Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Левски се измъкна срещу Ботев (Враца) с дузпа”, съобщава „Меридиан мач” Левски стигна до трудна победа във Враца. „Сините” обърнаха с 3:1 местния Ботев, след като губеха с 0:1. Домакините имаха претенции към съдията за първия и втория гол на гостите, които отново се изстреляха на върха в класирането на елита.
Мачът започна без особен импулс и в двата отбора, а съперниците изчакваха грешка в отбраната на противника. В 5-ата минута Де Карвальо беше изведен, след като централният защитник Жайро го изпусна, но нападателят би в аут. В ответната атака Васил Велев пусна хитър пас зад гърба на „сините” защитници и Андрей Атанасов се озова сам срещу вратаря на „сините” Михаил Иванов. Липсата на концентрация попречи на нападателя на отбележи, а ударът му мина покрай лявата греда. Левски отговори с опасен шут на Карвальо до гредата. В 17-ата минута стражът на домакините Христо Митов парира опасен удар на Карвальо, който отново беше изпуснат от Жайро. В 33-тата минута ветеранът Илия Илиев стреля от фаул, а вратарят на гостите Михаил Иванов отби несръчно топката в краката на Андрей Атанасов. Централният нападател на Ботев добави с фалцов удар за 1:0. Реакцията на Левски беше светкавична. Още в следващата минута „сините” изравниха, след като Карвальо получи отличен пас от Гари Родригес, измъкна се от защитата на домакините и вкара за 1:1. Футболистите на Ботев (Bp) поискаха нарушение срещу Жайро при атаката на гостите. В 41-вата и 42-рата минута Атанасов можеше да вкара втори гол за Ботев, но нямаше шанс, а и вратарят на гостите Иванов беше на мястото.
Левски започна по-силно през второто полувреме, като упражни тотален натиск пред вратата на Митов. В 51-вата минута Силва премина през Савич, но ударът му беше в аут. В 54-тата минута Родригес стреля от 20 метра, но топката мина до лявата греда. В 57-ата минута Коконов беше изведен сам срещу вратаря на гостите при контра на Ботев (Bp), но стражът притича и като последен в отбраната на „сините” изби. В 59-ата минута защитата на домакините увисна брутално и Силва изскочи сам срещу Митов. Португалецът обаче беше толкова изненадан, че топката е стигнала до краката му, че отправи нескопосан удар покрай вратата. В следващата минута и Родригес беше изведен сам срещу вратаря на домакините, но не уцели рамката. Ботев (Bp) отвърна с опасна контраатака, при която Атанасов открадна топката от Милиев, но извеждащото му подаване към Якимов не беше точно. В 70-ата минута реферът Стоян Денев отсъди дузпа за гостите за игра с ръка на Николай Маринов след центриране на Илиян Йорданов. Домакините бурно протестираха, а това забави изпълнението на наказателния удар 3 минути. След подновяването на играта Родригес се нагърби с изпълнението на дузпата и хладнокръвно отбеляза за 1:2. В 78-ата минута отново холандецът се оказа на стрелкова позиция, но от 2 метра не успя да преодолее вратаря Митов. В даденото от съдията продължение опасен пробив на Родригес и центриране към Силва създаде суматоха пред вратата на домакините, но до нов гол не се стигна. В 3-тата минута на добавеното време Ботев (Bp) получи право да изпълни ъглов удар, при който вратарят Митов отиде в наказателното поле на „сините”, в отчаян опит на домакините да променят нещо. При центрирането защитата на Левски изби топката пред голлинията. Кълбото попадна в Родригес, който преодоля защитник на домакините и излезе абсолютно сам срещу празната врата на Ботев. Холандецът обаче реши да подари гола на Жоао Силва и му поднесе топката на метри от голлинията, а португалецът вкара за крайното 3:1.
