Стилиян Петров слага край на състезателната си кариера

Стилиян Петров обяви край на своята състезателна кариера в специално обръщение към клубния сайт на Астън Вила,SPORT.BNT.BG

Капитанът на националния отбор благодари на сътборниците си, на своите близки приятели и семейството си, които са до него и му помагат в битката с коварната болест.

Петров е категоричен, че подкрепата на феновете му дава сили да се пребори с левкимията. Той сподели, че в момента е в оздравителна фаза и трябва да премине още няколко етапа.

Писмото на Стилиян Петров към феновете:

“Никога не съм си падал по гръмките изявления. Винаги съм се стараел просто да върша работата си, да бъда благодарен към моите съотборници, които са чудесни хора и мое семейство. Те бяха сериозна опора за мен през последната година, в която се нуждаех от тях повече от всякога. Благодарен съм на моята съпруга, Паулина, на моите синове, Кристиян и Стилиян. Вие сте постоянно до мен и ви обичам. Също така, благодарен съм на моите родители, на брат ми, на майката на Паулина и на тези хора, които бяха най-близо до мен през тези времена. Обичам ви много, вие знаете кои сте.

Всеки ден благодаря на Господ, че ми даде възможността все още да бъда с моето семейство. Другата голяма любов на моя живот беше футболът и именно затова с тъга в сърцето трябва да обявя, че прекратявам своята кариера. Емоциите ме съкрушават, но продължителната подкрепа от страна на семейство, приятели и близки ми помагат, за да продължа напред от единствения начин на живот, който някога съм познавал. Готов съм да приема новите предизвикателства. Откакто бях диагностициран с акутна левкемия през март 2012 година, аз успях да разбера как тази болест влияе върху живота на толкова много хора. Аз мога да помагам и искам да помагам, и ще основа фондация, чрез която ще стигна до хора с подобна диагноза. Искам да направя разлика.

Това е моето ново предизвикателство и аз се изправям срещу него с ентусиазма, енергията и амбицията, с които посрещах всяко предизвикателство в моя живот. Помня, че когато бях млад футболист в ЦСКА София, хубавият живот беше единственото нещо, от което се интересувах. Селтик се поинтересува от мен и аз се преместих в Глазгоу – в друга държава, в един съвсем нов свят. Не говорех езика и мислех, че никога няма да ми се получи. Не познавах никого. За щастие, там срещнах хора, които ми помогнаха и преобърнаха моя живот. Моите съотборници ми показаха правилния път – този път, които трябваше да поема, ако искам да бъда сериозен професионалист и да се състезавам на най-високо ниво. Оценявам възможността за работа с такива професионалисти, защото тя ме превърна в тяхно подобие.

В Селтик и Астън Вила имах привилегиите да практикувам любимата игра на най-високо ниво, подкрепян от най-страстните фенове. Точно тогава обаче се случи нещо лудо. Нещо, което аз мислех за обикновена настинка, но то се оказа далеч по сериозно. Нещо, което променя животи. Играх 90 минути за Вила срещу Арсенал на “Емирейтс” и след това се почувствах отпаднал. Изобщо не бях себе си. Тогава обаче помислих, че не е нещо сериозно. Диагнозата на д-р Ричард Ловел беше тотален шок. Приблизително 7600 британци са диагностицирани с левкемия всяка година, а при 2300 от тях тя е акутна. За късмет, аз взех бързо важни решения и започнах моментално лечение. Трябваше да го направя. Моята левкемия сега е в ремисия, а аз приключих тежкото и интензивно лечение.

От този момент нататък ще бъда на по-леко лечение, което е под формата на хапчета и с продължителност от близо две години. Чувствам се късметлия, а не всеки има този късмет. Трябва да благодаря на професор Дейвид Линч от Университетската болница в Лондон, на неговата асистентка Тереза Макдоналд, както и на всички медицински сестри и работници в тази прекрасна институция. Благодаря и на вас, професор Чарли Крадък, Сандио Награ. Благодаря и на всички медицински сестри, които се грижиха за мен в Университетската болница и болница “Кралица Елизабет” в Бирмингам. За живота, който прекарах във футбола, ще бъда винаги благодарен. За възможността, която ми отвори това лудо нещо, също чувствам благодарност, може би по някакъв странен начин. Тази лудост докосна много хора и аз искам да извлека само позитивното. Това ще бъде най-голямото предизвикателство в моя живот.

Искам да благодаря на феновете на Астън Вила, на президента на отбора Ранди Лернър, на изпълнителния директор Пол Фолкнър и на мениджъра Пол Ламбърт. Също така благодаря на феновете на Селтик, на феновете в България и на тези по цял свят, които ми помогнаха през последната година с различни начини на подкрепа и с лични, чувствени съобщения. Благодаря на всички мениджъри и на всички футболисти, с които съм работил и играл рамо до рамо. Обичах да играя футбол с всички вас и вие ще останете завинаги в моето сърце. Също и на агентите, които ме представляваха през годините, включително и настоящите от агенция “Бейс Сокър”.

Аз продължавам напред и съм развълнуван от това. Изпитвам радост в моето сърце за това, че споделихте с мен много. Не само през последната година, а през цялата ми кариера. Бях привилегирован. Все още съм. Винаги ще бъда”.

Социалната мрежа “Туитър” избухна с пожелания към Стилиян. Ето какво сподели капитанът на Ман Сити.

Венсан Компани(капитан на Манчестър Сити): “Пожелавам всичко най-хубаво на Стилиян Петров в новата глава от живота му.Тъжно е да видиш такъв великолепен капитан и страхотен човек да се отказва в най-добрите си години.

Фото:БТА