Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Левски почти е шампион”, съобщава вестник „7 дни спорт” Левски направи огромна крачка към прекъсване на 4-годишната си суша без титла. „Сините” изиграха голям мач на „Герена” и пред препълнения стадион победиха шампиона Лудогорец с 1:0. В герой за тима се превърна ветеранът Станислав Ангелов, който се разписа в продължението. С победата Левски се изкачи на първото място и изпревари с 1 точка Лудогорец само 2 кръга преди края на сезона. Треньорът на Левски Николай Митов направи 5 промени в стартовия си състав. Базил де Карвальо, Владимир Гаджев, Христо Йовов, Ромейн Ели и Илиян Йорданов отстъпиха местата си на Жоао Силва, Рене Михелич, Станислав Ангелов, Йордан Милиев и Кристовао Рамос. В същото време наставникът на гостите Ивайло Петев заложи на същия състав, който преди седмица победи Славия с 2:1. Емил Гъргоров очаквано остана на резервната скамейка, а нападението на Лудогорец водеше Роман Безяк. Станислав Генчев пък беше титуляр независимо от болките си в ахилеса.
Левски започна вдъхновено и още от първите минути наложи много висока и интензивна преса. Това видимо стресна момчетата на Ивайло Петев и в играта на Лудогорец си личеше припряност. Въпреки това гостите издържаха на първоначалния натиск. В началните минути Лудогорец отговори само с два опита на Мирослав Иванов от пряк свободни удари, но те завършиха в стената.
Първият удар за Левски пък дойде чак в 21-ата минута. Михелич получи пас от Ангелов напредна и шу-тира, но топката профуча край вратата и не затрудни Владислав Стоянов. Малко след това пас на Велев мина зад отбраната и изведе Родригес на отлична позиция, но вратарят на гостите излезе предвидливо и изчисти с глава.
В 25-ата минута Марселиньо изведе отлично Безяк зад защитата, но словенецът пое лошо и топката отиде в Пламен Илиев. Постепенно Левски намали пресата и домакините започнаха по-често да пускат Лудогорец в собствената си половина. За първи път Пламен Илиев трябваше да се намесва в 36-ата минута, когато изпревари Безяк и улови центриране по земя на Марселиньо. При тази ситуация обаче словенецът получи удар и се наложи да бъде принудително заменен от Жуниор Кишада.
В същото време Йордан Минев водеше оспорвана битка с Гари Родригес, но се справи, след като холандецът не получи достатъчно подкрепа от своите съотборници.
До края на първата част двата тима започнаха да мислят повече за отбраната и до нови опасности пред вратарите не се стигна, а точните удари по посока на вратите въобще липсваха. Първото полувреме се запомни само с грубата игра на двата тима, като Левски направи цели 14 нарушения, а Лудогорец на 9 пъти наруши играта. Съдията Георги Йорданов имаше доста работа, като вдигна 4 жълти картона на домакините и 3 на гостите. След почивката Левски продължи играта си от първата част и отново заложи на активна преса. Секунди след първия сигнал Гари Родригес се измъкна по лявото крило, но Владо Стоянов отново следеше играта и се намеси. В 51 -ата минута Лудогорец също отговори с опасна атака. Иван Стоянов направи двойно подаване с Марселиньо, след което пусна прострелна топка в пеналта, но никой не я засече.
В следващите минути на терена стана направо страшно. Иван Стоянов беше изведен отлично по крилото, напредна и шутира с левия крак, но Пламен Илиев се намеси блестящо. Само секунди по-късно Козмин
Моци влезе много грубо в краката на Рене Михелич, с което за малко не предизвика бой между играчите. След това дойде и първият точен удар за левскарите, дело на Кристовао Рамос.
В 58-ата минута домакините имаха големи претенции за дузпа, след като Илиян Йорданов се строполи в пеналта, но съдията Георги Йорданов му показа жълт картон за симулация. Няколко минути по-късно Лудогорец отново стигна до вратата на Пламен Илиев, но той я запази суха. Марселиньо напредна необезпокояван, зашитата не го пресира, но ударът му беше прекалено слаб.
Постепенно „сините” се ориентираха към изсипани топки и центрирания пред Владислав Стоянов и на два пъти стигнаха до удари. Първо Силва, а след това и Стефан Велев стреляха с глава, но топката мина встрани.
В 70-ата минута Николай Митов хвърли всичко в атака, като първи пусна Базил де Карвальо, а малко по-късно извади Нуно Пинто и вкара в игра Владимир Гаджев. Няколко минути по-късно обаче отново Лудогорец стигна до чисто голово положение. Марселиньо изведе Кишада зад гърба на синята защита, но той реши да показва техника и сгреши. Ударът му беше слаб и срещна лицето на Пламен Илиев.