„Феновете на Локомотив (София) бесни на ръководството след загуба от Пирин (Гоце Делчев)”, пише още изданието. Пирин (Гоце Делчев) постигна изненадваща, но напълно заслужена победа над прекия си конкурент в битката за оставане – Локомотив (Сф). Пирин спечели с 1:0 на стадион „Българска армия”, макар и без наставника си Тенчо Тенев, който поради здравословни проблеми не можа да води отбора.
До гола на Веселин Марчев опасности пред двете врати почти липсваха, като домакините се отчетоха само с два, и то неточни удари на Димитър Илиев и Даниел Пеев. В 42-рата минута Марчев получи топката на границата на наказателното поле, хитро се освободи от пазачите си и с много точен удар в долния ляв ъгъл откри резултата. Играчите на Локомотив се опитаха да реагират светкавично и до края на полувремето пропуснаха двете си най-чисти възможности. Първо Митко Илиев с глава удари греда, а в самия край на полувремето след центриране на Маркиньос от фаул Бранеков стреля с глава. Вратарят Юсев отби топката, и защитниците пред него изчистиха в корнер. До края на мача това остана и единственият точен удар в актива на Локомотив.
В началото на второто полувреме, отново след фаул, Маркиньос хитро подаде на Бибишков, но диагоналният му шут излезе в аут. Действията на играчите на Локомотив ставаха все по-припряни и неточни. Гостите пък от своя страна играха много задружно и отлично се подсигуряваха. При две от контраатаките си те дори можеха да стигнат до втори гол. В 76-ата минута Марчев се подигра с цялата отбрана на Локомотив, но би в аут от границата на наказателното поле. Пет минути преди края при нова контра, играчите на Пирин бяха четирима срещу двама защитници, Марчев изведе Лазаров сам срещу Митрев, но ударът му излезе в аут.Така Пирин спечели важни три точки и след края на мача бе изпратен с аплодисменти от привържениците на Локомотив (Сф). Агитката обаче бе бясна от играта на своите и засипаха с обиди собственика Николай Гигов, треньора Емил Велев и изпълнителния директор Георги Марков.
„Съсипахте велик отбор, заслужавате затвор” и „Играйте за нас! Гигов педе…”.
След края на мача феновете на Локомотив поискаха оставката на цялото ръководство, а тълпа от разярени привърженици се опита да линчува Георги Марков. Полицията спаси Марков от саморазправа, а в суматохата един от феновете успя да го наплюе.
„Треньорът на Лудогорец: Ще има премии за Славия”, съобщава още вестник „Меридиан мач”. Треньорът на Лудогорец Ивайло Петев говори преди домакинството срещу Славия, което може да се окаже един от най-важните мачове до края на сезона. „Има доста мачове до края. Предстоящият е важен. Готови сме за този двубой и остава да разгърнем голяма част от потенциала си. Свикнахме на напрежението. Мисля, че това няма да ни се отрази на играта. Очаквам Славия да играят по начина, по който е казал техният президент. За мен е от значение как ще изглежда Лудогорец”, обяви треньорът на шампионите.
„В последните игри показахме, че забравихме момента с кризата. Според мен Славия ще играе за премии, но това не е от значение. Това са нормални неща и няма нищо незаконно. Ние, когато играем, както искам, печелим”, каза Петев.
Относно състава на разградчани Петев заяви: „Знам с кои 11 ще стартирам. Поздравления към момчетата, които играха по-малко до момента. Справиха се на ниво. Аз за Славия съм готов със състава. За мача с Левски имам идея на кои футболисти мога да разчитам. Истината е, че все още не мисля за мача с Левски. Предстоящият двубой въобще не е маловажен и сме се насочили само към него”, допълни още наставникът на разградчани.
