Преглед на водещите новини в спортните медии (Българи

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-spotr
Гърнето блъфира Стойчо със словенец, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Босът на ЦСКА Димитър Борисов е намерил начин да навие Стойчо Младенов да се върне начело на отбора. Той се надява това да стане чрез блъф за преговори със словенския треньор Дарко Миланич. Вече се появи информация, че Аспарух Никодимов посетил Марибор с конкретна цел – да се види със специалиста. С този си ход Гърнето цели да накара Екзекутора да се навие да поеме отново отбора, от който бе уволнен в началото на 2013 г.
Левски се готви за дузпи на финала
Треньорът на Левски Николай Митов обяви, че тимът се готви за вариант с изпълнение на дузпи в днешния финал за купата с Берое. „Обиграваме всякакви ситуации. И дузпите ги има в играта”, обясни Митов. Той отсече, че тимът му е фаворит в сблъсъка. „Такава ни е орисията. Срещу всеки съперник в България сме фаворити”, допълни още “синият” наставник. Той взе всичко най-добро в Ловеч и няма да пази силите на своите играчи за сблъсъка с Лудогорец в събота. Митов призна още, че не е искал съвет от бившия треньор на Левски и Берое Илиан Илиев, но ще му даде медал при спечелване на трофея. „Заслугата му е огромна за това да сме на финал”, завърши Митов.
Етър спря с „А” група
Етър окончателно преустанови участие в елитната група, обяви административният директор на клуба Радин Хаджиев. „Виолетовите” не се явиха за мача си с Черноморец, което ще донесе служебна загуба с 0:3 и отнемане на 3 точки. От СТК на БфС обаче поискаха със свое решение представител на клуба да се яви утре на заседание, за да обясни лично защо отборът е провалил мача. Причината е, че в писмото на Етър пише само „неявяване поради организационни причини”.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Двойни премии за Левски днес
Тази вечер България ще има нов носител на купата, а битката е между Берое и Левски. Градският стадион в Ловеч се очаква да се пръска по шевовете. Левскарите не са виждали купата във витрината си от шест години. Всички на Герена се надяват това да е краят на дългата суша. Собственикът на сините Тодор Батков вчера бе на Герена, за да говори с играчите и да обяви премиите им за финала. Очакванията се те да бъдат двойни.
– Убеден съм в успеха ни в предстоящия двубой. Крайно време е да вземем и този трофей. Доста пъти вече ни се изплъзва, така че сега е моментът – бяха думите на синия шеф. В Берое са на другия полюс. Капитанът на тима Дончо Атанасов и един от треньорите – Липенски, смятат, че ще е изненада, ако те се окичат със златните медали тази вечер.
Гробарят на фрийман ще свири
Съдията на днешния финал за Купата на България между Берое и Левски Цветан Кръстев е голям образ. Бившият играч на Литекс навлезе ударно в съдийството, а сега получава и най-важния си наряд. Кой обаче всъщност е Цветан Кръстев?
1. Чете Ницше в оригинал
Спокойно Цветан Кръстев може да претендира за най-интелигентен футболист, а и съдия. Той чете Ницше в оригинал и Пауло Коельо много преди да е станал любимец на манекенките.
2. Снимал се е с Морган Фрийман
Съдията взима участие в холивудската лента “Договорът”. В нея легендарният Морган Фрийман е наемен убиец, а Кръстев ходи след него и погребва жертвите.
3. Слуша класическа музика
Реферът обича да слуша класически произведения и това не е шега.
4. Бивше гадже е на съдийска щерка
Почти през цялата си кариера на футболист Кръстев е гадже с щерката на топарбитъра ни Атанас Узунов. След като се насочва към съдийството обаче, къса с момичето.
5. Наказват го за 3 месеца
Цветан Кръстев не помни с добро дебюта си в “А” група. През ноември 2009 г. той свири 1 /16-финала за Купата между Свиленград и ЦСКА, но ощетява домакините. След това го изхвърлят за 3 месеца.
Чакат пълни трибуни
Абсолютно пълен стадион се чака за днешния мач между Левски и Берое. Ден преди мача всичко беше разграбено от феновете на двата тима. В София и Стара Загора се изкупиха по 3500-те талона. Капацитетът на Градския стадион в Ловеч от 8200 места, като се очаква да има около 8000 души по трибуните.
260 униформени охраняват стадиона
260 полицаи ще охраняват финала за Купата на България между Берое и Левски. В Ловеч са наложени някои промени и временни ограничения за паркиране и движение за времето от 9 ч. сутринта до приключването на мача. Освен това полицията в Ловеч призовава жителите и гостите на града да не използват личните си автомобили.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Берое ще дебне, ЛЕвски ще напада
Днес Берое и Левски ще се вкопчат в спор за Купата на България. Старозагорци мечтаят да вдигнат за втори път трофея в историята си след 2010 г. Сините са доминант в тази надпревара и ще искат да сложат 27-ото такова отличие във витрината си.
