Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Късна драма прати Левски в екстаз”, съобщава вестник „Меридиан мач” Левски е властелинът на вечното дерби! „Сините” победиха с 2:1 ЦСКА с гол в последната минута, дело на обиждания и хуления португалец Жоао Силва. По този начин отборът на Николай Митов продължава битката за титлата, докато „червените” реално вече нямат шанс за първото място. Младият специалист не направи нито една промяна в своя състав от шампионатния мач с Литекс в Ловеч, спечелен отново с 2:1. Неговият колега Милен Радуканов обаче изненада с няколко свои хода. Венцислав Василев излезе вместо титуляря в предишните мачове Ангел Грънчов. Бразилецът Марсиньо действаше пред Анисе и Саша, а на върха на атаката започна Спас Делев. На пейката бяха оставени доказаните голмайстори Мартин Камбуров и Мишел Платини.
Двата отбора започнаха мача доста припряно и до опасни атаки в първите минути почти не се стигаше. В 15-ата минута дойде и първият спорен момент в мача. Илиян Йорданов шутира към вратата на ЦСКА, топката се удари в главата на Венцислав Василев, а след това срещна и ръката му. „Сините” поискаха дузпа, но такава не бе отсъдена. Пет минути по-късно „червените” можеха да поведат след изключително комичен автогол. Анисе нахлу в половината на символичните домакини, подаде към Марсиньо, който обаче сбърка паса. Вместо да остави на Пламен Илиев, Мюлдер опита да изчисти, топката се удари в крака на Даниел Димов и се върна към вратата, където обаче Илиев улови. В 29-ата минута бе отправен и първия удар по посока на една от двете врати. Даниел Димов пробва тупалка от около 30 метра, но не уцели целта. В 35-ата минута се откри чудесна възможност за Левски. Гари Родригес центрира към Силва, той отклони с глава към Илиян Йорданов. Крилото обаче не успя да засече и защитниците на ЦСКА изчистиха. „Армейците” отговориха с отлична контраатака, след която преминалият почти целия терен Анисе чукна към Варела. Той нагласи топката на удобния си ляв крак, но стреля високо над вратата.
В 40-ата минута „синя” България ликуваше. Христо Йовов финтира Саша пред наказателното поле на ЦСКА, нагласи необезпокоявано топката на левия крак и шутира. Ударът се отклони в тялото на Апостол Попов и влетя в мрежата на Томаш Черни – 1:0 за Левски. В следващата атака „червените” можеха да изравнят. Пламен Илиев не се намеси убедително и изпусна топката. Марсиньо стреля мигновено, но Илиев се коригира и изби удара.
На полувремето Милен Радуканов пусна в игра Мартин Камбуров. Костадин Стоянов пък смени контузения Михаил Венков. ЦСКА започна по-агресивно втората част и в 49-ата минута Абел Анисе бе на косъм да изравни. Той бе изведен отлично от Марсиньо и стреля много слабо с левия крак, като не уцели вратата. След пропуска „червените” поискаха дузпа за задържане на мадагаскареца от страна на Даниел Димов, но такава не бе дадена. Малко след това най-добрият в състава на ЦСКА Марсиньо отново можеше да изравни, но изстрелът му от малък удар бе отразен от Пламен Илиев.
В тези минути мачът бе изключително двуостър, тъй като „армейците” се бяха втурнали напред, което отваряше пространства за „сините”. В 53-тата минута Стефан Велев даде чудесен извеждащ пас към Жоао Силва. Португалецът обаче не успя да овладее добре топката и тя бе избита от Томаш Черни. В 70-ата минута ЦСКА изравни. Ромен Ели събори Мартин Камбуров на около 25 метра от наказателното поле на Левски. Зад топката застана Марсиньо. Първият му удар се отби в стената, но при добавката бразилецът вкара истински шедьовър, като прати топката в скобата и не остави никакви шансове на Пламен Илиев – 1:1. В този момент Милен Радуканов пусна в игра Мишел Платини. Още с първото си докосване бразилецът намери напълно свободния Спас Делев. Дребосъкът от село Ключ спря топката на гърди и стреля силно с левия крак. Пламен Илиев обаче изби. От този момент нататък действията се развиваха изцяло в половината на ЦСКА, но до голови положения почти не се стигаше. В 77-ата минута Станислав Ангелов влезе в наказателното поле, където бе съборен от Венци Василев. „Сините” отново поискаха дузпа, но реферът Георги Йорданов пак остана безмълвен. Минути преди края Гаджев имаше възможност да вкара, но останал напълно сам на точката на дузпата, се засуети и топката му бе отнета.