„Какво да очаквам от мача Ботев Враца и Левски? Очаквам да стане добър мач. Какво друго?”, запита Петев. Относно ситуацията в първенството треньорът на шампионите заяви: „Разликата тази година е, че миналата година бяхме догонващи, а сега сме лидери. Догонвахме, и то много точки. Това са нормални неща. Като догонващи напрежението е по-малко, когато си на второ или трето място. Свикнали сме с това напрежение. Почти цяла година сме на върха и всеки мач е финал”, каза още Петев, който миналото лято се запозна и с новия треньор на Манчестър Юнайтед Дейвид Мойс.
„Поздравих Дейвид Мойс за назначението в Манчестър Юнайтед. Щастлив съм от този факт. Сигурен съм, че ще се справи. Хубаво звучи един мач Манчестър Юнайтед – Лудогорец”, каза Ивайло Петев.
„Тодор Батков отписа Левски за купата и титлата”, съобщава „7 дни спорт”. Левски победи след драматично слаба игра във Враца местния Ботев с 3:1 и за пети път тази пролет излезе поне за 24 часа начело в класирането. Головете за „сините” вкараха Карвальо, Родригес от дузпа и Силва, а почетното попадение за домакините бе на Андрей Атанасов.
Противно на всички очаквания, че хората на Тони Здравков няма да стигнат дори до вратата на Левски, те поведоха в средата на първата част. Гостите обаче върнаха гола в ответната атака благодарение на Базил де Карвальо.
„Сините” вдигнаха оборотите през второто полувреме и стигнаха до ново попадение. Гари Родригес от дузпа в 73-ата минута. В последната секунда на продължението след бърза контра атака Жоао Силва вкара трети гол във вратата на врачани. „Сините” началници останаха недоволни от показаното от играчите на Николай Митов. Тодор Батков дори заяви, че Левски няма как да бие Берое и Лудогорец, ако играе толкова слабо.
Треньорът на Левски Николай Митов направи пет промени от последния мач срещу Миньор (2:1). Левски започна силно двубоя и потърси ранен гол, въпреки че бе гост. В третата минута нападателят на сините Базил де Карвальо бе близо до гол, но ударът му мина над горната греда на Христо Митов. Две минути по-късно халф в зелено изрита една топка, напред с което остави нападателя на Ботев (Враца) Андрей Атанасов сам срещу вратаря на Левски Михаил Иванов, но ударът му мина на сантиметри от странични стълб. Голаджията на „сините” Карвальо не спря да тормози бранителите в зелено. В 10-ата минута отново той бе главно действащо лице, след като стреля към вратата на домакините, но отново не(очно.
Ботев (Bp) се събуди след 15-ата минута и показа, че не се плаши от името на Левски и няма да се даде лесно. В 16-ата „сините” изпълниха бързо пряк свободен, Карвальо отново остана сам срещу Митов, но вратарят следеше ситуацията, излезе напред и изби. Домакините се опитваха с изритани топки да стигнат до опасност пред вратата на Мишо Иванов. Най-добрият в редиците на Левски в последно време Гари Родгирес не се забелязваше много през първите 20 минути. Домакините пък бяха много добре подредени отзад и трудно допускаха пробиви. За радост на врачани, Ботев поведе в 33-ата минута. Капитанът на тима Илия Илиев стреля от пряк свободен, Иванов отрази, но топката попадна в Андрей Атанасов, който от близо не сбърка за 1:0. Радостта за домакините трая само една минута, след като Левски изравни при следващата атака. Хубава комбинация между Родригес и Йорданов изведе Карвальо срещу Христо Митов и голаджията не сбърка за 1:1. Врачани поискаха нарушение на Карвальо срещу Жайро, но съдията Стоян Денев бе на друго мнение. Така двата тима се прибраха на почивката при равен резултат. На полувремето Николай Митов направи една промяна, като извади Карвальо, а на негово място се появи Жоао Силва. Малко след подновяването на играта
