върне на „Българска армия”, където прекара 8 години. Както е известно, любимецът на сектор „Г” напусна ЦСКА през януари заради срамното уволнение на Стойчо Младенов.
Лацио гледа дербито
Скаут на Лацио изгледа вчера дербито Литекс – Левски от трибуните на стадиона в Ловеч. Италианецът не пожела да разкрие целта на визитата си, но най-вероятно „орлите” имат интерес към звездата на Литекс и елита Георги Миланов.
Така Лацио стана поредният тим, който следи действията на капитана на „оранжевите” след Ювентус, ЦСКА (Москва) и Вердер (Бремен).
От щаба на ловчанлии разкриха още, че на трибуните е имало доста мениджъри, които са следили футболисти и на двата отбора.
Според слуховете мачът е бил изгледан и от няколко агенти от Испания, които са били на трибуните след специална покана от старши треньора на Литекс Христо Стоичков.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Литекс се би сам срещу Левски
Левски се изкачи на върха в класирането на “А” група след победата с 2:1 в Ловеч. Сините си взеха дербито с Литекс след много прагматична игра и голяма доза късмет. В герои за Левски се превърнаха Гари Родригес и Пламен Илиев. Холандецът вкара първия гол и подаде за второто попадение на Христо Йовов.
Пак Родригес бе спънат за дузпа, която Жоао Силва изпусна. Пламен Илиев спаси всичко пред своята врата и отчая ловчанлии.
Литекс имаше предимство през голяма част от двубоя, но момчетата на Христо Стоичков пропиляха поне 5 чисти голови положения. Ловчанлии сами се биха, като с най-големи пропуски се отчетоха капитанът Георги Миланов и Армандо Ваюши. Почетното попадение бе дело на Илия Миланов в 80-ата минута.
Съдията Николай Йорданов също удари едно рамо на Левски, като не даде чиста дузпа за Литекс при 0:0, а освен това спести червен картон за гостите.
Литекс излезе в оптималния си състав, като на мястото на наказания Емил Грозев се завърна Антон Недялков. Той започна като ляв бек, а Васил Божиков си партнираше с Илия Миланов в центъра на отбраната. Наставникът на Левски Николай Митов направи 6 промени в стартовия си състав от последния мач срещу Локомотив Сф. Най-интересната рокада беше свързана с Гари Родригес, който от крилото
беше преместен зад тарана Жоао Силва.
От началото на мача обаче Литекс направи истинско показно на гостите. Момчетата на Христо Стоичков нагънаха Левски от първия съдийски сигнал и бързо стигнаха до първата си голова възможност. Тя беше в 6-ата минута, когато Георги Миланов беше изведен от Цветков, но Пламен Илиев отрази удара му. След последвалия корнер Исмаил Иса стреля на два пъти, но вратарят отново беше на висота, като първия път спаси с една ръка. Само 3 минути по-късно Литекс пак стигна в опасна близост до Илиев. Нуно Пинто изпусна Ванжер, но бразилецът пробва нещо средно между пас и удар, а топката излезе в аут. След силното начало на Литекс Левски се поокопити едва в 13-ата минута. Тогава Даниел Димов пробва удар, но той бе много неточен.
В 26-ата минута се стигна до най-спорното положение в мача. Цветков изведе отлично Миланов зад гърба на защитата, а на границата на пеналта капитанът на ловчанлии бе повален от Ели. Въпреки че французинът бе последен в отбрана, реферът Николай Йорданов остана безмълвен. 4 минути след това сякаш от нищото Левски вкара. Защитата не се ориентира при една дълга топка, Рамос гардира добре и подаде към Гари Родригес, който с диагонален шут откри – 1:0 за Левски. След попадението сините понатрупаха малко самочувствие и стигнаха до нова голова възможност. Тя беше на сметката на Жоао Силва, но Пиргов изби неговия удар с глава. До края на първата част Литекс пак повиши оборотите, а Левски остана сух само благодарение на Пламен Илиев. Вратарят спаси шутове на Георги Миланов и Ваюши. Левски започна да играе все по-грубо и натрупа четири жълти картона. В самия край на първата част ветеранът Христо Йовов бе пожален след два груби фаула в краката на Георги Миланов.
Стъписан от силната игра на Литекс, Николай Митов затвори своите след почивката. Той извади Илиян Йорданов и пусна Орлин Старокин. Въпреки това отново ловчанлии имаха по-чистите положения. До 60-ата минута нови 3 пропуска направиха Георги Миланов, Васил Божиков и Ваюши. Положението на албанеца бе и най-чистото, след като от 6-7 метра той би право в Илиев.
Вместо Литекс да изравни, Левски стигна до втори гол в 63-ата минута. Гари Родригес напредна от центъра на терена, надбяга трима бранители и пусна към Христо Йовов, който нямаше проблеми да се разпише за 2:0.
След второто попадение Христо Стоичков хвърли всичките си играчи в атака и Литекс най-накрая разпечата мрежата на Пламен Илиев. В 80-ата минута Ваюши центрира от фаул, а Илия Миланов с глава вкара за 1:2. До края ловчанлии се хвърлиха ва банк и бяха близо до второ попадение. Въпреки това намесите на Илиев между гредите ги отчаяха. Вместо това Левски можеше да отбележи и трети гол. В даденото продължение младокът Кирил Десподов фаулира Гари Родригес в пеналта и Левски получи право да изпълни дузпа. Жоао Силва застана зад топката, но силният му шут бе спасен от Илко Пиргов.
