Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Лудогорец сипва 500 бона срещу Левски Не ни интересува колко дават, отсече Боримиров, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Умопомрачителенport бонус от 500 000 лева според слуховете ще получи Славия от Лудогорец, ако успее да спре Левски в последния кръг, научи „Меридиан Мач”. В момента шампионите изостават на точка от „сините” и са длъжни да победят Ботев в междинния кръг, за да разчитат на чудо от страна на „белите”. Говори се, че миналата година от Лудогорец са платили 250 бона на Миньор, за да спре конкурента за титлата ЦСКА.
„Трябва да бием, не ни интересува колко дават срещу нас”, отсече пред „Меридиан Мач” спортният директор на „сините” Даниел Боримиров.
Лудогорец не се е отказал от битката за титлата, гласи мълвата. Дори напротив. „Меридиан Мач” научи от два независими един от друг източника, че клубът от Разград готви да хвърли 500 000 лева срещу Левски. Рекордната сума е за отбора на Славия, който излиза срещу „сините” в последния кръг на първенството. Към днешна дата Левски е точка пред Лудогорец в класирането, а в сряда ще вземе 3 служебни от вече изхвърления от елита тим на Етьр. Така момчетата на Ники Митов ще станат шампиони, ако победят „белите” на „Герена” независимо от резултатите на Лудогорец до края на сезона. „Орлите” приемат в следващия кръг Ботев (Пд), а след това гостуват на изпадналия Монтана. Споменатата премия от 500 000 лева за Славия ще важи, само ако отборът от Разград запише две победи срещу Ботев (Пд) и Монтана, защото при други обстоятелства Левски със сигурност ще е шампион и бонусът ще бъде безпредметен. Според запознати от Лудогорец ще изчакат срещата си с Ботев (Пд), преди окончателно да решат дали да предложат бонус на Славия и в какъв размер да е той. Припомняме, че преди около месец собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев обяви, че Левски е обещал по 7000 лева на играчите на Миньор (Пк), за да скочат здраво срещу отбора му. Директорът на „сините” Иво Тонев пък контрира с: „Ние също чухме какви пари са обещани от Лудогорец на Пирин (ГД), за да ни бие”.
Босът на „белите” Венцеслав Стефанов обяви пред „Меридиан Мач”, че с радост ще приеме евентуална премия от Лудогорец преди дербито с Левски.
„250 000 евро?! Това е една наистина сериозна сума. 1/10 от нашия бюджет. Тези пари могат да мотивират всеки един футболист. От Лудогорец нека заповядат. Няма нищо лошо някой да ти плаща, за да биеш. Лошо е, ако вземаш пари, за да падаш”, обяви пред „Меридиан Мач” Венцеслав Стефанов.
Подобен вид бонуси са обичайна практика в Европа и на тях се гледа като нещо абсолютно нормално. Една елементарна сметка сочи, че Лудогорец най-вероятно ще избие с лекота въпросните 500 000 лева с участието си в квалификационните кръгове на Шампионската лига. Титлата само по себе си също е огромен залог.
Миналия сезон тръгнаха сериозни слухове, че клубът от Разград е платил 200 000 лева на Миньор (Пк) в битката за златото с ЦСКА. Тогава „чуковете” бойкотираха точно мача с „орлите и излязоха срещу тях с юношите. След това перничани биха „червените” у дома и помогнаха много за титлата на Лудогорец.
Боримиров: Трябва да бием, не ни интересува колко дават срещу нас, продължава на втрора страница футболният ежедневник. „Задачата ни в мача със Славия е победата и съм сигурен, че футболистите ще дадат всичко от себе си, за да я вземат. Не ни интересува колко пари дават срещу нас”, обяви пред „Меридиан Мач” спортният директор на Левски Даниел Боримиров.През целия сезон се носеха слухове, че покрай битката за титлата Левски и Лудогорец надъхват с премии съперниците на конкурента.
В Украйна: „Газпром” спира преговорите с клуба заради $3,3 млрд. Заради неяснотите около газопровода „Южен поток” руският гигант „Газпром” е прекратил преговорите за спонсорство с Левски, пише украинското издание „Свобода”.
Тази информация съвпада с твърдението на собственика на „сините” Тодор Батков от началото на месеца. Тогава той обяви, че заради несигурната политическа обстановка в България, която бави проекта „Южен поток”, преговорите са замразени.
„Според чиновниците в новото правителство на България, предшествениците им от кабинета на Бойко Борисов са сключили неизгодна сделка с „Газпром” през миналата есен. Стойността на българския участък им се вижда прекалено скъп – 3,3 милиарда долара. На фона на несигурната политическа ситуация в страната „Газпром” прекрати преговорите за спонсорство на футболния клуб (Левски)”, пише „Свобода”.