Силва и Родгирес можеха да вкарат, но ударите им бяха неточни. В 58-ата минута халф на Левски изрита топката към вратата на Враца, Жоао Силва я открадна и се озова сам срещу Митов, но игра нескопосано и изпусна. Следващата атака „сините” отново бяха близо до гол, но ударът на Гари Родригес бе далеч от целта. Николай Митов извади пасивния Михелич и пусна Христо Йовов в средата на терена. Домакините се прибраха отзад и разчитаха само на контраатаки. В 69-ата мин Илиян Йорданов центрира успоредно, бранителят на Ботев Ники Маринов игра с ръка в наказателното поле и главният рефер Стоян Денев посочи бялата точка. Гари Родгирес застана зад топката и не сбърка за 2:1. Десет минути по-късно холандецът отново можеше да се разпише след двойно подаване с Йовов, но Христо Митов излезе навреме и спаси удара. В последните 10 минути домакините вдигнаха малко оборотите и погледнаха към вратата на бившия си страж Мишо Иванов. Така се стигна до 93-ата минута, врачани изпълниха корнер, а вратарят на тима Митов влезе в полето на Левски. След центрирането се получи разбъркване в наказателното поле, а топката бе изритана към Гари Родгирес, той напредна в половината на домакините и останал сам срещу опразнената врата, подаде на Жоао Силва да се разпише – 3:1.След новите три точки „сините” оглавиха класирането на „А” група преди днешния мач на Лудогорец срещу Славия. Левски пък е на двете победи от дубъла, който ще се играе следващата седмица. Хората от „Герена” първо се изравят срещу Берое във финал за купата, а 3 дни по-късно е и мачът на Герена срещу прекия конкурент Лудогорец.
„Григор Димитров изпусна Станислас Вавринка в Мадрид, не бил в кондиция”, пише още изданието. Григор Димитров отпадна от турнира “Мастърс” в Мадрид след драматична загуба с 6:3, 4:6, 1:6 от №15 в света Станислас Вавринка (Швеиц). Димитров, които в предишния мач изхвърли Новак Джокович, игра по-добре в първия сет. Във втория Вавринка се скара със съдията и с всички от обслужващия персонал, и това явно му повлия добре, защото спечели с 6:4. В третия швейцарецът бе по-свеж на корта и затвори мача. „Още след първия сет не се чувствах добре, а по време на целия двубой не бях в кондиция”, заяви Димитров.
„Треньорът на Локомотив (София):Пишем срамна страница в историята на клуба”, съобщава още вестник „7 дни спорт”. Треньорът на Локомотив (София) Емил Велев бе изключително разочарован от домакинската загуба на своя тим от Пирин (Гоце Делчев) с 0:1. Локомотив допълнително влоши ситуацията си в дъното на класирането и до последно ще се бори за оцеляването си. “Пирин (Гоце Делчев) бяха дошли за равен. Един път успяха да минат центъра и да ни вкарат. Ние се мъчихме, създадохме много положения, но топката просто не иска да влезе. В момента записваме най-срамната страница в нашата история безспорно. Някои играчи явно нямат желание за игра. Аз обаче оставам оптимист докрай и мога да ви обещая, че ще се борим с всички сили да не изпадне”, заяви Велев след мача.
Треньорът на Локомотив (Сф) коментира и думите на помощник-треньора на Пирин, който заяви, че му е жал за моментното състояние на тима от „Надежда”. “Що се отнася до думите на колегата ми от Пирин (ГД), че друг отбор заслужава да е на това дередже, на което сме ние, аз мога да кажа, че в България явно няма феърплей. Сега лошото е, че имаме много тежка програма, но сме длъжни да я приемем такава каквато е. Готвим се за следващия мач в Бургас”, допълни Велев.
„Базил де Карвальо виси за финала за купата”, съобщава „Тема спорт” Нападателят на Левски Базил де Карвалъо може да пропусне финала за Купата на България с Берое в сряда. Сенегалецът получи контузия в глезена през първата част и бе заменен от треньора Николай Митов на почивката. Карвальо бе изритан в 20-ата минута, но стисна зъби и остана на терена до края на първото полувреме. След това обаче от лекарския щаб на тима са му забранили да продължи. Днес ще стане ясно колко сериозна е травмата му.