В 90-ата минута Жоао Силва хвърли „синя” България в екстаз и накара всички да мечтаят за титлата. Владимир Гаджев центрира отдясно, Жоао Силва, около когото нямаше нито един защитник на ЦСКА, се хвърли с плонж и изпревари Томаш Черни, като с глава вкара топката в мрежата му – 2:1 за Левски.
„Мениджъри от 8 страни уважиха дербито”, пише още изданието.
Голямото дерби на българския футбол между Левски и ЦСКА отново прикова изключителен интерес на мениджъри. На трибуните на стадион „Васил Левски” имаше емисари поне от седем-осем държави, като със сигурност част от пратениците бяха от Италия, признаха от двата лагера. Двубоят бе интересен и за много български мениджъри, сред които се открояваше Николай Жейнов. Вероятно обект на интерес са били голямата звезда на Левски Гари Родригес и капитанът на ЦСКА Иван Бандаловски. Със сигурност на Националния стадион е имало агент, който да следи играта на Владимир Гаджев. Халфът се завърна на терена в последните 20 минути на мача, след като преди това дълго време лекува травма.
„Тодор Батков: „Червените” да продължават да грухтят”, пише още вестник „Меридиан мач” „Сега да продължават да грухтят.” С тези думи се обърна собственикът на Левски Тодор Батков към „червените” фенове след успеха на „сините” с 2:1 във вечното дерби. Адвокатът трудно сдържаше своята радост и гарантира, че тимът ще стане шампион. „Честито на всички левскари. Доволен съм от духа. От волята. Възхитен съм от Антонио Вутов, макар че игра 10 минути. Това е пътят. Щастлив съм, че зарадвахме българския народ в тези мрачни дни. Развеселиха ме хората от сектор „Г”.
Даже ме бяха нарисували малко по-слаб. Нека продължават да си грухтят”, призова Батков. „Продължаваме напред. Вече напрежението е на 330 км оттук. Ще дойде и техният момент (б. а. на Лудогорец). При победа в директния мач ставаме шампиони. Преди това трябва да вземем купата. Ще успеем, ако играем с такова себераздаване. Видяхте как се преобрази отборът след смяната на треньора. Нищо лошо не искам да кажа, но това са фактите. Ние оценяваме по достойнство хората, които работят в Левски. Мисля, че имаме всички шансове да сме първи. Ако искат Ботев да играят в Европа, трябва да вземат нещо в Разград. Станимир Стоилов е левскар и ще ни удари рамо. Всички трябва да помагат на Левски да стане шампион.”, коментира още Тодор Батков. Той завърши и със специална похвала за португалския герой Жоао Силва и феновете на Левски: „Трябваше все пак да се отпуши това момче. В най-важния мач вкара гол. Шапка им свалям на феновете. Те са 12-и и 13-и играч”.
„Лудогорец разби Ботев (Bp) с 4:1”, пише вестник „7 дни спорт” Шампионът Лудогорец запази първото си място в класирането след бой над опашкаря Ботев (Bp). Разградчани не допуснаха изненада вкъщи и наказаха тима на Тони Здравков с 4:1. Точни за шампионите бяха Миро Иванов, Димо Бакалов и Михаил Александров през първата част, а след почивката Иван Стоянов вкара страхотен гол от фаул. Почетното попадение за гостите беше дело на Цветелин Тонев.
„Гриша Ганчев нападна шеф на „сините”, съобщава още изданието. Собственикът на Литекс Гриша Ганчев нападна Левски заради съдийската подкрепа в последно време. “Ядосвам се с мачове и с такива глупости. Самозабравиха се разни подуянски управници. Очите им стъклени. Стъпиш им на окото – вместо да се спука, все едно си се качил на скейтборд. Продажно племе. Защото някакъв си… директорчето, дето си духа перчема, трябва да стане първи на всяка цена. Какво ще стане – ще му порасне ли? Айде, побутни ги малко, ама то очевадна работа. Те ми звънят някои от тях да ми се оправдават. Имам есе-мес от човек от най-новото ръководство на Левски, в който ми написа: “Срамна победа”. Значи собствениците им имат морал. Не знам какъв е Батков, що е”, изригна Ганчев.
„Скаути идват за Неделев и близнаците Миланови”, пише още вестник „7 дни спорт” Представители на турски клубове са очаква да присъстват на днешното дерби между Ботев (Пд) и Литекс. Целта на скаутите от отбора на пловдивчани ще е изгряващата звезда не само на „жълто-черните”, но и на българския футбол Тодор Неделев. 20-годишният офанзивен халф е следен от доста време от гранда Галатасарай, Истанбул ББ, Касъмпаша и устремилият се към местната Суперлига Манисаспор. Не е изключено днес в Пловдив да пристигне и човек, работещ за друг клуб в Турция. Пратениците ще следят под лупа изявите на таланта срещу ловчанлии, както и в оставащите мачове до края на сезона. Турски клубове имат интерес и към бразилеца Вандер Виейра, но той няма да играе, защото не е напълно възстановен от контузията си. В Пловдив се очакват и мениджъри от други страни от Европа, които ще следят внимателно изявите и на младите звезди на Литекс като близнаците Георги и Илия Миланови.