Лиценз за ЦСКА – да, пари за Стойчо – не Платили сме си всичко, категорични са на Армията, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Платили сме си всичко, категорични са на Армията
ЦСКА е на път да спаси лиценза си с юридически маневри. На Армията обявиха вчера в официално съобщение, че са изпълнили всички финансови критерии според изискванията за клубно лицензиране.
В същото време обаче Стойчо Младенов, които гони до дупка червените за 240 000 лева неплатени заплати, и вчера не видя стотинка от „Титан”. ЦСКА е изпратил документи до Лицензионната комисия към БФС, в които твърди, че в момента има съдебни спорове за размера на вземанията. Става дума за установителен иск в съда за 100 000 лева. По тази причина, докато компетентният съд не се произнесе, лицензионна-та комисия не би трябвало да взима предвид дълга към Стойчо Младенов, категорични са от Армията.
От БФС все още не коментират случая с лиценза на ЦСКА, официално решение на комисията се чака до броени дни.
ЦСКА с лиценз, Стойчо пак без пари
Благодарение на юридически маневри
Изпълнили сме всички финансови критерии, ЦСКА спасява лиценза благодарение на юридически маневри, разкриха източници на Армията. До късно снощи нямаше официално решение по казуса. От клуба също не дадоха публично официална позиция около лиценза. Появи се обаче съобщение в клубния сайт, в което се твърди категорично, че ЦСКА е изпълнил всички финансови критерии по изискванията за лицензиране.
Във връзка с лицен-зирането на ПФК ЦСКА ЕАД за участие в евро-турнирите и вътрешното първенство, бихме желали да Ви информираме за следното:
Клубът е изпълнил всички изисквания по финансовите критерии. Изплатени са всички ликвидни изискуеми задължения, които не са обект на съдебни спорове”, пише ръководството на ЦСКА в официалния си клубен сайт.
Както е известно, онзи ден собствениците се разплатиха с Адалберт Зафиров, на когото дължаха 60 000 лева. Дългът към Стойчо Младенов обаче така и не е изчистен, което държеше лиценза на кантар. От миналата седмица се говореше, че вчера е бил последният срок ЦСКА да уреди лиценза си. Юридическите маневри на Армията обаче спасиха клуба от отнемане на лиценза. ЦСКА се мотивира с документи до лицензионната комисия по казуса „Стойчо Младенов’ . Според червените той първо трябва да бъде решен от българския съд и едва тогава органите на БФС да го взимат предвид за ли-цензирането на клуба.
„Относно казуса „Стойчо Младенов” ПФК ЦСКА е изпратил до Лицензионната комисия към БФС мотивирано становище, доказващо наличието на съдебни спорове по отношение на размера на неговото вземане. Този казус ще се разглежда в българския съд, които е единствено компетентен да се произнася по трудови спорове”, се казва още в официалната декларация на клуба от вчера.
По информация на „7 дни спорт’ съдебните спорове между ЦСКА и Стойчо Младенов са два. Първо, треньорът след раздялата си с червените заведе дело срещу клуба за обезщетение заради неправомерно уволнение. Заплатите в размер на 240 000, които „Титан” му дължи, обаче не са оспорени в съда, заяви категорично преди дни защитата на Стойчо – адвокат Иво Ивков. По този дълг няма висящ съдебен спор, а именно той касае лицензирането на ЦСКА.
На Армията обаче се опитват да минат между капките с прословутия установителен иск срещу Младенов. ЦСКА е заявил в съда, че Стойчо дължи пари (според клуба около 100 000 за телефонни разговори и екипировка). По тази причина червените спорят в съда колко точно са вземанията на треньора. Затова не плащат на Младенов и твърдят, че докато съдът не се произнесе, лицензионната комисия не трябва да взима под внимание въпросния дълг.
Изместиха мача на червените с Пирин БфС измести двата мача, които трябва да решат битката за третото място. Двубоите на ЦСКА и Ботев Пловдив ще се играят с 2 часа по-късно, реши Спортно-техническата комисия към БфС. В сряда червените посрещат състава на Пирин Гоце Делчев, докато Канарите имат гостуване в Разград на Лудогорец.
По програма всички срещи от този 29-и кръг трябва да се играят от 18,00 часа, но в понеделник следобед стана ясно, че мачовете на ЦСКА и Ботев ще бъдат предавани пряко в комбинирано предаване по TV7, като студиото преди него започва в 19,20 часа, а самите срещи – в 20,00 часа.