На пейката срещу Берое няма да може да стои и помощникът на Николай Митов в Левски Мариян Христов. Той влезе в разправия със спортно-техническия щаб на Ботев при гола на Базил де Карвальо и бе изгонен от Стоян Денев.
„Треньор на Пирин (Гоце Делчев): „Жал ми е за Локомотив (София)”, пише още изданието. Помощник-треньорът на Пирин (Гоце Делчев) Минчо Минчев заяви след победата на отбора над Локомотив (София) в София с 1:0, че му е жал за състоянието, в което в момента се намира Локомотив. „Момчетата играха на предела на силите си – заяви още той. – Срещу Черноморец в предишния кръг бяхме много по-добри, но за жалост ни победиха. Тогава за първи път видях 9 играчи да плачат в съблекалнята. Много съм щастлив от победата. Може би дори сътворихме изненада. Радващото е, че всички момчета в състава бяха от Гоце Делчев. Това трябва да е и моделът в българския футбол, на който да се набляга. Жал ми е за този Локомотив и за това, че са на подобно дередже. Но те са в тази позиция заради друг отбор (б.а. – вероятно визира Ботев Bpаца). Пожелавам им успех”.
„Грънчов и Костадин Стоянов извън групата на ЦСКА за мача срещу Черно море”, съобщава още „Тема спорт”. ЦСКА и Черно море играят днес от 20:00 часа на стадион „Българска армия”, а на мача се очаква да присъстват едва около 800 зрители. Ако прогнозите се сбъднат, това ще е антирекорд по ниска посещаемост за „червените” през този сезон.
Двата отбора постигнаха победи в последния кръг. Червените надиграха с 3:1 Монтана като гост, а варненци удариха на „Тича” Литекс с 1:0. Това ще бъде първо гостуване на „Армията” в треньорската кариера на Георги Иванов. Бившият треньор на Левски е водил „сините” срещу ЦСКА само на националния стадион „Васил Левски”. За „армейците” мача със сигурност ще пропусне контузеният Нджонго Присо. От групата отпадат също Костадин Стоянов и Ангел Грънчов, които са с контузии. Така Радуканов няма избор в защита, тъй като с травма е и Венков. При това положение в ариергарда ще действат Бандаловски, Попов, Крачунов и Венцислав Василев. Непосредствено пред тях като единствен дефанзивен халф ще бъде ситуиран Лукас Саша.
Милен Радуканов ще потърси място в титулярния състав за Ивайло Чочев. Очаква се той да играе заедно с Анисе зад централния нападател Мартин Камбуров, който ще бъде предпочетен пред неубедителния и вечно намусен Платини. Включването на бившия футболист на Чавдар (Етрополе) като титуляр ще доведе и до вътрешни размествания в състава. Очаква се Марсиньо да заиграе по десния фланг вместо разочаровалия срещу Монтана Сержиньо. Не е изключен и друг вариант – бразилецът да бъде до Чочев, а Анисе на фланга.
В Черно море също имат проблеми с наказани и контузени футболисти. Срещата поради травми пропускат Георги Божилов и Самуел Камазола, а талантливият вратар Георги Китанов е наказан. Това ще доведе до размествания в схемата на Георги Иванов. Бившият футболист на Ла Коруня Кристиан Идалго ще се премести от десния фланг в центъра, точно зад изнесения нападател Инканго. Мирослав Манолов пък ще започне като дясно крило. Като двойка халфове ще играят Еденилсон и Георги Илиев, а капитанът ще има по-свободни функции на терена, докато бразилецът ще е натоварен с по-отбранителни задачи. На вратата на Черно море ще дебютира Емил Михайлов, дошъл през зимата от Локомотив (София). На резервната скамейка пък е записан стражът Георги Ставрев, който е син на треньора на вратарите на Черно море Стоян Ставрев.