Левски отговори подобаващо и създаде най-чистото си положение след почивката. В 77-ата минута Карвальо получи топката от Велев, но от няколко метра би право във Владо Стоянов. Минута по-късно африканецът пак беше изведен зад защитата, но вместо да стреля, реши да спира и топката му бе
отнета. В заключителните минути Ивайло Петев заложи на сигурността и извади Марселиньо, като пусна вместо него Мичел Бургзорг с целта да заздрави средната линия. Въпреки това разградчани останаха с човек по-малко, след като 5 минути преди края Любомир Гулдан получи втори жълт картон за нарушение в центъра. Така до края на мача Ивайло Петев върна ветерана Станислав Генчев да играе като централен защитник. Бранителят на домакините Даниел Димов пък бе изпратен като нападател за „сините”. Улисани в атаки „сините” можеха да си платят, след като в продължението на мача Иван Стоянов напредна по дясното крило и стреля, но Пламен Илиев отново се справи.Вместо Лудогорец да поведе, шампионът си изпати. Станислав Ангелов пробва отчаян шут отдалеч, топката рикошира в бранител на Лудогорец и влетя в мрежата.
„Скочиха да бият Владимир Гаджев на почивката”, пише още изданието. Голямо дърпане и блъскане се разигра на почивката в тунела на стадион “Георги Аспарухов”. В епицентъра са били резервите Владимир Гаджев и Урош Голубович. При излизането за разгрявката Гаджев обидил сериозно сръбския страж на шампионите. Голубович полудял на момента и пробвал да ошамари Гаджев. Между двамата обаче застанали техни съиграчи и инцидентът минал само с размяна на псувни и ругатни. “Случват се подобни неща при мачове с такъв заряд”, коментира помощник-треньорът на „сините” Мариян Христов.
Един от феновете на Левски пък направи опит да влезе на терена непосредствено преди началото на втората част. Запалянкото спринтира от сектор “Б” и тъкмо стъпи на тревата, когато 4-ма стюарди и няколко представители на полицията се хвърлиха отгоре му и го спряха.
Това съвпадна точно с хореографията на сините, която отбеляза излизането на играчите за втората част. Истински залп от бомбички и ракети озариха небето. За малко не се стигна и до сериозен инцидент, след като някои от транспарантите на „синята” агитка се запалиха.
„Треньорът на Левски полудя, скача с публиката”, съобщава вестник „7 дни спорт”. Треньорът на Левски Николай Митов бе най-щастливият човек на света след победата над Лудогорец. Наставникът на „сините” полудя при късния гол на Станислав Ангелов, който донесе победата и почти сигурно ги прави шампион на „А” група. Митов нахлу на терена и се хвърли върху камарата от пощурелите от радост футболисти. Заради буйната му реакция главният съдия Георги Йорданов го изгони от скамейката. Митов се качи на трибуните при феновете, които се нахвърлиха да го прегръщат. В няколкото минути до последния съдийски сигнал треньорът на Левски не можеше да си намери място. След края и победата над Лудогорец Митов не знаеше на кой свят се намира, а феновете го окичиха със сини шалове. „Голяма крачка! Още не сме шампиони, но вече сме първи, няма да изпуснем титлата! Всички тези хора са Левски, с тях никой не може да ни победи. Няма късмет – като искаш, се получава”, каза Николай Митов.
Собственикът на Левски Тодор Батков пък обяви след мача, че Митов и неговият екип ще продължат да водят отбора и през следващия сезон.
„ЦСКА плати на Адалберт Зафиров, Стойчо Младенов още чака”, пише вестник „Меридиан мач” Единият от големите проблеми на ЦСКА за лиценза бе решен. Вчера бившият треньор на отбора Адалберт Зафиров получи 60 000 лева, които чакаше почти 3 години. Разговорите със Стойчо Младенов обаче продължават, като тои има да взема над 250 хил. лева. Екзекутора трябва да получи въпросната сума до 12 часа в понеделник. В противен случай ЦСКА гори с лиценза.
„Съгледвачи на Твенте, Дженоа и на турски клубове дойдоха за дербито”, съобщава още изданието. Голямото дерби на българския футбол в момента между Левски и Лудогорец отново предизвика огромен мениджърски интерес. На трибуните на стадион „Георги Аспарухов” се появиха емисари от няколко европейски държави. От „Герена” разкриха, че отново е имало пратеници на холандския Твенте, разбра „Меридиан Мач”. Както вече ви съобщихме, от тима на Николай Михайлов следят под лупа представянето на звездата на „сините” Гари Родригес. Интерес към крилото има от още няколко тима от Ниската земя. Емисари на „Герена” имаше и от елитния италиански Дженоа. Обект на интерес са били играчи и от двата тима. На Апенините отдавна се интересуват от Владимир Гаджев, като той бе следен от Киево. Няколко турски тима също пратиха свои пратеници на трибуните. Сред тях са Касъмпаша и Кайзериспор.
