Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
„Левски плаши Берое с 650 паса”, съобщава „Меридиан мач”
Със страхотен рекорд се похвалиха в Левски преди финала за Купата на България с Берое. Немската система, която следи движението на играчите по терена, е отчела, че „сините” са си дали цели 650 паса в мача с Миньор, като от тях 583 са били точни. Това е абсолютен рекорд за тима през този сезон. Отличникът на „Герена” е опитният Христо Йовов, които е играл най-много с топката.
Ченгета нахлуват в съблекалните
Ченгета ще нахлуват в съблекалните на отборите от елита при съмнение за уговорка, научи „Меридиан Мач”. От БфС са изпратили списък с мачове до МВР, който включва над 10 срещи от оставащите кръгове. Това са мачовете, в които се срещат отбор, доиграващ първенството, и такъв, който се бори за титла или оцеляване. Очаква се във всеки един от двубоите на стадиона да има специален представител на МВР, който да проведе разпит в съблекалнята и при най-малко съмнение.
Отделно от това за въпросните срещи от БфС ще пращат по още един делегат. Той ще пристига в града ден преди мача и ще разговаря с местни, с фенове и с близки до клубовете.
ЦСКА връща Колев, гони Томаш Черни
Стоян Колев може да замени Томаш Черни на вратата на ЦСКА от следващия сезон. „Меридиан Мач” научи, че „червените” вече са влезли в контакт с опитния страж, който със сигурност напуска Черноморец. Томаш Черни ще бъде освободен, като чашата е преляла след грешката, която той допусна при първия гол срещу Черно море.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Майкъла разследва ЦСКА
Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев вече сериозно е започнал да се съмнява в морала на част от футболистите в клуба. Майкъла не може да повярва как ръководните фактори на някои отбори измислят схемата, а след това треньорите и играчите замазват положението.
“Не би трябвало да ми минава през главата мисълта, че грешките се правят нарочно. Като гледам другите отбори как си правят финансови облаги, започвам да си мисля дали някои от играчите ни не правят нещо против ЦСКА. Дано да не е вярно. Не мога да повярвам в какви схеми се забъркват собствениците на клубовете. Сядат двама и се разбират какво да правят и как да действат”, изригна Майкъла след победата над Черно море 3:2. На Армията вратарят Черни и капитанът Бандаловски направиха фрапиращи грешки.
Григор би Багдатис в Рим
Григор Димитров победи с 6:3, 6:4 Маркос Багдатис (Кип) в мач от първия кръг на турнира от сериите „Мастърс” в Рим. Българинът направи по един пробив в двата сета и успя да спечели важните точки. Той приключи мача за малко повече от час и намери място във втория кръг, където ще се изправи срещу №9 в света Ришар Гаске (фр). Григор има три загуби в трите си досегашни мача с французина. Сред тях е и драматичният двубой на „Ролан Гарос” миналата година, когато схващания на краката провалиха българина.
БФС прати списък на МВР с предстоящи рискови мачове
БфС е пратил списък до МВР със съмнителни мачове, които предстоят да се изиграят в последните четири кръга. Това обясни за „7 дни спорт” пресаташето на футболния съюз Павел Колев.
– Изпратихме писмо от футболния съюз до МВР, т.е. до служебния вътрешен министър Петя Първанова, подписано от Борислав Михайлов – каза Павел Колев. – В това писмо има списък от мачове, които предстои да се играят. Тези двубои по преценка на футболния съюз са рискови от гледна точка на феърплея. С една дума – съмнителни. Идеята е такава, че в тези мачове играят отбор, който се бори за нещо, срещу такъв, който не се бори за нищо. Бройката на двубоите, които сме посочили, е сериозна, защото групата на отборите, които не играят за нищо, е солидна. Славия – Ботев Враца е вече минала среща, вдигна се много шум покрай нея. И за да се избегнат такива ситуации, пратихме писмото до МВР. В тези мачове ние ще изпращаме допълнителни длъжности лица. Най-вероятно ще има втори делегат, които ще следи дали мачът е истински. Обмисля се той да ходи по-рано в града да чуе какво се говори. Реално обаче от юридическа гледна точка това няма никаква стойност. Затова ние молим МВР да окаже съдействие и да изпрати експерти и ако има нещо нередно, вторият делегат да се обърне към тях. Те пък веднага след мача да действат със законови процедури. Ако трябва да викат хора на разпит направо на място и да не им дават да напускат стадиона. Това се прави, за да може да се реагира бързо, защото, като мине време, всичко се размива. БфС няма право да разследва, нито имаме право да викаме хора на разпит. Ние може да изискаме докладите на длъжностните лица. Давам следната ситуация: делегатът пише „мачът ми се стори съмнителен, хората в града говорят, че е уреден”. И ние даваме този доклад на Дисциплинарната комисия, тя решава да накаже по правилника единия или двата клуба, примерно с парична глоба, отнемане на точки или вадене от групата. Този отбор отива в Гражданския съд завежда едно дело за пропуснати ползи срещу БфС и го печели с лекота, защото ние нямаме нищо реално, само един доклад на делегат. А и нямаме право да събираме доказателства. Затова искаме съдействие от МВР, ако може направо на място да се разнищи всичко. Ако разпитат 5-6 човека и съберат данни, това вече е съвсем различно. Тогава може да се води следствие, а ще ни развърже ръцете и на нас – обясни Колев.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Ристосков чака финала за купата
Христо Ристосков е фаворит да получи назначение за предстоящия в сряда финал от турнира за Купата на България между Берое и Левски. Реферът от Сандански се очаква да бъде обявен днес за арбитър на двубоя, който ще се играе в Ловеч. Другите два варианта са Никола Попов и Цветан Кръстев.
За мача, който ще реши титлата Левски – Лу-догорец, пък е почти сигурно назначението на Георги Йорданов. Той получи наряди за всички възлови срещи през пролетта и се справи сравнително добре.
Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев говори за предстоящото дерби на „Герена”. “Очаквам да отидем и да ги победим. Видяхте колко мача поред Левски бяха подкрепени, те щяха да са на десет точки разлика зад нас”, каза той пред БНТ. “Знаете, че там имат доста силен екип от всякакъв вид специалисти и се работи на всякакви фронтове. Нормално е да имат тази увереност, това са хора с много опит в нашия футбол и ще използват абсолютно всички възможности, за да победят”, така Домусчиев отговори на въпрос какво според него се крие зад думите на Иво Тонев, че Левски ще стане шампион на всяка цена.
На „Герена” треперят от лишаване от домакинство
Ръководството на Левски се притеснява от това клубът да не понесе наказание след финала за купата на страната срещу Берое в сряда и да не може да домакинства на “Георги Аспарухов” в решителния мач за титлата с Лудогорец в събота.
Заради поведението на част от феновете си сините са глобявани след всеки кръг тази пролет. А заради това, че ултраси издигнаха свастики в Ловеч, клубът бе одрусан с 32 500 лева. При ново провинение на запалянковците, дори минимално, сините може да бъдат наказани с лишаване от домакинство или мач при закрити врати. Точно затова от “Герена” най-вероятно ще излязат с призив към феновете си да подкрепят тима само с позволени средства в Ловеч срещу Берое и да не се поддават на никакви провокации.