„Христо Йовов: Не съм сигурен, че това е последното ми дерби”, съобщава вестник „Тема спорт” Капитанът на Левски Христо Йовов най-вероятно ще спре с футбола след края на сезона. Той обаче си остави отворена вратичка, че може да продължи. “Настроението е страхотно. Искам да благодаря на целия отбор. Всички желаем победата. Когато човек много силно иска нещо, той го получава, макар и накрая. Мисля, че през първото полувреме надиграхме ЦСКА, държахме инициативата. След като отбелязахме гола, инстинктивно се прибрахме назад и през втората част несъзнателно я предоставихме на съперника. Като ни вкараха, отново се събудихме. Не съм 100% сигурен, че това е последният ми гол във вечното дерби, но нещата отиват към своя край. Трудно ще остана на терена. Ще видим как ще се представям до края и ще разговарям с ръководството. Ако наистина имат нужда от мен през следващия сезон, ще продължа да помагам.”
„Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков: Треньорът носи вина”, пише още изданието. Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков обвини старши треньора Милен Радуканов за загубата от Левски. Живков не подмина и играчите в упреците си. Изпрълнителният директор намекна и за нова треньорска смяна на “Армията”. “Загубихме злощастно, защото нямахме късмет. Мачът се играе в две полувремена, а ние се представихме на ниво само през второто. Затова нормално ни победиха. За мен треньорът ни носи вина, тъй като имаме по-силни футболисти от Левски. Играчите ни са най-добрите, но не са победители, а в ЦСКА трябва да се играе смело и агресивно от началото до самия край. Това не е ЦСКА. Не знам дали ще има треньорска рокада. Ще преспим, ще помислим и тогава ще решим”, сподели изпълнителният директор на „червените”.
Спортният директор на армейците Емил Костадинов обаче не смята, че вината за поражението е в Радуканов и че трябва да има нова треньорска рокада.
“Аз не мисля така. Ако има някой нещо да казва, да го каже. В отбора има доста проблеми. Не е окомплектован както трябва. Не искам да коментирам дали е имало футболисти, които не са се раздавали”, заяви Костадинов. За самия двубой той сподели: “Играхме слабо през първото полувреме. Не влязохме добре в мача. През второто започнахме по-добре. Не знам защо се върнахме да браним равния резултат. Като губиш от прекия конкурент, винаги се отдалечаваш от целите. Класирането за Европа е на дневен ред. Оттук нататък трябва да побеждаваме”, завърши Костадинов.
„Станимир Столилов: Излизаме срещу Литекс, без да правим сметки”, съобщава още вестник „Тема спорт” “Излизаме срещу Литекс, без да правим сметки за следващите тежки мачове, които ни предстоят”, заяви старши треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов преди днешното домакинство на ловчанлии. В следващите два кръга Ботев гостуват на ЦСКА и приемат Локомотив в битката за Пловдив. “Преди началото на шампионата всички правеха сметки и изчисляваха точки. Приоритет за мен е преди всичко да запазим нивото, което показваме, а ако го повишим, ще бъде още по-добре. Естествено във всички мачове нашият отбор трябва да излиза с нагласата и мотивацията за победа. Надявам се да вземем толкова точки, колкото заслужаваме. Досега във всеки един мач сме подхождали отговорно и сме се раздавали напълно. Смятам да продължим в този дух и занапред. За Ботев всеки един мач е важен. Искам нашият отбор да се развива и да играе все по-добър футбол. Ако това е подплатено и с победи – още по-добре”, добави Стоилов. “Литекс играе в този състав от доста време и в него има изградени добри връзки и взаимодействия. Играят много добър футбол. Притежават доста на брой интелигентни и качествени млади играчи, които заслужават уважение от цялата футболна общественост. Христо Стоичков е успял да им придаде самочувствие и увереност, което им помага много. За нас ще бъде предизвикателство да покажем и ние добра игра и да премерим сили с тях в чисто игрови план. Хората могат да очакват качествен мач. Не съм видял противника да се затваря. Те излизат и играят заради самия футбол. Смятам, че и ние досега правим същото. Очаквам да се получи един празник и по-добрият да спечели”, сподели още Стоилов.