Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Берое с купа след велика драма Левски прати в космоса три дузпи, преди това направи чудеса с 10 души, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Берое спечели Купата на България в епохален сблъсък с Левски. „Зелените” стигнаха до трофея след изпълнение на дузпи (3:1), след като в редовното време и продълженията мачът завърши 3:3. Тимът на Петър Хубчев хвърли в екстаз Стара Загора и разплака Левски три дни преди решителния сблъсък на „сините” с Лудогорец за титлата. Победната дузпа за „зелените” вкара Елиаш. Преди него се разписаха защитниците Иво Иванов и Борислав Стойчев. Пламен Крумов и Саюд биха над гредата. Левски се провали тотално от бялата точка, след като Жоао Силва и Мюлдер стреляха високо над вратата, а Стефан Велев удари напречната греда. За „сините” единствен вкара Станислав Ангелов.
Мачът между Левски и Берое ще се запомни с толкова футбол, обрати и драма, колкото „А” група не видя от началото на сезона. Двата отбора заслужават много аплодисменти за този уникален мач…
Берое започна много силно срещата. Тимът на Петър Хубчев изненада „сините”, които очакваха „зелените” да играят затворено и да дебнат за контраатаки. Треньорът на Берое обаче избра коренно различна тактика. Той заложи на агресия и дълбока преса, която притискаше „сините” още в собствената им половина. Това тотално обърка тима на Ники Митов, който не беше подготвен за подобен подход на Берое. Левски не можеше да изнесе топката. Притиснат от мощната халфова линия на „зелените”, тимът от София правеше грешка след грешка в центъра на терена. Христо Йовов така и не успя да се ориентира в ситуацията, а Стефан Велев и Владимир Гаджев се изолираха от играта. Всичко това превърна Берое в тотален доминант през първата част. „Зелените” сякаш летяха по терена. Те надбягаха, надиграха и надскочиха ошашавения тим на Левски.
В 16-ата мин. Веско Пенев хвърли тъч в половината на „сините”, топката му беше върната и той я центрира към наказателното поле на Левски. Там Даниел Димов увисна на първата греда и Мар-тинс с глава простреля Пламен Илиев за 1:0. Левски изравни в 24-ата мин., когато направи единствената си свястна атака през първата част. Както обикновено в последно време Гари Родригес беше в основата на попадението. Холандецът размина по впечатляващ начин Веско Пенев и центрира успоредно по тревата. Илиян Йорданов изпревари Пламен Крумов и от 2 метра засече топката за 1:1. Берое не се стресна от изравняването. Напротив, вдигна още оборотите. В 28-ата мин., отново след тъч, топката стигна до
Мартинс. Португалецът премина без„проблем през Христо Йовов и с майсторски удар до гредата от 15-16 метра вкара за 2:1. Четири минути след бързо изпълнение на фаул хвана неподготвена „синята” защита. Давид Каядо се измъкна от Пинто и изскочи сам срещу Пламен Илиев, но в последния момент Мюлдер се намеси и изби в корнер. След неговото изпълнение топката стигна до абсолютно непокрития Мартинс, който от чиста позиция направи по-трудното и я прати с глава в аут. В 44-ата мин. задачата на Левски стана още по-трудна. Христо Йовов получи втори жълт картон за нарушение срещу Каядо и беше изгонен. „Сините” останаха с 10 човека, а Берое беше близо до нов гол в 45-ата мин. Тогава защитникът засече на първа греда центриране от корнер, а Пламен Илиев спаси.
През второто полувреме картината на терена беше доста по-различна. Берое приключи с агресивната преса, която донесе толкова успех на отбора през първата част и заложи на дефанзивна тактика. Въпреки че бяха с човек повече на терена,„зелените” се прибраха в собствената си половина, за да пазят преднината си. Това даде надежда на „сините”, които бяха тотално надиграни през първите 45 минути. Левски държеше повече топката, но така и не успяваше да създаде опасност пред Ка-раджов. В същото време тимът на Петър Хубчев получи няколко добри възможности за гол след контраатака, но ги пропусна. В 74-тата мин. Ники Митов тръгна ва банк. Той пусна на терена втори централен нападател в лицето на Жоао Силва. В 79-ата мин. Берое хвана купата с едната ръка. Ромен Ели направи безумна грешка в опита си да финтира Георги Андонов. Нападателят му отне, излезе сам срещу Пламен Илиев и го простреля за 3:1. „Сините” обаче не се отказаха и две минути по-късно след отличен пробив на Кристовао Рамос и центриране на Нуно Пинто топката стигна до Гари Родригес. Холандецът направи поредното си гениално отиграване и достави топката в краката на Жоао Силва, а португалецът от метър вкара за 3:2. Попадението даде импулс на „сините” и подкоси краката на „зелените”. В 87-ата мин. Елиаш се измъкна от защитата на Левски, но стреля право в тялото на Пламен Илиев. Секунди по-късно Жоао Силва се пребори за една изритана топка и свали към Гари Родригес. Холандецът отново беше гениален и с глава между трима съперници прехвърли Караджов за 3:3. Така Левски вкара мача в продължения, макар че в 80-ата минута губеше с 3:1, а от 44-тата мин. играеше с 10 човека.