„От Левски форсират преговорите с разградското трио”, пише още вестник „Меридиан мач”. Левски ще форсира преговорите с триото от Лудогорец след снощното дерби. Както вече ви съобщихме, „сините” са се свързали с Любомир Гулдан, Станислав Генчев и Марселиньо, за да разучат възможността да ги вземат. С първите двама нещата изглеждат доста по-възможни, тъй като договорите им изтичат. Защитникът и халфът дори са се съгласили да намалят финансовите си претенции само и само да играят на „Герена”. С Марселиньо ситуацията е по-сложна, тъй като той все още има действащ договор. При всяко положение от Левски ще пробват да решат бързо въпроса, засилвайки преговорите. На „Герена” са твърдо решени да привършат бързо лятната селекция по подобие на зимните си покупки, за да започне тимът подготовка в пълен състав.
„Предложиха на Левски нападател на Леванте”, съобщава „Тема спорт”. Мароканецът Набил ел Жар е бил предложен за трансфер на ръководството на Левски, научи „Тема Спорт”. В момента той е част от испанския Леванте. През този сезон Ел Жар, който може да действа еднакво добре по двете крила, е участвал в 28 мача за тима в Примера. В тях той е отбелязал 2 гола. Набил е роден на 27 август 1986 година 8 Але, франция. Висок е 170 сантиметра, тежи 67 килограма. За националния отбор на Мароко е изиграл 9 мача, 8 които е отбелязал 2 гола.
Ел Жар бе считан за голям талант. Преди време той бе в полезрението на бившия треньор на Левски Станимир Стоилов. Тогава мароканецът бе в Ливърпул (през 2006-а година) и играеше във втория отбор. Левски пробва да го вземе под наем, но до сделка не се стигна. По същото време на „Герена” пристигнаха двама съотборници на Ел Жар от олимпийския тим на Мароко – защитниците Юсеф Рабех и Ша-киб Бензукан. В момента обаче от „Герена” не бързат със селекцията.
Причината е, че ръководството на Левски още не е решило кой да бъде треньор през следващия сезон. Дали Митов ще продължи да работи със състава, или ще му бъде търсен заместник. Засега е ясно, че „сините” ще търсят нов отбор на крилото Милен Василев. Почти сигурно бранителят Пламен Димов ще бъде преотстъпен. От тима ще си тръгне централният защитник Йордан Милиев. Неговото желание е да продължи кариерата си в чужбина. След края на сезона той става свободен агент.
„Славолюб Муслин прибра цел на Левски и ЦСКА”, пише още изданието. Бившият треньор на Левски Славолюб Муслин привлече в Краснодар Рикардо Лаборде. Колумбиецът бе предложен на „сините” преди година. Клубът имаше интерес към него, но в крайна сметка високата трансферна сума, искана от Анортозис, провали трансфера му. Вечният съперник ЦСКА също проявяваше интерес към Лаборде. „Армейците” обаче също не успяха да стигнат до сделка за него. 25-годишният футболист записа 63 мача за кипърския Анортозис, в които отбеляза 14 гола.
В Краснодар играе и миналият през “Герена” Жоазиньо. Бразилецът е основен футболист в схемата на Муслин и се представя отлично. През сезона до момента той е изиграл 28 мача, в които е записал 13 асистенции и 4 гола
„Христо Стоичков става треньор на сезона”, съобщава още „Тема спорт”. Христо Стоичков е треньор №1 на „А” група през този сезон. Стоичков е избран за победител в анкета измежду всички играчи от 16-те отбора в елита, пише “Труд”. Той ще получи наградата си ден след последния кръг в шампионата. Изборът на Стоичков доказа, че дори без трофей, а само с добра работа може да се играе атрактивно и успешно. През целия сезон треньорът бе принуден да използва млади футболисти, но въпреки това бе конкурентен на лидерите. Второто място в анкетата е за треньора на Ботев (Пд) Станимир Стоилов. Тройката допълва Ивайло Петев от Лудогорец. Миналата година №1 стана треньорът на Черноморец Димитър Димитров. Нито един от треньорите, водили ЦСКА и Левски през този сезон, пък не попадна сред номинираните за отличието.