Въпреки слабата си игра в Ловеч сините се качиха на върха и вече са с точка аванс пред шампиона Лудогорец, който днес гостува на Миньор.
Боримиров: Стоичков натиска съдиите на почивката
Спортният директор на Левски Даниел Боримиров определи победата на своя тим над Литекс като изключително важна.
– Този мач беше от изключително важно значение. Радвам се, че момчетата проявиха характер. Ние излязохме с чест от мача. Показахме, че това, което се пише за Левски, не отговаря на истината. Момчетата имат потенциал и виждаме, че след всеки изминал мач играем по-добре. За нас е важен крайният резултат, когато спечелиш и ти дадат 3 т., дори и с грозна игра, е по-добре от да играеш добре, но да загубиш -започна Боримиров.
Борето коментира и изказванията на бившия си съотборник в националния Христо Стоичков.
– Няма как да коментирам ситуацията, в която домакините претендират за дузпа, защото не съм видял на повторение. Мисля, че е време Христо Стоичков да спре да грабва съдиите тука в тунела, защото и в мача за купата, и сега видяхте един различен съдия през двете полувремена. Видяхте, че за всяко едно наше единоборство се даваше директно картон. На Литекс – абсолютно нищо. Мисля, че е време Стоичков да спре с това нещо. Аз бях вътре в тунела и видях как Стоичков се разправяше с тях на полувремето и ще видя дали Ники Йорданов има сърце да го напише това в доклада си. Не смятам, че Ники Йорданов има какво да компенсира през второто полувреме – добави бившият халф.
Агитката на гостите се млати с полицията
За пореден път се разигра инцидент при гостуване на Левски в провинцията. Агитката на сините, която беше в Ловеч да подкрепи отбора в дербито с Литекс, се забърка в неприятности. На излизане от Градския стадион група запалянковци се сби с органите на реда, като се наложи дори и намеса на жандармерията.
Докато се прибираха към София, феновете отново участваха в масово сбиване. При с. Български извор се бе образувало огромно задръстване, след като голяма група фенове се гонеше с прътове и се биеше.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Стоичков: Срам за футбола
Христо Стоичков избухна след съдийството на Николай Йорданов при загубата на Литекс от Левски с 1:2. В 26-ата минута при резултат 0:0 арбитърът не даде дузпа за ловчанлии и не изгони Ромен Ели. “Не за първи и последен път ще бъде да наказват рефери, които свирят на Левски. Направете си сметка колко изгоряха. Изгоряха, защото са нагли”, беснееше Камата. “Ако мислят, че така, както искат да играят със Сараево и така да им купуват мачовете – това е срам за футбола. Всички виждате за какво става въпрос. Значи има нещо гнило вътре. Или са решили да правят нещо задкулисно – да стигнат до финала, да стават шампиони”, беснееше Стоичков.
С успеха в Ловеч Левски се изкачи на първо място преди днешния двубой на Лудогорец и увеличи значително шансовете си да спечели титлата.
Йовов със 124 гола в А група
– Капитанът на Левски в двубоя с Литекс Христо Йовов отбеляза 124-ия си гол в А група. Той заема 19-о място във вечната ранглиста и е най-добрият действащ голмайстор в елита. 72 от попаденията си Бижутера е отбелязал с фланелката на Левски, 46 с тази на Литекс и 6 с екипа на Локомотив София. Нападателят на ЦСКА Мартин Камбуров има възможност да настигне Йовов и дори да го изпревари – той има 121 точни изстрела в А група.
– Левски прекъсна черната си серия от 3 поредни гостувания, в които не успя да спечели – Ботев Пд (0:2), Черно море (1:1) и Пирин ГД (1:1). За последно сините вкараха 2 гола навън срещу Черноморец, когато победиха с 2:0. – Левски победи за първи път в Ловеч от 17 април 2009 година, когато го стори отново с 2:1. След това сините имаха три поражения – с 0:3, 1:2 и 0:1.
– Жоао Силва стана вторият играч на Левски, който пропуска дузпа срещу Литекс в Ловеч в А група. Първият е Димитър Иванков.
– Литекс допусна втора поредна загуба. В предишния кръг оранжевите паднаха с 1:2 от Славия. През това първенство те вече са имали такава поредица, но през есента – поражения от Левски (1:2) и Ботев Пд (0:1).
Величко Дихонов: Да дават титлата на държавния отбор
Финансовият директор на Литекс Величко Дихонов остро изрази недоволството си от съдията Николай Йорданов. “С всякакви средства Левски се бута да стане шампион. По-добре да им дадат купата и да оставят другите отбори да играят. Не може първото полувреме при абсолютна дузпа за нас съдията да си затвори очите. Не може след всеки мач да се вади по един съдия, който играе с Левски. Като са държавен отбор, държавата да им даде купата и да приключваме с първенството. А другите да си играем за останалите места. През последните 10-15 минути съдията започна леко да ни бута, като си го изсвири мача както трябваше. Колко съдии вече извадиха от нарядите, докога ще продължава това? Ние искаме да играем футбол, а не помощ от съдията. Искаме съдиите да свирят по правилата. Знаете мачът къде отиваше, ако бе дал дузпа и червен картон през първото полувреме”, каза Дихонов.