В продълженията двата отбора бяха доста предпазливи, а и видимо свършиха силите след шеметните 90 минути, които изиграха. „Сините” можеха да поведат в 97-ата мин., когато Борислав Стойчев направи ужасна грешка пред Караджов, но Родригес не успя да прокара топката покрай вратаря. В 114-ата мин. Елиаш изведе отлично Ситое сам срещу Илиев, но вратарят се хвърли в краката му и някак успя да измъкне топката с крак. Течеше последната секунда на продължението, когато след бърза атака на Левски Нуно Пинто качи топката на главата на Жоао Силва, който от абсолютно чиста позиция стреля с глава право в ръцете на Караджов.
Така мачът стигна до дузпи, след които Берое триумфира с Купата на България.
Заради страх от сблъсъци Полицията барикадира Български извор, продължава на първа страница футболният ежедневник. Тежко въоръжени полицаи и жандармеристи барикадираха вчера село Български извор по пътя София – Ловеч. Човек на „Меридиан Мач” видя, че органите на реда не допускаха нито една кола да спре на заведенията, които се намират край селото. Както е известно, преди две седмици феновете на Левски бяха атакува-| ни именно край заведенията от група въоръжени с прътове и тръби жители на Български извор. В мелето имаше няколко леко пострадали привърженици на „сините”. Именно заради този инцидент и подозренията, че феновете на Левски ще потърсят отмъщение в ловешкото село, полицията барикадира района. На нито един ултрас на „сините”, който пътува към Ловеч, за да гледа финала за Купата на България с Берое, не беше позволено да спре на заведенията.
Близо 50 униформени охраняваха Български извор, а в близост до селото чакаха допълнителни подкрепления.
Бразилски халф пред трансфер на „Армията” Бразилски разиграващ халф е много близо до трансфер в ЦСКА, научи „Меридиан Мач”. Става въпрос за футболист, предложен на „червените” от мениджъра Роджерио Перейра. За да го наблюдава, до страната на кафето ще пътува скаутът на „армейците Иво Димов. Ако той го одобри, въпросният халф ще се появи на първата тренировка на 31-кратните шампиони за новия сезон. Логично от „Армията” крият името на въпросния футболист, тъй като някои от другите български клубове с амбиции веднага ще се опитат да го откраднат.
В момента в ЦСКА има двама бразилци, като те бяха доведени и харесани от Иво Димов. Става въпрос за Лукас Саша и Марсиньо. Според мнозина те са сред най-класните футболисти на „червените”. А излязоха почти без пари на „Титан”. За разлика от играчи като Спрокел, Нил-сон Антонио, Бер-нардо Тенгариня и Илиас Кириакидис.
Според източници от ЦСКА шансовете въпросният бразилец да подпише с „червените” са над 70%. И така въпреки заканите на шефовете да се налагат българи отново ще бъдат привличани чужденци.

За Берое – купата, за Левски геройствотоЗаралии биха с 6:4 след дузпи, сините направиха чудо от 1:3 до 3:3 с човек по-малко, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Берое спечели втора Купа на България! Заралии победиха Левски с 6:4 след дузпи в най-лудия финал в историята на състезанието. Старозагорци направиха невероятни 70 минути, в които смачкаха съперника.
За сините пък остана геройството, че с човек по-малко успяха да оцелеят в редовното време. Софиянци губеха с 1:3 в 79-ата минута, а бяха и без изгонения Йовов. Точно тогава обаче се видя, че Левски е жив, и голове на Рамос и Родригес хвърлиха мача в продължения.
В тях таранът в 119-ата минута направи невероятен пропуск -сам от 5 метра не успя да короняса сините. Пак той откри серията от сини пропуски при дузпите, която позволи на Берое да триумфира. Златната дузпа реализира Елиаш.