На градския стадион в Ловеч двата тима ще заложат на противоположни тактики – зелено-белите ще се стремят да издебнат съперника, а сините с по-директен футбол ще искат да превземат вратата на Иван Караджов.
Съперниците запазиха част от основните си футболисти в последния кръг. Треньорът на Берое Петър Хубчев обаче направи грешка, която може да му струва скъпо. Той пусна като резерва срещу Литекс възстановяващия се от контузия нападател Венцислав Христов. Стрелецът обаче получи нова травма на същото място. Лекарският щаб на заралии до последно се мъчеше да го възстанови, но не успя. Така Хубчев ще трябва да реди единайсеторката си без него. В отсъствието на Христов той най-вероятно ще пусне на върха на атаката Георги Андонов. Андонов действаше на тази позиция и в полуфинала реванш срещу Славия. Заралии стигнаха до успеха в него в самия край именно с гол на Андонов. Очаква се Елио Мартинс да бъде преместен на десния фланг, а Давид Каядо на левия. Дончо Атанасов ще остане резерва. Амир Саюд ще действа пред двамата опорни полузащитници Елиаш и Лоузейро. В защита нещата за Хубчев са ясни. Той се довери на карето Крумов, Стойчев, Зафиров и Пенев.
Старозагорци ще се опитат да действат прибрано в собствената си половина, да не оставят никакви празни пространства на звездата на Левски Гари Родригес. Целта им ще е да изнервят съперника и да чакат търпеливо възможност за мълниеносна атака. С този стил тимът вече изненада доста отбори през пролетта. Николай Митов ще заложи на веруюто “Сините в атака”. За целта той възнамерява да пусне единайсеторката, постигнала важните победи в първенството с по 2:1 над Литекс и ЦСКА. В стартовия състав ще се завърне вратарят Пламен Илиев. Като десен бек ще
действа Дъстли Мулдер. Холандецът ще трябва да бъде доста внимателен, тъй като ако получи жълт картон, ще пропусне битката за титлата в събота с Лудогорец. Редом до него в отбрана ще са Даниел Димов, Ромен Ели и Нуно Пинто. В средата на халфовата линия ще действат Христо Йовов u Стефан Велев. Митов не смята да рискува с пускането на Карвальо като титуляр. Затова ще заложи на тарана Жоао Силва. Зад него ще е възстановеният от травма Кристовао Рамос. Ако все пак Митов реши да го съхрани за събота, на терена ще се появи Владимир Гаджев. По крилата ще са Гари Родригес и Илиян Йорданов. Именно от тях се чакат нестандартни ходове в нападение и голове в мрежата на Берое.
Изненада ще е, ако ние победим
Крилото на Берое Дончо Атанасов заяви, че той и съотборниците му чакат с нетърпение финала. “Обстановката е нормална. Момчетата са готови. Има усмивки, настроение в тренировките. Ще излезем пределно мотивирани да спечелим финала.
Всеки знае за какво става въпрос. Играем за купа, така че няма проблем с мотивацията.Това ще е втори финал за мен. Единствената разлика е, че в миналия (б.р. – срещу Черноморец Поморие през 2010 г.) бяхме фаворити и малко сякаш ни беше натежало. Докато сега ще излезем малко по-освободени. Да се надяваме, че ще покажем играта си, ще демонстрираме на какво сме способни, за да се поздравим с успех. Изненадата ще е ако ние победим и вземем купата. Но се надявам да е така. Пожелавам си феновете да ни подкрепят до последната минута. Видяхте преди три години как в последната минута отбелязахме гол. Всичко е възможно”, каза Атанасов пред официалния сайт на клуба.
Кондиционният треньор на тима Пламен Липенски има титла като играч на Берое, сега си пожела да вдигне и купата. “Това е една голяма мечта. Дано да се осъществи в близките часове. Играл съм и на два финала за купата – срещу Левски и Славия. Не можах да я спечеля като състезател, но си пожелавам да я взема като треньор”, посочи той.
Ваня Дзаферович: Това е нашият мач
Маркетинговият директор на беройци Ваня Дзаферович очаква победа на своите срещу Левски. “Това е нашият мач. Убеден съм, че ще вземем купата. Със сигурност сините не са по-добри от нас. Единствено ме притеснява евентуалното отсъствие на Венци Христов. В такива двубои, в които залогът е трофей, футболът отстъпва на заден план, водещо е тактическото надиграване. То е важно за крайния успех. Невинаги считаният предварително за фаворит тим е с предимство на терена. Сега силите са изравнени и тактическото надхитряне ще наклони везните към единия. Вярно е, че Левски има важен мач за титлата срещу Лудогорец след няколко дни, но това не значи, че сините са отписали купата. Напротив, ще искат да я спечелят. Напрежението е и за двата тима. Берое също ще е обременен психически. Все пак тимът е достигнал финал и играчите ще хвърлят всички сили, за да го спечелят и да сложат още един трофей във витрината”, посочи Дзаферович.