Иво Тонев: Пред отбора има една цел – победа над Славия, заяви Шефовете на Левски решиха да стимулират още повече футболистите си за предстоящия мач в събота срещу Славия. За боя над Лудогорец играчите са прибрали двойни премии, както се коментираше още преди срещата. С победа над разградчани сините излязоха на първо място с точка повече. Така при нови три точки срещу Славия сините ще са шампионите на България. Всички очакват лесна победа за домакините от Герена, но тимът на Венци Стефанов се готви сериозно за срещата. Иначе играчите на Левски все още не получават заплатите си, които са спрени заради слаби резултати още при Илиан Илиев. Откакто Николай Митов пое кормилото, тимът се вдигна и достигна финал за купата и би Лудогорец и ЦСКА, но глобите все още си стоят. Те ще бъдат свалени само при шампионска титла, а Левски е само на крачка от нея.
Иначе изпълнителният директор на Левски Иво Тонев заяви, че пред тима на този етап има една цел и това е мачът със Славия.
– На този етап пред клуба има една цел и това е победа над Славия. Ако вземем трите точки, ставаме шампиони. Всичко друго стои на заден план – заяви Тонев.
Междувременно станаха ясни и евентуалните съперници на сините във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Сините ще стартират като поставени при жребия. Евентуалните съперници на старта за хората на Митов на 17/18 и 24/25 юли са: Динамо Тбилиси, Железничар Сараево, Хафнарфьордур, ЕТО Дьор, Ню Сейнтс, Сли-го Роувърс, Шахтьор Караганди, Скендер-беу, Биркиркара, Клиф-тънвил, Даутава, Калю номе или шампионите на Черна гора, Македония и Люксембург. Два отбора пък ще дойдат от първи кръг, където участие ще вземат: Ширак, Стреймур, Лузитанос и шампионът на Сан Марино.

Милион евро за синята селекция, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Около един милион евро ще е бюджетът за лятна селекция на Левски. Сумата е по-голяма от изразходваните в последните паузи между първенствата пари. Планира се да бъдат привлечени по един качествен защитник, халф и атакуващ играч. Централен нападател няма да бъде купуван. Ще се разчита на Карвальо и на Жоао Силва, на когото няма да бъде търсен нов отбор, каквито бяха намеренията доскоро. Единият от новите ще е от родината му Португалия.
Селекцията ще бъде ограничена до мак симум четирима нови играчи. В мо мента на кантар са Ромен Ели и Прохазка, а Рене Михелич, който е взет под наем от Насионал Мадейра, по-скоро ще бъде откупен изцяло.
Вчера в украинските медии прогнозираха, че “Газпром” скоро няма да даде отговор на Левски за спонсорство.
Стоилов нападна Лудогорец Треньорът на Ботев Пд Станимир Стоилов нападна Лудогорец преди мача в Разград утре, който бе изместен за 20:00 часа. “Не трябва да прескачаме етапи в нашето развитие и да искаме някакви чудеса. Догодина ще се опитаме да играем в Лига Европа. Ако тръгнем като други отбори да правим фойерверки, доникъде няма да стигнем. Ще има една силна година. Както се казва, първо ихо-ихо, пък после тихо”, уточни Мъри. Той атакува и силния човек на Терена” Иво Тонев. “Доволен съм, че Левски взе титлата, но и Лудогорец да беше бил, пак нямаше да е незаслужено. Приказки от рода “ние ще сме шампиони още дълги години” са само колкото да не заспиваме”, завърши специалистът.
Сините поискаха А група да е от 12 отбора Спортният директор на Левски Даниел Боримиров обяви, че клубът ще настоява А група да се намали до 12 отбора още от следващия сезон. На заседание на Изпълкома на Българския футболен съюз ръководството на сините ще предложи мнението си за редуциране на отборите. По програма от следващия сезон в елита ни трябва да има 14 тима. “Искаме първенството да е съставено от 12 отбора, даже още по-добре от 10. Ще има повече дерби мачове и борбата за титла и за изпадане ще бъде много по-оспорва-на. Настояваме с наше становище Лицензионната комисия да обърне сериозно внимание при даването на разрешителните за участие в елита. Крайно време е вече да няма компромиси и да затегнем коланите. Ще настояваме мачовете да се играят в по-късните часове, защото повечето от клубове имат осветление на стадионите си. Не може да караме футболистите да играят в най-големите жеги”, каза Боримиров.
От “Герена” са съгласни и с предложението на БфС шампионатът да има съвсем кратка лятна пауза и да стартира още в средата на месец юли.