Никой не иска да отърве ЦСКА от Бандата Никой не иска Иван Бандаловски, вайкат се на Армията. ЦСКА се опитва да продаде защитника след края на сезона, но удря на камък. Агентите около червените са вдигнали ръце от играча, който отблъсна всякакъв интерес о посредствения си сезон на Армията и рекордния брой жълти картони. И последните, които дойдоха за Бандата на дербито с Левски – хора на турските Генчлербирлиги и Кайзериспор, се отказаха от капитана на ЦСКА.
Боримиров: Победа над Лудогорец и всичко се оправя Левски падна драматично с дузпи финала за купата, но спортният директор Даниел Бори-миров призна, че загубата не е била само до липсата на късмет. Шефът на сините заяви разочарован, че отборът не е показал нивото на игра от последните мачове.
– Не играехме така, както го направихме в предишните мачове, и аз го отдавам на умората, която се натрупа в отбора. Сега бях в съблекалнята и им казах, че в събота, ако победим Лудогорец, всичко ще се оправи. Очаквам да се възстановим и да се вдигнем психически -коментира директорът на Герена след загубата от Берое във финала за купата. – Берое спечели с дузпи, какво да коментирам… Допуснахме две фрапантни грешки за два от головете и сами си направихме мача тежък. Съумяхме да се върнем в мача с човек по-малко. А на края в 120-ата минута имахме възможност и да го спечелим. Но така е във футбола. Треньорът е човекът, който определя кой да бие дузпи – завърши шефът на Левски.
Трансферните неволи на Армията продължават Турци се отказаха от защитника, агентите около ЦСКА вдигнаха ръце Футболни агенти около ЦСКА са вдигнали ръце от защитника на червените Иван Бандаловски. На Армията отчаяно се опитват да продадат новоизлюпения си капитан зад граница, но засега удрят на камък. Агент на Бандата е Венцислав Митов, но ръководството на ЦСКА опитва да привлече интерес към играча чрез свои мениджърски канали. На този етап обаче конкретна оферта на Армията няма. Преди време Митов направи реклама на Бандаловски, като обяви, че работи по евентуален негов трансфер в Италия и Германия след края на сезона. На Запад обаче не искат и да чуят за Бандаловски, който разочарова много през този сезон и на практика си затвори вратите за по-голям трансфер зад граница.
По информация на „7 дни спорт” най-пресният интерес към Бандата идва от Турция. Хора на Генчлербирлиги и Кайзериспор дойдоха да гледат защитника на ЦСКА в голямото дерби срещу Левски. Доведе ги топмениджъра у нас за турския пазар – Несим Нешадов. От тогава обаче ни вест, ни кост от турците и очевидно Бандаловски пак ще си остане само с интереса.
Запознати твърдят, че още няколко отбора са се отказали да наблюдават капитана на ЦСКА след няколко изгледани мачове през сезона. Става дума за руснаци, украинци и гърци, които се интересували от играча в хода на сезона.
Бандаловски отблъсна почти целия интерес към себе си с хазартната и на моменти безумна откъм агресия игра. В „А” група защитникът на ЦСКА си изкара 12 жълти картона, като само 13-и означава три мача наказание. Най-голямата му изцепка обаче бе с националната фланелка, когато в евроквалификацията с Дания си изкара безумен червен картон и от тогава не може да хване ръка при селекционера Любослав Пенев. На Армията обаче ще продължат с опитите си да пласират Бандаловски в чужбина, за да измъкнат някой лев.

И победител е: Бероооееее! Старозагорци спечелиха трофея след изпълнения на дузпи срещу Левски, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. В България все още могат да стават и изключително луди мачове, за които ще се говори с години!
Берое си върна купата! Трофеят отново отиде в Стара Загора след 2010 година, когато зелените я спечелиха на същото място – в Ловеч. Вчера при истински футболен празник Берое измъкна купата в спор с Левски след изпълнение на дузпи и общ резултат 6:4. В редовното време сблъсъкът завърши 3:3, след като беройци водеха с 3:1, а сините направиха частичен обрат. Левски игра близо 75 минути с човек по-малко, след като в края на първото полувреме бе изгонен Христо Йовов.
В 13-ата минута сините про-мотираха идеята си да атакуват през десния фланг. От крилото Гари Родригес центрира към Базил де Карвальо, който се размина с топката. В ответната атака Берое също атакува отдясно, Каядо центрира, но Димов изчисти в тъч.
Следващата атака на зелените се разви отляво, откъдето центрира Веско Пенев, топката отиде между Ели и Димов, там бе Елио Мартинс, който с глава без проблем вкара във вратата на сините за 1:0. Малко преди това Димов се вкара в нервна разправия с Мартинс. След малко при неуверено изнасяне на топката Христо Йовов сбърка, същият Мартинс му отне, Бижутера го фаулира и получи жълт картон.
Сините се усетиха късно, че Берое не започва мача в очаквания стил на контраатака. Заралии изобщо не бяха опаковани пред вратата си, а напротив -стараеха се да се задържат в половината на столичани. Очевидно Левски нямаше готов отговор на тази хвърлена от беройци ръкавица.
А Николай Митов трябваше веднага да извади от игра Христо Йовов или да го премести зад нападателя, като върне Гаджев и го натовари с дефанзивни функции, които не бяха по силите на Бижутера.
Мартинс бе решил, че това е неговият мач и не спираше да си търси правата.
Левски отговори с пробив на Гари Родригес и пас към Илиян Йорданов, който изпревари защитник на Берое и насочи топката във вратата на Караджов за 1:1. Това изобщо не смути Берое и не наруши плановете на тима. В 28-ата минута Йовов отблизо изгледа Мартинс, който покрай него шутира точно в долния ляв ъгъл на Пламен Илиев и Берое отново поведе. В 32-ата минута Мулдер блокира голов удар, а после при корнера Мартинс сякаш бе с имунитет и бе оставен сам на метри пред Илиев и стреля с глава, но неточно.
В 44-та минута Йовов фаулира Каядо и заслужено получи червен картон. В края на полувремето нов ъглов удар за Берое доведе до нов стопроцентов шанс, този път пред Пламен Илиев изскочи Стойчев и както си му е редът, около него нямаше никой, но футболистът на Берое уцели вратаря на сините, който отрази удара.
Първите 15 минути на втората част минаха спокойно, без излишни рискове и от двата отбора, въпреки че сините плахо опитаха леко да изнесат отбора си напред.
В 60-ата минута Николай Митов вече реши да подходи no-смело, но в съидото време хазартно, като извади Гаджев, а пусна в игра Кристовао Ра-мос. По този начин обаче сини-
те изгубиха човек, който да пресира Берое, когато Левски изгуби топката в тяхната половина. Две минути по-късно беройци излязоха трима на двама, но Мартинс подаде дълга топка към Елиаш. В 69-ата минута Рамос направи нещо между центриране и удар по диагонал, над цялата защита, никой не докосна топката и Караджов в последния момент реагира и боксира.
Петнайсетина минути преди края Митов вкара и специалиста по късни голове Жоао Силва. Ей така от нищото Берое вкара трети гол, като този път любезният подарък на старозагорци бе предоставен от Ромен Ели, който реши на късни години да се учи да изнася топката. При пореден неуспешен опит французинът я изгуби от Георги Андонов, който излезе сам срещу Пламен Илиев и я пусна покрай него за 3:1 за беройци.
Жоао Силва в ролята си на типично гюме се оказа на точното място в точното време, като завърши с гол атака на Левски, преминала отляво през Пинто, после надясно към Родригес и след това върната пред голлинията, откъдето деветката я вкара.
В 87-ата минута цялата защита на сините отново изгледа как Елиаш обстрелва Пламен Илиев, но без успех за играча на Берое.
Две минути преди края Силва върна жеста към Гари Родригес, който направи 3:3 и прати финала в продължения, които протекоха точно като продължения – без много риск. С оглед на численото си преимущество беройци имаха повече възможности, но Пламен Илиев извади рефлекс и късмет.
В 120-ата минута Жоао Силва щеше да изригне като срещу ЦСКА, но ударът му с глава бе в ръцете на Караджов.
При дузпите за Левски вкара само Станислав Ангелов. Сините явно са орисани да не печелят, когато се стигне до изпълнение на 11-метрови удари.
Клубът отряза М’Боли, мисли за Стоян Колев ЦСКА окончателно се отказа от възможността да привлече бившия си вратар Райе М’Боли. В тази насока е имало разговори на няколко пъти през последните месеци с агента на алжирския национал, но те не са довели до позитивен резултат. Самият МЪоли е изявил желание да се завърне в ЦСКА, но по всичко личи, че клубът не смята да се възползва от тази оп-рисова-та градина мислят за стража на Черноморец Стоян Колев, като не е изключено той да се завърне на “Армията” през лятото след близо 10-годишно отсъствие. Колев пази на вратата на червените през шампионския сезон 2002/03 година, а през последните две кампании е вратар № 1 8 българското първенство с екипа на Черноморец.
Както “Тема Спорт” вече информира, много е вероятно Томаш Черни да бъде продаден след края на сезона.